Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kuzyn ma takie zestawienie do pomieszczeń ok 20 metrów i mniejszych to perfekcyjne zestawienie . Amphion Xenon czy AP Avanti potrzebują już większych pomieszczeń żeby rozwinąć skrzydła .

Ja mam pokój ok 25m, ale otwarty na korytarz i na kuchnię ("okno" nad miejscem odsłuchowym). Zanim nie pojawiła się odpowiednia konfiguracja elementów nie podejrzewałem, że bas w Tempo może być tak potężny:-)

Od jakiegoś czasu jak myślę o tym co bym zmienił w przyszłości a kiedyś taki czas może nadejść (pomieszczenie 16m2) to wiem że będzie to właśnie AP Tempo VI + Hegel H300/H360.

AP Tempo VI do 16 metrów ?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

AP Tempo VI do 16 metrów ?

Tak właśnie :), gwarancji oczywiście nie ma, że moje pomieszczenie poradzi sobie z Tempo VI, ale z akustyką jest u mnie całkiem OK, także spróbuję i wówczas się okaże.

Jakiś czas temu pożyczyłem 2,5-drożne podłogowe Elacki od szwagra i zagrały swobodnie w moich 16 metrach, także warto sprawdzić jak to będzie na 3 drogach w Tempo VI.

Porównywałeś współpracę tego Hegla z jakimiś lepszymi monitorami aktywnymi z zestawem Hegel+piec+głośniki pasywne?

Nigdy nie miałem głośników aktywnych i nie porównywałem ,ale zapiąłem kiedyś go jako pre ,nie grało to dobrze :( płasko bez emocji i detali ogólna bieda była ,nie wiem może to pre tez cza by wygrzać ? jak tego nie używam to może tak i cza by było zrobić ,ale nie śądze żeby było super hiper wypier , bo bardzo krótko porównanie trwało i tu jak by nie rokowało żadnych szans bo klękło wszystko :)

A ja bym Ci polecił do Hegla H360 wybitne monitory Xavian-a XN250 evo, sam mam takie zestawienie i przestałem szukać dalej kolumn. Te niepozorne XN250 chłoną waty jak sucha gąbka wodę ale w towarzystwie H360 tak grają że zrywają gacie z tyłka, niesamowita muzykalność, wielobarwny i mocny bas i do tego piękna góra - posłuchaj koniecznie tego zestawienia. Wcześniej grałem z AP Sitara 25 i tutaj było dobrze ale z XN 250 jest pod każdym względem lepiej.

Moja uwaga jest taka jeśli będziesz celował mimo wszystko w kolumny Audio Physic to unikaj tych z dopiskiem 25 które słyną z lekko wycofanej góry pasma. Wiem dobrze co piszę bo mi w zestawieniu AP Sitara 25 z H360 (który gra równo) brakowało góry pasma była ona wycofana gdzieś na drugim planie i pozostawał ciągle niedosyt. AP Sitary 25 zagrają prawdopodobnie dobrze ze starą szkołą Hegla tj H300 i H200 gdzie góra pasma jest bardziej eksponowana i to w połączeniu z AP Sitara 25 daje w miarę równe granie co można wywnioskować z wpisów zadowolonego użytkownika tych kolumn Mańka czyt. Freja ;)

Siema mujas ,nie pisz ze nie polecasz bo jest ciemna góra, ta góra jest wybitna tylko cza jej pomóc w postaci jasnych kabli ,i moim zdaniem ten wysokotonowiec w sitara 25 to juz jest po prostu dla doświadczonych i osłuchanych :) bo to gra gładko plastycznie ale niczego nie zabiera detal jest mega prawdziwy , nic nie krzyczy nie syczy , leje prawdą :) scanspeak w np proac r1sc może sobie tylko powąchać nie ta liga :)

Ayon

Ayon z Avatgarde Acoustic zawsze podobało mi się takie zestawienie .

