Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Marslo, co to za Avantgarde ? ;-)

120822103657830260.jpg

130813091709881818.jpg

130814102340813593.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Mariusz zdjęcia umieść w wątku o najpiękniejszych pokojach,zasługuje!

Traktuje to jako zwrot grzecznosciowy, niemniej dzieki:)

Marslo, co to za Avantgarde ? ;-)

To jest prototyp nastepnej serii zapewne, basshorny od obecnej :)

Konto w trakcie usuwania

Takiego pokoju jak atlon11 wyzej pokazal nie mam i miec nie bede:)

Za to od dzis po 5 i pol roku z Duo Omega wyladowaly nowe Duo Mezzo XD. Moduly basowe waza ponad 100 kg ( obudowa z litego drewna), cala kolumna ok 130 kg,bylo troche noszenia i dzwigania, moj kregoslup po kapitalce to czuje ...

Trudno im zrobic zdjecie, bo kapelusze sa koloru szary mat i pochlaniaja swiatlo. Wstepnie wygrzane w fabryce , zaczynaja sluzbe u mnie. W realu wygladaja bardzo efetkownie.

Moje gratulacje,to jest milosc do tub,wspaniale,caly czas idzies w gore,tylko pogratulowac,tak trzymaj.

Gratulacje ! Fajnie wyglądają.

Na RMAF podobno fajnie grały:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak , jestem w kontakcie z Mikiem , zamiescilem tez kilka postow we wskazanym przez Ciebie watku.

Dzieki Elb :)

A Ty kiedy bedziesz sie cieszyl swoimi S5 mk2?

Jest juz termin dostawy?

Moje gratulacje,to jest milosc do tub,wspaniale,caly czas idzies w gore,tylko pogratulowac,tak trzymaj.

Dzieki Mirek, nasze roczniki tak maja :)

Konto w trakcie usuwania

(...)to jest milosc do tub(..)

(..) nasze roczniki tak maja :)

Mariuszu,

zapewne z wiekiem to przychodzi. Ot, taka przypadłość ludzka.

By nie była to li tylko czcza złośliwostka - a nuż za niedługo mnie ta "miłość" też dopadnie? - lata lecą...:)

pzdr

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

lata lecą...:)

Malo powiedziane Wojtku, zapier...ja ze szok.

Jeszcze niedawno uczylem moich synow jezdzic na nartach, teraz oni ucza swoje dzieci, nie do wiary.

Konto w trakcie usuwania

Malo powiedziane Wojtku, zapier...ja ze szok. (..)

W całej twojej opowieści o ostatnich zmaganiach z poprawą dźwięku u Ciebie najbardziej ujęło mnie to, że pojechałeś posłuchać razem z Żoną. Zbyt często alienujemy się w naszym hobby; i tu znów ściągam w ukłonie swój "melonik":)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

U nas w domu muza nas raczej laczy , niz dzieli. Ja slucham z bliska , zona nieco z oddali, ale dom wypelnia muzyka.

Dlatego na pewno nie bede mial zestawu w dedykowanym pomieszczeniu, wtedy muza by dzielila, a nie laczyla.

Konto w trakcie usuwania

U nas w domu muza nas raczej laczy , niz dzieli. (..)

No i właśnie o to chodzi. Pamiętam jak moja córka po raz pierwszy poprosiła, bym podgłośnił, by było jak w filharmonii.

Super uczucie. Przez 4 i pół godz.(sic!) zmieniałem tylko płyty....

A Ty kiedy bedziesz sie cieszyl swoimi S5 mk2?

Jest juz termin dostawy?

Dopiero chyba kwiecień :(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No i właśnie o to chodzi. Pamiętam jak moja córka po raz pierwszy poprosiła, bym podgłośnił, by było jak w filharmonii.

Super uczucie. Przez 4 i pół godz.(sic!) zmieniałem tylko płyty....

Super sprawa faktycznie jest radość mi 6 letni syn ostatnio po wymianie wzmaka powiedział tato jak ten wzmacniacz pięknie gra i też poprosił o podgłoszenie :) a wcześniej prosił zawsze o ściszanie .

