Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory, które zagrają jak podłogówki...

Viniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niezwykle rzadko proszę o pomoc, bo generalnie jestem bardzo zadowolony ze swojego niskobudżetowego zestawu składającego się z Yamaszki PC e-810 i podłogowych Heybrooków HB4. Niestety przyszedł czas małego przemeblowania w mieszkaniu, po którym nie będzie już miejsca na poprawne ustawienie podłogówek.

Potrzebuję zatem Waszej pomocy w kwestii doboru monitorów, które potrafią zastąpić moje Heybrooki. Nie jestem wytrawnym audiofilem, nie dążę do neutralności dźwięku, lubię dźwięk, który potrafi skopać 4 litery :) Zdaję sobie dlatego sprawę, że nie będzie to łatwe, bo obecne kolumny grają naprawdę dobrze: niezwykła dynamika dźwięku, z podstawą basową jakiej nie spotkałem do tej pory. I to chciałbym właśnie zachować.

Założenia więc są takie:

- łatwe do napędzenia (PC nie jest mocarzem, choć jak na zestaw mini radzi sobie dzielnie),

- pokój 20m2 przyzwoicie przystosowany do słuchania muzyki,

- solidna podstawa basowa (chciałbym uniknąć eksperymentów z subem)

- nie wykluczam oczywiście monitorów używanych

- muzyka bardzo zróznicowana (od rocka typu Pink Floyd, Dire Straits poprzez Depeszów, Genesis, elektroniki w stylu późnego Oldfielda po spokojne kawałki chilloutowe)

- budżet... no właśnie... i tu zaczynają się schody bo szału nie ma: 1500zł +/- 500zł ze wskazaniem na "-" :)

Seryjne monitorki Yamahy o ile świetnie się zgrywają z dedykowana elektroniką, to w 20m po prostu giną (13cm mid-woofera to jednak za mało)

Przyznam, że zachęcony pozytywnymi opiniami nt. Kodów K-5500 skusiłem się na odsłuchy w salonie i istotnie wszystko co o nich napisano to szczera prawda: rewelacyjna średnica z kapitalnymi wokalami, świetna góra z mnóstwem szczegółów ale bez krzykliwości, scena pięknie rozciągnięta. Przy cenie ca. 900zł za nowe kolumny są nie do pobicia, ale.... no własnie te ale... ale zabrakło mi tego zejścia na dole pasma, do którego jestem przyzwyczajony, co mnie przyznam zaskoczyło zważywszy, że mid-woofer ma pokaźną średnicę 20cm!

Jakiś czas temu testowałem Paradigmy Monitory 3 i przyznam, że jest to dźwięk dość bliski mojemu gustowi. Niestety powoli robię się to dość rzadkie kolumny a przy tym trzymają mocno swoją cenę.

Czy zatem możecie drodzy koledzy (i koleżanki jeśli tu zaglądają) polecić coś wartego zainteresowania ?? Może Klipsch RB-81 ?? Może Mistral BOW 3 ?? Może B&W 685 ?? Może.... może....

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Ja zaproponowałbym monitorki Magnat Quantum 653, pomimo 17cm mid-woofera potrafią naprawdę nisko zejść(grały u mnie na 40m2 i było ok) i kosztują około 1.4k więc zmieściłbyś się w budżecie. Powinno się dać napędzić te głośniki czymkolwiek gdyż ze wszystkim grają dobrze, sprawdzałem z kilkoma wzmacniaczami i ogromnych różnic nie było. Aha i zdecydowanie odradzam B&W 685 bo nie grają moim zdaniem za świetnie i płaci się głównie za markę.

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 1499 nówka , to jest model który zastąpił monitor 3 (dodano titan), woofer 19 cm, br do przodu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 1499 nówka , to jest model który zastąpił monitor 3 (dodano titan), woofer 19 cm, br do przodu

Wiem że w tej cenie nie można za wiele wymagać, doceniam że producent uczciwie pisze o paśmie (+-2dB od 70 Hz), ale 70 Hz -2dB to za nisko nie jest. Już więcej można wycisnąć z rozwiązań aktywnych w tej cenie (jeśli się zsumuje cenę wzmacniacza + kolumn vs. cenę kolumn aktywnych).

Ukryta Zawartość

Spróbuj Monitor Audio RX2. Miałem wcześniej podłogowe Akkusy X3 i powiem że te podstawkowce generują więcej, i to nawet niezłego, basu. Napędzam je MF A3, nie wiem jak zagrają z Piano ale są stosunkowo łatwe do napędzenia (efektywność 90dB), mimo głośnika 20cm.

Pozdrawiam

Dzięki za pierwsze propozycje. Przyznaję, że poczytałem o rzeczonych Magnatach Quantum i "na papierze" wygląda to bardziej niż zachęcająco :) Muszę im się przyjrzeć bliżej, popytać w najbliższym salonie czy mają na stanie, zabrać pod pachę moje Piano i nic innego jak posłuchać :)

Co do Paradigmów Titan, to poczytałem o nich co nieco i właśnie mimo sporej membrany mid-woofera bas jest niezwykle szczupły (podobnie jak we wspominanych Kodach)... to już nie jest dźwięk znany ze starszej serii Monitora 3.

