Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

To bardzo fajne zestawienie. U klubowicza Emdester testowaliśmy kilka lamp w CS-55A i na Canto Grand najkorzystniej zagrały 6550 Tungsola oraz 12AX7 Psvane . To brzmienie równe nasycone i nie wyostrza nadmiernie przekazu. Jak najbardziej analogowe brzmienie, kulturalne i klarowne . O dziwo Nos-y Siemensa 12AX7 ,mniej nam przypadły do gustu w tym zestawieniu.

Dla kogoś ko chce jasno ale czysto, wysmukle w przekazie warto szukać Telefunkena 12AX7 ,choć rozumiem że ryzyko zakupu wiekowych lamp małe nie jest.

Potwierdzam to co Grzegorz napisał. To było najlepsze zestawienie. Ostatnio trafiłem na 12ax7 Raytheon shiny black o czym pisałem Grzegorzowi i może gdyby nie morel elite to byłoby całkiem nieźle, bo poprawił się u mnie bas, ale góra stała się natarczywa, wysokie przy wielu utworach po prostu męczyły, trochę za jasno się zrobiło, zmieniłem do nich ze 3 komplety 12au7, ale nie wiele zmieniały, subtelne różnice. Poszerzyła się owszem scena przy Raytheon, wyszło jeszcze więcej szczegółów w stosunku do psvane, ale zrobiło się za bardzo detalicznie i na dłuższą metę taki przekaz przy jaśniejszych kawałkach męczył. Hi-hat, cykacze i uderzenia talerzy w wielu kawałkach były na pierwszym planie i nie szło się skupić na reszcie. Dlatego zakup psvane na pierwszą zmianę serii uważam za rozsądny. Dźwięk nie męczy, jest spokojnie i równo. Nie rezygnujcie oczywiście z poszukiwania lamp NOS, ale jak napisał Grzesiek jest to ryzyko. Trzeba mieć kasę i szczęście;) no i aby dotrzeć do tych dla siebie właściwych trzeba na pewno ich trochę poprzerzucać bo u każdego zagrają inaczej.

Pamiętam jak miałem pożyczone lampki - te sterującę Siemens'a oraz Raytheon. Po wpięciu do CS-55A gdy puściłem muzę to aż łezka się w oku zakręciła tak emocjonalnie zagrało.

Więc warto posłuchać innych "żarówek" jak jest możliwość :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryku , nadal użytkujesz Cayin A88 ? Jeśli tak to podziel się jakie lampki mu zapodałeś ...no i jakie kable używasz obecnie?

Patryku , nadal użytkujesz Cayin A88 ? Jeśli tak to podziel się jakie lampki mu zapodałeś ...no i jakie kable używasz obecnie?

Oczywiście że nadal :)

Obecnie słucham na stockowych/fabrycznych.

Ale mam w razie co sterujące 6H9C NOS oraz 6H8C NOS

Kusi mnie też lampa mocy 6550, KT120, KT150 by nabyć. Może kiedyś....

Okablowanie to AriniAudio model DarkStarr (sygnałowy i głośnikowy) rewelacja!

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Okablowanie to AriniAudio model DarkStarr (sygnałowy i głośnikowy) rewelacja!

Zaciekawiłeś mnie. Nie słyszałem wcześniej o tej firmie. A z tańszymi seriami miałeś do czynienia?

Zaciekawiłeś mnie. Nie słyszałem wcześniej o tej firmie. A z tańszymi seriami miałeś do czynienia?

Nie miałem.

"Lampa nie umiera nigdy"

Mam mały problem z moim A88t, mianowicie przy bardzo małych głośnościach jak ruszam potencjometrem to trzeszczy i nie równo się zwiększa głośność, czy to wina tylko i wyłącznie potencjometru czy czegoś innego jeszcze może być. Bo wczoraj od razu po włączeniu było ok.

Mam mały problem z moim A88t, mianowicie przy bardzo małych głośnościach jak ruszam potencjometrem to trzeszczy i nie równo się zwiększa głośność, czy to wina tylko i wyłącznie potencjometru czy czegoś innego jeszcze może być. Bo wczoraj od razu po włączeniu było ok.

