Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza integra na świecie

Rekomendowane odpowiedzi

Na Accu ciężko było posłuchać np. Metallicę. Jazz i plumkanie na accu były super, rock różnie: raz super innym razem już tylko dobrze. Z accu moje dynaudio grały dosyć specyficznym basem, taka trochę dziwna barwa. Krell ma wszystko to co oferuje Accu, zagra praktycznie każdy rodzaj muzyki, kiedy trzeba ma większego "pazura", a kiedy trzeba potrafi delikatnie czarować jak Accu. Może jako jedyny minus - kawał potwora nie do każdego pokoju :)

Nie mam żadnej płyty Metallici więc sprawa jest załatwiona:)...ale na poważnie...właśnie jazz i plumkanie to jest to czego najwięcej słucham i tu się accu sprawdza.Zwracam dużą uwagę na wokal i co by nie mówił złego o accu to właśnie wokal na e-560 i dp-78 brzmi bardzo dobrze.Jeżeli fbi ma wszystko to co accu plus coś jeszcze to warto się tym wzmacniaczem zainteresować. Co do wyglądu to fbi prezentuje się rewelacyjnie

Myślę, że to jest nieco inaczej ale to tylko mój pogląd.

Accu gra głównie środkiem, góra jest spokojna, pastelowa ale nieco skompresowana i niewiele się tam dzieje.

Podobnie jest z basem. Dlatego przy Accu słucha się głównie średnicy bo skraje pasma nie wnoszą wiele informacji.

A wtedy zwraca się zdwojoną uwagę na to czego się słucha i słyszy czyli wokale, piano itd.

A FBI ma mocno akcentowany, różnorodny bas, bogatą górę i słuchając na tym Krellu człowiek musi mieć jakby

podzielność uwagi bo ilość informacji która dociera jest większa i wtedy na samej średnicy skupiamy się trochę mniej.

Dlatego może być wrażenie że ta średnica jest inna ale jeśli jest inna to tylko trochę.

Na pewno FBI jest szybszy, mocniejszy, potrafi grać bardzo dynamicznie ale i subtelnie gdy takie są nagrania.

Jest neutralny w porównaniu do mocno ocieplonego Accuphase.

Ale kablami można Krella jeszcze docieplić np na zasilaniu jakaś Shunyata albo Harmonix, albo MIT ZIII.

Do tego ciepły IC a tych jest wiele na rynku.

Inaczej odbieram Accuphase E 550. Bardzo neutralny wzmacniacz - na pewno nie po ciepłej stronie. Coś zupełnie innego niż np. E-308. Dobrze różnicuje bas, ma niezłe zejście, brakuje jak dla mnie energii. Ma dosyć specyficzną barwę basu. Góra jest na podobnym wysokim poziomie jak w Krellu. Takie są moje obserwacje na takim samym sprzęcie towarzyszącym i w tym samym pokoju. Być może cd Accuphase Dp-500 powoduje takie odczucia a nie inne. Accuphase do małych pomieszczeń i do średnio i wysoko skutecznych kolumn jest super. Krell FBI zagra chyba ze wszystkim i w każdych warunkach. Jest integrą doskonałą - na obronę Accuphase trzeba powiedzieć jedno - cena. Za cenę FBI mamy dwa E- 550 :)

Edytowane przez krzyżak

Niniejszym zglaszam Ayona Crossfire do miana najlepszej integry, oczywiscie dla zwolennikow lamp.

Nie przecze, Krell FBI jest mocarny i ma swoj urok, ASR Emitter to tez super piec, ale takiego polaczenia dynamiki, wypelnienia i precyzji jaka daje III wersja Crossfire'a ktora mam od dziaisj w zestawie :) ze swieca szukac. No i mimo ze jest drogi , kosztuje rozsadnie jak na hiend ( 11 k euro).

W swoim czasie przed zakupem Crossa w wersji I porowynwalem go z Accu E 550 no i Ayon po prostu rozjechal Accu w polaczeniu z tubami od Avantgarda.

Mysle , ze milosnicy kolumn wysoko skuteczncyh tj pow 100 decybeli winni obowiazkowo go odsluchac.

Zdjecia z dzisiejszego odsluchu, po ktorym juz go nie oddalem( na razei tylko komorka)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Myślę, że to jest nieco inaczej ale to tylko mój pogląd.

Accu gra głównie środkiem, góra jest spokojna, pastelowa ale nieco skompresowana i niewiele się tam dzieje.

Podobnie jest z basem. Dlatego przy Accu słucha się głównie średnicy bo skraje pasma nie wnoszą wiele informacji.

A wtedy zwraca się zdwojoną uwagę na to czego się słucha i słyszy czyli wokale, piano itd.

