Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIO Dopalacze

spin63

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym założyć wątek dla osób pragnących wymienić się doświadczeniami w zakresie poprawiania jakości dźwięku bez konieczności wymiany sprzętu. Nie trzeba wymieniać sprzętu, aby poprawić dźwięk o klasę, a nawet dwie. Wystarczy zastosowanie różnego rodzaju akcesoriów, a efekt może przejść najśmielsze oczekiwania. I nie dotyczy to wcale topowych komponentów ale, zaryzykuję stwierdzenie, że... nawet zestawów budżetowych. Chciałbym, aby ten wątek był dla osób, które słyszą, że w systemie gra WSZYSTKO. Kable, bezpieczniki, podstawki antywibracyjne pod wzmacniacze, odtwarzacze CD i pod kolumny, niemalże każda śrubka. Wpływ na dźwięk ma to, na jakiego rodzaju podłodze stoi cały sprzęt jak i jego poszczególne elementy. Wpływ na dźwięk ma także kolejność elementów na których spoczywa dany element. Chociażby to, czy odtwarzacz CD spoczywa na elementach antywibracyjnych, a dopiero potem umieszczony jest na drewnianej desce, czy też najpierw leży na desce, dopiero potem podpartej elementami antywibracyjnymi. Dźwięk systemu można modelować w bardzo dużym zakresie - można go niemalże stroić jak skrzypce. Dla przykładu, różnice między elementami antywibracyjnymi są duże: te oparte na materiałach miękkich ogólnie rzecz ujmując, dodają do dźwięku więcej mięsa, staje się on bardziej gęsty i nasycony. Natomiast te z twardych materiałów znacznie odchudzają dźwięk poprawiając rozdzielczość, scenę i przestrzeń. Na przykład: zauważyłem, że w moim systemie, vibrapody podpierające kable głośnikowe modelują dźwięk. Stał się on bardziej precyzyjny we wszystkich aspektach. Chociaż największe wrażenie zrobiło na mnie to, jak dźwięk będąc bardziej selektywnym i fakturowym, stał się jeszcze lepiej określoną bryłą w przestrzeni. Zauważyłem też, że taki efekt przynosi już samo podparcie kabli zwykłymi drewnianymi klockami(listewkami). Oczywiście z vibrapodami efekt ten jest jeszcze większy. Zachęcony tym wszystkim wykonałem z listewek elementy podpierające kable zasilające. Ale tutaj spotkało mnie duże rozczarowanie. Podparcie kabli zasilających spowodowało, niekorzystne zmiany(w moim systemie niekorzystne, ale w innym mogą okazać się oczekiwanymi). Mianowicie, przybyło basu w całym dolnym zakresie częstotliwości, a dolna średnica została otłuszczona basem w sposób nieakceptowalny. Zastanawiam się czy podstawki zrobione z innego materiału(wnioskuję, że powinien być twardszy) wprowadzą oczekiwane przeze mnie zmiany. I oczywiście niedługo to sprawdzę. W Internecie informacji o podobnych działaniach jest niewiele. Mam nadzieję, że forum będzie dobrym miejscem do wymiany naszych doświadczeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/

Ale zanim zaczniemy 'dopalac' trzeba wyjsc chyba od bazy czyli: akustyki pomieszczenia (z ktorymi bardzo wiele osob ma duzy problem - wlaczajac mnie samego rowniez)

Bo co nam po przyslowiowym ferrari jak bedziemy mogli nim jezdzic tylko po wertepach

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2342581

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem na razie na etepie zmiany dźwięku przez dobór kabli.Przeszedłem drogę od kabli marketowych za klika zł do Audio nowa moon walk mkII .Róznicza jest własnie jak z ziemi na księżyc.

Najpiere był jeden zwykła kabel później dwa zwykłe (Bi -wiring)

Następnie jeden "lepszy" .no ale trzeba bło sprawdzić na dwóch leszych.

potem przyszedł czas na Bi ampling ibyło całkiem fajnie bas ,scena i prawie wszystko ok .

Prawie robi różnicę więc przyszedł czas na coś lepszego .Teraz jestem szczęsliwym posiadaczem Audionowa .Zastanawiam się jak by było podpiąć dwa takie kabeli na Bi amplingu .