Jeżeli potencjometr trzeszczy to jest to wina potencjometru. Na początek warto kupić w sklepie elektronicznym środek do czyszczenia potencjometrów tzw.kontakt spray i od środka "psiknąć" ruszając nim ,powinien działać poprawnie jeszcze przez dłuższy czas sprawnie . Kiedyś trzeba będzie go wymienić .Powinien być to niebieski ALPS z silnikiem.

• 2 tygodnie później...

Panowie pilna sprawa. Nie ma ktoś na sprzedaż w rozsądnej cenie oryginałów Cayin-owskich lamp KT--88 w ilości 1-2 szt? Na trasie Bielsko Biała - Wadowice będzie kolega dzisiaj jeździł a jestem w pilnej potrzebie bo mi cholera jedna zaczęła "pykac" :( a mam kolumny na odsłuchu.

Nie chcę kwadry bo kupię 6550 ale jak na złość sklep ma przerwę urlopową a z funduszami też nie najlepiej.

Ziarutek pożyczyłbym Ci te 2szt, ale jestem z Warszawy więc chyba nie pomogę niestety. Może ktoś z Twoich okolic ma do pożyczenia jakąś inną kwadrę? albo ktoś kto mógłby Tobie je podrzucić.

a tak z innej beczki, miałem napisać też parę słów o kolejnych lampach 12ax7 które przesłuchałem u siebie. Pisałem ostatnio o lampach Raytheon jak wyostrzyły u mnie wysokie i wyszczupliły dźwięk. Chciałem coś co będzie znośne na długie słuchanie, muzykalne i bardziej „lampowe” czyli po cieplejszej stronie. Wrzuciłem w zeszłym tygodniu 12ax7 Philips miniwatt i muszę przyznać, że ciężko było mi się oderwać od słuchania. Jedyny minus, a może i plus dla niektórych może być taki, że lampki te dociążyły jeszcze trochę dół, basu jest nieco więcej, ale rekompensuje to reszta. Wokali słucha się o wiele przyjemniej, są cieplejsze a zarazem wydają się bliższe, miód. Wysokie nieco osłodzone, może troszkę mniej detaliczne, ale naprawdę minimalnie, przy morel elite wypada to super i właśnie u mnie teraz jest w sam raz. Nie jest to dźwięk kluchowaty, nie zlewa się. Słucha się teraz o wiele przyjemniej, to bardzo muzykalne lampy, są jeszcze w miarę dostępne i nie kosmicznie drogie. Tak więc jeśli ktoś nie ma zbyt ciemno grającego systemu to polecam je sprawdzić. Już wiem, że Amperex/Philips to dobry dla mnie kierunek:)

Czy ktoś z Was słuchał/porównywał lampy mocy Tung Sol do seryjnych które siedzą w Naszych wzmacniaczach Cayin?

Oraz jakie różnice dźwiękowo są pomiędzy Tung Sol 6550 a Tung Sol KT120 ewentualnie Tung Sol KT150?

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Witam.

Panowie chciałbym nabyć Cayin CS 55A. Większość tutaj z was poleca kolumny studio 16 Hertz. Niestety moje pomieszczenie to jakieś 10-12 M2 i prawdopodobnie takie canto grand były by za duże. Jakie kolumienki polecalibyście do tego wzmacniacza. Zależy mi na dynamicznym brzmieniu, aczkolwiek nie za ostrym w górnych rejestrach. Muzyka jakiej słucham jest różna praktycznie wszystko oprócz Jazzu i muzy symfonicznej. Dużo Rock i Hardrock. I jeszcze jedno pytanie jak by miał się Cayin CS 55A do tańszego modelu A-55TP. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Da się podłączyć jakiegoś suba do CS55 z uwagi na brak wyjścia liniowego?

W subach jestem zielony i stąd to dziwne pytanie ;-)

Da się podłączyć jakiegoś suba do CS55 z uwagi na brak wyjścia liniowego?

W subach jestem zielony i stąd to dziwne pytanie ;-)

Pod wysokopoziomowe wejścia jak najbardziej... tylko takie muszą być w subie...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

• 2 tygodnie później...

Panowie mam pytanie. Wiem, ze to forum Cayin ale kiedys ktos porownywal Cayina do Primaluna.

