Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu dzisiejszym udało mi się uruchomić końcówkę . Ustawiłem prądy spoczynkowe, poskręcałem całość . Accu grało około godzinki . Wyłączyłem by wyjść na spacer z psem . Po powrocie , próba włączenia zakończyła się hukiem z głośników i wyłączeniem przekaźników . Na terminalach głośnikowych mam -13,4V. Z wstępnych oględzin wyglądają na spalone rezystory R85 na prawym kanale oraz R88 na lewym . Przyczyna narazie nie znana . Mam na dziś już dość . Pewnie trany poleciały .

Po włączeniu wzmacniacza nie ma nic . Zwiera przekaźnik , pojawia się napięcie stałe z zmienioną polaryzacją na zaciskach , plus jest - , minus jest + . Po sekundzie rozwiera przekaźnik , a napięcie dalej jest .
Dla próby podłączyłem głośnik 8ohm . Zaciąga go do momentu rozłączenia przekaźnika i wtedy napięcie na zaciskach znika .
Grał z godzinę . Kilka razy uruchamiany .
Gęba się cieszyła - w końcu gra i to jak .
. Temperatura na radiatorach po godzinie niecałe 40*.
Wyłączony może na 30 min. Po włączeniu bum i cisza .

Układ zabezpieczający działa źle w takim razie, to pierwsze co trzeba ogarnąć. Odłącz końcówki mocy od tego zabezpieczenia i sprawdź napiecie na wyjściu końcówek mocy i potem na zaciskach głośnikowych.

R85 i 88 też zmierz.

Edytowane przez marianex
Układ zabezpieczający działa źle w takim razie, to pierwsze co trzeba ogarnąć. Odłącz końcówki mocy od tego zabezpieczenia i sprawdź napiecie na wyjściu końcówek mocy i potem na zaciskach głośnikowych.
R85 i 88 też zmierz.

Dziękuje Ci bardzo za chęć pomocy. Wrócę do domu to będę działał . Najdziwniejsze ze było wszystko ok . Został wyłączony i włączony po tych 30 min i awaria .

Dziękuje Ci bardzo za chęć pomocy. Wrócę do domu to będę działał . Najdziwniejsze ze było wszystko ok . Został wyłączony i włączony po tych 30 min i awaria .

Jeszcze tak mi wpadło do głowy ze jak mierzyłem napięcie na zaciskach głośnikowych to między L+ a R+ było praktycznie 0V . Czyli tak jak powinno być między + a - na każdym kanale w Stereo . Zastanawiam się czy jakimś cudem końcówka nie przełączyła się w mostek. Przy podanym sygnale stereo oraz zapiętych 2 kolumnach w normalnym trybie mogło coś wywalić . Polaryzacja napięcia na zaciskach w trybie Bridge też chyba by była zamieniona . Tylko nasuwa się pytanie, jeżeli dobrze natrafiłem na awarie to czemu tak się stało .

Rozumiem że wzmacniacz da się włączyć i nic nie dymi, uruchamiaj póki co przez żarówkę. Zmierz też napięcia na wejściach samych końcówek mocy, bo może problem jest na płytce wejściowej.

Rozumiem że wzmacniacz da się włączyć i nic nie dymi, uruchamiaj póki co przez żarówkę. Zmierz też napięcia na wejściach samych końcówek mocy, bo może problem jest na płytce wejściowej.

Cześć . Wzmacniacz da się uruchomić zero dymu itp. Rozlutowałem wszystkie tranzystory , są całe . Podłączam sama końcówkę mocy jednego kanału bez pcb wejścia i wyjścia . Prąd spoczynkowy reguluje się normalnie . Nic się nie gotuje . Mierze napięcie miedzy W1 Out , a szyna zbiorcza między kondensatorami . Na multimetrze mam DC ujemne - 17,26 . Przewody pomiarowe podłączone plus do plusa minus na szynę .

W sumie to nie jest mi do śmiechu bo grał do wyłączenia . Padło i jestem w szoku o co tu chodzi.

Mierząc napięcia na wyjściu i na tranzystorach końcowych są wg. schematu gdy minus multimetru daje na GND złącza wejściowego sygnału na końcówce mocy . Gdy mase biorę s szyny to jest już jak pisałem wyżej .

Na pewno z masą masz wszystko ok?  Z głównych kondensatorów masę do płytek końcówek mocy masz solidnie i pewnie podłączoną?