O ilzolacji kolumn od podłoża też muszę pomysleć pomimo że kolumny sotją kolcach ale o dwa pokoje dalej podłoga i tak tanczy w sypialni jak trochę sobie pozwolę zrobić głosniej .

Chętnie posłuchm doswiadczeń na tenat podstaw pod kolumny i podkladek antywibracyjnych.

Pozdrawim i tez zapraszam do dyskusji

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2342665

Sprzętu nie trzeba zmieniać jak dobry, bo inaczej trzeba - takim banałem rozpoczynam. Wkładałem różne miękkie rzeczy pod nóżki i z czasem wszystkie wyjąłem. Jestem zwolennikiem "twardego" traktowania sprzętu, a właściwie twardego podłoża na którym spoczywa: kamień, beton, to wg. mnie najlepsze podłoże dla kolumn, kabli. Producenci (niektórzy) przykładają wagę do sztywnych obudów, mocowanie płytek, kabli (nie mogą wpadać w wibrację) - jedynym wyjątkiem są trafa i napędy. Nie próbowałem (nie na stałe) demontowania części obudowy lub też umieszczania urządzeń w czymś podobnym do imadła - ponoć są efekty w co głęboko wierzę.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2342728

Przetrenowałem w życiu dużo gadżetów. Bufory lampowe, filtry do kabli i same kable, kondycjonery, magiczne płytki, podstawki, obciążniki, DAC-e, najróżniejsze kable sieciowe i ... przedwzmacniacze - tranzystorowe i lampowe. Moim zdaniem albo nie mają wpływu na dźwięk (to jeszcze pół biedy), albo go degradują (to najczęściej). Uważam że lepiej pieniądze przeznaczone w gadżety dodać do sumy przeznaczonej na kolumny i wzmacniacz - ta inwestycja najszybciej przynosi efekty. Moja obecna filozofia to porządna końcówka mocy + porządne i dobrze ustawione w przestrzeni kolumny. A jeszcze lepiej kolumny aktywne.

I dobre CD - ale to już moje skrzywienie.

Mówisz że przedwzmacniacze to gadżety??? DAC również??? No niezle, niezle...!!! :)

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2343045

najlepsze podstawy pod kolumny to brak podstawy. Idealna kolumna winna zwisac z sufitu na elastycznej sprężynie, natomiast sama jaj konstrukcja jak i sposób mocowania tudzież material sprężyny muszą skutecznie niwelowac powstawanie w takiej konstrukcji drgań. Sa na ten temat dostępne algorytmy w których do masy kolumny dobiera się rozciągliwość sprężyny. Najlepsze efekty daje twarda mechanika , niekonwencjonalna, tj kolumny z żelbetonu zawiszone w punkci centralnym {środek ciężkości } na niemetalowych spreżynach. Taka lewitacja ma zbawienne wręcz skutki w budowaniu mikro detali oraz niespotykanej w konwencjonalnych sposobach ustawień rozciagłości i kontroli basu. Budowanie planów jest tak szerokie i realistyczne że we wlasciwej konfiguracji mozemy się wręcz przechadzac po pokoju odslucjhowym między muzykami.

Najlepsze efekty uzyskuje się projektując cały system tak aby twarda mechanika wystepowala na przemian z miekką lub pośrednią. Tu znakomicie sprawia się pumeks pod wzmacniaczem tudzież piłeczki od squasha. Rewelacja to wodne lub olejowe wypełniacze pod kompakty i transporty. Nic tak nie niweluje drgań jak balony z olejem wypoziomowane odpowiednio pod transportem cd.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2343255

Jestem na razie na etapie zmiany dźwięku przez dobór kabli. Chętnie posłucham doświadczeń na temat podstaw pod kolumny i podkładek antywibracyjnych.