Ponoć można zrobić zestaw tubowy bez klasycznych wad tub czyli ich krzykliwości. Orientowałem się i nie jest to proste zadanie ale można. To mogłoby być ciekawe.

Ponoć można zrobić zestaw tubowy bez klasycznych wad tub czyli ich krzykliwości. Orientowałem się i nie jest to proste zadanie ale można. To mogłoby być ciekawe.

Raz slyszalem taki tubowy zestaw w Uk ze byl bez zadnych wad,swietny az milo bylo posluchac.

To byly te kolumny tubowe, ktore sluchalem i graly wspaniale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acapella to bylby moj drugi wybor , po Avantgardach. Zreszta jesli kiedys bede myslal o Trio to na pewno porownam je wlasnie do Acapella przed zakupem.

Jak juz Sly'owi pisalem, w Monachium 2014 z elektronika Einsteina i firmowym gramiakiem Acapella o nazwie Laudatio (z drewnianym ramieniem) to byl dla mnie dzwiek wystawy. Gdzies mam jeszcze zdjecia, jakby ktos chcial.

Konto w trakcie usuwania

Gdyby opanować krzykliwość większości tub to mogłoby być super. I jeszcze drivery żeby były lepsze bo drugą wadą, którą ja zauważam, to brak blasku w muzyce. Mimo, że wysokich tonów jest dużo to blasku nie ma. Przekaz jest trochę matowy. Acapella to jedyne, które mają blask w muzyce.

znalazlem

Gdyby opanować krzykliwość większości tub to mogłoby być super. I jeszcze drivery żeby były lepsze bo drugą wadą, którą ja zauważam, to brak blasku w muzyce. Mimo, że wysokich tonów jest dużo to blasku nie ma. Przekaz jest trochę matowy. Acapella to jedyne, które mają blask w muzyce.

Ja to inaczej odbieram, wiec nie bede sie spieral. Napisze o wrazeniach , jak troche wygrzeje Mezzo.

Konto w trakcie usuwania

znalazlem

Ja to inaczej odbieram, wiec nie bede sie spieral. Napisze o wrazeniach , jak troche wygrzeje Mezzo.

Widze Einsteina na zdjeciu - jak wypadl w tym zesatawieniu?

>>Marslo

Gdzieś wspominałeś, że preferujesz integry nad konstrukcjami dzielonymi. Czy w grę wchodzą kwestie użytkowe, które decydują o takim wyborze czy jakieś inne? Próbowałeś może końcówek sterowanych bezpośrednio ze źródła. U mnie ostatnio trwa przegląd aktywnych preampów kontra regulacja na źródle i wrażenia mam... ciekawe.

Dalem ten wpis we watku Sly o sekcjach basowych , ale dotyczy wzmakow do Avantgardow, wiec powtarzam tu :

"Napisano dziś, 10:32

Bardzo bym chcial znalezc rozwiazanie kwestii , ktora mnie obecnie nurtuje.

Otoz moje nowe skecje basowe w Duo Mezzo wyposazone sa we wzmacniacze klasy D ( nie wiem czy firmowe , czy od innego dostawcy - bardziej prawdopodobne) oraz wbudowane DSP dla 10 zakresow czestotliwosci. z b. wieloma parametrami do regulacji.

Mam dwa ustawienia w pamieci - z fabryki oraz zrobione przy dostawie przez Radka z Eter Audio , sam nauczylem sie regulowac gain ( to jeden z kilkudziesieciu parametrow dostepnych w DSP).

Bas do 100 - 150 HZ gra duzo lepiej ,niz poprzednio, zakres 150 -300 Hz mnie drazni swoja barwa, a w zasadzie jej brakiem.

Niby odciecie sekcji basowej jest w obu ustawieniach na 240 Hz, ale dokladnie tak jak pisz Misiomor graja jeszcze harmoniczne, teraz duzo gorzej graja.

W duzej czesci magia poprzedniej serii to byla piekna barwa zakresu 150-300 Hz na wzmakach AB , tylko z 2 regulacjami - odciecia i podzialu sekcji basowej, regulowane na sluch.

Oczywiscie kolumny sa w poczatkowej fazie wygrzewania, ale cos mi mowi, ze barwy klasy D nie bede lubil.

