Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, ASURA napisał:

Bo tak umi

Lub chce coś fake wcisnąć konkurencji i DIY-erom

Wątpie. Większa część produkcji Furutecha to zestawy do samodzielnego składania. Przy dzisiejszej ogromnej konkurencji na rynku każdej firmie zależy żeby ich produkt brzmiał jak najlepiej, bo to rzutuje na przywiązanie klienta do firmy,na jej wiarygodność, rzetelność. Taki właśnie jest imho Furutech- nie robi nic z przypadku lub żeby coś "wcisnąć".

4 minuty temu, sidru napisał:

Wątpie. Większa część produkcji Furutecha to zestawy do samodzielnego składania. Przy dzisiejszej ogromnej konkurencji na rynku każdej firmie zależy żeby ich produkt brzmiał jak najlepiej, bo to rzutuje na przywiązanie klienta do firmy,na jej wiarygodność, rzetelność. Taki właśnie jest imho Furutech- nie robi nic z przypadku lub żeby coś "wcisnąć".

Nie mówi np. jaki stop cyny należy używać i ile stopni powinien w trakcie lutowania mieć lutowany drut a ile lutowie a o użytym topniku to już zapomnij...

W ten oto fajny sposób można sobie kontakt lutując dokładnie spieprzyć a już o późniejszej obróbce CRYO to ani w ząb nie radzi..

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, ASURA napisał:

Nie mówi np. jaki stop cyny należy używać i ile stopni powinien w trakcie lutowania mieć lutowany drut a ile lutowie a o użytym topniku to już zapomnij...

https://avcorp.pl/product-pol-2003-Furutech-Silver-Solder-S-070-10-0-7mm-10m-cyna-lutownicza.html

To i tak chyba jedyny producent wtyków który podaje wartości siły dokręcenia, i jeszcze Ci źle .

Teraz, sidru napisał:

https://avcorp.pl/product-pol-2003-Furutech-Silver-Solder-S-070-10-0-7mm-10m-cyna-lutownicza.html

To i tak chyba jedyny producent wtyków który podaje wartości siły dokręcenia, i jeszcze Ci źle .

Zanim to zrobił już wszystko od Furu miałem poskładane ...

Przypomnę tylko naganianie klientów że tylko u dystrybutorów to za drobną? opłatą poprawnie zrobią; tak było. dalej taka nagonka owieczek trwa...

Gość

(Konto usunięte)

I znowu nie prawda. Mam dwa przewody zasilające kupione i złożone w cenie w AV Corp. Po własnej analizie oceniam na wzorowe wykonanie. Bardzo ich pozdrawiam btw..bardzo fajni ludzie.

Kiedyś przy jakieś okazji rozmowy telefonicznej z Rcm, a więc dystrybutorem pan mówił że sami robią przewody ale polecił też AV Corp że robią super.

1 minutę temu, sidru napisał:

I znowu nie prawda. Mam dwa przewody zasilające kupione i złożone w cenie w AV Corp. Po własnej analizie oceniam na wzorowe wykonanie. Bardzo ich pozdrawiam btw..bardzo fajni ludzie.

Kiedyś przy jakieś okazji rozmowy telefonicznej z Rcm, a więc dystrybutorem pan mówił że sami robią przewody ale polecił też AV Corp że robią super.

Ale co nie prawda, pisałem jak było na początku i siły w Nm nie szło wydębić

Nie wciągaj mnie w bitewki bo mi to dynda i powiewa..

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, ASURA napisał:

Ale co nie prawda, pisałem jak było na początku i siły w Nm nie szło wydębić

I znowu nie prawda..spójrz jeszcze raz co napisałeś..

14 minut temu, ASURA napisał:

dalej taka nagonka owieczek trwa...

Trwa-jest

Edytowane przez sidru
13 minut temu, sidru napisał:

A co masz/ polecasz a czego nie polecasz od Furutecha ?

Napisałem ale zeżarło po poście 3541 nie mam parcia co by wklepywać; na sztuki jest 8  z czego 5 na pułce a le tylko jeden syfiasty tak że nie ma tragedii

3 godziny temu, sidru napisał:

Najbardziej zaskakuje siła dokręcenia śrub mająca zabezpieczać cały kabel, jest bardzo mała, więc kable są bardzo czułe na wszelkie zginania, ściskania ,itp.

0,3 Nm nie jest mała, możesz mi wierzyć, że przy 0,3Nm widać jak niektóre kable się lekko poddają pod tą siłą.

3 godziny temu, sidru napisał:

Wiem że np. Audioquest uważa za gorsze sonicznie połączenia lutowane i używa prasy. Dlatego dziwię się że Furutech cynuje końcówki - nawet te włożone i zaciśnięte w widły.

Poproszę o taki film i czy jest sygnowany marką Furutecha. 

