Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Hej-ja do H80 mam CDP2 i jestem bardzo zadowolony,Nad żródłem zastanawiałem się najmniej-najwięcej w torze dają kolumny,potem wzmak dopiero żródło i na końcu korekta kablami. Mnie został do wymiany główny element-kolumny. Mam MA bx5 i są to naprawdę żwawe kolumienki ale przymierzam się do AP Tempo 6 albo Sitara25+.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Także mogę się pochwalić CDP2 - z drugiej ręki jest w mega okazyjnej cenie .

Oba komponenty Hegla świetnie się uzupełniają, generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu .

Podobnie jak kolega przymierzam się do odsłuchu/zakupu AP Tempo 6

Edytowane przez MadMaxx

Mam MA bx5 i są to naprawdę żwawe kolumienki ale przymierzam się do AP Tempo 6

Podobnie jak kolega przymierzam się do odsłuchu/zakupu AP Tempo 6

Miałem Hegla H80 ,a teraz H300 i gra z AP tempo VI i polecam te połączenie :)

Możesz napisac jak stereofonia,przestrzeń,bas,średnica i wysokie?Na ilu metrach grasz i jak daleko masz tempo 6 od ściany tylnej i bocznych.

Z góry dziękuję.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Możesz napisac jak stereofonia,przestrzeń,bas,średnica i wysokie?Na ilu metrach grasz i jak daleko masz tempo 6 od ściany tylnej i bocznych.

Pomieszczenie 36 m2 w piwnicy można powiedzieć dedykowane i adoptowane do odsłuchów dobrze wyizolowane od zewnątrz i trochę przygotowane akustycznie, kolumny stoją 2 metry od ścian tylnych i 1,5 m od bocznych. Tempo VI mają przepiękną przestrzeń oderwaną od kolumn ,szeroką i głęboką scenę. Wysokie tony są detaliczne i przyjemne średnica bardzo dobra ,a bas potężny i dynamiczny lecz nie dominujący . Wraz ze zwiększeniem głośności nie traci na szczegółowości i czystości. Brakuje mi tylko w tej chwili planów. W piątek zmieniam kable głośnikowe z EQUILIBRIUM CELLO na ALBEDO Monolith mam nadzieję na poprawę przejrzystości planów. Sprawdzają się przy każdej muzie.

Właśnie tak myślałem że masz duże pomieszczenie,ja mam 20m2 i raczej muszę brać pod uwagę Sitary 25+-z tego co czytałem też ..super.

Pozdrawiam

eva casidy gra lepiej z cd , troche gorzej z cd coax dac , ale to jest tylko tyci tyci , a dlaczego pisze bo muzyka muzyka nie równa wszystko jest uzaleznione od typu i jakosci nagrania , dużo muzyki gra gorzej z cd , muzyka z daca hd25 gra czasami i często lepiej bo ją po prostu leczy , ale są kawałki które miazdzą daca może nie na amen ale jest lekkie przydeptanie , nie rozumiem tego tak do końca ale tak jest

Czy ktoś z posiadaczy zestawu Hegel wzmacniacz plus odtwarzacz sprawdzał różnice w jakości dźwięku pomiędzy połączeniami XLR a RCA ?

U mnie H80 z oppo105 na interkonektach Fa220 furutecha na granicy percepcji tak samo. ( no może na XLR bas był minimalnie twardszy ale to mogło być spowodowane początkową większą głośnością przy użyciu XLR) Możecie krzyczeć ...

Do plików i Tidala tak, do CD zdecydowanie przydałby się napęd CD ale jak nie idziesz w kolekcjonowanie CD i to tej lepszej jakości (SHMCD, XRCD etc) to można sobie podarować.

Jaki napęd CD byś zaproponował, który znacząco przewyższa Oppo ?

Z tego co slyszalem to ten sprzet Oppo 105D ma kosci najnowsze na rynku i DAC tam wbudowany jest jednym z najlepszych. Sam DAC standardowy z tymi koscmi jest sprzedawany po okolo 60k PLN . Jest co lepszego ? OPPO ma wbudowane XLR , ktore mozna polaczyc z Heglem H160 bezposrednio i ma lepszy DAC od DAC w Heglu.

Problem jest taki testowalem CD i SACD na blue-ray Pioneer BDP-180-K, ktory byl polaczony cyfrowo z heglem h160 i wykorzystywany byl standardowy DAC hegla, okazalo sie ze nie czulem roznicy pomiedzy CD i SACD tej samej wokalistki ( testowalem Diana Krall), dlatego zaczalem sie zastanawiac nad OPPO 105D , ktore wyczytalem ze OPPO polaczone przez XLR przekaze jakosc SACD na hegla.

Witam szanownych klubowiczów :)

Wpisuję się do klubu z dwoma przetwornikami HD2 oraz HD10 i mam jednocześnie do was pytanie.

