Skocz do zawartości
IGNORED

LUBLIN z województwem -Klub Miłośników Dobrego Brzmienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownye Koleżanki i Kolegów.

Od pewnego czasu ( o może już dwa lata ) mieszkam na Lubeszczyźnie. Okolice Hrubieszowa. Miło mi powitać Was.

Pozdrawiam.

Jan

Cześć.

Jeszcze nie, wybredny jestem. Poza tym zastanawiam się czy kupić daca czy CD z dacem. Na razie wymieniłem kabel IC i jakoś nie czuję silnej potrzeby wymiany źródła ale co się odwlecze ...

Edytowane przez szpakowski

szpakowski

Dziękuję za powitanie. Szukasz DAC-a, ja swój mam na BB 1704. lubię ich brzmienie. Kable to też ważna sprawa. Mnie pasują Audioquest-y. Powoli się urządzam na włościach, więc jeszcze nie do końca pokój ze sprzętem jest gotowy. Ale i tak nie jest źle, choć pomiarów nie robiłem. Jeszcze mnie czeka wymiana podłogi i ściany. Wykładam drewnem.

Pozdrawiam

1 godzinę temu, janvideo24 napisał:

Szukasz DAC-a,

Powiedzmy, że się rozglądam ... 😉

Planujesz jakąś adaptację akustyczną czy tylko wykończenie?

Adaptacja w pewnym stopniu, panele w punktach pierwszego odbicia i ściana za  sprzętem po łuku i wykonana z drewna na zakładkę. Dom jest mały i poza pomieszczeniem audio jest to też normalny pokój. 

W dniu 9.09.2022 o 17:44, szpakowski napisał:

Powiedzmy, że się rozglądam ... 😉

Spróbuj umówić się z @Seyv posłuchaj jego daca, naprawdę polecam, ja ostatnio porównywałem u znajomego z jego Maitnerem MA-02 i najlepiej porozmawiać z właścicielem Maitnera bo ja stronniczy będę.

Edytowane przez RobG1974
10 godzin temu, RobG1974 napisał:

Spróbuj umówić się z @Seyv posłuchaj jego daca, naprawdę polecam, ja ostatnio porównywałem u znajomego z jego Maitnerem MA-02 i najlepiej porozmawiać z właścicielem Maitnera bo ja stronniczy będę.

Bardzo tajemniczo piszesz ... Co to za dac @Seyv 'ego? Na lampach czy bez? Czy znam właściciela Maitnera, że sugerujesz z nim rozmowę? Jaka była reszta toru, podczas porównania? Jaki wzmacniacz, kolumny? 

Rozumiem, że Maitner jest, lub niedługo będzie na sprzedaż? 😉

Ps. Na jakim dacu Ty grasz obecnie? Widziałem, że "ostatnio" parę przerobiłeś ...

Nie wiem czy znasz właściciela Maitnera, ale mogę się zapytać czy mogę przekazać Ci jego nr. Końcówka klasy A z przedwzmacniaczem, wszystko ze stajni Sudgena, kolumny Focal Electry 1038 BE. Dac jest na lampach i zasilanie lamp też jest na układzie lampowej diody prostowniczej. Mam w domu 3 dace. Mam 2 zestawy stereo. Mam daca Seyva i miałem po kolej wszystkie wersje rozwojowe poprzednie. Maitner nie będzie zapewne na sprzedaż, bo to całkiem fajny sprzęt skoro ktoś kupił i pasuje mu do systemu i nie jest to diy i to dla niego jest kluczowy warunek. Ale można do takiego poziomu dojść w układzie diy. Jedyne do tej pory Dace, które mogę stwierdzić, że grały co najmniej na poziomie tego do czego doszedł Seyv to był Maitner i DCS Rosini, swojego daca w systemie, w którym grał dcs nie miałem szansy wpiąć, ale człowiek miał rewelacyjnie zestawiony tor. To był drugi raz w moim życiu, kiedy w dźwięku wszystko mi pasowało i nic nie przeszkadzało. Ale człowiek na to wszystko poświęcił bardzo duży budżet i muszę przyznać, że efekt osiągnął rewelacyjny, jeszcze jakby miał lepsze warunki akustyczne byłby to ideał. Jak napisałem mam 3 dace. Aktywną konwersję Seyva, mojego własnego składaka r2r na wyjściu analogowym lampowym i Denafripsa Ponstusa II. Jakościowo dac Seyva to inny poziom od pozostałych i im lepszy system tym bardziej to słychać. Odnośnie daców to jest mój konik i przerobiłem ich kilkanaście jak i transportów cyfrowych i żeby coś dobrego osiągnąć w odniesieniu do transportu cd trochę trzeba poszukać. Mam dużo znajomych w audio i dużo słucham u nich bo wszystkie takie nasze porady na forum to tak z przymrożeniem traktuję, bo każdy ma swoje upodobania i często to stawia wyżej nad realizm przekazu. Ja lubię słuchać u znajomych zwłaszcza jak mają lepsze systemy od mojego, bo można sobie znacząco skrócić drogę w budowaniu systemu i uniknąć kilku niedopasowań.

