Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer z miękkim basem

blackorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako, ze moje pomieszczenie jest totalnie do bani pod wzgledem akustycznym ( bas zanika w momencie usadowienia sie na kanapie na przeciw TV, kolumny symetrycznie po bokach tv) jestem zmuszony do kupna dobrego suba. Cena do 2000-3000 tys. zł. Szukam cos co przy niskim poziomie glosnosci zarowno w stereo jak i w kinie bedzie gralo miekko , obficie. Niski poziom to dla mnie dosc cicho, tak, aby sąsiedzi nie slyszeli :-)

Co polecacie, cos sprawdzonego choć i tak bede robił odsłuchy, aby nie okazało sie, ze i sub guzik da...

https://www.audiostereo.pl/topic/92526-subwoofer-z-mi%C4%99kkim-basem/

Zanika bas , w dziale akustyka powinni Ci pomóc .

Napisz czy masz system , stereo , 5.0 ?

Jeżeli stereo to należy popracować nad pomieszczeniem , ja Ci nie pomogę , ale inni tak .

Jeżeli sub , to z opowiadań doradzam kupno Velodyne , ma auto kalibrację , dostosuje się do pomieszczenia i nadaje się do wzmacniania cichej muzyki stereo , czy miękki bas tego nie wiem . Czytałem że dobrze radzi sobie w stereo .

Coś z down fire'ingiem. Może Klipsch Sub 12 coś z tańszych. Velodyne, Krell Masz możliwość posluchania jakichś subow?

Witam

Nie mam mozliwosci, jedyne co to zakup przez net i w ciagu 10 dni zwrot. Mieszkam w malej miejscowosci i sklepow ze sprzetem audio ( cos lepszego) nie ma, bo nikt by nie kupił... Z kolei jechac 150km nie uśmiecha mi się, bo odsłuch w jakims sklepe w specjlanie do tego przygotowanym pokoju moze byc super, a u mnie moz ebyc totalna porazka. Tak mialem z kolumnami. W sklepie było cudownie, w mieszkaniu jakby kolumny nie miały głosnika basowego.

Zrozumialem i jest to dla mnie cholerna nauczka, ze kupując drogi sprzęt, a przede wszytskim kolumny KONIECZNIE trzeba zrobic odsłuch w miejscu gdzie będą grały. Akustyka pomieszczenia potrafi zdzialac naprawde cuda.

Nie wiem czy isc w większe z głosnikiem ponad 20 cm ? 25, 30 cm ? Mam wrazenie, ze te z wikeszym głosnikeim będą lepiej graly przy min. głośności, ale moze i tak nie jest ... Pomieszczenie to ok. 30 m2

System mam stereo, ale chce zmienic na wielokanałowy, jakis amplituner jest w planach, celuje w Arcama AVR400 , ale dopiero jak go bede mial w domu i poslucham ze 2 dni wtedy zdecyduje sie na zakup. Podobno to najlepszy kompromis pomiedzy dobrym jakościowo stereo, a kinem domowym..

Co do pomieszczenia i akustyki, pytalem juz o tona forum akustyka, problem polega na tym, ze to pokoj z aneksem kuchennym, niby normalny typowy układ, jednak cos tam jest nie tak:-) Jesli stane na przeciw jednej z kolumn to bas staje sie wręcz potężny, w momencie kiedy przechodzę na środek i staje pomiedzy dwoma kolumnami ręcę mi opadają.... Koszmar, to jest cos na zasadzie jakby ktos mi potencjometr od basu skrecil z max na 0. Różnica jest naprawde duża, a że słucham cicho muzyki to tym bardziej

Witaj,

namawiam Cię na odsłuch subwoofera marki REL. Boje się jednak, ze problem leży po stronie akustyki pomieszczenia i nawet najlepszy subwoofer nie pomoże.

w przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

System mam stereo, ale chce zmienic na wielokanałowy, jakis amplituner jest w planach, celuje w Arcama AVR400 , ale dopiero jak go bede mial w domu i poslucham ze 2 dni wtedy zdecyduje sie na zakup. Podobno to najlepszy kompromis pomiedzy dobrym jakościowo stereo, a kinem domowym..

Najlepszy kompromis DOBREGO STEREO z kinem domowym to połączenie wzmacniacza zintegrowanego stereo z amplitunerem wielokanałowym posiadającym wyjście wielokanałowe analogowe pre-out 5.1 ,lub 7.1 ( wyjście takie jest potrzebne w celu " wyodrębnienia " Front L R ) . Bez takiego wyjścia system kina będzie działał , ale niepoprawnie .

