Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja juz zaklepalem ten cayin cs 24 cd cena 5tys tylko caly czas sie zastanawiam ktory z tych 3 modeli czyli mowa o ayonie cd 1sc i cary audio 303/300 bedzie najlepszy do mojego sprzetu a mowa tu o cayin 9084d i sc-6ls niby ta sama marka powina sie ladnie zsychronizowac ale to nie jest powiedziane ktory byscie wybrali do tego zestawienia

Jakbyś kiedyś sprzedawał ten zestaw pre + monobloki, to jestem chętny ;)

Z przyjemnością dopisuję się do klubu z nowym nabytkiem :)

I to jest słuszna koncepcja ;) A70 w czerni, to jest to co tygryski lubią najbardziej ;)

BTW. dzięki uprzejmości Grzegorza R. dotrą jutro do mnie lampy mocy 6550 tungsola i sovteka. Posłucham i postaram się coś tam napisać ;)

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

I to jest słuszna koncepcja ;) A70 w czerni, to jest to co tygryski lubią najbardziej ;)

BTW. dzięki uprzejmości Grzegorza R. dotrą jutro do mnie lampy mocy 6550 tungsola i sovteka. Posłucham i postaram się coś tam napisać ;)

szykuj kasę na bańki :)

Witam wszystkich.

Z przyjemnością dopisuję się do klubu z nowym nabytkiem :)

Witamy, widać że coraz więcej użytkowników A-70. Co oczywiście cieszy.

Druga słuszna koncepcja to A70 w srebrze :)

A tak na poważnie wg. mnie A70 w pierwszej wersji jeszcze lepiej się prezentował

post-3456-0-25065800-1424122007_thumb.jpeg

Fabrycznie w A70 są zalożone KT88 Elektro Harmonicsa. To są chińskie lampy, gorsze od Tung Soli? Cenowo chyba podobnie wychodzą.

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Elektro-Harmonixy i 6550 Tung Sol to rosyjskie lampy i różne szkoły grania. Słuchałeś 6550 i nie zwróciłeś uwagi jakie lampy grają:-)

Edytowane przez primazen

Elektro-Harmonixy i 6550 Tung Sol to rosyjskie lampy i różne szkoły grania. Słuchałeś 6550 i nie zwróciłeś uwagi jakie lampy grają:-)

Pytam bo gdzieś mi się tu na forum przewinęło, że w orginale są chińskie i mi cos nie pasowało.

Pamiętam, że u ciebie były założone Tung Sol 6550 i było piknie, tylko twoja 70ka nie tylko lampy ma inne i raczej nie ma co porównywać z fabryka :)

Nie pamiętam za to jakie masz pozostałe lampy, ale też chyba tung sol?

A możesz w skrócie opisać różnice w brzmieniu tych lamp?

Edytowane przez choina

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Wcześniej montowane były Shuguang KT88.

.

U mnie 6550 Tung Sol to lepiej prowadzony bas, bardziej różnorodny i barwny, góra dźwięczna bez wyostrzeń, średnica bardzo spójnie powiązana z resztą pasma, bardzo równe lampy w całym zakresie, bez faworyzowania poszczególnych zakresów.

Dodatkowo, jak dla mnie najbardziej muzyczne lampy z Sovteków, Elekto-Harmonixów, JJ Electronic i Gold Lion/Genalex.

Wszystkie lampy możesz sam przesłuchać ze sklepu lamyelektronowe.pl, wypożyczają za kaucją, ale wychodzi bezpłatnie pod warunkiem, że po odsłuchach kupisz u nich lampy.

Reszta lamp to kombinacje w zależności od nastroju i tylko NOS typu Telefunken, Amperex, Valvo, GE, RCA, Raytheony nawet Psvane. Lampa prostownicza to GZ34 Mullard

Edytowane przez primazen

U mnie 6550 Tung Sol to lepiej prowadzony bas, bardziej różnorodny i barwny, góra dźwięczna bez wyostrzeń, średnica bardzo spójnie powiązana z resztą pasma, bardzo równe lampy w całym zakresie, bez faworyzowania poszczególnych zakresów.

Dodatkowo, jak dla mnie najbardziej muzyczne lampy z Sovteków, Elekto-Harmonixów, JJ Electronic i Gold Lion/Genalex.

Super dzięki.

Jest dokładnie tak jak napisałeś, miałem Tung Sole 6550 w Jolida 502 brc i chętnie do nich wrócę.