No właśnie jest jak fabryka dała jak nie lepiej. Latałem po punktach tu i tam i problem jest gdzieś na PCB . Z Głównej masy do np. masy stabilizatora dodatniego jest 0ohm . Do ujemnego stabilizatora z kolei jest na sekundę 0 i rośnie poza skalę. To samo jest między GND stabilizatorów a GND wejścia sygnału .
Dałem teraz mase końcówki z GND in do szyny . Napięcie spadło na zaciskach głośnikowych i jest teraz -1mV.
Zmierzyłem napięcie na R15 i przed rezystorem jest -61 , za jest -25v czyli praktycznie tak jak ma być . Z kolei przed R16 mam +61 , a za +17,5 . Powinno być około +24v . Rezystor 3.3kOhm tak jak ma być .
  • 2 tygodnie później...
W dniu 12.09.2020 o 23:25, Kondzio996 napisał:

No właśnie jest jak fabryka dała jak nie lepiej. Latałem po punktach tu i tam i problem jest gdzieś na PCB . Z Głównej masy do np. masy stabilizatora dodatniego jest 0ohm . Do ujemnego stabilizatora z kolei jest na sekundę 0 i rośnie poza skalę. To samo jest między GND stabilizatorów a GND wejścia sygnału .
Dałem teraz mase końcówki z GND in do szyny . Napięcie spadło na zaciskach głośnikowych i jest teraz -1mV.
Zmierzyłem napięcie na R15 i przed rezystorem jest -61 , za jest -25v czyli praktycznie tak jak ma być . Z kolei przed R16 mam +61 , a za +17,5 . Powinno być około +24v . Rezystor 3.3kOhm tak jak ma być .

Udało się coś ogarnąć?

Udało się coś ogarnąć?

Cześć . Nie miałem czasu się za to zabrać . Dziś wieczorem zacznę działać . Jak się nie uda to będę musiał kogoś poprosić o pomoc . Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czołem.

Czy pcb wejściowe w tych klonach (4100, 7100), z układem wzmacniacza instrumentalnego (instrumentacyjnego) pełni w tych końcówkach dodatkową rolę np. dopasowania impedancji czy jedynie odpowiada za prawidłową konwersję bal-unbal i ustalenie 'wstępnego' wzmocnienia? I za tym idąc, czy można tę płytkę bezpiecznie usunąć z układu? Wydaje mi się, że @Bogdan testował taką konfigurację.

Edytowane przez ja_brzoza
  • 4 tygodnie później...

Witam kolegów . W końcu udało mi się znaleźć czas by pogrzebać z końcówka . Padnięty był 1 tranzystor 2SK330Y oraz jeden z 2SC3478 miał dużo niższy parametr Ic . Sprawdzałem je testerem tranzystorów i wszystkie C3478 miały Ic=6,1mA prócz jednego który wynosił Ic=2,2mA .

Teraz mam pytanie jak sprawdzić płytkę input czy jest ok . Wydaje mi się ze awaria uległa przez nią . Ewentualne czy mogę podać sygnał jakoś na końcówkę . Posiadam przedwzmacniacz w raz z odtwarzaczem strumieniowym z wyjściem zbalansowanym .

Koledzy

Gdzie dokładnie takie "rączki" aluminiowe do obudowy dokupię jak na zdjęciu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomas_XLR
Końcówki spokojnie zagrają bez płytki wzmacniacza instrumetacyjnego.

Cześć . Dzięki za odpowiedz . Czyli daje sygnał odpowiednio z źródła GND - GND , IN- (Cold) , IN+ (Hot) może głupie pytanie . Ale wole się upewnić . Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
15 godzin temu, thomas_XLR napisał:

Koledzy

Gdzie dokładnie takie "rączki" aluminiowe do obudowy dokupię jak na zdjęciu ?

Ukryta Zawartość

Albo wyrzeźbić na cnc-będzie sporo kosztować,albo Casto itp w dziale akcesoria meblowe :).

Kiedyś bardzo się nudziłem i tak niechcący wyszło.

accurączki.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję Bogdan ze twoja rujnującą radę.

Nie radzę tego robić z pomijaniem ważnego stopnia wejściowego !!! Ludzie trochę logiki, to jest końcówka mocy bez przedwzmacniacza żadnego. I potestowaliśmy sobie to...
Po twoim wpisie nakłoniłem znajomego, aby to przeczytał i spróbował napędzić końcówkę w ten sposób, choć on uważał że jest to układ dedykowany pod ten wzmacniacz, który jest konieczny do dopasowania, ale też wykorzystuje wtedy potencjał nietypowej jak u innych budowy accuphase z podwójnymi parami różnicowych par co pracują symetrycznie. Nawet wtedy jak skonfigurujesz w pracy niesymetrycznej.