Eksperymentując z kablami pamiętaj, aby nie stykały się ze sobą. Minimalna odległość to 2cm, a optymalna to 4cm. Dla kazdego kabla. Najbardziej wrażliwym kablem na zakłócenia pochodzące od innych kabli jest interconect. Możesz wymieniać wzmacniacze w poszukiwaniu lepszego dźwięku, a czasem wystarczy odizolować interconect, i już cieszysz się nowym dźwiękiem. Niezmiernie ważną sprawą jest dedykowana linia zasilająca. Tutaj z kolei absolutnie należy elektrycznie odizolować odtwarzacz CD. Swoim działaniem sieje zakłócenia do innych urządzeń. U mnie kabel zasilający odtwarzacz CD prowadzony jest od zabezpieczeń prądowych na klatce schodowej i pod ten kabel podpięte jest tylko jedno urządzenie. Ale czasami wystarczy podpiąć odtwarzacz osobnym kablem do innego gniazda w pokoju. Też działa. Należy też sprawdzić listwy zasilające. Nie każda posiada układ filtrujący zapewniający separację odtwarzacza CD od innych urządzeń. Sprawdzić to można wypinając CD z listwy i podłączając pod inne gniazdko. Różnica będzie słyszalna. Jednak wszystkie te działania nie przyniosą oczekiwanych rezultatów jeśli kable krzyżują się. A to absolutnie podstawa.

Kolumny bezwzględnie powinny stać na podstawkach antywibracyjnych. Dziwię się, że producenci nie wyposażają fabrycznie kolumn w takie urządzenia. To zupełnie zmienia dźwięk. W moim systemie kolumny stoją na podkładkach antywibracyjnych Soundcare SuperSpikes. Prawdopodobnie efekt jest jeszcze lepszy na platformach antywibracyjnych. Proponuję sprawdzić, ale to już jest poważniejszy wydatek. Zanim wkręciłem podkładki zastanawiałem się nad zasadnością takiego kroku. Najczęściej słucham muzyki ze średnim i niskim poziomem głośności. Wydawałoby się, że podkładki będą działały dopiero przy wysokich poziomach, gdy kolumna generuje duże drgania. Zaryzykowałem. Okazało się, że nie miałem racji. Kolumny zareagowały fantastycznie. Dźwięk jest lepszy na wszystkich poziomach głośności. Piszę, że dźwięk jest lepszy, a mam na myśli wszystkie jego aspekty. Nie wyobrażam już sobie słuchania muzyki bez odsprzęgniętych od drgań kolumn.

Utarło się, że kolumny powinny stać na kolcach i na granitowej podstawie. W moim systemie to niestety nie sprawdziło się. Kolumny stojące na twardym kamiennym podłożu grały za bardzo analitycznie i chudo. Ostatecznie po wielu eksperymentach stoją na drewnianych elementach. Dźwięk jest wystarczająco rozdzielczy i posiada odpowiednią masę. Zachęcam do eksperymentów. W każdym systemie może być inaczej. Jestem zwolennikiem holistycznej teorii tworzenia się dźwięku. Uważam, że gra całe pomieszczenie, a nawet dom. Śmieję się, że być może nawet otoczenie domu, na przykład domu nad jeziorem(wilgotność). Inny dźwięk będzie powstawał w pomieszczeniu betonowym, a zupełnie inny w drewnianym. I wszelkiego rodzaju ustroje akustyczne mogą go modelować, ale niestety nie zmienią. Sam eksperymentowałem próbując odizolować kolumny od drgającej drewnianej podłogi. Wbiłem więc w elementy konstrukcyjne podłogi 20 centymetrowe (o przekroju 1,5cm) wkręty, które wystawały 1 cm nad podłogę. Na nich ustawiłem kamienne podstawy, a potem kolumny na kolcach. Niestety, dźwięk był nie do zaakceptowania. Kompletna porażka. I nie wiem dlaczego, po prostu to nie działało. Zachęcam do eksperymentów. Każde działania przynoszą efekty. Każde. Czasem pożądane, a czasem nie. Moje kolumny stoją, jak napisałem, na drewnianych elementach. Pod drewniane elementy podłożone mam podkładki gumowe. Ale tylko dwie, na przednim boku. Wiem, że to dziwne, ale tak jest lepiej. Gorsze brzmienie jest, gdy są cztery podkładki w każdym rogu, a także, gdy nie ma ich wcale. Eksperyment to podstawa. Jeśli coś gra lepiej - zostaje, jeśli nie gra lepiej - odpada. Za kolumnami, w odległości 30 cm umieściłem ekrany basowe. Ponieważ moje pomieszczenie jest bardzo duże miałem problemy z odpowiednim ustawieniem basu. Ekrany to po prostu mocno umocowana płyta pilśniowa. Dźwięk zmienia się w zależności od tego w jakiej odległości znajduje się płaszczyzna ekranu, a także w zależności od kąta nachylenia względem otworu BR. U mnie najlepsze ustawienie jest gdy ekran ustawiony jest prostopadle do otworu BR. Dodatkowo bas stał się bardziej zwarty, gdy na tych ekranach umocowałem szklane tafle. Możesz sprawdzić jak zachowują się Twoje kolumny, gdy z tyłu mają prostopadle do BR umocowany ekran. U mnie efekt bardzo dobry i oczekiwany. Eksperyment to podstawa. Napisz o swoich poszukiwaniach. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2343357

...kompleksy...nabyte od blondynek....