Dziś miałem chwilkę czasu ( dokładnie 70 minut !!!!!!!!, żona z moim kochanym maleństwem poszła w odwiedziny do sąsiadki ) więc po wcześniejszym wygrzaniu wzmaka z lampami mocy Tung Sol 6550 ( dzięki Grzegorz ) postanowiłem wywiązać się z obietnicy podzielenia się moimi wrażeniami odsłuchowymi w/w lampy. Proszę także o zrozumienie, że wszystko co zostanie przelane poniżej na wirtualny papier, odnosi się tylko i wyłącznie do MOJEGO SYSTEMU, nie wszędzie będzie identycznie, choć charakter brzmienia powinien być zachowany. Wracając do tematu, system jaki mam można wyczytać w " o mnie " lampy mocy tung Sol 6550, lampy wejściowe ( i tu was zadziwię ) 12ax7 Tungsram ;) driver 12au7 RCA 5814 triple mica na czarnej anodzie. Pozwolicie, że najpierw pokrótce opiszę co było przesłuchane, a wnioski przedstawię na końcu ;)

Na pierwszy ogień Lisa Gerrard płyta "Black Opal"

utwór "The Messenger" - mroczny kawałek, wiele tam się dzieje, kawałek, który wzbudza we mnie niekontrolowany niepokój ;), ale zawsze największy problem to opanowanie tego niskiego, wibrującego dźwięku i zszycie wszystkiego w harmonijną całość i pokazanie wszystkich niuansów i źródeł pozornych .

Drugi utwór "Tell it from the Mountain" to pokaz możliwości wokalnych pani Gerrard, bo muzycznie utwór prosty jak budowa cepa ;), choć wzmacniacze potrafią się napocić przy kontroli dość rozciągniętego basu. Wokal w tym utworze odpowiednio podany podnosi mi sierść na rękach.

Kolejna płyta to można powiedzieć klasyka, Dire Straits " Love over gold " w kawałku "Private Investigations " celem sprawdzenia oczywiście jak system radzi sobie z dynamiką w skali mikro i globalnie.

Płyta trzecia to Coma i " Hipertrofia "

Utwór "Transfuzja" ehhhh tam jest MOC, tam jest Drive, tam jest Rytm i zróżnicowane gitary z dobrym podkładem sekcji rytmicznej ( choć nie ona jest tu najważniejsza ) kawałek, który jest dla mnie esencją tego zespołu. Wszystko świetnie podane, nic się nie gubi, żadnych dudnień, jest za to atak muzyków ;) Drugi kawałek " Królestwo wiecznych chłopców " to przykład niesamowitej pracy sekcji rytmicznej ( tym razem to ona jest najważniejsza ), świetna stopa i bas ładująca słuchacza prosto w klatę ( mam słabość do tego utworu, bo sam parałem się gr ą na perkusji ;) ) przypominam sobie moją Mingdę MC34 i jej problemy z tym kawałkiem, tutaj nic takiego nie stwierdzono, atak, precyzja i struktura dolnego pasma świetna.

Płyta czwarta to Yello i kawałek " You better hide " z płyty "Touch" i od razu na początek ładnie ukazana harmonia dźwięku wokalistki i trąbki plus cyfrowe szczoteczki na perkusji ;) i trąbka, ehhh rewelacja.

Kolejna płyta to "Monteverdi A trace of grace" od Michel'a Godard i utwór "Soyeusement", mięsisty, świetny bas, delikatna i dźwięczna gitara, skrzypce ( akurat wielkim fanem tego instrumentu nie jestem ;P ) brzmią jak skrzypce, serpent ( wąż ??? ) , na którym pogrywa Godard, to wszystko świetnie brzmi, słychać, że płyta nagrywana w kościele i oczywiście ten saksofon, no po prostu urywa dupsko.

Następnie przeskok do Rogera Waters'a i tytułowego utworu z płyty "Amused to Death" utwór, który mi pokazał, jak długą drogę przeszedłem od momentu kiedy pierwszy raz słuchałem tej płyty w zaciszu domowym, utwór dość trudny, zagęszczony gitarami, bodajże trzema, plus sporo dzieje się w tle.

Kolejny wykonawca to Dead Can Dance, płyta "Into the Labyrinth" i dwa utwory z tejże "The Carnival Is Over" oczywiście celem przesłuchania znanych dzwoneczków i przeszkadzajek i utwór " Spirit " bo go lubię po prostu ;)

Mam nadzieję, że nie zanudziłem czytających. Może ktoś powiedzieć, że tu nie ma płyt audiofilskich, hmm, cóż, po pierwsze czasu nie starczyło, a po drugie ja jestem meloman ;) Całe to wachlowanie płytami miało jeden nadrzędny cel, moja skromna osoba miała sobie wyrobić opinie na temat lamp Tung Sol 6550 i chyba mogę się kilkoma spostrzeżeniami podzielić na forum ogólnym.

W krótkich, żołnierskich słowach, lampa "organiczna" tzn. chce się słuchać muzyki oddawanej przez wzmacniacz, bas bardzo ładnie nisko schodzi jednocześnie jest świetnie kontrolowany, nic się nie spóźnia, nic nie łomocze, nic się nie nakłada na siebie, ładny uporządkowany mięsisty i wielowarstwowy bas przez duże B, średnica ha, ja mam dziwny wzmak co gra na KT88 a nie brzmi stereotypowo, więc średnica jest zaj......., przepraszam, świetna jest, góra bardzo fajna, otwarta, świetnie oddaje wybrzmienia blach, a zarazem nic nie kłuje w uszy, można słuchać godzinami ( a wzmocnienie miałem na godzinie 10 więc była już moc i masowanie nerek przez kanapę )

Tung Sol pod każdym względem zbił moje standardowe EH, jak najbardziej rekomenduję zakup jeśli chcecie poprawić możliwości soniczne waszego wzmacniacz ( oczywiście wcześniej posłuchać, ja mogę mieć spaczony słuch ;P )

To już koniec mojego nudnego wywodu na temat 6550 Tung Sol, teraz bedę się szykował do Sovteków ;D

Elmero dzięki za podzielenie się wrażeniami z odsłuchu, czekamy na następne :) Wszystko wskazuje na to, że nie mam co kombinować i następnymi po EH będą u mnie Tung Sole.

