Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie zabrakło, kolega szuka głośników do posiadanego już wzmacniacza, więc wersja aktywna nie jest mu potrzebna. Oczywiście, wyższość wersji aktywnej nad pasywną jest ogólnie znana i nikogo nie trzeba do tego przekonywać. Cena tych kolumn i praktycznie ich brak na rynku wtórnym nie pomagają potencjalnym zainteresowanym.

Edytowane przez artdm

Nic nie zabrakło, kolega szuka głośników do posiadanego już wzmacniacza, więc wersja aktywna nie jest mu potrzebna. Oczywiście, wyższość wersji aktywnej nad pasywną jest ogólnie znana i nikogo nie trzeba do tego przekonywać. Cena tych kolumn i praktycznie ich brak na rynku wtórnym nie pomagają potencjalnym zainteresowanym.

Tu nie chodzi o wyzszosc tylko o roznice klas - ale to klub hegla wiec juz nie nudze ;)

Jakieś kabelki XLR do tego?

W zasadzie już mam komplet Heglowy tylko kable.

Od dwóch tygodni testujemy XLR od Harmonixa - HS 101 Improved SUS.

Do Hegla i innych tranzystorów, przy połączeniach zbalansowanych obowiązkowy temat. Kabel jest genialny.

Uważam, że w przedziale nawet do dychy, nie będzie wielu konkurentów.

Gorąco polecam, bo nas zaczarował.

15403725_1196061237153272_7214221085852460961_o.jpg?oh=f6f4b82e25930e3808fa9ab6a15016ce&oe=58EF40F5

Kto słucha, nie błądzi...

Jestem po 5 dniach zabawy z H300 i podzielę się z wami tym co usłyszałem w stosunku do H80.

Moc, dynamika, gładkość i muzykalność. Ten wzmak podaje muzykę w niesamowicie przyjemny sposób i nie rozkłada jej na części pierwsze jak Hegel H80.

Oferuje natomiast wspaniałą scenę, zauważalnie szerszą i lepiej poukładaną. Źródła pozorne mają lepszą lokalizację a dźwięk jest znacznie lepiej wypełniony i dociążony. Bas to jest klasa sama w sobie i nawet monitory pokazały jaka przepaść dzieli H80 od H300.

H80 potrafi w niektórych utworach bardziej zaakcentować moment wejścia basu, ale dosłownie zaraz po tym jakby ustępuje miejsca innym dźwiękom.

H300 natomiast wchodzi z pełną klasą i utrzymuje ten poziom do samego końca, co nie znaczy, że nie potrafi tąpnąć bo naprawdę potrafi i to znacznie lepiej niż H80.

Bas jest dużo lepiej zróżnicowany, kontrolowany i obecny co świetnie słuchać np. w utworze "Sway". H80 pokazuje, że jest tam bas, ale H300 dopiero uświadamia jaka jest jego rola. Wszystko gra bardzo równo spójnie i rytmicznie. Gdy 4 dnia wróciłem do H80 na dłuższy odsłuch to dotarło do mnie, że H300 to jest prawdziwa klasa, która przejawia się w tym, że ten wzmak gra dosłownie wszystko, każdy gatunek i robi to w sposób tak przyjemny, że kawałki których słuchałem wcześniej do połowy leciały tym razem do samego końca, a ja w momencie, gdy zapadała cisza siedziałem zdziwiony, ej zaraz, to nigdy nie było takie fajne :)

Uniwersalny, naturalny i mocny wzmak, który sprawił, że małe monitorki zagrały jak niejedna kolumna podłogowa, może śmieszne ale prawdziwe i jak tak sobie pomyślę o tej różnicy, którą pokazały mi LS'y to nie dziwię, się każdemu kto dysponuje wysokiej klasy podłogówkami, że zakończył swoje poszukiwania.

Na końcu chciałem jeszcze wspomnieć, że H80 jest naprawdę fajnym i dobrym wzmakiem, który myślę nie ma konkurenta w swoim segmencie i podpasuje tym,

którzy mają ciągotki do bardziej wnikliwego sposobu podawania dźwięku i nie chodzi o to, że H300 coś kamufluje, on po prostu nie rozbija tego na drobne kawałki.

Edytowane przez CEzAR21

I gdyby w cenie h300/h360 nie bylo jeszcze dziesiatek wzmacniaczy innych firm to zycie byloby prostsze hah. Opis fajny, ladnie pokazuje roznice miedzy dwoma heglami.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W najbliższym czasie czeka mnie jeszcze porównanie H200 z H300, muszę tylko ogarnąć się finansowo.