Do Arek_45

Napisz więcej o miedzianych rurkach na interconectach, które stosujesz. Sprawdziłem, że odsprzęganie od drgań interconectów poprzez podkładki antywibracyjne nie przynosi żadnych efektów. Także folia aluminiowa chroniąca przed zakłóceniami nie wprowadza żadnych zmian w brzmieniu kabla.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2343399

Stary audiofil miał ostatnio podkładki pod cd za 1700 Euro. A wy tu o jakiś rurkach.

S A przypomnij mi to był jakiś stop magnezu z jakimś oleum w środku? Twardy kolec miękka nóżka, kolejny raz. coś w tym musi być.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2343712
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Szukam różnych materiałów na kable od lat te druty w rurkach miedzianych to ostatnie co znalazłem.To rozwiązania militarne .U mnie ponieważ wzmacniacz obudowę ma z perspexu rurki "wiszą " czyli nie są podłączone do wzamcniacza .Jeśli obudowa byłaby metalowa to bym podłączył jednak rurki do odbiornika, by uzyskać semi-balanced interkonekt.

To najlepszy jak narazie interkonekt jaki udało mi się zrobić choć jeszcze muszę wypróbować lepsze wtyki RCA.

..ja wiem że niektórzy chętnie by wykorzystali takie ....kable...

post-15075-0-42965800-1323630190_thumb.jpg

post-15075-0-01381600-1323631886_thumb.jpg

post-15075-0-64910500-1323631898_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2343823
  • 2 tygodnie później...

Sprzęt dobrze jest stawiać na sprężonym powietrzu, bynajmniej źródła, jeśli nie są zbyt ciężkie.

Kable muszą mieć odległości między sobą, oraz odstęp od wszelkiej materii, nie może być wśród kabli hi-end, o ile ktoś takie posiada, żadnych przewodników czy izolatorów niższej klasy niż dane.

Odległość kabla od podłogi min 30 cm/głośnikowy/.

Podłoga powinna być na drodze kabla przykryta grubym teflonem, ok 5 mmm, położonym w właściwym kierunku.

Kable potrzebują dużej przestrzeni wokół siebie, dużo powietrza.

Wśród kabli audio, nie mogą znajdować się materiały o dużej stratności dielektrycznej.

Sprzęt powinien stać też możliwie odseparowany od siebie, na półkach czy powierzchniach o niskiej stratności, najlepiej na teflonie, a ten na granicie.

Kolumny powinny posiadać ogólną pętlę demagnetyzującą pozostałości magnetyczne i prądy wirowe, to daje zysk jakości niewspółmierny do nakładów.

Pętla powinna być położona w odpowiedniej kierunkowości, najwyższej jakości przewodnikiem jaki istnieje.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2354216

Sprzęt dobrze jest stawiać na sprężonym powietrzu, bynajmniej źródła, jeśli nie są zbyt ciężkie.

Kable muszą mieć odległości między sobą, oraz odstęp od wszelkiej materii, nie może być wśród kabli hi-end, o ile ktoś takie posiada, żadnych przewodników czy izolatorów niższej klasy niż dane.

Odległość kabla od podłogi min 30 cm/głośnikowy/.

Podłoga powinna być na drodze kabla przykryta grubym teflonem, ok 5 mmm, położonym w właściwym kierunku.

Kable potrzebują dużej przestrzeni wokół siebie, dużo powietrza.

Wśród kabli audio, nie mogą znajdować się materiały o dużej stratności dielektrycznej.

Sprzęt powinien stać też możliwie odseparowany od siebie, na półkach czy powierzchniach o niskiej stratności, najlepiej na teflonie, a ten na granicie.

Kolumny powinny posiadać ogólną pętlę demagnetyzującą pozostałości magnetyczne i prądy wirowe, to daje zysk jakości niewspółmierny do nakładów.

