Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekty Kimber Select

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos moze podzielic sie wrazeniami z odsluchow laczowek z najwyzszej serii Kimbera?

Jak wypada porownanie KS 1010/1011 vs. KS 1020/1021 vs. KS 1030/1031. Czy miedz brzmi duzo gorzej niz hybryda i pelne srebro?

Ktory z kabelkow ma najlepsza relacje jakosci do ceny?

Z gory dzieki za wpisy i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/90289-interkonekty-kimber-select/

Czy ktos moze podzielic sie wrazeniami z odsluchow laczowek z najwyzszej serii Kimbera?

Jak wypada porownanie KS 1010/1011 vs. KS 1020/1021 vs. KS 1030/1031. Czy miedz brzmi duzo gorzej niz hybryda i pelne srebro?

Ktory z kabelkow ma najlepsza relacje jakosci do ceny?

Z gory dzieki za wpisy i pozdrawiam.

A skąd wniosek że miedź brzmi gorzej niż hybryda lub srebro?

O brzmieniu kabla decyduje poza typem przewodnika wiele innych czynników konstrukcyjnych.

Pomijając samego Kimbera to ogólnie najlepiej brzmi sama miedź lub hybryda różnych metali ale z udziałem miedzi.

Najlepsze kable jake znam IC i głośnikowe są z miedzi (MIT, Acrolink, Tara Labs...itd) lub hybryda jak Synergistic Research z monokrystalicznego srebra i monokrystalicznej miedzi.

Najlepsze zasilające to miedź w Acrolinkach, Shunyacie i srebro tylko w Argento ale tam nie gra jak srebro.

Tak więc teza chyba błędna jeśli ma dotyczyć kabli ogólnie.

W Kimberze nie mam pewności jak jest.

Te najwyższe modele są bardzo drogie i mało popularne.

Dlatego nie ma się jak z nimi zapoznać ale firma jest zacna.

Absolutnie nie przychylam sie do takiej tezy, ze miedz jest gorsza niz srebro. Ja z zasady nie przepadam za 100% srebrnymi kablami, ktore uwazam za nie tyle ostre, co troche sztucznie "przeswietlone". Pytalem jednak o te konkretne Kimbery i tutaj hierarchia jest jasna: miedz najtansza, hybryda drozsza, samo srebro najdrozsze. Wlasnie jestem ciekaw czy przyrost ceny idzie w parze z przyrostem jakosci i, w ogole, chcialbym sie dowiedziec czegos o tych kabelkach :-)

Miałem miedziane Kimbery,pierwszą wersję-komplet ,głośnikowe+ic.Dwie plastikowe walizeczki za ponad 20tys.Rywalem był zestaw Straightwire Crescendo/Black Silk.Elektronika była dość budżetowa.Kimbery są szybsze,mają lepszą rozdzielczość zwłaszcza u góry pasma.Bas był mniejszy ale lepiej kontrolowany.Z kolei Straightwire mają bardziej ciepłą i dociążoną średnicę,zwłaszcza na poziomie wokali,które brzmią wręcz charyzmatycznie.Z tego porównania pozostał w domu Crescendo.Generalnie odsłuch takiego kompletu to trauma po której nie ma powrotu do zwykłych drutów.Na rynku wtórnym ic Kimbera z tej linii można kupić za 450-900usd-wyjątkiem są głośnikowe i srebrne ic-są bardzo `chodliwe`.

miałem w swoim systemie kimbera 30 kabel głośnikowy na widłach wbt.

Dostałem do tego walizkę dla nurków, niezły pomysł. Kabel głośnikowy zgrał mi się fenomenalnie z ic straight wire virtuoso. Dwa kimbery ze soba grały ostro a to połączenie było bardzo poprawne i pełne pod każdym względem.

Miałem wtedy

Lampowe pre An - nie pamiętam modelu

Powera amplifera krela ksa 50

cd call dx 2

kolumny tannoy d 900.

Dźwięk hulał w 50 metrach pięknie.

Z krella wyleczyła mnie końcowa Martona, bardzo skutecznie.

Ale cały system i tak diabli wzięli, wiec pamiętam tyle o ile.

Jezeli to ci pomoglo to dobrze a jak nie to tez dobrze bo najlepiej posłuchać.

Glosnikowca wybralem bardzo szybko. Wziąłem do domu dwa kable. Vdh

Revelation i ks 30 chyba 33 ale nie pamiętam {2x3m za 8,5 tysiąca w detalu}

Z vdh nie było góry i była ciemna wolna klucha. Kimber poprawił sytuacje zaś dwa razy virtusoso wprowadził muzykę do pokoju i tak zostało.

Teraz już się takich sprzętów nie kupi bo robi się potwory które nie grają albo nie potwory które potwornie kosztują. Czasy audio to przeszłość.

Dopóty ostatni samuraj Marek Knaga robi wzmacniacze dopóty został jeszcze cień nadziei na muzykę z tranzystora.

miałem w sypialni taki wzmacniaczyk audio inowation coś tam trzy.

Zakupiłem od znajomego cd an 1 jeszcze w starej wersji z zielenią na wyświetlaczu.

Nabyłem w komplecie ze wspomnianym przez ciebie kablem.

I grało to fajnie. przy probie podmianki kabla na inny np siltech niektóre aspekty brzmieniowe stawały się lepsze. odnosiłem jednak wrażenie ze kosztem szlachetnego środka , gładkości i muzykalności.