Eleganckie. Teraz patrzyłem na stronie producenta, niesamowity wybór kolorystyki. Troche zmyliło mnie zdjęcie na samym początku bo myślałem że to dwu drożne.

Musze koniecznie posłuchać z moim Hegelem:)

Moje pomieszczenie teraz ponad 20m. W jaki model celować?

Tempo , chyba że pomieszczenie jest świetne akustycznie albo istnieje możliwość zaadoptowania pod względem akustyki to i z Avanti sobie poradzi .

A ja bym Ci polecił do Hegla H360 wybitne monitory Xavian-a XN250 evo, sam mam takie zestawienie i przestałem szukać dalej kolumn. Te niepozorne XN250 chłoną waty jak sucha gąbka wodę ale w towarzystwie H360 tak grają że zrywają gacie z tyłka, niesamowita muzykalność, wielobarwny i mocny bas i do tego piękna góra - posłuchaj koniecznie tego zestawienia. Wcześniej grałem z AP Sitara 25 i tutaj było dobrze ale z XN 250 jest pod każdym względem lepiej.

Moja uwaga jest taka jeśli będziesz celował mimo wszystko w kolumny Audio Physic to unikaj tych z dopiskiem 25 które słyną z lekko wycofanej góry pasma. Wiem dobrze co piszę bo mi w zestawieniu AP Sitara 25 z H360 (który gra równo) brakowało góry pasma była ona wycofana gdzieś na drugim planie i pozostawał ciągle niedosyt. AP Sitary 25 zagrają prawdopodobnie dobrze ze starą szkołą Hegla tj H300 i H200 gdzie góra pasma jest bardziej eksponowana i to w połączeniu z AP Sitara 25 daje w miarę równe granie co można wywnioskować z wpisów zadowolonego użytkownika tych kolumn Mańka czyt. Freja ;)

Znam lepsze monitory niż XN 250 z lepszym wysokotonowcem w lepszej cenie nowe. Przymierzałem na początku sie do XN 270 które słuchałem z H360 i było nieźle. Niestety wybili mi te kolumny z głowy bardzo szybko.

Ayon z Avatgarde Acoustic zawsze podobało mi się takie zestawienie .

Tempo , chyba że pomieszczenie jest świetne akustycznie albo istnieje możliwość zaadoptowania pod względem akustyki to i z Avanti sobie poradzi .

Wyglądają niepozornie od przodu ale głębokie są. Szukam sklepu gdzie by tu posłuchać z Heglem razem bo nie chce mi sie taszczyć 20kg wzmacniacza. Ale koniecznie trzeba odsłuchać bo to może być to z tego co opisujecie.

Spróbuj jednych i drugich, nikt ci nie odpowie jak to zagra u Ciebie.

Jest duzo zmiennych, jak Cię interesuje jeden i drugi to nic tylko to sprawdzić i zostawić to co u Ciebie twoim zdaniem najlepiej wypadnie.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Sir.jax

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.. ;-)

Spróbuję zatem inaczej sformułować to samo pytanie

Których kabli używacie z zestawach Hegel i AP ??

Freju chyba ty oba miałeś..

Tellurium Q Black czy Albedo Monolith

Lub jakie inne Głośnikowe/Interconekty oraz XLR polecacie do zestawu Hegel i Audio Physic ??

Do jubileuszoweych wersji z końcówka 25 głośnikowe albedo monolith ja osobiście polecam ,ale tq black graja tez bardzo dobrze będzie ciemniej niz z albedo ale to tez bardzo dobre kable, choć wiadomo miedziane , xlr mam jakies tajemniczej firmy niemieckiej na grubej taśmie high tune explorer x3 ,ktokolwiek widział ktokolwiek wie :) cena w niemczech 650Euro kupiony bardzo okazyjnie ,powiem tak nie przeszkadza :) tellurium q black lepiej mi sie sprawdzają z Proacr1sc bo tu wysoki czasami lubi zasyczeć i one fajnie to temperują :)

Edytowane przez freju

Kiedyś modne były też Tara Labs a jeszcze wcześniej amerykańskie Mit-a...