Pętla powinna być położona w odpowiedniej kierunkowości, najwyższej jakości przewodnikiem jaki istnieje.

Kable powinny być bezwzględnie odseparowane od siebie. Interconect kanału lewego nie może stykać się z interconectem kanału prawego. Gdyż najzwyczajniej wpływają na siebie nawzajem generując zakłócenia. Interconect stykający się z kablem zasilającym to wręcz masakra. Napisz coś więcej o teflonie, jak działa i gdzie ewentualnie można go dostać? Jak wygląda pętla demagnetyzująca?

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2354330

najlepsze podstawy pod kolumny to brak podstawy.

Święte słowa...ja zrobiłem coś takiego...zastosowałem ustrojstwa firmy Soundcare do standów pod monitory Dynaudio

stdthreads01.gif

A następnie górną część płyty standów wykleiłem matą bitumiczną...2 warstwy...w końcu na tym ustawiłem 3 podstawki tego rodzaju Soundcare

stdsa.jpg

Wszystko to wygląda estetycznie i co najważniejsze daje efekty brzmieniowe. Ładną przestrzeń, świetne wokale - słychać każde słowo, bas, który jest nie nadmuchany ale gdy trzeba ładnie wybrzmiewa...

Z innych dopalaczy polecam spróbować wynalazek Acoustic Revive

- Ground Conditioner RGC-24 - podłączony do gniazda RCA Coaxial w CD i ustawiony pod transportem poprawia rozdzielczość i wprowadza wiecej barwy która powoduje, że chce się słuchać i słuchać...

Zgadzam się z tą recenzją...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opisany też tutaj RD-3 również posiadam i daje to co o nim napisano...

Inna ciekawostka to MIT Shotgun Z Trap który łączy się z posiadanym kablem sieciowym. Przy CD może sporo dać, szczególnie czytelność basu i jego kontrola zayskuje.

Ukryta Zawartość

Uważam, że ,,dopalacze" nie zmienią naszego sprzętu ze średniego w wysokiej klasy ale mogą pozwolić nam kształtowac brzmienie tak jak to lubimy - gdy już mamy dobrze zestawiony system. To taki odpowiednik przypraw w kuchni...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2354360

Soundcare Superspike to bardzo dobre podkładki. Tańsza alternatywa dla drogich platform antywibracyjnych. Właściwie nie są to podkładki, tylko kolce. Stosuję je pod swoimi kolumnami, zamiast firmowych kolców Dynaudio. Kapitalnie poprawiły dźwięk. Zastosowane pod odtwarzaczem CD zmieniły moją decyzję co do wymiany odtwarzacza na inny. Pod wzmacniaczem jednak nie sprawdziły się. Dźwięk był odchudzony i za bardzo analityczny. Za to wspaniale pod wzmacniacz wpasowały się Vibrapody. Właściwie nie ma co mówić o jakości dźwięku, jeśli sprzęt nie jest zabezpieczony przed wibracjami.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2360363
  • 2 tygodnie później...

Climax99-

pumeksu jeszcze nie próbowałem, ale podoba mi się ten pomysł.

Przypomina mi dużo droższe rozwiązanie niemieckiej firmy Copulare z jej tzw. sztucznym koralem.

Żeby było tanio i pumeksowo polecam sprawdzić stopery do drzwi ustawianane na kolumnach lub urządzeniach.

Można się zdziwić...

Za drogo?

Ustawcie po litrze mleka w kartonie na każdej kolumnie i posłuchajcie co się dzieje.

Jak ktoś nie ma mleka pod ręką, to może być sok np. jabłkowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2369248

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a co mają poprawiać takie stopery ?

To ma coś wspólnego z tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2369316

A to ciekawy audio dopalacz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2369793

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a co mają poprawiać takie stopery ?

To ma coś wspólnego z tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Te cuda od Totema widziałem z bliska, ale nie próbowałem.

A stopery ustawione na obudowach mogą zmniejszyć efekt mikrofonowania, choć nie muszą- zależy jak dobra jest obudowa.

Ustawione na kolumnach wpływają w jakiś sposób na rezonanse obudowy, a te przekładają się na jakość dźwięku.

I tu zależność jak przy urządzeniach.