Ciekawość mnie zżera, dlatego muszę w swoim torze to usłyszeć a zwycięzca pozostanie tylko jeden :)

Edytowane przez CEzAR21

W najbliższym czasie czeka mnie jeszcze porównanie H200 z H300, muszę tylko ogarnąć się finansowo.

Ciekawość mnie zżera, dlatego muszę w swoim torze to usłyszeć a zwycięzca pozostanie tylko jeden :)

Stawiam piwo że wygra h300 :)

Cdp4 rozpakowany i podłączony. Teraz pozostaje kupowanie płyt CD.

I na początek "Santana Corazon-Live from Mexico"

Polecam Florence-Unplugged, jej wokal wypełnia każdy milimetr pokoju ;)

Witam wszystkich.

Chcę się przywitać i nie wiem czy we właściwym miejscu to robię. Od wczoraj jestem nowym członkiem (przepraszam za słownictwo ;-) forum audiostereo.pl a od teraz klubu HEGEL.

Zaczynam kompletować sprzęt. Głównie używany. Myślę o wzmacniaczu zintegrowanym + kolumny podłogowe + odtwarzacz sieciowo (chcę korzystać z serwisu TIDAL) strumieniowy z wbudowanym przetwornikiem DAC + dysk/serwer NAS do przechowywania muzyki w formacie FLAC.

Mieszkanie w bloku. Pokój 20 m2. Myślę o zakupie używanego wzmacniacza Hegel H200 w cenie 5000/6000 PLN, mam możliwość kupna używanych kolumn Bowers & Wilkins 804 Nautilus w cenie 9500 PLN. Jaki odtwarzacz sieciowy do tego zestawu? Jaki odtwarzacz sieciowy z DAC polecacie do H200? Zastanawiam się nad którymś odtwarzaczem firmy Naim.

Czy ktoś z Was korzysta z zestawu wzmacniacz Hegel - kolumny - odtwarzacz sieciowy z wbudowanym lub zewnętrznym przetwornikiem DAC - dysk NAS/inny dysk zewnętrzny.

To jest pierwsza przymiarka. Może inny model wzmacniacza do bloku i tych kolumn? Ze względu na koszty interesuje mnie sprzęt używany i wymienione modelu mam możliwość kupić, Hegel H200 i kolumny Bowers & Wilkins 804 Nautilus.

Jeśli ktoś chce poświęcić czas i napisać mi kilka porad to z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

H300 to jest prawdziwa klasa, która przejawia się w tym, że ten wzmak gra dosłownie wszystko, każdy gatunek i robi to w sposób tak przyjemny, że kawałki których słuchałem wcześniej do połowy leciały tym razem do samego końca, a ja w momencie, gdy zapadała cisza siedziałem zdziwiony, ej zaraz, to nigdy nie było takie fajne :)

Uniwersalny, naturalny i mocny wzmak

Dokładnie tak samo go odbieram można zagrać inaczej tylko po co skoro ten wzmak zwyczajnie skłania po prostu do słuchania każdej muzyki .

Gość

(Konto usunięte)

I gdyby w cenie h300/h360 nie bylo jeszcze dziesiatek wzmacniaczy innych firm to zycie byloby prostsze hah. Opis fajny, ladnie pokazuje roznice miedzy dwoma heglami.

Adaś pięknie to by było jak by ta spójność...moim zdaniem...to nie było uśrednianie...ja tak nie słyszę...spójność sceny ale dźwięki instrumentów...? Pamiętam jak H70 brylował na salonach...też spójne granie z wykopem...ale nuda do cholery...nuuuda...na koncercie tak nie słychać...

...ale nuda do cholery...nuuuda...na koncercie tak nie słychać...

Nuda zależy od tego czego się słucha.

Nie ma takiego sprzętu, który nam odzwierciedli to samo co na koncercie. Nie da się tego osiągnąć w warunkach domowych.

Gość

(Konto usunięte)

Nie ma takiego sprzętu, który nam odzwierciedli to samo co na koncercie. Nie da się tego osiągnąć w warunkach domowych.

Nie chodzi o odwzorowanie live...o spójność, o której się mówi...instrumenty owszem współgrają ale na żywo słychać wszystkie a nie jako "plamę"... no chyba, że ja tą Waszą spójność źle interpretuję?