Edytowane przez choina

Jesteś meloman powiadasz. Jeśli nic się nie gubi, nic się nie ciągnie, wszystko jest akuratne, to po co szukać dalej (Sovteki). Czyli nie wykluczasz że może być jeszcze większe nic się....... ? :)

Jesteś meloman powiadasz. Jeśli nic się nie gubi, nic się nie ciągnie, wszystko jest akuratne, to po co szukać dalej (Sovteki). Czyli nie wykluczasz że może być jeszcze większe nic się....... ? :)

PiotrJ ja niczego na siłę nie szukam, mam je w domu, więc grzechem było by ich nie przetestować. Zresztą, opinię na temat lamp wyrabia się poprzez słuchanie, więc niczym nie ryzykuję, a mogę jedynie zyskać wiedzę, a to już coś.

Witam,

ja nie zapiszę się do klubu...jeszcze, ale za to mam dwa pytania:)

1. Czym się różni 70t mkI od mkII?

2. Czy ktoś kiedyś próbował cayin a-300b? Nie widzę żeby ktoś posiadał. Coś z nim nie halo?

Ta recenzja jest całkiem pochlebna:

http://www.stereophile.com/content/cayin-300b-integrated-amplifier

Z góry dzięki

<br />To już koniec mojego nudnego wywodu na temat 6550 Tung Sol, teraz bedę się szykował do Sovteków ;D <br />

Tung Sol to moim zdaniem najciekawsze lampy 6550 obecnej produkcji , ponoć również ciekawe są Svetlana Winged C , ich nie testowałem. Sam gram od wielu lat na Tun Sol 6550. Najpierw używałem w integrze teraz w mono blokach.

2. Czy ktoś kiedyś próbował cayin a-300b? Nie widzę żeby ktoś posiadał. Coś z nim nie halo?

Słuchaliśmy go w połączeniu z moimi Canto Grand Premium ... Był jeszcze MT 35 i A70 . Własnie 300B najbardziej mnie się spodobał ...Dynamika , przestrzeń a przede wszystkim niesamowita namacalność - REWELACJA ! Na ostrzejszej muzyce wcale ale to wcale się nie wyłożył . Do tej pory Cayin 300b mi po głowie chodzi ale A70 będzie bardziej uniwersalny z racji możliwości napędzenia trudniejszych kolumn .

Edytowane przez Luk77

Muszę się poprawić gdyż miałem na myśli Spark 743D SET 300B ... Myśle że z Cayin 300B na pewno gorzej nie będzie .

Edytowane przez Luk77

@Luk77

dzięki za mini recenzje:)

Te kolumny mają efektywność 88db o ile dobrze widzę, czyli podobnie jak moje vienna haydn grand - 89db. Nie trzeba do tej lampy (2x8w) kolumn 95-97db? Na jakimś forum z taką opinią się spotkałem...

. Nie trzeba do tej lampy (2x8w) kolumn 95-97db? Na jakimś forum z taką opinią się spotkałem...

Opinie są przeróżne niemniej twierdzę że z Twoimi kolumnami nie będzie miał żadnego problemu ... Jak dokładnie będzie grac ? Trzeba wpiąć i posłuchać .

Witam - dopisuję się z CS55-A wcześniej mialem 55TP ale trochę brak mu było dynamiki, CS dysponuje mocnym drivem i basem. Lampy mocy wymienione z KT88 na EH6550 - przymierzam się do TungSoli - trochę surowe te EH ogólnie to bardzo ciekawy wzmacniacz - posiada sekcję PHONO i całkiem przyzwoitego DACa. Super połączenie z gramofonem (najlepszy dźwięk moim zdaniem). Dystrybucja pana Grzegorza to poziom jaki powinni prezentować wszyscy sprzedawcy;). Tak na wstęp;)

Edytowane przez Adi

Witam - dopisuję się z CS55-A wcześniej mialem 55TP ale trochę brak mu było dynamiki, CS dysponuje mocnym drivem i basem.

Z jakimi kolumnami to było/jest podłączone ?

Z jakimi kolumnami to było/jest podłączone ?

Studio 16Hz Mimo - myślę że to będzie zależało od gustu CS to lampa nawet do metalu - na TOOL trochę rozsuwa ściany;)

Witamy w klubie ;)

Jutro jak czasu starczy naskrobię coś o Sovtekach 6550, testy przeprowadzone, czasu na pisanie brak ;)

Cortes witaj.

Widzę, że w kabelki nie wierzysz?

post-55766-0-64467000-1424720195_thumb.jpg

Edytowane przez choina

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.