Mogę też powiedzieć, iż nawet już wysoka półka r2r, np Holo Spring III najwyższa wersja, gra w wielu płaszczyznach słabiej od daca Seyva, a to tez już całkiem niezły poziom grania.

Edytowane przez RobG1974
  • Moderatorzy
12 minut temu, RobG1974 napisał:

grały co najmniej na poziomie tego do czego doszedł Seyv to był Maitner i DCS Rosini

DAC lampowy ma tę zaletę, że można dopasować jego brzmienie do systemu i upodobań poprzez dobór odpowiednich lamp wyjściowych czy zasilających. Oczywiście dobre lampy trochę kosztują oraz są coraz trudniej dostępne jednak ich wymiana wydaje się łatwiejsza niż, całych urządzeń.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

28 minut temu, Seyv napisał:

DAC lampowy ma tę zaletę, że można dopasować jego brzmienie do systemu i upodobań poprzez dobór odpowiednich lamp wyjściowych czy zasilających.

A czy robisz przetworniki bez lamp czy tylko lampowe? 

• Moderatorzy
2 minuty temu, szpakowski napisał:

A czy robisz przetworniki bez lamp czy tylko lampowe? 

Tylko lampowe i obecnie tylko z zasilaniem lampowym (oczywiście sekcji lampowej). 

14 minut temu, Seyv napisał:

Tylko lampowe i obecnie tylko z zasilaniem lampowym (oczywiście sekcji lampowej). 

Szkoda. W moim przypadku lampowe dace odpadają.

• Moderatorzy
3 minuty temu, szpakowski napisał:

W moim przypadku lampowe dace odpadają.

A można zapytać dlaczego?

14 minut temu, Seyv napisał:

A można zapytać dlaczego?

Urządzenie muszę wstawić w szafkę w której nie będzie miało wentylacji. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szpakowski napisał:

Urządzenie muszę wstawić w szafkę w której nie będzie miało wentylacji. 

sorry , ale to jest argument zupełnie niezrozumiały dla większości braci audiofilskiej

naprawdę nie zamykaj się na analogi lampowe bo potrafią zagrać absolutnie znakomicie

kup co chcesz to Twój wybór ale jak będziesz miał okazję to nie odrzucaj odsłuchów dac z lampą

• Moderatorzy

Małe lampy nie generują dużej mocy cieplnej. Jednak podwyższona temperatura może niekorzystnie wpłynąć na żywotność zarówno lamp jak i całego urządzenia. 

Witam wszystkich i pozdrawiam w tę deszczową niedzielę. Chyba lato się skończyło, trochę szkoda, lecz teraz może będziemy mieli więcej czasu na słuchanie 😉

Oczywiście, każdy słucha, na czym lubi i co mu tam pasuje. Prawda jest taka, że przetworniki bez lamp mogą grać bardzo dobrze, owszem, lecz to jest już poziom takiego Meitnera lub dCS-a. Na niższych poziomach jest już mocno średnio, niestety, niejeden raz się przekonałem. Dobry przetwornik na lampach może zagrać cudnie, i nie musi być bardzo drogi. Chociaż torby śliwek też nie kosztuje, no cóż, takie życie. 