Nitka obecnie wygląda tak:

PC -> kabel drukarkowy USB -> HEGEL HD2 -> kabel Melodika Coaxial RCA -> HEGEL HD10 -> kabel 2x RCA Melodika -> wzmacniacz -> kolumny

Próbkowanie przy owym podłączeniu w mixerze systemowym mogę ustawić maksymalnie na 24bit/96KHz i teraz pojawia się pytanie, czy warto kupić konwerter "SPDiF optyczny/Coaxial RCA" i podbić próbkowanie do 192KHz pomijając tym samym w torze HEGLa HD2 ???

Pytam, ponieważ w PC mam dwa wyjścia: USB i SPDiF optyczny.

Jedno jest pewne, gdy podłączyłem HD10 po optyku eliminując tym samym HD2 z toru, dźwięk był słyszalnie gorszy mimo, że próbkowanie w obu przypadkach było ustawione na 24bit/96KHz. (może to kwestia wyższości wejścia coaxialnego nad SPDiF w HD10 a może zasługa HD2 w torze a może jedno i drugie?)

Doradźcie czy zostawić jak jest, czy kupić konwerter SPDiF optyczny/Coaxial RCA, sprzedać HD2 i mieć próbkowanie 24bit/192KHz ???

Hej-ja do H80 mam CDP2 i jestem bardzo zadowolony,Nad żródłem zastanawiałem się najmniej-najwięcej w torze dają kolumny,potem wzmak dopiero żródło i na końcu korekta kablami. Mnie został do wymiany główny element-kolumny. Mam MA bx5 i są to naprawdę żwawe kolumienki ale przymierzam się do AP Tempo 6 albo Sitara25+.

Wtam, mam pytanie do szanownych kolegów. Mam taki sam zestaw H-80 + CDP2, czy jest sens stosować kable sygnałowe XLR w tym zestawie. Pozdrawiam

Edytowane przez malakala

witam,zastanawiam się na hd10,jak z dynamiką tego daca,w porównaniu do hd2 ?miałem hd 2 i dynamika bardzo cieniutko wbrew temu co czytałem w testach,ogólnie super dac.porównywał ktoś oba?

Cofnij się o kilka miesięcy wstecz, jakoś do wiosny z tego co pamiętam. Znajdziesz moj krótki opis brzmienia. Może będę się pozbywal nie długo swego HD10.

?👈

Zawsze jest sens posłuchać obu zestawień i wybrać to które nam się podoba bardziej, a teoria teorią......

Witam

Kiedyś mi Pan napisał szukasz innego sprzętu a potem i tak wrócisz do Hegla.

Miał Pan absolutnie rację, także syn marnotrawny wrócił do źródła.

Mam natomiast pytanie , czy lepszym będzie rozwiązanie Hegel H200 z H20 czy po prostu H300? Bardzo dziękuje i proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

Ze słyszenia znam dobrze tylko H80 i H160. Jeśli jednak (czego odradzam) miałbym kupić bez słuchania wybrałbym H300 (z opisów wynika że to rozwinięcie grania H80, a to bardzo muzykalny wzmacniacz).

Witam

Kiedyś mi Pan napisał szukasz innego sprzętu a potem i tak wrócisz do Hegla.

Miał Pan absolutnie rację, także syn marnotrawny wrócił do źródła.

Mam natomiast pytanie , czy lepszym będzie rozwiązanie Hegel H200 z H20 czy po prostu H300? Bardzo dziękuje i proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

H300 bierz

Szkoda że nikt nie odpowiedział na moje pytanie ale trudno, myślę że zostanę przy połączeniu HD2 + HD10 :)

Mam natomiast kolejne pytanie, gdyż zastanawiam się nad zakupem lampy Xindak MT-3.

Czy ktoś próbował takiego połączenia Xindak MT-3 + HEGEL HD10 lub HD20 ???

Poradźcie coś koledzy klubowicze.

Witam,

czy użytkuje ktoś z Was lub miał okazję słuchać pre P20 lub P30? Byłbym wdzięczny za opinie.

Słuchałem przez chwile w salonie pre P30 oraz końcówke H20, zestaw grał obłędnie, niestety nie słuchałem osobno, więc trudno określić jak poszczególne elementy się sprawują. Dla mnie to było granie z którym mógłbym się zestarzeć ;-)

Właśnie słucham 200 wczoraj dotarła dałem jej odpocząć po podróży i zrównać tempereaturę z pomieszczeniem .

Po 40 minutach grania brzmi rewelacyjnie oddech między instrumentami i czysty dzwięk z piękną barwą bardzo dobrze wpasował się w resztę toru , zresztą ten wzmak raczej jest przezroczysty i gra to co poda reszta , zastąpił Caspiana .