Super po prostu. Po podłączeniu na żywca bez pod to stopnia, końcówka działała około minuty i nastąpił wybuch. Prawego kanału. Lewy zaczął się smażyć, ale przetrzymał. W prawym pękło nawet kilka tranzystorów mocy.
NAWET SOBIE NIE ZDAJESZ SPRAWY ZE NIE ZBADAŁES TEMATU DOKŁADNIE I CO!    Zostałeś Bogdan przeklęty teraz przez znajomego.  Tyle kasy...  A dotąd grała jak grała, bo choć to nie jest klon prawdziwy Accu, to faktycznie chociaż to grało. Teraz ma złom i kupe smrodu w domu.

Jak ty czelność masz tak gadać, po twojej namowie tak sie stało i to fakt. Nie pisze że twoja wina ? Ale nie głupota, no bo nie twoje. Nie wycieraj sobie w ten sposób twarzy, że nagle dla kogoś to są bzdury ok ?

Zamiast siedzieć cicho jeszcze ma czelność napisać "głupoty". Tylko najbardzjej samolubny i typowy polaczek jest tak w stanie napisać. Wybacz za to stwierdzenie, ale skoro to są "głupoty" to przemień to, co się stało, aby działało. Albo oddaj ponad 7 tysięcy zł. skoro to głupoty.

Bo już dosyć znajomy najadł się nerwów, jak się okazało, że padł jak inni ofiarą oszustwa krętacza Jaskinowca, wciskając ludziom inaczej zupełnie wyglądające płytki i inny schemat wzmacniacza modyfikowanego po swojemu. I kase zgarnął jako klon Accu.    Kondzio996 ma chociaż płytki i projekt podobny na prawdę do oryginału.

Ale dopiero my przejzeliśmy na oczy jak sprawdziliśmy recenzje i prospekty firmowe.  Nawet Tranzystory 2sc5200 nieprawidłowe do tego projektu sprowadzaliśmy z zagranicy . Ale po fakcie przynajmniej była pewność ze oryginały i to ponad rok grało.

A teraz co ma?  Co da pisanie ze głupota? Nie nie jest. ?

Edytowane przez fan-brzydkich-rzeczy

Odwal się człowieku ode mnie. Ja też mam klona na płytkach jaskiniowca . Ja nie namawiam nikogo go niczego , szczególnie jeżeli czegoś sam nie sprawdzę .  Coś musieliście spartolić. Nie będę dyskutował z bredniami. Pewnie coś się wzbudzilło , może nie macie kondensatorów filtrujących "wcz" na wejściu 1,5 nf na wejściu końcówek , albo jaskiniowiec coś jeszcze  "polepszył" Nie będę gdybał . Ja tak grałem , bo to żadna filozofia. Wszystko trzeba robic z głową. Na koniec sugeruję żeby nie obrażać kogoś, kto ci niczym nie zawinił, bo może mnie spotkasz na jakiś AS i będzie niemilo. Za bubla ścigaj tego , co ci go wcisnął. Ja też mam polutowane płytki od jaskiniowca i choć wydałem na nie na szczęście tylko ok 2.5 tys. zł , to też takie pieniądze piechotą nie chodzą. Czuję niesmak , ale widziałem jak swobodnie jaskiniowiec podchodzi do klonowania, wiec mam pretensje bardziej do siebie niż do niego. 

Edytowane przez Bogdan

Grałem u siebie na 7100 z pominięciem tej płytki , sygnał z pre lampowego - nic nie wybuchało . 

Brzmieniowo nie polecam tego rozwiązania - ostry i odchudzony dzwięk 

Płytki mocy od Tomka .

3 godziny temu, fan-brzydkich-rzeczy napisał:

Zostałeś Bogdan przeklęty teraz przez znajomego. 

Na wieki wieków, amen ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

3 godziny temu, fan-brzydkich-rzeczy napisał:

Zostałeś Bogdan przeklęty teraz przez znajomego

najlepiej za własną niewiedzę lub niedbalstwo zwalić winę na kogoś innego

współczuję straty ale nie zazdroszczę głupoty

• Pokaż nowe odpowiedzi