Edytowane przez Gość

Nie chodzi o odwzorowanie live...o spójność, o której się mówi...instrumenty owszem współgrają ale na żywo słychać wszystkie a nie jako "plamę"... no chyba, że ja tą Waszą spójność źle interpretuję?

Podstawowa zaleta Hegli dla mnie to właśnie swoboda w słyszeniu poszczególnych instrumentów , to wcześniej posiadane wzmaki grały dla mnie plamami i ucho ciężko miało z wyłapaniem wszystkiego w nagraniu .

Gra to przy tym swobodnie i plastycznie i raczej o taką spójność chodzi .

Podstawowa zaleta Hegli dla mnie to właśnie swoboda w słyszeniu poszczególnych instrumentów , to wcześniej posiadane wzmaki grały dla mnie plamami i ucho ciężko miało z wyłapaniem wszystkiego w nagraniu .

Gra to przy tym swobodnie i plastycznie i raczej o taką spójność chodzi .

Moja interpretacja jest dokładnie taka sama, ale jak widać kolega ziko369 słyszy to inaczej lub słyszy tak samo a inaczej to rozumie.

Ja jednak zostanę przy tym, co moja głowa mi podpowiada ;)

Edytowane przez CEzAR21

Jestem niezmiernie zadowolony z odtwarzacza CDP4. Słucham płyt na nowo. Dostrzegłem dźwięk bliski winylowi.

Klasa sama w sobie (wygląd trochę przedwojenny :))

W przyszłym tyg. znajomy ma zajrzeć z CD playerem Primaluna na lampach.

Edytowane przez Purple

Nie wiem czy juz to porównywane tutaj było ale nie mogłem znalezc....jeśli było to sorry:)

A mianowicie jak sie ma 360 do 300? Czy wchodząc w 300 duzo sie traci w stosunku do 360? Czy takie porównanie ma w ogole sens?

Witam wszystkich.

Chcę się przywitać i nie wiem czy we właściwym miejscu to robię. Od wczoraj jestem nowym członkiem (przepraszam za słownictwo ;-) forum audiostereo.pl a od teraz klubu HEGEL.

Zaczynam kompletować sprzęt. Głównie używany. Myślę o wzmacniaczu zintegrowanym + kolumny podłogowe + odtwarzacz sieciowo (chcę korzystać z serwisu TIDAL) strumieniowy z wbudowanym przetwornikiem DAC + dysk/serwer NAS do przechowywania muzyki w formacie FLAC.

Mieszkanie w bloku. Pokój 20 m2. Myślę o zakupie używanego wzmacniacza Hegel H200 w cenie 5000/6000 PLN, mam możliwość kupna używanych kolumn Bowers & Wilkins 804 Nautilus w cenie 9500 PLN. Jaki odtwarzacz sieciowy do tego zestawu? Jaki odtwarzacz sieciowy z DAC polecacie do H200? Zastanawiam się nad którymś odtwarzaczem firmy Naim.

Czy ktoś z Was korzysta z zestawu wzmacniacz Hegel - kolumny - odtwarzacz sieciowy z wbudowanym lub zewnętrznym przetwornikiem DAC - dysk NAS/inny dysk zewnętrzny.

To jest pierwsza przymiarka. Może inny model wzmacniacza do bloku i tych kolumn? Ze względu na koszty interesuje mnie sprzęt używany i wymienione modelu mam możliwość kupić, Hegel H200 i kolumny Bowers & Wilkins 804 Nautilus.

Jeśli ktoś chce poświęcić czas i napisać mi kilka porad to z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Ja polecam zakup H300 zamiast H200. I zakup osobnego streamer'a,a nie wbudowanego w DAC. Np. Aurelic Aries. DAC można kupić HD25 lub coś z firmy AudioGD. Edytowane przez dfx5

Nie wiem czy juz to porównywane tutaj było ale nie mogłem znalezc....jeśli było to sorry:)

A mianowicie jak sie ma 360 do 300? Czy wchodząc w 300 duzo sie traci w stosunku do 360? Czy takie porównanie ma w ogole sens?

Ja słuchałem obu wzmacniaczy obok siebie.

Dla mnie różnica jest. Może nie jest to różnica "wow" ale jest.

Z tej półki wzmacniacze dla mnie nie grają lepiej czy gorzej, tylko inaczej.

H360 jest jeszcze bardziej analityczny i przejrzysty. Mocniejszy jest też, z większą swobodą zagra.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.