A FBI ma mocno akcentowany, różnorodny bas, bogatą górę i słuchając na tym Krellu człowiek musi mieć jakby

podzielność uwagi bo ilość informacji która dociera jest większa i wtedy na samej średnicy skupiamy się trochę mniej.

Dlatego może być wrażenie że ta średnica jest inna ale jeśli jest inna to tylko trochę.

Na pewno FBI jest szybszy, mocniejszy, potrafi grać bardzo dynamicznie ale i subtelnie gdy takie są nagrania.

Jest neutralny w porównaniu do mocno ocieplonego Accuphase.

Ale kablami można Krella jeszcze docieplić np na zasilaniu jakaś Shunyata albo Harmonix, albo MIT ZIII.

Do tego ciepły IC a tych jest wiele na rynku.

kolejny raz wypada się zgodzic z Twoją opinią...Krell to legenda a ona nie powstaje tak po prostu. Nawet taka 400xi potraktowana Oracle ZIII i Magnum MA potrafi pokazac za co lubi się Krelle. Aby był sukces nie mozna oszczędzac na kablach w swiecie Krella. MITy wydają się optymalne jesli dochodzi o dobre ukazanie barwy basu i przestrzennosci krellowej.

u Krella to normalne ze w pomiarach wychodzi więcej niz w instrukcji jest napisane...nic tylko się cieszyc z tego...i tak własnie rodzą się legendy. Jaka moc? Wystarczająca...

Niniejszym zglaszam Ayona Crossfire do miana najlepszej integry, oczywiscie dla zwolennikow lamp.

Marsio, piękny zestaw ; czy kompakt to również Ayon i ile mocy ma Crossfire ? Jakie dostrzegasz różnice w brzmieniu pomiędzy

Ayonem a Asr ? Pozdrawiam.

Marsio, piękny zestaw ; czy kompakt to również Ayon i ile mocy ma Crossfire ? Jakie dostrzegasz różnice w brzmieniu pomiędzy

Ayonem a Asr ? Pozdrawiam.

Dzieki Magnepan , player to kombajn La Fontaine od Audio Aero ( cd/sacd, dac i pre lampowe w jednym , chociaz ja omijam ten pre i uzywam tego z Ayona).

Co do roznic miedzy ASR i Crossem to opisalem je po odsluchach w grudniu 2012 w watku " najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic"

Nie sprawdzalem dokladnie w instrukcji ile Cross ma mocy, poprzedni mial 2x30 W i ten ma chyba podobnie. Jednak i tak w II przy godzinie 9.00 glosnosc byla calkowicie wystarczajaca.

Nowa jakosc w Cross III to drabinka rezystorowa zamiast potencjometru Alpsa i lampa prostownicza z kondesatorami , a takze te czarne lampy z przodu, musze o nich poczytac, bo to calkiem nowa sprawa dla mnie. Poprzednio tam byly pojedyncze Tungsole. No i z tylu nowe odczepy od WBT do kabli glosnikowych.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Co do roznic miedzy ASR i Crossem to opisalem je po odsluchach w grudniu 2012 w watku " najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic"

Poczytałem. Przyznam że wielokrotnie wracałem do zdjęć aby popatrzeć 'raz jeszcze' na cały Twój system.Gramofon to wręcz

zachęca aby puścić i posłuchać płyt.Całość dobrana i skompletowana z dużym smakiem: dla oka i uszu przede wszystkim.

Jeszcze raz gratuluję.

Krell (w dużych końcówkach) podaje moc na 8, 4 i 2 Ohmach, np. 300, 600 i 1200W.

Ma to tworzyć wrażenie, że wzmacniacz jest tak wydajny prądowo, że idealnie podwaja moc przy spadku impedancji o połowę. W praktyce tak nigdy nie jest, i aby zgadzało się te 1200W, to widocznie przy 8 Ohm musiało być te 430W.

Gdyby miał dokładnie 300W przy 8Ohm, to przy 4 wyszło by pewnie z 520W, a przy 2 ok 900W.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale co ciekawe Elb na pomiarach i tak nie ma 1200W/2 tylko chyba 960W/2.

Czyli teoria 2x300/8, 2x600/4, 2x1200/2 a praktyka 2x430/8, 2x670/4 i 2x960/2.

Dokładnie nie pamiętam czy to było 960 czy 930 ale na pewno poniżej 1000W.

Tak czy inaczej Krell FBI wydajność ma poważną!!

U mnie na 55m2 to nigdy nie dojechałem do połowy zakresu gałki a wtedy cała chata grała.

Nie uwierzę że są kolumny których nie napędzi. Nie ma takiej opcji.

U mnie na 55m2 to nigdy nie dojechałem do połowy zakresu gałki a wtedy cała chata grała.

Ach tak fascynacja położeniem gałki! :)

Na forum pełno jest takich, którzy nie dojeżdżają nawet do godz. 9.