Czy nowsze marki okazały sie lepsze czy poprostu „modniejsze” ?

Edytowane przez Manhattan's Cowboy

Manhatan jak chcesz to ci wyśle na testy TQ blacka 2x2m mam, kryjesz przesyłki w obie strony , z albedo nie moge sie rozstać nawet na chwilę hee

Kiedyś modne były Tara Labs a jeszcze wcześniej amerykańskie Mit-a...

Modne były :)) dobre już teraz sie po utleniały i nie chca grać nie :)))

Znam lepsze monitory niż XN 250 z lepszym wysokotonowcem w lepszej cenie nowe. Przymierzałem na początku sie do XN 270 które słuchałem z H360 i było nieźle. Niestety wybili mi te kolumny z głowy bardzo szybko.

Wyglądają niepozornie od przodu ale głębokie są. Szukam sklepu gdzie by tu posłuchać z Heglem razem bo nie chce mi sie taszczyć 20kg wzmacniacza. Ale koniecznie trzeba odsłuchać bo to może być to z tego co opisujecie.

Miałem możliwość posłuchania w miarę intensywnego Xaviana XN 250 z Heglem 80 juz w tej konfiguracji ciekawe zestawienie 270 nie miałem okazji lecz ktoś pisał ze "srodek ciezkosci" przesunięty w dól maja ( jestem ciekaw Twej obserwacji)

jesli brany pod uwagę jest Hegel 360 to mając swoja moc jeszcze lepiej dodałby powera 250-tkom

a moze Diapason ?

Miałem możliwość posłuchania w miarę intensywnego Xaviana XN 250 z Heglem 80 juz w tej konfiguracji ciekawe zestawienie 270 nie miałem okazji lecz ktoś pisał ze "srodek ciezkosci" przesunięty w dól maja ( jestem ciekaw Twej obserwacji)

Hegel H80 jest w stanie wysterować łatwe do napędzenia kolumny np AP Sitary 25 a jak pisałem poprzednio XN 250 są bardzo łase na bardzo dużo prądu.Znajomy grał na H160 z XN250 twierdził że jest dobrze do czasu kiedy nie zamienił wzmaka na H360 i wtedy stwierdził że 160 nie była w stanie ich do końca dobrze wysterować,więc Asterix chyba nie przesadzę jak napisze że z H80 grać mogą one na pół gwizdka. Nigdy nie słuchałem XN 270 ale z opinii w klubie Xaviana jednoznacznie wynika że nie są tak dobre jak XN 250

Hegel H80 jest w stanie wysterować łatwe do napędzenia kolumny np AP Sitary 25 a jak pisałem poprzednio XN 250 są bardzo łase na bardzo dużo prądu.Znajomy grał na H160 z XN250 twierdził że jest dobrze do czasu kiedy nie zamienił wzmaka na H360 i wtedy stwierdził że 160 nie była w stanie ich do końca dobrze wysterować,więc Asterix chyba nie przesadzę jak napisze że z H80 grać mogą one na pół gwizdka. Nigdy nie słuchałem XN 270 ale z opinii w klubie Xaviana jednoznacznie wynika że nie są tak dobre jak XN 250

Bardzo podobnie bym to opisał ,okreslił

pozdrawiam

Do jubileuszoweych wersji z końcówka 25 głośnikowe albedo monolith ja osobiście polecam ,ale tq black graja tez bardzo dobrze będzie ciemniej niz z albedo ale to tez bardzo dobre kable, choć wiadomo miedziane , xlr mam jakies tajemniczej firmy niemieckiej na grubej taśmie high tune explorer x3 ,ktokolwiek widział ktokolwiek wie :) cena w niemczech 650Euro kupiony bardzo okazyjnie ,powiem tak nie przeszkadza :) tellurium q black lepiej mi sie sprawdzają z Proacr1sc bo tu wysoki czasami lubi zasyczeć i one fajnie to temperują :)