Stereo dobre uzyskuje się poprzez bezpośrednie podłączenie źródła analogiem do wzmaka stereo .

UWAGA KOLUMNY FRONTOWE MAJĄ BYĆ TYLKO PODŁĄCZONE DO WZMACNIACZA STEREO .

Tego było dużo na forum .

mam pomieszczenie (26m2) w którym akustyka kuleje i sub w moim przypadku nadrobił niedostatki basu...

tyle że ja wybrałem w obudowie zamkniętej z racji tego że nie odstaje od pozostałych kolumn tzn dodaje fundament basowy.

Mam też z bas reflexem i ten do muzyki kompletnie nie nadaje się... słychać go jako osbne pudło, w KD bardziej efektowny jest ale do muzyki odpada

123... test

Sub daje ten komfort ze możesz go ustawic praktycznie w dowolnym miejscu pomieszczenia bez zaburzania bazy stereo. Twój przypadek to ewidentnie problem akustyki pomieszczenia- miejsce odsłuchu to tzw wezeł. Mozesz spróbować pojeździć z głośnikami po pokoju lub troche przemiescić miejsce odsłuchu. W praktyce jednak trudno przestawiać w salonie TV i sprzet lub rogówke jesli dane miejsce było pod nią przewidziane...

Jest jeszcze inna metoda ale już z subem  - stawiasz subwoofer w miejscu odsłuchu, potem na klęczkach :) musisz obejsć cały pokój typując miejsca gdzie bas gra najlepiej (przed tą czynnością należy upewnic sie ze nie widzi Cie sąsied  :)    ). Potem zamieniasz sie z subem miejscami i powinieneś mieć dobry bas w miejscu odsłuchu. Miałem podobny problem z basem, a raczej z jego brakiem - zacząłem próby z zachwalanym subem velodyna z autokalibracją, ale za cholere nie dało sie go pozenić z dźwiekiem moich monitorów. Potem przyszła pora na RELa i tu juz nie było dyskusji przeskok naprawde jest niesamowity. Pomijając dźwiek i jakość wykonania, REL ma długi 10m pojedynczy kabel który ułatwia pozycjonowanie suba w pokoju. Jest troche droższy od velodynków z serii CHT-R ale wykonanie i dźwiek rekompensują wszystko.

Witam,

kolega "wojtas" ma rację,też posiadam sub firmy REL model R-328 i jest absolutnie rewelacyjny w stereo.Gorąco go polecam.W salonie Q21 jest znakomita i fachowa obsługa,poza tym można się tam potargować o cenę.Proponuję się z nimi skontaktować napewno coś doradzą.Mój REL gra w pokoju ok 28 m,a do tego bardzo wysokim 3.75m i radzi sobie wyśmienicie,jeśli masz niższe pomieszczenie to myśle że wystarczyłby model T-9.

Pozdrawiam.

Dobre rozwiązanie to amplituner a Audyssey'em pod warunkiem że kolumny wytrzymają mocowo podbity bas. Skończą się problemy akustyką pomieszczenia.

Problemy z akustyką nadal pozostaną. Więcej, przy złej akustyce pomieszczenia te systemy działają niepoprawnie. Jeśli występuje zjawisko dziury basowej to zwiększanie dolnych częstotliwości nic nie pomoże (bądź pomoże w znikomym stopniu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na taki metraż polecam, 12' Peerless w obudowie zamkniętej i z 400W wzmacniaczem... bas jest po miękkiej stronie i z dobrą kontrolą a cenowo, patrząc na użyte komponenty wychodzi korzystnie

wszystko jednak zależy od akustyki pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Jest troche droższy od velodynków z serii CHT-R ale wykonanie i dźwiek rekompensują wszystko.
Zdecydowanie polecam Velodyne jednakże z nowszej serii CHT-Q a nie CHT-R . W muzyce jest naprawdę świetny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mam jeszcze pytanie takie ogolne, obecny bardzo stary amplituner jaki posiadam Sony jak ustawię jemu funkcję 2 channel stereo nie podaje sygnalu na suba, co moze byc oczywiste i sensowne bo stereo to stereo i 2 kanaly. Aby podal sygnal na suba musze zmienic ustawienia , ale wtedy stereo traci na jakości, włącza sie chyba tryb kinowy i stereo jest do niczego

Czy w nowszych amplitunerach jest tak samo czy tez mozna( zachowując pełne, czyste stereo) dołączyć tylko suba?