Monitor Audio wierzę, że potrafią zagrać, jednak cena ca. 3tys. jest dla mnie kompletnie nieosiągalną ;)

A coś z używek ?? Czy jest coś wartego zainteresowania??

Ps. Przyznaję, że trochę się obawiam łączyć PC z innymi monitorami niż fabryczne, bo jak pokazały testy Violet'a - naszego kolegi z forum - fabryczne monitory od Piano są optymalnie spasowane z elektroniką małej Yamahy. Z drugiej strony skoro moja Yamaszka dzielnie radzi sobie ze sporymi podłogówkami, to.... no sam już nie wiem...

A może jednak warto poeksperymentować z systemem 2.1 czyli fabryczne Piano i sub?? W sumie za 1500zł może udałoby się wyrwać jakiś budżetowy sub do muzyczki ?? Ehh... osiołkowi w żłoby dano.... ;)

Luxmany i winyle 

Ja za swoje MA RX2 używki w super stanie dałem 1700zł, więc nie jest tak źle :) chociaż trzeba poczekać bo dużo się ich w sprzedaży wtórnej nie trafia. Rzadko słucham głośno, ale skala dźwięku w 23mkw potrafi zaimponowac :)

Wiem że w tej cenie nie można za wiele wymagać, doceniam że producent uczciwie pisze o paśmie (+-2dB od 70 Hz), ale 70 Hz -2dB to za nisko nie jest. Już więcej można wycisnąć z rozwiązań aktywnych w tej cenie (jeśli się zsumuje cenę wzmacniacza + kolumn vs. cenę kolumn aktywnych).

w przypadku Paradigmów zawsze podają dziwne dane, należy zwrócić uwagę na inny parametr

baza niskich częstotliwości - 39hz, tyle mniej więcej ile wynosi ten parametr Paradigmy osiągają w testach przy standardowym spadku -3db

To bardzo nisko jest, bo inny producent napisałby Ci 30 hz tyle tylko, że przy -10 db czy -16 db, ale tego by nie dodał :-))))

Miałem Monitor Audio Rx2 i potwierdzam że bas mają prawie jak w podłogówkach,no ale 20cm robi swoje.Akurat niedawno sprzedawałem za niedużą kasę,klient zadowolony...

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Paradigm to dobry trop.

Studio S20... Kopią tyłek jak należy, do tego mają dobrą skuteczność i świetny bas + dynamikę.

Takie kolumny dla aktywnych... :) Gdy ktoś szuka monitora który zagra z LEPSZYM powerem niż niejedna podłogówka to Paradigm jest naturalnym wyborem. Kolumny które rwą się do grania. Zero ciepłych kluch.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

• 3 tygodnie później...

Dzięki Panowie za porady.

MA RX jak juz wspomniałem są poza moim zasięgiem finansowym... niestety, nawet używki to ciągle ponad 2tys. Podobnie jak Studio 20. Z Paragigma w grę wchodziłaby niższa seria Monitor 3. Dawno temu słuchałem wersję .v3 (te z br z tyłu obudowy). Grało to mniej więcej tak jak lubię: dynamicznie z solidną podstawą niskotonową. Z tym, że obecnie w ofercie z drugiej ręki dostępne są wersje wcześniejsze (v2 czyli z br z przodu). Wiem, że starsza wersja nieco różni się w brzmieniu od v3, więc znowu byłoby to kupowanie - może nie kota w worku bo generalnie brzmienie jest pewnie mocno zbliżone - ale pewna niewiadoma jest.

Panowie, a co powiecie o pomyśle 2.1, czyli oryginalne monitory od Yamahy PC i jakiś przyzwoity sub?? Za ok. 1500zł można by już szukać używanego Velodyne... jak myślicie ??

Luxmany i winyle 

Sub ok, ale monitorki Yamahy mają słabą skuteczność pomimo wszystko....na Allegro są Studio 20 v.4 - napisz do sprzedającego by się nie wygłupiał, bo takich pieniędzy w życiu nie dostanie i sprzedał je w cenie rynkowej - poniżej 2000 zł....jak człowiek, a nie krwiopijca :-)

Pojawiło się kilka ofert RX2 w cenie ok 2000 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od niedawna mam Magnaty Quantum 653 i u mnie grają na około 20 m2 i powiem Ci, że jestem zaskoczony ich muzykalnością, szczegółowością i basem. Myślę, że powinieneś je poważnie wziąć pod uwagę, a i cena nie jest wysoka (zapłaciłem 1198zł za nową parę). Najlepiej jakbyś posłuchał egzemplarzy, które już pograły trochę, bo w moich niskie tony rozwinęły się po kilu dniach grania. Zresztą tu na forum ktoś pisał, że z powodzeniem nagłaśniał nimi 40 m2.

