Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Mam większość płyt AMJ i farat to jedyna płyta koncertowa, którą słucham. Poza tym nie lubię koncertówek.

jo&co moim zdaniem lepsza od Farat , wiecej ciekawych dzwieków ,choć zaszumiona nieco ? słychać na kawałku Richard Bona

Z powodu niskiej dokładności obliczeń bardzo obniża jakość dźwięku.

Jeśli ktoś gra z komputera podłączonego do DAC'a i reguluje głośność na komputerze to robi duży błąd. Głośność w komputerze powinna zawsze być ustawiona na 100!!

hmmm... bardzo bym prosił szanownego kolegę o bliższą wykładnię "niskiej dokładności obliczeń" - temat mnie bardzo zaciekawił... :)

Edytowane przez t_rex_

hmmm... bardzo bym prosił szanownego kolegę o bliższą wykładnię "niskiej dokładności obliczeń" - temat mnie bardzo zaciekawił... :)

W odpowiedzi #6762 w tym klubie masz krótko opisane. Jeśli cię temat interesuje to poczytaj w internecie.

To może tak trochę apropos Tidal i Spotify , pytanie o DAC w h80, daje rade czy tylko raczej jako przystawka? Poziom grania takiego irDaca czy może lepiej?

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

To może tak trochę apropos Tidal i Spotify , pytanie o DAC w h80, daje rade czy tylko raczej jako przystawka? Poziom grania takiego irDaca czy może lepiej?

Do tidalow i spotifajow :) polecam jakiś nos dac typu Aqua La Voce. Jeśli chcesz dużo lepiej to musisz się liczyć z uwolnieniem 20k na dac + transport.

Mam osluchany dac w H80 i dla porownania zewnetrzny HD10.

Na moje ucho jedyny plus H80 wzgledem HD10 to delikatnie wyzsza rozdzielczosc.

Reszta stoi po stronie HD10 a najwieksza roznica jest w glebi sceny. Dac w H80 gra bardzo plytko ale poza tym ok i na poczatek moze byc.

To oczywiste, że samodzielny DAC będzie zawsze lepszy od tych wbudowanych jako opcja, pisanie że w jakimś H80 czy H160 siedzi to samo co HD10, czy HD12 jest trochę niepoważne, sama kość wsadzona we wzmak nie gra.

Dobrze Cezar, że o tym piszesz.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Miałem H80 i H160 i grały gorzej od Daca w Oppo 105, dopiero HD25 i Hd30 zrobiły dużą różnicę.

Czesc, wczoraj miałem okazję posłuchać Oppo 105d w roli źródła ... i powiem tak : zmieniaj na coś lepszego a zobaczysz co Twoja Octave potrafi... Oppo do wideo jak najbardziej, ale nie do muzyki... próby były po coaxial, USB, rca...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Z moich testów wyszło, że aby uzyskać wyraźną poprawę, trzeba kupić odtwarzacz CD za przynajmniej 15-20kzl. Mówię o cenach katalogowych. W swoim systemie masz chyba Lumina więc porównywanie go do Oppo 105 raczej nie ma sensu. Podobnie jak porównywanie DAC w Oppo 105 do HD30. Oba urządzenia są z innej ligi.

Z moich testów wyszło, że aby uzyskać wyraźną poprawę, trzeba kupić odtwarzacz CD za przynajmniej 15-20kzl. Mówię o cenach katalogowych. W swoim systemie masz chyba Lumina więc porównywanie go do Oppo 105 raczej nie ma sensu. Podobnie jak porównywanie DAC w Oppo 105 do HD30. Oba urządzenia są z innej ligi.

No to jest na co znów zbierać :-) to chyba nigdy się nie skończy...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

W odpowiedzi #6762 w tym klubie masz krótko opisane. Jeśli cię temat interesuje to poczytaj w internecie.

głupot, których tam nawypisywałeś próżno szukać w internecie no chyba, że w wystąpieniach Pani Premier - i nie brnij dalej w temat please bo polegniesz jak Szydło w Brukseli pzdr!

To oczywiste, że samodzielny DAC będzie zawsze lepszy od tych wbudowanych jako opcja, pisanie że w jakimś H80 czy H160 siedzi to samo co HD10, czy HD12 jest trochę niepoważne, sama kość wsadzona we wzmak nie gra.

Dobrze Cezar, że o tym piszesz.

w H360 natomiast wsadzili tą samą kość co w HD30, żeby nie grała! - w Heglu pracują idioci i ot tak dla jaj dorzucili od siebie parę norweskich koron więcej aby na forach mędrcy mieli o czym pisać... - dali też dla jej osobne zasilanie za kolejnych kilka norweskich koron i zaprojektowali na nowo całego gorszego od HD12 DACa za kolejne kilkadziesiąt tysięcy koron aby wszyscy na forum odkryli ich przebiegłość i mogli o tym pisać monologi... - przepłacą, nadpłacą ale mędrcy będą mieli używanie... litości Panowie... prosty rachunek ekonomiczny... i dlatego nigdy nie nazwę się audiofilem bo jakoś zawsze kojarzy mi się to z debilem - sorry :)

A jak ta kość sprawuje się w CD Mohican bo jeszcze nie słuchałem, czy też nie gra?