Muszę dodać bo za bardzo pojechałem proac r1sc , jak wiadomo to są małe paczki i pomimo słabszej góry no i wiadomo klaty też nie przygniecie basem :)według mnie w porównaniu z AP sitara 25 , to właśnie one mają specyficzną magię , myślę że to zasługa niskośredniotonowego bo to tu właśnie w tej wersji wybitny przetwornik jest , dlatego tak mi ciężko się z nimi rozstać :))

Muszę dodać bo za bardzo pojechałem proac r1sc , jak wiadomo to są małe paczki i pomimo słabszej góry no i wiadomo klaty też nie przygniecie basem :)według mnie w porównaniu z AP sitara 25 , to właśnie one mają specyficzną magię , myślę że to zasługa niskośredniotonowego bo to tu właśnie w tej wersji wybitny przetwornik jest , dlatego tak mi ciężko się z nimi rozstać :))

W ogóle firma proac nie rzuca słów na wiatr tak mi sie wydaje :) , nie słuchałem nowych modeli ale nie sądze żeby zjechali z póły , tutaj dzieli sie kolumny na nie wiem powiedzmy styl lub rozmiar pomiesczeń ,napewno nie jest to tak dzielone jak w b&W odnośnie portfela , mysle ze też podobna strategię ma Audio Physic bo zapychają w sumie te same przetworniki prawie wszędzie ,tylko skrzynki dopasowują bardziej pod pomieszczenia metraż ,ale napewno nas nie okradają lukłem też na zwrotke jest dobrze ,ciekawe bo nawet podzespoły na zwrotkach maja swoim logo wywalone ,a przecież nie produkują tego :)))?

W ogóle firma proac nie rzuca słów na wiatr tak mi sie wydaje :) , nie słuchałem nowych modeli ale nie sądze żeby zjechali z póły , tutaj dzieli sie kolumny na nie wiem powiedzmy styl lub rozmiar pomiesczeń ,napewno nie jest to tak dzielone jak w b&W odnośnie portfela , mysle ze też podobna strategię ma Audio Physic bo zapychają w sumie te same przetworniki prawie wszędzie ,tylko skrzynki dopasowują bardziej pod pomieszczenia metraż ,ale napewno nas nie okradają lukłem też na zwrotke jest dobrze ,ciekawe bo nawet podzespoły na zwrotkach maja swoim logo wywalone ,a przecież nie produkują tego :)))?

Same dobre rzeczy z każdej strony słysze na temat tych AP. Co to za głośniki montowane są w nich?

Proac D2 też na polu bitwy. Zobacze co mi najbardziej podpasuje. Także zostało tylko 3 producentów z mojej całej listy odsłuchowej. Do tego Hegla tylko zerknąłem wstępnie na jakieś CD playery ale cenowo prawie wszystko koło dychy sie kręci. Coś normalnego bo te tańsze to taka skórka za wyprawke...

Same dobre rzeczy z każdej strony słysze na temat tych AP. Co to za głośniki montowane są w nich?

Proac D2 też na polu bitwy. Zobacze co mi najbardziej podpasuje. Także zostało tylko 3 producentów z mojej całej listy odsłuchowej. Do tego Hegla tylko zerknąłem wstępnie na jakieś CD playery ale cenowo prawie wszystko koło dychy sie kręci. Coś normalnego bo te tańsze to taka skórka za wyprawke...

Te najnowsze to chyba teraz wavecor ale oni i tak je przerabiają pod siebie ,a wysoki to chyba całkiem ich twór jest ,mowa od wersji jubileuszowej 25 , a wcześniej vifa była chyba ?