Same w sobie składają się z gumy i metalu i ważą przeważnie ponad 1 kg. Budowa i waga jest wskazówką. Można się pobawić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2370032
  • Użytkownicy+

Kolejny kolega odpoczywa. Ktoś jeszcze jest zmęczony ?

Zaznaczę tylko, że każdy kolejny, będzie miał coraz dłuższe wakacje.

Proszę, o merytoryczne wpisy.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2370164

A to ciekawy audio dopalacz :)

Ukryta Zawartość

Mam i używam. Różnice są ale mam wrażenie że na granicy autosugestii, więc raczej robią za element zapobiegający zabrudzeniu gniazd.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2370615

...polecam sprawdzić stopery do drzwi ustawiane na kolumnach lub urządzeniach.

Można się zdziwić...

Za drogo?

Ustawcie po litrze mleka w kartonie na każdej kolumnie i posłuchajcie co się dzieje.

Jak ktoś nie ma mleka pod ręką, to może być sok np. jabłkowy.

Ustawiłem na odtwarzaczu CD obciążnik 10 kg(stal). Rzeczywiście poprawił on brzmienie w sposób znaczny. Szczególnej poprawie uległa dynamika w dolnych rejestrach, pogłębiła się trójwymiarowość źródeł pozornych i przestrzeń (odtwarzacz stoi na podwójnych podkładkach antywibracyjnych). Dociążenie kolumn wprowadziło zmiany niewielkie, na granicy percepcji. Tak więc, obciążnik 10 kg na odtwarzaczu CD pozostaje, choć poprawiając brzmienie, nie dodaje mu urody.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2371446

Jeśli chodzi o odtwarzacz CD, to stoi on na podwójnych podkładkach(Soundcare SuperSpike). Na kamiennym podłożu umieściłem podkładki antywibracyjne. Na nich zaś 15 mm sklejkę. Na sklejce ponownie umieściłem drugi komplet podkładek antywibracyjnych, na których postawiłem odtwarzacz CD. Umieszczenie podwójnych podkładek daje podwójny efekt polepszenia brzmienia odtwarzacza CD.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2371535

Te cuda od Totema widziałem z bliska, ale nie próbowałem.

A stopery ustawione na obudowach mogą zmniejszyć efekt mikrofonowania, choć nie muszą- zależy jak dobra jest obudowa.

Ustawione na kolumnach wpływają w jakiś sposób na rezonanse obudowy, a te przekładają się na jakość dźwięku.

I tu zależność jak przy urządzeniach.

Same w sobie składają się z gumy i metalu i ważą przeważnie ponad 1 kg. Budowa i waga jest wskazówką. Można się pobawić.

Ja wpadłem na ten sam pomysł i nieco go rozwinąłem :)

Jest dużo jeszcze ciekawych, nieodkrytych zagadnień, które w audio mają swój wpływ. RGC-24 też mogę polecić

Ustawiłem na odtwarzaczu CD obciążnik 10 kg(stal). Rzeczywiście poprawił on brzmienie w sposób znaczny. Szczególnej poprawie uległa dynamika w dolnych rejestrach, pogłębiła się trójwymiarowość źródeł pozornych i przestrzeń (odtwarzacz stoi na podwójnych podkładkach antywibracyjnych). Dociążenie kolumn wprowadziło zmiany niewielkie, na granicy percepcji. Tak więc, obciążnik 10 kg na odtwarzaczu CD pozostaje, choć poprawiając brzmienie, nie dodaje mu urody.

Waga i dobrane tłumienie ma też spore znaczenie. Na przykład DAC Calyx 24/192 ma obudowę, która w całości jest odlewem aluminiowym, nawet wnętrze. No i to wpływa nie tylko na estetykę...

PS. Palton , brawo dla moderacji. Gadajmy merytorycznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2372364
  • Użytkownicy+

U mnie sporą poprawę powodowało położenie płyty granitowej na CD. Teraz pod sprzęt, mam dosyć ciężkie podstawy na kolcach. Odrobinę wpłynęło to, na precyzję.

PS. Mam wrażenie, że autor tematu, się zgrywa... Ale co mi tam, ważne, że można coś noweg podpatrzyć od innych.

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2372385

zestaw do hiendu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

https://www.audiostereo.pl/topic/89282-audio-dopalacze/#findComment-2372473
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.