Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

tak 0,40mV dla KT88 może być choć słyszałem, że można trochę niżej dla KT88. W ogóle to co źródło to inaczej opisane, a 6550 tu znowu sprawa wygląda odrobinę inaczej.

A zauważyliście przy pomiarach, że dla trybu ultralinear jest nieco wyższy pomiar niż dla triodowego?

Ja ustawiałem po przełączeniu na ultralinear, bo tego słucham.

Edytowane przez Ricardozamora

a 6550 tu znowu sprawa wygląda odrobinę inaczej.

Co rozumiesz przez inaczej ? Ja ustawilem na ok. 56 mA dla 6550.

A zauważyliście przy pomiarach, że dla trybu ultralinear jest nieco wyższy pomiar niż dla triodowego?

Ja ustawiałem po przełączeniu na ultralinear, bo tego słucham.

Ja zauważyłem, lecz po chwili się stabilizowało na poziomie tego z trybu TR. Czytałem ostatnio taki fajny pdf na temat ostawień biasu w poszczególnych zastosowaniach. jest o tu KLIK

Nie zdążyłem edytować:

Czy macie czasami tez coś takiego że jak siedzicie ok 50cm od wzmacniacza to już słychać jakby syczenie cichutkie z lamp ? Wiem że u mnie czasem jedna podstawka nie do końca kontaktuje czy to może być powodem ?

Ja zauważyłem, lecz po chwili się stabilizowało na poziomie tego z trybu TR. Czytałem ostatnio taki fajny pdf na temat ostawień biasu w poszczególnych zastosowaniach. jest o tu KLIK

Nie zdążyłem edytować:

Czy macie czasami tez coś takiego że jak siedzicie ok 50cm od wzmacniacza to już słychać jakby syczenie cichutkie z lamp ? Wiem że u mnie czasem jedna podstawka nie do końca kontaktuje czy to może być powodem ?

Czy z CS-55A czy T88A mkII nie mam szumów z kolumn na fabrycznych lampach, może na zamiennikach to występuje - nie wiem. A może masz wysokoskuteczne kolumny i może wtedy występuje lekkie syczenie?

Pamiętam jak w tranzystorach nie raz syczało ☺

"Lampa nie umiera nigdy"

Nie jestem ekspertem, ale u mnie od lamp mocy Tungsola 6550 też słychać lekkie syczenie jak podejdę pod wzmacniacz, więc raczej jest to norma. Na KT 88 Electroharmonixa nie było tego efektu. Więc pewnie jest to zależne od firmy - lamp. Pomimo tego jak dla mnie Tungsole lepiej wypadają od EH.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Czy z CS-55A czy T88A mkII nie mam szumów z kolumn na fabrycznych lampach, może na zamiennikach to występuje - nie wiem. A może masz wysokoskuteczne kolumny i może wtedy występuje lekkie syczenie?

Pamiętam jak w tranzystorach nie raz syczało ☺

Tak, w głośnikach to ponoć naturalne leciutko słyszalne. Mi chodzi o same lampy jak podejdziemy do wzmacniacza :) Słyszałem także opinie że A88T na 6550 gra lepiej :)

Tak, w głośnikach to ponoć naturalne leciutko słyszalne. Mi chodzi o same lampy jak podejdziemy do wzmacniacza :) Słyszałem także opinie że A88T na 6550 gra lepiej :)

Jeszcze nie miałem okazji lamp mocy 6550 wpiąć u siebie.

"Lampa nie umiera nigdy"

Właśnie sprawdziłem. W moim a-55tp z Tungsol 6550 idealna cisza , nawet przy maksymalnym wzmocnieniu. Natomiast faktycznie w trybie gramofonu, już na godzinie 11 zaczyna delikatnie szumieć.

Właśnie sprawdziłem. W moim a-55tp z Tungsol 6550 idealna cisza

Mogę coś napisać jak to wygląda z moich obserwacji kilkudziesięciu lamp mocy ,a niektórych modeli kilkuset lamp.

Otóż co do awaryjności praktycznie ani jedna lampa na co najmniej 200 szt KT88 fabryczna Cayina nie była jeszcze wadliwa ,nie zużywa się nadmiernie i zwykle do 2 lat pracy nie ma z nią problemu . Jest przyzwoicie cicha ,jednym słowem przyzwoita lampa na początek (dotyczy modeli A-55TP, CS-55A) .

Jedna lub dwie szt były wadliwe EL34 fabryczne w modelu MT35 S to także wynik bardzo dobry .

Sterujące 12AX7 ,12AU7 fabryczne i electro harmonix bez zarzutu .

Tungsole 6550 w mojej ocenie genialne lampy ,oczywiście co do brzmienia każdy musi dla swojego systemu wybrać optymalne lampy bo jak wiadomo to że w jednym typie wzmacniacza brzmienie jest odpowiednie nie znaczy że w innym też się innej osobie spodoba .Na szczęście w lampach KT88/ 6550 jest w czym wybierać.

Najsłabiej co do uszkodzeń lamp z moich obserwacji wynika iż współczesne KT88 EH mają się gorzej co do odsetek uszkodzeń ,ale nie każdy musiał tego doświadczyć użytkując taki typ i tego producenta lamp ,we dwóch wzmacniaczach ja też słyszałem „piszczenie” tej lampy w innej firmie co prawda wzmacniacza lampowego ale to znaczenia nie ma ,producent lamp rosyjska firma pozostałe lampy ma raczej dobre co do ich trwałości.

Edytowane przez Studio16Hertz
  • 2 tygodnie później...