Musi grać skoro tyle kosztuje ...Następny z nieoficjalnych przecieków będzie szykowany Hegel Apache lecz tylko dla wybrańców :-)

głupot, których tam nawypisywałeś próżno szukać w internecie no chyba, że w wystąpieniach Pani Premier - i nie brnij dalej w temat please bo polegniesz jak Szydło w Brukseli pzdr!

w H360 natomiast wsadzili tą samą kość co w HD30, żeby nie grała! - w Heglu pracują idioci i ot tak dla jaj dorzucili od siebie parę norweskich koron więcej aby na forach mędrcy mieli o czym pisać... - dali też dla jej osobne zasilanie za kolejnych kilka norweskich koron i zaprojektowali na nowo całego gorszego od HD12 DACa za kolejne kilkadziesiąt tysięcy koron aby wszyscy na forum odkryli ich przebiegłość i mogli o tym pisać monologi... - przepłacą, nadpłacą ale mędrcy będą mieli używanie... litości Panowie... prosty rachunek ekonomiczny... i dlatego nigdy nie nazwę się audiofilem bo jakoś zawsze kojarzy mi się to z debilem - sorry :)

...i wyszło Szydło z worka. Zostawmy POlitykę w spokoju :).... nie jest to odpowiednie miejsce ani czas.

Co do daców to łatwo je rozróżnić wystarczy posłuchać i żadne teorie nie są potrzebne.

U mnie jak wspominałem wcześniej, aktywne Kefy vs pasywne Kefy :)

ycOCxhZ.jpg

Nic na ten moment nie napiszę, ponieważ muszą swoje przegrać.

Edytowane przez CEzAR21

pier**lisz waść i okręcasz na swoją modłę.

To tak samo jak dołożenie na "doczepkę" dziurki ze wzmacniaczem słuchawkowym w CDku, albo do wzmacniaczy z pewnością są tak samo zajebiste jak te dedykowane wzmacniacze słuchawkowe, z pewnością...

Panowie... prosty rachunek ekonomiczny... i dlatego nigdy nie nazwę się audiofilem bo jakoś zawsze kojarzy mi się to z debilem - sorry :)

Chopie! że się tak wyrażę. Audiofilizm to pasja. Temat który pełni ważną role w naszym życiu. Odskocznia od trosk, których każdy z nas, włącznie z tobą,doświadcza. Temat który łączy i dzieli zarazem :-) Ale najważniejsze jest to że, sprawia że życie staję się bardziej znośne. A twoja nędzna próba obrażenia i oplucia ludzi zarażonych tą pasją jest marna i na bardzo niskim poziomie. Audiofil to znawca. Bardziej lub mniej doświadczony. To człowiek dokładny. Człowiek który chce osiągnąć perfekcje i dąży do ideału. Dąży na bazie swojego doświadczenia i osłuchania. A nie legend stworzonych przez producentów lub recenzentów. Jeszcze nie spotkałem ani nie słyszałem o audiofilu który kupił sprzęt który po odsłuchu mu się nie podobał. Błądzić każdy ma prawo a nietrafione zakupy są nieodłącznym elementem naszej pasji. Tak się audiofil uczy dobrego smaku w dźwięku ;-)

Rozumiem że Kiper i Barista to też debil ?

Audiofil to człowiek który kocha przede wszystkim muzykę a przy okazji lubi jej słuchać w bardzo dobrej jakości naprawdę ciężko uznać to słowo za obraźliwe ale jak mawiają dla chcącego nic trudnego :)

to co jacm napisałeś to raczej definiuje melomana z zaparciem audiofilskim.

Audiofil stawia na pierwszym miejscu dźwięk i tu nie ma dyskusji a na drugim muzykę.

U melomana odwrotnie, najpierw muzyka a potem dźwięk :) i niekiedy u melomana może często jamnik wystarczy do słuchania muzyki.

Witam klubowiczów. Zastanawiam się poważnie nad kupnem wzmacniacza Hegla i prosiłbym Was o radę. Sporo czytałem o tych wzmacniaczach, ale interesuje mnie kwestia jakim poszczególne modele grają basem. Który Hegel ma ilościowo najmniej basu i najlepiej go kontroluje? Generalnie szukam wzmacniacza z umiarkowanym basem ze względu na akustykę pomieszczenia. Wstępnie skłaniam się ku H100 ale nie wiem czy słusznie, może lepiej H160 albo H200? Najwyższe modele narazie niestety odpuszczam.

to co jacm napisałeś to raczej definiuje melomana z zaparciem audiofilskim.

Audiofil stawia na pierwszym miejscu dźwięk i tu nie ma dyskusji a na drugim muzykę.