Na stronie Furutech.com nic takiego nie znalazłem, może się nie dokopałem do takiego filmiku.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

30 minut temu, sir.jax napisał:

0,3 Nm nie jest mała, możesz mi wierzyć, że przy 0,3Nm widać jak niektóre kable się lekko poddają pod tą siłą.

Na stronie Furutech.com nic takiego nie znalazłem, może się nie dokopałem do takiego filmiku.

Też nic takiego nie widziałem, było tylko jak zaciskają widły na przewody bez lutowania.

Proponuję Koledze sidru pozostać przy tym co obejrzał. Inni mają swoje, wypracowane praktyką sposoby. Inaczej znowu niepotrzebnie zmąci się mile prowadzoną dyskusję.

Pamiętam jak zmieniłem gniazdo ścienne GigaWatt G-044 na kosmicznie drogie Furutech FT-SWS (R) NCF. Nie podobało mi się brzmieniowo to gniazdo Furutech'a zwłaszcza na wydane pieniądze. Podobno długo się to wszystko "układa". Teraz po roku już się pewnie ułożyło ale nie chce mi się rozbierać i testować. W każdym razie za te pieniądze bym nie polecił.

Nie poleciłbym też FI11, chyba że do naprawdę zamulonych systemów Z 314-stką Furu na początku robi dobre wrażenie do czasu jak nie posłucha się czegoś rzeczywiście na miedzi.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, sir.jax napisał:

Faktycznie -ja też nie mogę tego znaleźć. Znalazłem za to ten filmik

gdzie w 3:04 facet cynuje końcówki. Filmiki oglądałem w nocy gdy nie mogłem zasnąć.

Dziękuję kolegom za wyprowadzenie mnie z błędu.

Cynujemy więc tylko w XLRach.

3 godziny temu, naczesany napisał:

. Nie podobało mi się brzmieniowo to gniazdo Furutech'a

U mnie tak jest z gniazdami tablicowymi w ścianie, złote gra fajnie a rodowane-dwa razy droższe-puste. Natomiast gniazdo bezpiecznika rodowene bardzo dobre.

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, naczesany napisał:

To cynowanie samych końcówek jest po to, żeby te włoski się nie rozłaziły. Po czasie nabiera się wprawy i nie jest to potrzebne.

Może i tak a może chodzi o zabezpieczenie przed utlenianiem miedzi, nie wiem. Wydaje mi się natomiast, że gdy zamykamy druciki cyna to brzmi to gorzej-ale nie umiem sobie tego wyjaśnić.

W dniu 4.02.2023 o 18:02, sidru napisał:

gdzie w 3:04 facet cynuje końcówki. Filmiki oglądałem w nocy gdy nie mogłem zasnąć.

Dziękuję kolegom za wyprowadzenie mnie z błędu.

Cynujemy więc tylko w XLRach.

W dniu 4.02.2023 o 19:06, naczesany napisał:

To cynowanie samych końcówek jest po to, żeby te włoski się nie rozłaziły. Po czasie nabiera się wprawy i nie jest to potrzebne.

Dokładnie tak, zatem jeśli już koniecznie ktoś chce użyć gołych końcówek przewodów, to po to się paćka cyną, żeby we wtyczce nie lataly luźno wyłamane druciki.

Na pewno nie ma potrzeby, kiedy zaciska y tulejki lub widły.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.02.2023 o 14:50, naczesany napisał:

Pamiętam jak zmieniłem gniazdo ścienne GigaWatt G-044 na kosmicznie drogie Furutech FT-SWS (R) NCF. Nie podobało mi się brzmieniowo to gniazdo Furutech'a zwłaszcza na wydane pieniądze. Podobno długo się to wszystko "układa". Teraz po roku już się pewnie ułożyło ale nie chce mi się rozbierać i testować. W każdym razie za te pieniądze bym nie polecił.

To zależy.. Jest w tym trochę racji, ale nie gniazdko Furutecha bym tym obarczał.. Kolega swego czasu, też się na nie obraził i zakupił takie plastikowe z Obi.. No i grało mu lepiej..  Potem kupił listwę Furu TP609E NCF, między czasie zmienił kable zasilające, no i z powrotem zamontował gniazdko Furu FT-SWS NCF.. No i tym razem było już znacznie lepiej, niż z plastikowym z Obi..

Myślę, że jak zawsze, bardziej chodzi o błędy w konfiguracji wzmacniacz-kolumny, niż gniazdko.. To jest produkt zbyt marginalny, żeby mógł zaszkodzić, a w dobrze zestrojonym systemie, może już wnieść całkiem sporo dobrego..

Edytowane przez mariush74
Godzinę temu, mariush74 napisał:

To zależy.. Jest w tym trochę racji, ale nie gniazdko Furutecha bym tym obarczał.