Słyszałem u sympatycznego kolegi Koda B-2000. Jestem pod wielkim wrażeniem. Grają na 24m2 i dają radę .

To bedzie mój następny wybór do następnego systemu.

Szczerze polecam , chociaż je przesluchaj .

Pozdrawiam .

Maciej

Koledzy, jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi.

Robiąc małe podsumowanie wychodzi mi tak:

- nowe Magnaty Quantum 653,

lub

- używane MA RX2,

Teraz wszystko zależy od tego, za ile uda się sprzedać obecne Heybrooki.

Póki co serdeczne dzięki za propozycję :)

Luxmany i winyle 

Witam. W piątek byłem w Rewex-plock ponieważ szukam kolumn do Cambridge Audio 640a + CA 640c v2. Sprzedawca zaproponował trzy zestawy Monitor Audio MR4,MR6 ostatni to podstawkowe Dynaudio DM 2/8. Po odsłuchaniu MR6 i Dynaudio MR4 odpadły w przedbiegach i teraz mam dylemat MR6 czy Dynaudio 2/8. Jeżeli szukasz dobrych podstawkowych kolumn odsłuchaj Dynaudio 2/8. Naprawdę warte swojej ceny.

Żadne tam MA RX2, no chyba ,ze lubisz kocyk na głośniku ;)

Posłuchaj Dynaudio DM 2/8 też z 20cm wooferem, ale to niebo, a ziemia do MA.

Używkę w dobrej cenie powinieneś upolować.

EDIT: teraz zobaczyłem, że kolega powyżej też proponuje te monitory

Przy nich noga sama tupie ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Cześć Viniu. Ja bym nie skreślał PARADIGM MONITOR 3. Mój znajomy słuchający ciężkich brzmień był w tych kolumnach zakochany. Ja byłem z nim w sklepie przy odbiorze, trochę się spóźniłem jak wszedłem i nie wiedzałem że one grają to pomyślałem że grają jakieś podłogówki. Panowie z propozycjami MA i Dynaudio-żadnych szans w makrodynamice PARADIGM MONITOR 3 nie dadzą-wiem co piszę miałem przez lata MA a teraz mam Dynaudio. A z tymi papierowymi parametrami tych kolum to jest tak jak ze wzmacniaczami lampowymi-w parametrach lipa a w dźwięku słodycz. I jeszcze jedno PARADIGM MONITOR 3 były wtedy napędzane przez tanią integrę Luxmana model chyba 312 czy coś takiego, dla mnie straszna porażka ten wzmacniacz.

Pozdro

...chyba 'letkie' jaja MR do RX porownywac????

Wiadomo że seri MR do RX porównać nie można, sama cena mówi za siebie, ale tu jest mowa o RX2 a ja mówię o MR6 i nie sądzę żeby RX2 zagrały lepiej od MR6 a Dynaudio 2/8 polknie na śniadanie MR2 w całości.Ale to jest moje osobiste zdanie niech każdy posłucha i wybierze to co mu pasuje.

zostaw monitory firmowe od piano i dołóż suba do niego,

będzie rozsądniej i lepiej dostroisz bas do każdego pomieszczenia , piano nowe nie jest też strasznie mocne aby jak ktoś sugerował dynie 2/8 podłączyć to już troszkę jest śmieszne 2/6 jeszcze się zgodzę czy malutkie chario, ,

Wiadomo że seri MR do RX porównać nie można, sama cena mówi za siebie, ale tu jest mowa o RX2 a ja mówię o MR6 i nie sądzę żeby RX2 zagrały lepiej od MR6 a Dynaudio 2/8 polknie na śniadanie MR2 w całości.Ale to jest moje osobiste zdanie niech każdy posłucha i wybierze to co mu posuje.

słuchałem obu monitorów i uważam że 2/8 połyka na śniadanie rx2,

Focal + Naim

A tak na marginesie co wy byście wybrali do Cambridge audio 640a Dynaudio 2/8 czy Monitor audio MR6, powiem wam że ja mam dylemat bo jedne i drugie grają bardzo przyzwoicie,Dynaudio grają bardzo szczegółowo,dużo się dzieje w muzyce natomiast MR6 grają większym basem ale również dużo słychać. Oczywiście rozmawiamy o głośnikach do 3k.

Z drugiej ręki może Eltax Libert +3 (najlepiej z czarnymi głośnikami). Duże monitory z wielkim dźwiękiem. Miałem je, a kupując porównywałem z Paradigm Monitor 3 również w Rewexie:).

Eltaxy bardziej mi się podobały i były odrobinę tańsze. W późniejszym czasie grały u mnie również podłogowe Libert +5 kolegi i moje monitory były lepsze (moim zdaniem) i wcale nie słabsze (ale to prawie ta sama konstrukcja).

Z Yamahą też grały z powodzeniem.

Monitory grające jak podłogówki? ... Event 20/20BAS :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.