Edytowane przez Łukasz_62438
56 minut temu, slawek.xm napisał:

sorry , ale to jest argument zupełnie niezrozumiały dla większości braci audiofilskiej

Sorry, ale po tym co czytam na forum, co brać audiofilska wypisuje to dla mnie rzaden argument ... 😉

57 minut temu, slawek.xm napisał:

naprawdę nie zamykaj się na analogi lampowe bo potrafią zagrać absolutnie znakomicie

Nie wykluczam tego ...

Jeżeli nie zauważyłeś nie zamykam się na lampy, mam przecież wzmacniacz lampowy dla większości braci audiofilskiej "niezrozumiały" bo tylko 6-cio watowy, przecież to nie ma prawa zagrać, za malo watów ... 😉 

Gość

(Konto usunięte)
49 minut temu, szpakowski napisał:

mam przecież wzmacniacz lampowy dla większości braci audiofilskiej "niezrozumiały" bo tylko 6-cio watowy, przecież to nie ma prawa zagrać, za malo watów ... 😉 

lepiej dac z lampą a wzmak hybrydę 🙂

• Moderatorzy
48 minut temu, szpakowski napisał:

większości braci audiofilskiej "niezrozumiały" bo tylko 6-cio watowy, przecież to nie ma prawa zagrać, za malo watów

Ja mam 4 watowy 😉

Swoją drogą całkiem sporo osób posiada kilku watowe wzmacniacze, taka moc wystarczy do wysterowania większość kolumn w "normalnym" pomieszczeniu.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Swoją drogą całkiem sporo osób posiada kilku watowe wzmacniacze, taka moc wystarczy do wysterowania większość kolumn w "normalnym" pomieszczeniu.

Nie pisz tego w innych wątkach, bo zrobią z Ciebie wariata ...

• Moderatorzy
8 minut temu, slawek.xm napisał:

mnie jj828 nie dawal rady

To często nie jest kwestia mocy a to jak wzmacniacz radzi sobie ze zmienną impedancją kolumn. Ostatnio @Łukasz_62438 miał u siebie wzmacniacz, który nie był w ogóle w stanie wysterować jego kolumn a jego (tej samej mocy na tych samych lampach wyjściowych) bez problemu je wysterowuje i świetnie się z nimi zgrywa.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Seyv napisał:

To często nie jest kwestia mocy a to jak wzmacniacz radzi sobie ze zmienną impedancją kolumn. Ostatnio @Łukasz_62438 miał u siebie wzmacniacz, który nie był w ogóle w stanie wysterować jego kolumn a jego (tej samej mocy na tych samych lampach wyjściowych) bez problemu je wysterowuje i świetnie się z nimi zgrywa.

to prawda ,ze kolumny muszą być dostosowane do wzmaka i wcale nie neguje ,ze komuś może sie takie granie z triodą SE podobać

ale nie jest łatwo taki set zestawić by nie słychać było ograniczeń

Edytowane przez slawek.xm
3 godziny temu, slawek.xm napisał:

ale nie jest łatwo taki set zestawić by nie słychać było ograniczeń

Nikt nie mówił, że to jest łatwe 😄 tak na serio, moc wzmacniacza to nie jest jedyny istotny parametr, który powinien być brany pod uwagę... powiedziałbym, że to nawet jeden z mniej istotnych parametrów, przynajmniej dla mnie. I wysoka skuteczność głośników także nie musi oznaczać, że każdy kilkuwatowy wzmacniacz poradzi sobie z nimi, o czym wiele razy już się przekonywałem (i w drugą stronę też to działa).

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

Nikt nie mówił, że to jest łatwe 😄 tak na serio, moc wzmacniacza to nie jest jedyny istotny parametr, który powinien być brany pod uwagę... powiedziałbym, że to nawet jeden z mniej istotnych parametrów, przynajmniej dla mnie. I wysoka skuteczność głośników także nie musi oznaczać, że każdy kilkuwatowy wzmacniacz poradzi sobie z nimi, o czym wiele razy już się przekonywałem (i w drugą stronę też to działa).

napisałeś czego nie warto brać pod uwagę ale nic o tym co warto 🙂

W dniu 11.09.2022 o 12:01, RobG1974 napisał:

Jedyne do tej pory Dace, które mogę stwierdzić, że grały co najmniej na poziomie tego do czego doszedł Seyv to był Maitner i DCS Rosini

Możesz Robert opisać jak grał Maitner? Może być w porównaniu do daca Seyv'a

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.