Pytalem juz w Avantgarde , czy maja na stanie poprzednie wzmaki klasy AB i czy mozna ja polaczyc z DSP, czekam na odpowiedz.

Jesli nie, to pozostanie wygrzewanie i szczegolowe regulacje tego zakresu po zrobieniu pomiarow pomieszczenia.

Misiomor, jakies sugestie ?"

@Enzo - tak kwestie uzytkowe glownie , nie chce zagracic salonu, probowalem koncowek o czym pisalem szeroko w tym watku, ale nie byly lepsze od integry. Tylko jedno zestawienie zagralo od niej lepiej - pre/monosy Amare. Przeraza mnie jednak ilosc kabli i koniecznosc zakupu nowego stolika oraz bardzo drogiej listwy- ja chce tylko RTP 4 Ultimate. Dodatkowe gniazdo Furutech to juz pikus. Jestem gotowy zaakceptowac 90 % dzwieku dzielonki, zeby tego nie robic.

@Darek- mysle , ze nie, ale okaze sie w praniu.

Konto w trakcie usuwania

A tak wyglada owoc mojej dzisiejszej pracy z oprogramowaniem i ustawieniami sekcji basowej , dumny jestem , bo zaczyna mi grac tak jak chcialem ,na pewno mozna jeszcze lepiej :

Konto w trakcie usuwania

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Odnośnie nowego zakupu marslo.

Chyba była to starsza wersja ale grało to zacnie .

elektronika Ayon, gramofon Lumen White i kolumny Avantgarde Acoustic Mezzo.

Następne prezentacje z monoblokami Ayon-a już nie wypadły tak korzystnie

AUDIO SHOW 2010

audio+show+2010+005.jpg

Prezentacja co 30-min. Trzy nagrania - bardziej mi się podobało z CD ....po tej prezentacji zakupiłem płytę z której ten kawałek TU brzmiał szokująco dobrze :

Moim zdaniem wzmaki SET Ayona do Avantgarda jak najbardziej, zrodla tej marki to juz za duzo grzybow w barszczu.

Testowany kiedys w domu CD 5 w polaczeniu z Crossfirem gral mniej przekonujaco od Esoterika x-05 , oczywiscie na moje ucho.

Lepszy od Ayona w moim systemie byl tez ARC ref8 , a ja najbardziej lubie Audio Aero i Lampiego w polaczeniu z W20, a ostatnio rowniez gramiaka.

Nowa seria XD to jest znaczacy postep.

Przede wszystkim zmusza do nauczenia sie nowych raeczy- obslugi programu i zainteresowania sie roznymi filtrami.

Jestem na poczatku drogi, ale potrafi to brzmiec spektakularnie juz teraz , a mozliwosci regulacji sa olbrzymie.

Sly kiedys wyrazil mysl, ze zmiana w zakresie reprodukcji basu niesie za soba calkiem inne postrzeganie srednicy i wysokich. To nie tylko bas sie zmienia, on stanowi podbudowe calego pasma i jego poprawa daje ogolny postep reprodukcji dzwieku .

Moje doswiadczeniamz seria XD potwierdzaja te mysl.

Poza tym sekcje srednio i wysokotonowa ulegly rowniez istotnej modyfikacji w stosunku do poprzedniej serii , mz na plus.

Widze Einsteina na zdjeciu - jak wypadl w tym zesatawieniu?

Mz zestawienie kolumn z odpowiednim wzmacniaczem decyduje o sukcesie.

Tutaj sukces byl, wiec na pewno Einstein pasuje do Acapella.

Konto w trakcie usuwania

A tak wyglada owoc mojej dzisiejszej pracy z oprogramowaniem i ustawieniami sekcji basowej , dumny jestem , bo zaczyna mi grac tak jak chcialem ,na pewno mozna jeszcze lepiej :

To jakas zabawa w stylu raz się uda a raz nie...A producent/dystrybutor nie mógł zrobić tego wszystkiego za Ciebie? Kalibracja powinna być w cenie zakupu...Przecież zapłaciłeś neseser kasy za te kolumny...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.