Prawdziwy Cud nastąpił jak wymieniłem kable zasilajace Nordosta model shiva i vishu na sieciowki po 250 zł chyba audio agile. Tłumaczyłem sobie ze to taki kablowy toto lotek wiec sprzedałem nordosty. Pojawiła sie kontrola dolu , scena poszla w szerz... dzis i tak bez znaczenia.

Kolumny miałem podpięte jakieś małe herbatki. a głośnikowy AN najtańszy. Potem znudziła mi sie zabawa w lampy , parowania serwisy... i zamienilem wzmacnaicz a sugden a21. Gralo pięknie ale z toru wyleciał interkonekt bo krzyczał i tam właśnie wpiąłem niedrogi acz detaliczny i przestrzenny kimber HERO, jako drugi wypadl głośnikowy. jakaś taka ładna taśma weszła na jego miejsce PSC modelu nie pamiętam.

Moj sasiad ma dzielonego nada z seri s i tam ma wetkniete dwa komplety xlr-ow kimbera z seri ks. Cały system gra szybko. ma jakiegoś gorca jako głośnikowy a kolumny od akustyka nie wiem jakie, na dwóch osiemnastkach scan speka i chyb 9700 na gorze. Gra to bardzo dobrze pod warunkiem ze nie wymagamy rzeczy niemożliwych. jest drive jest szybkość jest powietrze czuc power, ale nie ma muzyki w której można by się utopić. nie ma przechadzki miedzy muzykami , nie gra cały pokój a jedyny słuszny punkt odsłuchu jest na jednego słuchacza. System nie dla mnie ja łażę po domu jak słucham, biegam , krzyczę... ameryka. Kiedyś żeśmy się nieco poróżnili bo powiedziałem mu ze ten jego system gra jak dobre słuchawki tylko głośniej a jak żona postawiła na tych granitowych wszechobecnych płytach kwiaty w wazonie to czułem sie jak bym zamawiał sarkofag u włoskiego kamieniarza. koszmar

Kimber jest przereklamowany.

Z tanich IC Kimbera,również mnie najbardziej podszedł Hero-tylko basik w nim jest niezbyt firmowy.Swego czasu był to kabel roku w jakiejś gazecie.

Nie kupuje się tanich IC.

Poza tym, to zakładka hi end.

Do tego kimber jest jeszcze przereklamowany.

Kimber jest przereklamowany.

Poza tym, to zakładka hi end.

Do tego kimber jest jeszcze przereklamowany.

Ale przereklamowany czy niesłusznie wysoko oceniany? To zależy jak rozumiemy określenie "przereklamowany".Bo reklam Kimbera nie ma wcale, pozycja tej firmy w Polsce jest prawie żadna a i w UE też słabiutko.

Sam nie jestem jakimś fanem ale w niskiej półce cenowej mają świetne kable z seri TC np 8TC lub 12TC.

Później wyżej mają już znacznie droższe kable i niewątpliwie tymi topowymi ze swojej oferty wchodzą do klasy High End ale też w tym pułapie cenowym mają gigantyczną konkurencję, często o wiele bardziej uznaną i utytułowaną.

Ta tańsza oferta z serią TC na czele jest bardzo atrakcyjna i akurat ja wolałbym np 12TC głośnikowy niż znacznie droższe zamulacze Cardasy Golden Ref. czy Clear.

Znam się na przewodzeniu.

Wiem kto, co i w oparciu o jakie pomysły produkuje.

Nie interesuje mnie detal ani handel.

Firmy muszą prowadzić działalność przynoszącą dochód.

Raczej starają się aby ten był większy niż mniejszy.

Dlatego kable są wykreowane jako drogi produkt.

Liczy się w ocenie firmy, tylko aktualny najwyższy model kabla, gdyż jest to stan aktualnej wiedzy danego konstruktora czy zespołu.

Liczy się też generalna myśl, koncepcja i poglądy producenta, gdyż wedle nich będzie on dobierał technologię i na jej podstawie kreował rodzaj brzmienia, a najlepiej brak brzmienia.

Dlatego patrząc na to co wyrabiają producenci, jakie stosują techniki i strategię, twierdzę że Kimber jest przereklamowany.

W tych kablach nie ma technologii.

Co innego MIT, dlatego gra.

Pozdrawiam.

W tych kablach nie ma technologii.

chyba mitologii

nie kupuje się kiepskich IC co z ceną czasem ma nie wiele wspólnego

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

[Czy miedz brzmi duzo gorzej niz hybryda i pelne srebro?

Dobra miedź brzmi lepiej niż cokolwiek...vide Acrolink topowy lub MITy...Mam Kimbery srebrne KGAG... Grają sobie jakoś;-)

srebro gra najlepiej ale tylko z prawdziwie dobrymi konstrukcjami, bez wewnętrznych wodotrysków

wszystkie "puszkowce" to takie wodotryski zewnętrzne, protezy dla niepełnosprawnych

póki urządzenia zasilane są elektrycznością decyduje fizyka, reszta to dywagacje o upodobaniach

Jak elektronika jest na srebrze to i kable też powinny być na srebrze. Niestety albo stety elektronika przeważnie jest na miedzi i dla tego jak z alkoholami najlepiej nie mieszać :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

może to tak nie do końca ale jeśli, wytłumacz to tym którzy wychwalają wszelkie mieszanki metali i strukturalne i galwaniczne

• 3 tygodnie później...

Jak elektronika jest na srebrze to i kable też powinny być na srebrze. Niestety albo stety elektronika przeważnie jest na miedzi i dla tego jak z alkoholami najlepiej nie mieszać :)

toś napisał.,,,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.