Szczerze to etap kina domowego skonczyl sie u mnie 10 lat temu wiec po porstu nie wiem jak to jest, chce teraz zacząć od nowa zabawę i stad te wszystkie pytania...., zanim pojdzie pare tysięcy na sprzęt

Przepraszam, chodziło mi o serię z Q na końcu - ten kalibracją - taki właśnie testowałem. Szkoda że nie często można zobaczyc obok siebie w sklepie te dwie marki - naprawde jest róznica pod każdym względem (takze cenowym) ale moim zdaniem REL jest wart wyższej ceny. Nie chcę nikogo urazić bo wiem ze sporo osób chwali sobie velodyna z tej serii, zachęcam jedynie do posłuchania sprzetów obydwu producentów przed podjeciem decyzji o zakupie.

Velodyne nie jest złe,ale do muzyki zdecydowanie Rel.Porównywałem velodyne CHT-12Q z REL T-9 i moj wybór z uwagi na zastosowanie(muzyka) byl jednoznaczny REL!.Jest dużo szybszy od velodyne,poza tym ma mocniejszy wzmacniacz,aż o 75W(wg.specyfikacji producentów)ze względu na specyficzne podłączenia praktycznie nie wystepuje efekt tzw.boomy.REL świetnie się daje wkomponowac w pasmo kolumn głównych.Dzwięk jest szybki i potrafi naprawdę nisko zejść,aż dziw że taki maluch potrafi tak poteżnie zagrać krystalicznie czysto,dynamicznie i bez buczenia.Ostatecznie zdecydowalem sie i kupilem model z wyższej serii R(R-328)i jestem z niego bardzo zadowolony.

Velodyne i REL w jednym sklepie to tak jakby postawić obok siebie Pepsi Colę i Coca Colę. :)

Jesli jest mozliwość odsłuchania obu naraz to bardzo fajna sprawa, jednakże w praktyce nie udało mi się tego dokonać.

Gdy szukałem suba do swoich monitorów słuchałem obu i Velodyne wydawał mi się zdecydowanie ciekawszy. Był szybki i nisko schodził a zarazem nie miał nic z twardości. Był misiowaty i znikał. REL natomiast było słychac i czuć. Na dłuższą metę było go za dużo. Do KD jak najbardziej, musi być go słychać i przede wszystkim czuć. Musi wgniatać w fotel. Velodyne w KD jest spokojniejszy ale gdy trzeba przyłoży i trzewia pomasuje.

Generalnie dla mnie REL jest do KD i potem do muzyki.

Velodyne świetnie spisuje się w stereo a w KD daje dużo przyjemności.

Oczywiście to są wyłącznie moje preferencje i dla kogoś innego może podobać się coś innego.

Bierz rela;-)

W zaleznosci jaki masz budzet : R205, t5, t9 lub z nowej serii R ... Bedziesz zadowolony w 100% jezeli chodzi o muzyke... Jeszcze nie spotkalem sie z nikim kto by marudzil (po odsluchu konkretnego modelu) nt rela . Mowa oczywiscie o danym przedziale cenowym...

Ja mam najmniejszego t5 i jest bdb. Nie mam do czego sie przyczepic...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Velodyne i REL w jednym sklepie to tak jakby postawić obok siebie Pepsi Colę i Coca Colę. :)

Jesli jest mozliwość odsłuchania obu naraz to bardzo fajna sprawa, jednakże w praktyce nie udało mi się tego dokonać.

Gdy szukałem suba do swoich monitorów słuchałem obu i Velodyne wydawał mi się zdecydowanie ciekawszy. Był szybki i nisko schodził a zarazem nie miał nic z twardości. Był misiowaty i znikał. REL natomiast było słychac i czuć. Na dłuższą metę było go za dużo. Do KD jak najbardziej, musi być go słychać i przede wszystkim czuć. Musi wgniatać w fotel. Velodyne w KD jest spokojniejszy ale gdy trzeba przyłoży i trzewia pomasuje.

Generalnie dla mnie REL jest do KD i potem do muzyki.

Velodyne świetnie spisuje się w stereo a w KD daje dużo przyjemności.

Oczywiście to są wyłącznie moje preferencje i dla kogoś innego może podobać się coś innego.

Witam a jesli chodzi o velodyne to model chQ 10 lub 12 porownywales z relem tak?

A druga sprawa to w kinie velodyne tak jak napisales ze tam gdzie trzeba to napewno uderzy i bedzie to czuc bo tez sprawdzalem. A juz nie wspomne o velodyne spl 1000 ultra ktor4ego mialem mozliwosc odsluchu i to jest zabawka dopiero :_) zeby z tak nalej skrzynki wydobyc taki basisko i zeby to tak fajnie brzmialo i wstereo i w kinie - fajna sprawa jak ktos ma wiecej kasy do wydania na suba.