A moc maksymalną można osiągnąć równie dobrze na godz. 9, 12, czy na końcu zakresu - zależnie od sygnału wejściowego. Potem to już przestery.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Wiadomo ale jakoś to opisać trzeba. Sygnał wejściowy za mocny być nie może właśnie ze względu na przestery.

Dlatego zawsze lepiej żeby wzmacniacz był mocny, szczególnie gdy ma do napędzenia duże kolumny w dużym pokoju.

Oczywiście wiele też zależy od skuteczności samych kolumn.

Ale co ciekawe Elb na pomiarach i tak nie ma 1200W/2 tylko chyba 960W/2.

A mieć powinien:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atkinson przyznał jednak że możliwe że to przez spadek napięcia w sieci podczas pomiarów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Poczytałem. Przyznam że wielokrotnie wracałem do zdjęć aby popatrzeć 'raz jeszcze' na cały Twój system.Gramofon to wręcz

zachęca aby puścić i posłuchać płyt.Całość dobrana i skompletowana z dużym smakiem: dla oka i uszu przede wszystkim.

Jeszcze raz gratuluję.

No wlasnie liczy sie dla mnie przy doborze sprzetu zeby przede wszystkim dobrze gralo, ale przy takiej kasie do wydania musi tez wygladac, moja Pani mnie pilnuje:). Poza tym lubie wysmakowane wnetrza , duzo uwagi poswiecilismy doborowi mebli i dodatkow, w tym mojemu stereo. Wkurza mnie , jak klocki za dziesiatki tys pln sa kiepsko zaprojektowane i wykonane.

BTW dzieki za mile slowa.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

marslo, również gratuluje zestawu, wierzę że gra tak jak wygląda.

przy okazji stanę w obronie accu-550. co prawda przed zakupem porównywałem go finalnie ze sparkiem delta czyli wzmakiem z niższej półki niż Twój wzmak ale w takiej parze to e-550 pokazało swoją wyższość. dźwięk był bardziej przestrzenny, dynamiczny i pełny... na pewno różnice robiły też kolumny - dynaudio confidence c2. ale pewnie któregoś dnia będę zmieniał i na pewno spróbuję Crossfire...

przy okazji stanę w obronie accu-550. co prawda przed zakupem porównywałem go finalnie ze sparkiem delta czyli wzmakiem z niższej półki niż Twój wzmak ale w takiej parze to e-550 pokazało swoją wyższość. dźwięk był bardziej przestrzenny, dynamiczny i pełny... na pewno różnice robiły też kolumny - dynaudio confidence c2. ale pewnie któregoś dnia będę zmieniał i na pewno spróbuję Crossfire...

2socks, mialem kiedys zestaw Accu E 450 z kolumnami Electra 1037 be i to bylo bardzo dobre polaczenie. Accu nie graja za dobrze z Avantgardami , tutaj na pewno lepsze polaczenie jest z Ayonem, ale wierze ze Accu w A klasie moze bardzo pasowac do Dynek. Duzo zalezy tez od preferencji muzycznych tj jakiej muzyki sie glownie slucha.

Konto w trakcie usuwania

Miałem Accuphase E-550 i grało to właśnie z Dynaudio Confidence C2 i grało to ...bardzo dobrze.

Brakowało mi jednak trochę dynamiki i pazura. Po zamianie na Krella FBI Dynaudio C2 grają jeszcze lepiej. Właściwie można teraz słuchać każdego rodzaju muzyki. Ostry rock, który na Accu/Dynaudio

grał średnio teraz jest super ! Wydaje mi się, że Dynaudio C2 potrzebują jednak trochę bardziej wydajnego prądowo wzmacniacza od Accuphase E- 550 ( którego bardzo lubię :) )

Edytowane przez krzyżak

Ukryta Zawartość

W drugim okienku jest recenzja E-560, w której Jacek Kłos luźno odnosi się do E-550. Generalnie wszystkie wzmaki z serii E-x60 są bardziej dynamiczne i neutralne, a mniej "misiowate" i zamulone niż klasyczne stare Accu. Wydaje się, że wraz z nową serią firma zrobiła krok w dobrym kierunku. Kto wie, może blisko już do wzmacniaczy idealnych, czyli muzykalnych i dynamicznych jednocześnie. Tylko te ceny nowych.... Obłęd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Morven

A tutaj chiński FBI 500

Ukryta Zawartość

Na razie nie ma go w cenniku polskiego dystrybutora.

Ukryta Zawartość

Pojawiła się nowa integra Vincent SV-800. Wiem, że nie ta liga cenowa choć też najtańszy nie jest ale może ktoś miał okazję tego posłuchać? Klasyczna hybryda.

• Pokaż nowe odpowiedzi