Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie do rocka i metalu hegle sa stworzone a przy okazji swietnie sobie radza z plumkaniem .

Dokładnie do rocka i metalu hegle sa stworzone a przy okazji swietnie sobie radza z plumkaniem .

pytanko do właścicieli H100 - jakim XLR polecacie go spiąć. (do 500zł)

przeszedłem z RCA Fururecha na XLR Melodika i jest o niebo lepiej, jak wiadomo zawsze może być lepiej. :)

U mnie z H80 jest Chord Chameleon silver plus i jest OK. Pewnie znajdziesz go w cenie niewiele przewyższającej podaną.Ja kupiłem za 500 netto.

Chameleon Silver Plus 0,5 m

Bardzo fajny i rzeczowy opis.

poruszam się w tych samych klimatach i tez mogę potwierdzić, że hegel zagra rocka, metal, ale też jazz i inne gatunki...U mnie ostatnio często Antonio Forcione pgrywa na przykład.

A kolumny to dalej Mission?

Tak, kolumny to dalej Mission, bo Hegel na ta chwile nadwyrężył mój budżet :) Jednak zmiana wzmacniacza tchnęła w nie nowe życie. Ten model mie ma specjalnie dobrej opinii, moim zdaniem troszkę niesłusznie, poprzednik MX5 w testach był całkiem niezły - http://audio.com.pl/testy/mission-m35:1 a aktualnego modelu rzeczowych testów jak na lekarstwo, np. http://www.positive-feedback.com/Issue55/mission_mx5.htm

Jednakże wymienić kolumny to mus, jakkolwiek dobre są w swojej klasie cenowej, jednak potrzebuje troszkę czasu :)

Aktualnie mam audiofilia nervosa i generalnie planuje zapewnić Heglowi jakąś porządną elektrownię (w granicach rozsądku) i następnie nowe kable głośnikowe (ale to raczej razem z kolumnami)

I tutaj kolejne pytanie do bardziej w Hegla wtajemniczonych - jakie kable zasilające - najtańsze Chordy, średnia półka Furutecha, polski Gigawatt, troszkę drożej Tara Labs, czy np Shunyata z serii Z-tron, ale tutaj zbliżamy się do połowy ceny H160 za sieciówke, nie licząc żadnej listwy sieciowej do kompletu.

Co wy na to?

apophis - ja bym zasugerował byś pomiędzy komputer z H160 podłączył konwerter USB-SPDIF z separacją galwaniczną usb, np. Nostromo. Moim zdaniem będzie to lepsza inwestycja niż wrzucanie w tor HD2.

Jako sieciówkę stosuję WireWorlda Aurorę -> dla mnie miała najlepszy stosunek jakości do ceny.

Myślałem o takim rozwiązaniu, jednakże wpinanie w tor konwertera, który nie obsługuje gęstszych formatów niż 24/96 nie wydaje mi się sensowne, jeżeli ma być upgrade, to niech będzie rzeczywisty :)

your wish. konwerterem pozbędziesz się śmieci z zasilania komputera, które idą po usb. Poszukaj, może są konwertery z izolacją usb oraz własnym zasilaniem, obsługujące 24/192.

:)

tak czy inaczej dzięki za nakreślenie swojego pomysłu w temacie maksymalizacji pozytywnych wrażeń sonicznych :) ze tak to ujmę :)

a wracając do twojego wyboru Aurory, jakie inne sieciówki testowałeś, byłbym wdzięczny za jak najszerszy opis wrażeń z testów.

Testowałem Furutecha 314 i WireWorlda Stratusa. Przykro mi, ale nie umiem kwieciście opowiadać o wrażeniach słuchowych.

Różnice były dla mnie niewielkie, ale słyszalne. Na Aurorze dzwięk był najbardziej otwarty, różnica była także w basie. Na Aurorze był delikatnie głębszy. Słuchałem na płycie Granda Brodki.

pytanko do właścicieli H100 - jakim XLR polecacie go spiąć. (do 500zł)

Ja sobie zrobiłem kable XLR z dobrej jakości koncentryków. Jakość bardzo dobra, a koszt - kilkadziesiąt PLN,

w tym głównie wtyki. ;-)

No I mama nowego H80S, troszkę lżejszy , bez daca na pokładzie i cena w przeliczeniu na nasze ok. 5500pln. Ciekawe czy u nas tez juz go mozna kupic, dobra alternatywa dla osób poszukujących wzmaka bez wbudowanego daca oto linki

http://audio-heritage.jp/audioshow/2014-iasj/electori/index.html

http://www.electori.co.jp/hegel/H80S.pdf

hej wpisuję się do klubu z H70 i od razu pytanko żółtodzioba

czy po xlrach zagra lepiej niz po rca? jakiego DACa do niego kupić żeby wykorzystać potencjał? a może korzystać z wbudowanego tylko dokupić konwerter usb/spdif z izolacją galwaniczną?