Pierwsze minuty zaraz po włączeniu dzwięk był TRAGICZNY brak basu wycofana góra i stłamszona średnica .

Jak po 40 minutach tak się poprawiło to jak dojdzie do pełnej formy po paru dniach będzie obłędnie .

Pierwsze spostrzeżenia gra na kolumnach 3 drożnych pełnym zakresem nawet bardzo cicho można słuchać w nocy nie tracąc basu i góry . Piekielnie szybki , tam gdzie w Caspianie było słychać sam dzwięk wybrzmiewającej struny teraz słychać że struna drga lekko falującym dźwiękiem , niesamowity wgląd w szczegóły nagrania a przy tym timing i muzykalność . Piękna sprawa .

Za 3 miechy przyjdzie 300 to będzie okazja porównać .

Jest dość poważny minus ciężkie jest draństwo .

Ciężki jest, zgadza się, musiałem wzmocnić podstawę dla H200 .

Co do wygrzewania, dla moich uszu to z 15min. rozgrzewki potrzebuje aby zagrać na miarę swoich możliwości .

Edytowane przez MadMaxx

A niektórzy twierdzą, że lampa to się szybko grzeje, tak do 30 min, a na zagrzanie trana to rzeba czekać i czekać

Moj tranzystorek (rowniez norweski) zaczyna grac dopiero po mw 120 minutach.ahoj

Słuchałem przez chwile w salonie pre P30 oraz końcówke H20, zestaw grał obłędnie, niestety nie słuchałem osobno, więc trudno określić jak poszczególne elementy się sprawują. Dla mnie to było granie z którym mógłbym się zestarzeć ;-)

Miło się czyta jak ktoś stwierdza że z pewnym usłyszanym dźwiękiem mógłby się już zestarzeć,gdzie u innych trwa dalej nieustająca pogoń za króliczkiem ;-)

Jaka była reszta toru podłączonego do pre P30 i H20 ??

Reszta toru to kolumny Kef, stosunkowo "tanie" podstawkowce 4500zł (modelu nie pamiętam) Osobiście nie lubię Kefa, ale w tym przypadku to jakby nie miało znaczenia, na tym zestawie grały jak kolumny za grube pieniądze. Okablowanie głośnikowe to jakieś tanie kabelki, naprawdę, nie kosztowały nawet 1000zł można powiedzieć że takie do lampki;-) na interkonekt nie zwróciłem uwagi. Brzmienie zestawu to potęga i zarazem pełna kontrola, bas strunowy wibrujący o niezwykłej energii, ogromna przestrzeń z doskonałą lokalizacją, nie było znaczenia czy było głośno, czy też cicho, nic się nie traciło przy niskim poziomie głośności a jest to bolączka integr Hegla, zwłaszcza jeśli chodzi o bas. Niestety magia Hegla zaczyna się dopiero od końcówki H20 w górę, H100, H200, H300 są to dobre wzmacniacze, ale wystarczy posłuchać dzielonek aby zrozumieć o co chodzi, kto nie słuchał żyje w nieświadomości. Pozdrawiam.

A gdzie słuchałeś tego zestawienia? W jakim salonie?

Swego czasu na AS z Harpiami oraz Wilson Audio grała dzielona 20 dość mocno przysłuchiwałem się wówczas Heglom w różnych pokojach owszem grało to lepiej od 200 jednak nie była to różnica jakoś znaczna .

ogromna przestrzeń z doskonałą lokalizacją, nie było znaczenia czy było głośno, czy też cicho, nic się nie traciło przy niskim poziomie głośności a jest to bolączka integr Hegla, zwłaszcza jeśli chodzi o bas

Hmm ja własnie uważam to za atut 200 lubię słuchać cicho i na 200 i kolumnach 3 drożnych właśnie przy cichym słuchaniu bas ani góra nie ginie . Więc może to kwestia kolumn oraz akustyki pomieszczenia , jeśli kolumny dają pełne pasmo to napędza je od samego dołu u mnie od volume 22 ( jest bardzo cicho ) do 85 muzyka gra tak samo jeśli chodzi o pasma tylko zmienia się tylko jej natężenie .

Najczęśniej jeśli miałem nierówno grające pasma tzn był pewien poziom głośności na którym było super a im wyżej lub niżej pasma się rozjeżdzały to była to wina akustyki , po korektach udaje się osiągnąć liniowy dźwięk od samego dołu do końca skali wówczas jest także bardzo naturalny przyjemny dzwięk . Apropo nie trzeba do tego mocarza 200 watowego , raz udał mi się zestaw gdzie 30 watowy wzmak małej manufaktóry tak właśnie napędzał kolumny . Do dziś żałuję że go sprzedałem to był dźwięk bardzo wysokiej próby za śmieszne pieniądze .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.