U melomana odwrotnie, najpierw muzyka a potem dźwięk :) i niekiedy u melomana może często jamnik wystarczy do słuchania muzyki.

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jakich dźwięków słucha audiofil na tym swoim sprzęcie ?

Odpowiedź jest zawsze ta sama muzyki .

I tu nie ma problemu z określeniem co pierwsze jajko czy kóra .

Audiofil to zawsze meloman z szerszym lub węższym zainteresowaniem muzycznym tyle że przykłada wagę do jakości .

O ile można być melomanem i nie być audiofilem o tyle audiofilem bez bycia melomanem nie można .

Witam klubowiczów. Zastanawiam się poważnie nad kupnem wzmacniacza Hegla i prosiłbym Was o radę. Sporo czytałem o tych wzmacniaczach, ale interesuje mnie kwestia jakim poszczególne modele grają basem. Który Hegel ma ilościowo najmniej basu i najlepiej go kontroluje? Generalnie szukam wzmacniacza z umiarkowanym basem ze względu na akustykę pomieszczenia. Wstępnie skłaniam się ku H100 ale nie wiem czy słusznie, może lepiej H160 albo H200? Najwyższe modele narazie niestety odpuszczam.

Wszystko zalezy jaki to problem z basem jesli dotyczy pomieszczenia to Po pierwsze musiałbyś mieć problem jedynie z najniższym basem i nie miec problemu z wyzszym żeby to zniwelowac wzmakiem . Po drugie wycinanie basu wzmacniaczem to droga przez mękę i raczej skazana na porażkę , jak chcesz wyciąć bas to kolumnami jest najprościej małe monitory go nie maja wcale . czasem wystarczy zatkać bas refleks w większych paczkach , czasem ustawienie kolumn w odpowiednim miejscu . Wzmacniacza szukaj prędzej z bardzo dobrą kontrolą basu niż jego ujednoliceniem . Im wyżej tym lepsza kontrola .

Hegle różnią się rozciągnięciem basu w dół im wyżej tym bas schodzi niżej . Jednak podkreślę że problemów z basem typu dudnienie , wzbudzanie nie uleczy się wzmacniaczem chyba że sprawa dotyczy problemu basu wynikającego z braku kontroli wzmacniacza nad kolumnami .

Edytowane przez jacm

Maiłem H80 i H160, jeżeli masz łatwe do wysterowania kolumny to polecam H80. Jest bardzo muzykalny, H160 lepiej buduje scenę ale ma jednak uwydatnione dolne rejestry, które oczywiście jak wyżej podano można osłabić.

jak chcesz wyciąć bas to kolumnami jest najprościej

Co racja to racja. Proponuję Ci wzmacniacz Hegla. Im mocniej tym lepiej i kolumny z obudową zamkniętą np. ATC. I masz po problemie z basem. To znaczy że bas będzie miał odpowiednie, dociążenie, kontur, zejście i wykop. Nie będziesz miał po prostu dudnienia a tylko czysty niczym nie skrępowany BAS. Oczywiście kolumny proszę dobrać do wielkości pomieszczenia. Napisz jaki masz metraż i jak u Ciebie z akustyką?

Dzięki za wypowiedzi. A jak z basem w H100? jest bardziej uwydatniony niż w H80? Wiem, że ważna jest przede wszystkim kontrola basu przez wzmacniacz, pewnych rzeczy w akustyce pomieszczenia niestety nie przeskoczę. Zastanowię się nad H80, chociaż H100 ma świetne opinie co do jego sceny i barwy. Proszę o info jak jest z kontrolą basu w h100.

Dzięki za wypowiedzi. A jak z basem w H100? jest bardziej uwydatniony niż w H80? Wiem, że ważna jest przede wszystkim kontrola basu przez wzmacniacz, pewnych rzeczy w akustyce pomieszczenia niestety nie przeskoczę. Zastanowię się nad H80, chociaż H100 ma świetne opinie co do jego sceny i barwy. Proszę o info jak jest z kontrolą basu w h100.

Znam bardzo dobrze H80 i jeżeli lubisz dźwięk podawany bardziej w kawałkach czyli analitycznie to będziesz bardzo zadowolony.

Musisz, też wiedzieć, że H100 jest to starsza generacja Sound engine'a niż H80, a to też słychać.

H80 pokaże ci wszystko co jest w nagraniu, każdy niuans tworząc przy tym uczucie realnej sceny.

Gra bardzo równo i problemu z basem być nie powinno, ale wiadomo zależy to od bardzo wielu czynników.

W swojej cenie a nawet delikatnie poza nią nie widzę dla H80 żadnej konkurencji.

A dlaczego nikt tutaj nie wspomina o akustyce w kontekście nadmiaru basu, każde pomieszczenie ma swoje mody własne i żaden wzmacniacz, ani żadnej ustawienie kolumn tego nie zmieni.

Może zamiast uprawiać żąglerkę wzmacniaczami i kolumnami, czas pomyśleć o adaptacji akustycznej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.