Panowie, może ktoś mi odpowie. Słuchałem ostatnio H160 z użyciem wbudowanego daca. Jakieś audiofilskie plumkanko zagrał nawet fajnie ale już zwykła płyta Marka Knopflera "Golden Heart" to była tragedia. Co zawiniło? Wzmacniacz czy wbudowany dac jest taki słaby? Pytam gdyż zastanawiam się nad zakupem hd12 a w H160 siedzi "prawie taki sam" przetwornik.

hej wpisuję się do klubu z H70 i od razu pytanko żółtodzioba

czy po xlrach zagra lepiej niz po rca? jakiego DACa do niego kupić żeby wykorzystać potencjał? a może korzystać z wbudowanego tylko dokupić konwerter usb/spdif z izolacją galwaniczną?

Miałem H70 przez 2 lata.Z pewnością warto zainwestować w dobre,dynamiczne xlr-y a dokupienie dac-a to konieczność, w moim audiolabie jest o niebo lepszy.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Panowie, może ktoś mi odpowie. Słuchałem ostatnio H160 z użyciem wbudowanego daca. Jakieś audiofilskie plumkanko zagrał nawet fajnie ale już zwykła płyta Marka Knopflera "Golden Heart" to była tragedia. Co zawiniło? Wzmacniacz czy wbudowany dac jest taki słaby? Pytam gdyż zastanawiam się nad zakupem hd12 a w H160 siedzi "prawie taki sam" przetwornik.

Przyczyn może być wiele, płyty po prostu mogły być różnie zrealizowane... HD12 i przetwornik w H160 to dwie różne konstrukcje i moim zdaniem porównywanie ich ze sobą jest nie na miejscu... To, że gość z Hegla twierdzi, że są "prawie" identyczne to efekt wyłącznie marketingowy... "Prawie" tutaj robi dużą różnicę...

H160 byłby fantastyczną propozycją jakby nie miał wbudowanego przetwornika, który dość wyraźnie ogranicza jego możliwości a cena byłaby niższa o jakieś 2-3 tys. zł...

No, ale taki to podobno trend... płacenia 2x za przetwornik...

Przyczyn może być wiele, płyty po prostu mogły być różnie zrealizowane... HD12 i przetwornik w H160 to dwie różne konstrukcje i moim zdaniem porównywanie ich ze sobą jest nie na miejscu... To, że gość z Hegla twierdzi, że są "prawie" identyczne to efekt wyłącznie marketingowy... "Prawie" tutaj robi dużą różnicę...

H160 byłby fantastyczną propozycją jakby nie miał wbudowanego przetwornika, który dość wyraźnie ogranicza jego możliwości a cena byłaby niższa o jakieś 2-3 tys. zł...

No, ale taki to podobno trend... płacenia 2x za przetwornik...

Płyty były na pewno inaczej zrealizowane. Jedna to zwykłe wydanie Knopflera a druga to audiofilski sampler. Wszystko rozumiem ale żeby zwykła płyta na wzmaku za 13k i kolumnach za 15k zagrała tak kiepsko? Spróbuję posłuchać hd12 zobaczymy ...

... a może lepiej kupić używkę hd20 ?

Edytowane przez szpakowski

No I mama nowego H80S, troszkę lżejszy , bez daca na pokładzie i cena w przeliczeniu na nasze ok. 5500pln. Ciekawe czy u nas tez juz go mozna kupic, dobra alternatywa dla osób poszukujących wzmaka bez wbudowanego daca oto linki

http://audio-heritage.jp/audioshow/2014-iasj/electori/index.html

http://www.electori.co.jp/hegel/H80S.pdf

niestety w Polsce ( i Europie ? ) wersje S są niedostepne

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.