No teraz coraz bardziej się ku temu skłaniam bo też kupiłem listwę co prawda e-TP60E NCF R, okablowanie też Furu, gniazda FI48 i wszystko nabrało sensu w brzmieniu. Teraz bolączką są kiepskie realizacje płyt CD.

Myślę, że tą drogą można podążać, traktując to jako inwestycja na przyszłość, gdzie każdy ulepszony element toru, zsumowany razem, wyciąga system na wyższy poziom..

46 minut temu, naczesany napisał:

Teraz bolączką są kiepskie realizacje płyt CD

Powiem tak, wraz z rozwojem systemu, kiepskie realizacje przestaną być kiepskie..😉

Edytowane przez mariush74
19 godzin temu, mariush74 napisał:

To zależy.. Jest w tym trochę racji, ale nie gniazdko Furutecha bym tym obarczał.. Kolega swego czasu, też się na nie obraził i zakupił takie plastikowe z Obi.. No i grało mu lepiej..  Potem kupił listwę Furu TP609E NCF, między czasie zmienił kable zasilające, no i z powrotem zamontował gniazdko Furu FT-SWS NCF.. No i tym razem było już znacznie lepiej, niż z plastikowym z Obi..

Myślę, że jak zawsze, bardziej chodzi o błędy w konfiguracji wzmacniacz-kolumny, niż gniazdko.. To jest produkt zbyt marginalny, żeby mógł zaszkodzić, a w dobrze zestrojonym systemie, może już wnieść całkiem sporo dobrego..

Wszystko co jest lepsze zawsze będzie lepsze.

23 godziny temu, mariush74 napisał:

Myślę, że tą drogą można podążać, traktując to jako inwestycja na przyszłość, gdzie każdy ulepszony element toru, zsumowany razem, wyciąga system na wyższy poziom..

Powiem tak, wraz z rozwojem systemu, kiepskie realizacje przestaną być kiepskie..😉

Odwrotnie, wraz z rozwojem sprzętu zaczynasz zauważać jak dobre realizacje są coraz lepsze a te gorsze .... pozostają nadal na tym samym poziomie, czyli różnica się de facto zwiększa.  

W dniu 20.02.2023 o 18:14, barni napisał:

Odwrotnie, wraz z rozwojem sprzętu zaczynasz zauważać jak dobre realizacje są coraz lepsze a te gorsze .... pozostają nadal na tym samym poziomie, czyli różnica się de facto zwiększa

Nie do końca tak jest. 

Zmieniłem daca i streamer na Denafrips Pontus 2 i Silent Angel m1t. I musze powiedzieć że te dobre nagrania są jeszcze lepsze, te kiepskie, nie są już tak kiepskie, choc i tak im bardzo brakuje do tych dobrych.

W dniu 19.02.2023 o 18:57, mariush74 napisał:

Pełna zgoda. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• 4 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Test przewodów zasilających Furutecha, niestety tych nie znam więc się nie odniosę ale może kogoś zainteresuje.

https://hi-fi.com.pl/testy/kable/3055-furutech-alpha-nano-ofc-fp-s35n-furutech-alpha-pc-triple-c-fp-s35tc.html

Panowie chciałbym dopisać się do klubu z fioletową landryną Furutech Alpha DUCC DPS 4.1 NCF. Zasila źródło ze stopki i zastąpiła LC-2 EVO Gigawatta. Dźwięk nabrał fajnej barwy i wypełnienia 😁

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Gość

(Konto usunięte)

Wymieniłem wkład gniazdka ściennego do odtwarzacza CD ze złota na rod. Złoto ma dopaloną średnice i to w zasadzie tyle. Na rodzie dzwięk schodzi niżej, ma więcej szczegółów, jest lepsza przestrzeń, fortepian brzmi prawdziwiej. Wszystkie te opisane zmiany były od pierwszego włączenia, zobaczymy co będzie dalej, może nic się już nie zmieni.

Złoto chyba dociąża dźwięk. U mnie po wymianie bezpieczników w odtwarzaczu CD, dźwięk poprawił się w każdym aspekcie- w tym i w dociążeniu. Wyleciała więc listwa zasilająca na kablu i złocie od Furu i poszło bezpośrednio w ścianę. Mogłem sobie pozwolić na wymianę wszystkich gniaz na rodowane co zaowocowało dalszym przyrostem mikro wybrzmień, szczegółów, nowych informacji, które być może były wcześniej ale nie były tak dobrze słyszalne.

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, sir.jax napisał:

@sidru

O jakich gniazdach Ty mówisz? 

IEC w urządzeniach, czy te w ścianie? 

Mówie o gniazdach tablicowych rodowanych schuko Furutech.

Tak się składa że u mnie można je bez przerabiania włożyć w ramkę i blaszkę gniazdka ściennego schuko firmy Ospel. Potrzebne są do tego tylko dwa małe wkręty.

Wymieniłem też wkładkę bezpiecznikową z gniazdem na Furutecha rodowanego. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.