Tungsole 6550 w mojej ocenie genialne lampy ,oczywiście co do brzmienia każdy musi dla swojego systemu wybrać optymalne lampy bo jak wiadomo to że w jednym typie wzmacniacza brzmienie jest odpowiednie nie znaczy że w innym też się innej osobie spodoba .Na szczęście w lampach KT88/ 6550 jest w czym wybierać.

Potwierdzam 6550 Tungsol świetne lampy. Szczególnie się o tym przekonałem jak musiałem je odesłać (miałem problem z jedną lampą bo mi lekko buczało w kolumnie) i powróciłem do fabrycznych. Od razu czegoś brakowało.

Przy okazji muszę wspomnieć, że sklep lampyelektronowe.pl zachował się profesjonalnie i uwzględnił reklamację mimo, że u nich jak sprawdzali lampy było wszystko ok. Już teraz wszystko śmiga u mnie jak należy.

Edytowane przez Silver_85

Przy okazji muszę wspomnieć, że sklep lampyelektronowe.pl zachował się profesjonalnie i uwzględnił reklamację mimo, że u nich jak sprawdzali lampy było wszystko ok.

To naprawde serdeczni ludzie (małżeństwo) prowadzący sklep z lampami elektronowymi z Kielc . Wielokrotnie ich polecałem ,co najwazniejsze dają gwarancję na zakupione lampy 6 miesięcy .Dzisiaj żyć z interesu sprzedając same lampy to wielka sztuka zatem tym bardziej tą solidność i rzetelność nalezy polecać. Pan Mirek (mirvoz) gdy do Państwa przyszedł wypożyczyć lampy a powiedział że jest z Kielc został uraczony kilkoma kompletami lamp w celu ich przetestowania na pierwszej wizycie .A na kolejnej kolejne lampy do sprawdzenia z informacją co do awaryjności lub ich braku poszczególych lamp.

Co do samych lamp mocy po ich okresie wygrzania powtórzę że najmniej problemów miałem z TungSol 6550 a ich brzmienie w Cayinach o symbolach A55TP, CS55A ,A70TMK2 dla mnie i dla wielu użytkowników znakomite. Warto jeszcze zainteresowac się Gold Lionami KT88 ,też brzmią bardzo dobrze ,troche grubszą kreską rysują dół pasma,ale muzykalnośc bardzo dobra .

Dla fanów szybkości ,spręzystości i jasnego charakteru i dla pomieszczeń w których bas dominuje można spróbowac 6550 Electro Harmonixa.

Edytowane przez Studio16Hertz

Udalo Ci się sprzedać CD ?

Laser do niego jest dostępny ?

Tak, sprzedalem - laser dostepny.

Edytowane przez Lutek

Witam wszystkich, chciałbym dołączyć do klubu z modelem Cayin CS-55A. Gra u mnie od miesiąca. Na razie na oryginalnych lampach. Może niebawem podmienię 12ax7, na razie inny upgrade przede mną. Oczywiście jestem bardzo zadowolony i szczęśliwy. Może dobrze, że nie słuchałem A70, ale jeszcze wszystko przede mną;)

Na razie delektuję się muzyką na ori lampach a z tego co czytam po zmianie może być jeszcze tylko lepiej.

Jako że minął miesiąc wstawiam na wpisowe fotkę jaką udało mi się zrobić, zwlekałem z nią bo myślałem, że uda mi się zdobyć nowy stolik. Mój wysłużony 15 letni multimebel nie mieści już klocków, więc fotka z bliska samego wzmacniacza. W przyszłości przedstawię coś lepszego. Pozdrawiam.

756967c35fbd9679gen.jpg

Koledzy co prawda Cayin-owcy ale... Ci którzy z Was słyszeli połączenie wzmacniaczy Cayin-a czy generalnie wzmacniaczy wraz z kolumnami od Studio 16 Hz wiedzą jak wspaniale to gra!

Dlatego też informuję że na FB ruszyła strona https://www.facebook.com/Studio-16-Hertz-1750480525221147/

Zapraszam serdecznie :)

Patryk

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Jako szczęśliwy posiadacz CAYIN CS55 mam pytanie jakich kabli USB używacie do połączeń z komputerem?

Jak oceniacie jakość zainstalowanego w nim DAC'a? Teoretycznie ma spore możliwości jeśli idzie o gęste pliki.

Edytowane przez Marcin_Sz

Sprzedam VITUS RI100

Używałem fabrycznego kabla USB. Sam DAC (CS55A) w kwesti grania był nasycony przyjemny w odbiorze gdy słuchałem czy to pliki flac 24/196, czy mp3 czy z youtube ☺

Płyty cd kontra te same płyty w 24 bitach - zawsze pliki odrobine lepsze (przestrzeń, dynamika, czytelność)

Z innymi DAC USB nie porównywałem.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Jako szczęśliwy posiadacz CAYIN CS55 mam pytanie jakich kabli USB używacie do połączeń z komputerem?

Jak oceniacie jakość zainstalowanego w nim DAC'a? Teoretycznie ma spore możliwości jeśli idzie o gęste pliki.

Kabel mam normalny, bez audiofilskich aspiracji. Sam DAC jest dla mnie jak na razie wystarczający do słuchania muzyki z komputera (pliki, youtube, spotify). Nie czuję ciśnienia szukania czegoś lepszego.

Witam. Panowie, może u któregoś z Was, leży i kurzy się w szufladzie kwadra używanych KT88 EH (mogą być nowe - oczywiście odpłatnie) Chętnie przytulę. Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.