Jaki waszym zdaniem odpowiednik Cayin jest do Primaluny Dialogue HP?

I jeszcze jedno pytanie. Poniewaz mialem przez kilka dni Primalune w domu do odsluchu, zauwazylem syczenie z glosnikow (oba kanaly, prawy troche glosniej). Generalnie tylko z glosnika wysokotonowego. Potencjometr glosnosci na zero i szum caly czas taki sam. Czy to jest normalne we wzmacniaczach lampowych, jesli nie to jaka moze byc przyczyna.

W ciagu dnia siedzac 2-3 m. tego nie slychac ale wieczorem kiedy jest kompletna cisza jest slyszalne.

Osobiscie wzmacniacze lampowe ktore odsluchiwalem do tej pory nie mialy takich objawow.

Pozdrawiam

Panowie mam pytanie. Wiem, ze to forum Cayin ale kiedys ktos porownywal Cayina do Primaluna.

I jeszcze jedno pytanie. Poniewaz mialem przez kilka dni Primalune w domu do odsluchu, zauwazylem syczenie z glosnikow (oba kanaly, prawy troche glosniej). Generalnie tylko z glosnika wysokotonowego. Potencjometr glosnosci na zero i szum caly czas taki sam. Czy to jest normalne we wzmacniaczach lampowych, jesli nie to jaka moze byc przyczyna.

W ciagu dnia siedzac 2-3 m. tego nie slychac ale wieczorem kiedy jest kompletna cisza jest slyszalne.

Osobiscie wzmacniacze lampowe ktore odsluchiwalem do tej pory nie mialy takich objawow.

Pozdrawiam

Zwykle to ustalenia handlowe (tajemnice handlowe) kto dla kogo produkuje i po jakich cenach). Firm produkujących sprzęt lampowy wcale tak dużo nie ma . Dziś częstym jest fakt iż zleca się produkcję do konkretnych fabryk. Ford KA produkowany jest w fabryce Fiata na podzespołach Fiata.

Prima Luna w Cayinie. Sprawny wzmacniacz Prima Luny nie powinien szumieć ani brumieć ,choć do końca nikt z nas nie wie jakiej klasy podzespoły są montowane ,część z tego widać oglądając wnętrze wzmacniacza. Sądzę jednak że Prima Luna powinna być cicha .Zatem może być uszkodzenie wzmacniacza,mogą też szumieć same lampy.

To nie jest oczywiste że wzmacniacze lampowe są ciche ,miałem sporo wzmacniaczy za spore sumy i problemy występują w drogich konstrukcjach z szumem i brumem. To kwestia dobrego projektu ,dobrze rozprowadzonej masy ,jakości podzespołów. Konstruktor wzmacniaczy lampowych wypowiedział by się tutaj dogłębniej.

Cayiny są bardzo ciche ,jeżeli ktoś użytkował różne wzmacniacze to lampowe Cayiny nie szumią ,nie brumią.

Pytacie w mailach kiedy dostawa wzmacniaczy .W ciągu kilku tygodni na pewno będą dostępne. Będą to modele MT35S, A55TP, CS55A . Będzie też nowy model CS-88A . Po jego budowie wnioskuję i takie mamy info że będzie to brzmienie jakie jest serwowane w modelu A-88T MK2 ,czyli szybkie dynamiczne ,konturowe ,takie pasujące pod nieco trudniejsze głośniki ScanSpeaka .Posłuchamy -zobaczymy. Oczywiście będzie też bardzo muzykalny A -70T MK2 .To mój ulubiony wzmacniacz .

PS. Aktualna strona : www.cayin.com.pl .Nie ma już adresu : www.cayin.eu

Edytowane przez Studio16Hertz

Zwykle to ustalenia handlowe (tajemnice handlowe) kto dla kogo produkuje i po jakich cenach). Firm produkujących sprzęt lampowy wcale tak dużo nie ma . Dziś częstym jest fakt iż zleca się produkcję do konkretnych fabryk. Ford KA produkowany jest w fabryce Fiata na podzespołach Fiata.

Prima Luna w Cayinie. Sprawny wzmacniacz Prima Luny nie powinien szumieć ani brumieć ,choć do końca nikt z nas nie wie jakiej klasy podzespoły są montowane ,część z tego widać oglądając wnętrze wzmacniacza. Sądzę jednak że Prima Luna powinna być cicha .Zatem może być uszkodzenie wzmacniacza,mogą też szumieć same lampy.