AP to bardzo dobre sety, ale nie jaraj sie bo to jak ze wszystkim cza dopasować ,i np sitara zwykła nie 25 ma juz ponoć inną górę w sensie bardziej krzyczącą , dlatego czytaj , jescze wcześniej ten sam pułap to był sparky 3 i 5 też inna góra i średnioniskotonowy z dołem , także czytaj czytaj i pożyczaj :))

Te najnowsze to chyba teraz wavecor ale oni i tak je przerabiają pod siebie ,a wysoki to chyba całkiem ich twór jest ,mowa od wersji jubileuszowej 25 , a wcześniej vifa była chyba ?

AP to bardzo dobre sety, ale nie jaraj sie bo to jak ze wszystkim cza dopasować ,i np sitara zwykła nie 25 ma juz ponoć inną górę w sensie bardziej krzyczącą , dlatego czytaj , jescze wcześniej ten sam pułap to był sparky 3 i 5 też inna góra i średnioniskotonowy z dołem , także czytaj czytaj i pożyczaj :))

Ale kierunek masz dobry , ja zawsze opisuje tylko to co mam albo miałem , i AP z heglem raczej prawie każde powinny zagrać ba nawet z arcamem po modzie co prawda Krzysztofa z klubu Arcama ,zamiatają mega dobrze , myśle że te sitary 25 są łatwiejsze do wysterowania niz malenie proc R1sc :)

Edytowane przez freju

Dla fanów marki HEGEL dzisiaj mamy przedpremierową prezentację najnowszego wzmacniacza sieciowego HEGEL H190 w połączeniu z kolumnami ATC SCM40.

Od kilku dni testujemy nowego Hegla, wrzuciliśmy go od razu na głęboką wodę podłączając do niego bardzo wymagające głośniki jakim są 40-ki od ATC. Przyznamy, że byliśmy zaskoczeni efektami, jakie uzyskaliśmy. Wzmacniacz poradził sobie z ich napędzeniem bez większych problemów. Co do samego charakteru brzmienia, H190 najłatwiej nam się odnieść do jego poprzednika a wiec do H160. Tak w telegraficznym skrócie nowy zyskał na muzykalności i plastyczności brzmienia. O ile poprzednik w niektórych konfiguracjach wykazywał pewną "techniczność" brzmienia to nowy poszedł trochę inną drogą dzięki czemu zyskał na kolorycie i energetyce przekazu. To wciąż firmowe granie Hegla, okraszone jednak większą głębią połączone ze swobodą i subtelnością obcowania z muzyką.

Zapraszamy na przedpremierowe odsłuchy wzmacniacza Hegel H190 do salonu Q21. Mamy także dla Was atrakcyjną ofertę wymiany Waszego wzmacniacza na najnowszą "190".

post-25064-0-25212200-1510134851_thumb.jpg

post-25064-0-15965600-1510134857_thumb.jpg

post-25064-0-00027800-1510134862_thumb.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oooo matko, a nie lepiej spróbować Leemę Tucanę, albo Haiku Sol 3 ?

julius-6 tylko niestosownie reklamuje swój wzmacniacz, który sprzedaję na Allegro: nick aterm aukcja http://allegro.pl/uwaga-okazja-wzmacniacz-mocy-leema-tucana-ii-i7016008941.html

julius-6 tylko niestosownie reklamuje swój wzmacniacz, który sprzedaję na Allegro: nick aterm aukcja http://allegro.pl/uwaga-okazja-wzmacniacz-mocy-leema-tucana-ii-i7016008941.html

:)) lepszy od branży jest , dobra rada zanęcaj , ale lub to dyskretnie bo faktycznie bieda straszna wychodzi :)))

:)) lepszy od branży jest , dobra rada zanęcaj , ale rób to dyskretnie bo faktycznie bieda straszna wychodzi :)))

Hahaha :) :) :)

Trafiony, zatopiony.