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

velodyne spl 1000 ultra kosztuje 2-3x tyle co seria CHT-Q więc nie powinno dziwić. Co do REL serii T a Velodyne CHT-Q. Mnie bardziej spodobał się Velodyne co nie znaczy od razu, że REL jest gorszy :)

w sklepie można tylko usłyszeć,a posluchać trzeba w domu(w każdym pokoju zagra inaczej).Sprzet trzeba postawić,zrobić mu konfiguracje i pobawić się trochę(najlepiej jak by był juz wygrzany)nie wystarczy godzinka czy dwie.

Pozdrawiam.

velodyne spl 1000 ultra kosztuje 2-3x tyle co seria CHT-Q więc nie powinno dziwić. Co do REL serii T a Velodyne CHT-Q. Mnie bardziej spodobał się Velodyne co nie znaczy od razu, że REL jest gorszy :)

Witam dlatego napisalem ze to propozycja dla tyc co maja wiekszy portfel ..... bu sub wart swojej ceny jest wysmienity. I tez wydaje mi sie ze sama kalibracja velodyna w stosunku do Rela jest lepsza. Ale to najlepiej Ci powiedza co jeden jak i drugi kalibrowali oba suby. Mi osobiscie bardziej odpowiada sub velodyna niezaleznie od modelu.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Nie wiem jak REL, ale VELODYNE z serii CHT-Q mają w komplecie pilota. Nie wstając z fotela można regulować głośność, zmieniać fazę, są też cztery, zdefiniowane ustawienia.

Z doświadczenia - pilot bardzo się przydaje.

velodyne_chtq_remote(1).jpg

REL nie ma pilota,nie ma predefiniowanych ustawień.Po dokładnym i sumiennym ustawieniu nic nie trzeba zmieniać.Prawdę powiedziawszy nie zależy mi na kastrowaniu pasma jakimiś "polepszaczami",a tego typu wynalazki ingerują dość mocno w pasmo przenoszenia.Mnie osobiscie zależy,żeby dźwięk był jak najbardziej naturalny(bez podbijania czy obniżania podzakresów pasma).Wiele lat zabawy z dźwiękiem nauczyło mnie pokory dlatego uważam,że czym prostszy układ tym gra bardziej naturalnie.Słucham muzyki tylko w trybie pure audio(wszystkie filtry sa wtedy odłaczone a REL zasilany z gniazd głosnikowych wzmacniacza(hi level) wspomaga a w zasadzie uzupełnia tylko dolne czestotliwosci)Natomiast przy filmie i koncertach gdzie jest dedykowany kanał LFE REL wspomaga dolne czestotliwosci zarówno(hi level)jak i LFE(low level) jednocześnie i niezależnie(podłączenie dwoma niezależnymi kablami)Velodyne niestety tego nie oferuje.

Pozdrawiam kolegów :)

cyt:

"Movies podnosi poziom o 5 dB, wzmacnia okolice 37 Hz o 3 dB i ustawia filtr subsoniczny przy 25 Hz; R&B-Rock podnosi poziom o 1 dB, wzmacnia okolice 50 Hz o 3 dB i ustawia filtr subsoniczny przy 28 Hz; Games podnosi poziom o 4 dB, wzmacnia okolice 60 Hz o 3 dB i ustawia filtr subsoniczny przy 34 Hz. Najbardziej liniowo i szerokopasmowo zachowuje się program Jazz-Classical - nie wprowadza żadnych wzmocnień, a filtr subsoniczny stroi do 15 Hz."

A jednak używa filtra subsonicznego,nie każdemu jest potrzebna taka ingerencja.

cyt.z tej samej recenzji:

"zamieszczono też ciekawą tabelę, w której bardziej szczegółowo wymienionym gatunkom muzycznym przypisuje się rekomendowane programy. I tak okazuje się, że chociaż np. dla muzyki country najlepszy jest program R&B-Rock, to już dla rocka alternatywnego - Jazz-Classical. Razem z pilotem tworzy to pewne ryzyko, że zamiast słuchać muzyki, będziemy ciągle zmieniać programy, jak kanały w telewizorze."

Sprzęt ma grać bez ciągłego ustawiania i kręcenia gałeczkami,ale jak mówi klasyk:

"punkt widzenia jest jak dziura w dupie-każdy ma własną":)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.