Najlepszy wzmacniacz na świecie chce sprzedać. Niesamowite :)

Myśle że wielu krytyków Hegla podchodzi w ten sposób.

Nie no teraz przeczytałem treść tego ogłoszenia i poległem:) Naprawde...... ciekawe kiedy następnym razem pojawi się podobny gigant intelektu.

Ja zostaje przy moim H360 pozdrawiam wszystkich heglowców.

Hahaha :) :) :)

Trafiony, zatopiony.

Najlepszy wzmacniacz na świecie chce sprzedać. Niesamowite :)

Myśle że wielu krytyków Hegla podchodzi w ten sposób.

Nie no teraz przeczytałem treść tego ogłoszenia i poległem:) Naprawde...... ciekawe kiedy następnym razem pojawi się podobny gigant intelektu.

Ja zostaje przy moim H360 pozdrawiam wszystkich heglowców.

Już bez uniesień , chcesz po żartuj ale bawmy sie razem ? a deptać też nie wolno :)

Już bez uniesień , chcesz po żartuj ale bawmy sie razem ? a deptać też nie wolno :)

Dzisiaj przyszedł do mnie kolega audiofil hm no audiofil bo ma shizę na tym punkcie jak ja i ma 60lat w tym ze 30 doswiadczenia i mnie zj***ł ,musiałem obnizyżyć fronty wzgledem słuchacza i powiem wam miał racje polałem mu :)))

Dzisiaj przyszedł do mnie kolega audiofil hm no audiofil bo ma shizę na tym punkcie jak ja i ma 60lat w tym ze 30 doswiadczenia i mnie zj***ł ,musiałem obnizyżyć fronty wzgledem słuchacza i powiem wam miał racje polałem mu :)))

Dokończę :)Dzisiaj przyszedł do mnie kolega audiofil hm no audiofil bo ma shizę na tym punkcie jak ja i ma 60lat w tym ze 30 doswiadczenia i mnie zj***ł ,musiałem obnizyżyć fronty wzgledem słuchacza i powiem wam miał racje polałem mu :)))

W sensie pochylić do środka bo scena była za wysoko :) ja młodzież 42 lata myślałem że tak jest dobrze choc lekko mi głowa uciekała do góry , ale jak sie juz cos polubi to może sie wydawac że to jest własnie to i lepszej alternatywy nie ma :))) zmiany kosmetyczne coprawda ale potwierdził ze progress jest duży w stosunku do proac r1sc ,ale kurna zapomniałem mu powiedzieć że kable doszły albedo :)))

Dokończę :)Dzisiaj przyszedł do mnie kolega audiofil hm no audiofil bo ma shizę na tym punkcie jak ja i ma 60lat w tym ze 30 doswiadczenia i mnie zj***ł ,musiałem obnizyżyć fronty wzgledem słuchacza i powiem wam miał racje polałem mu :)))

W sensie pochylić do środka bo scena była za wysoko :) ja młodzież 42 lata myślałem że tak jest dobrze choc lekko mi głowa uciekała do góry , ale jak sie juz cos polubi to może sie wydawac że to jest własnie to i lepszej alternatywy nie ma :))) zmiany kosmetyczne coprawda ale potwierdził ze progress jest duży w stosunku do proac r1sc ,ale kurna zapomniałem mu powiedzieć że kable doszły albedo :)))

Człowiek całe życie sie uczy ale dobrze ze sa fora takie jak tutaj i cos można sie dobrego dowiedzieć :)

Ps Kolejna rozmowa freju znaczy czeka temat Albedo kable ;)

( pograły u mnie pare dni )

Człowiek całe życie sie uczy ale dobrze ze sa fora takie jak tutaj i cos można sie dobrego dowiedzieć :)

Nie kumam , możesz rozjasnić klime :) ?

A ha ze ci albedo nie zagrały haa no tak nikt nie powiedział że to jest antidotum na wszystko :))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.