To nie jest oczywiste że wzmacniacze lampowe są ciche ,miałem sporo wzmacniaczy za spore sumy i problemy występują w drogich konstrukcjach z szumem i brumem. To kwestia dobrego projektu ,dobrze rozprowadzonej masy ,jakości podzespołów. Konstruktor wzmacniaczy lampowych wypowiedział by się tutaj dogłębniej.

Cayiny są bardzo ciche ,jeżeli ktoś użytkował różne wzmacniacze to lampowe Cayiny nie szumią ,nie brumią.

Pytacie w mailach kiedy dostawa wzmacniaczy .W ciągu kilku tygodni na pewno będą dostępne. Będą to modele MT35S, A55TP, CS55A . Będzie też nowy model CS-88A . Po jego budowie wnioskuję i takie mamy info że będzie to brzmienie jakie jest serwowane w modelu A-88T MK2 ,czyli szybkie dynamiczne ,konturowe ,takie pasujące pod nieco trudniejsze głośniki ScanSpeaka .Posłuchamy -zobaczymy. Oczywiście będzie też bardzo muzykalny A -70T MK2 .To mój ulubiony wzmacniacz .

PS. Aktualna strona : www.cayin.com.pl .Nie ma już adresu : www.cayin.eu

Dzieki za info.

W Primalunie HP z trudniejszymi glosnikami brakuje niskich tonow.

Czy Cayin a70MK2 dobrze będzie radzil sobie z niskoskutecznymi glosnikami? Nie mam mozliwosci odsluchu dlatego pytam jak mniej wiecej bedzie kontrolowal glosnik niskotonowy.

Samo brzmienie Primaluny to dla mnie poezja ale z wymagajacymi glosnikami brakuje pradu.

Dzieki za info.

W Primalunie HP z trudniejszymi glosnikami brakuje niskich tonow.

Czy Cayin a70MK2 dobrze będzie radzil sobie z niskoskutecznymi glosnikami? Nie mam mozliwosci odsluchu dlatego pytam jak mniej wiecej bedzie kontrolowal glosnik niskotonowy.

Samo brzmienie Primaluny to dla mnie poezja ale z wymagajacymi glosnikami brakuje pradu

To jest ten wzmacniacz?

http://audiofast.pl/main.asp?idm=37&ids=344&wersja=0

Na jakich lampach miałeś? Bo widzę, że można wsadzić El34, KT88, KT120 i KT150.

Mój A-55TP jest cichutki i nie szumi.

Pozdrawiam

Słuchałem wielokrotnie Primaluny i nie było takich problemów. Co do miejsca gdzie ją produkują to nie zabiorę głosu, natomiast ma ona jeden DUŻY Plus w stosunku do Cayin - Autobias dzięki któremu możesz używać różnych lamp - wiem, że dla kogoś kto na co dzień ma lampę, BIAS nie stanowi problemu, jednak dla osoby wygodnej :P , jest to bardzo duże ułatwienie na codzienne użytkowanie.

Sam zastanawiałem się nad Primaluną ale na tą chwilę lampa nie jest dla mnie (małe dziecko). Do tego przeraża mnie wymiana lamp.

Pozdr

To jest ten wzmacniacz?

Nad nią się zastanawiałem ale jak pisałem wyżej - jeszcze nie czas na lampę :P ;)

W caynach jak założysz klatke na lampy nasze małe pociechy paluszka tam nie wsadzą nawet....

Wymiana lamp jest straszna tylko dla portfela :)....a nawet jak przyjdzie ustawić bias to jest to do ogarnięcia. Czas na lampę jest zawsze ale......jest to droga w jedną stronę bo odwrotu już nie ma :P

W caynach jak założysz klatke na lampy nasze małe pociechy paluszka tam nie wsadzą nawet....

Wymiana lamp jest straszna tylko dla portfela :)....a nawet jak przyjdzie ustawić bias to jest to do ogarnięcia. Czas na lampę jest zawsze ale......jest to droga w jedną stronę bo odwrotu już nie ma :P

Lampę słyszałem wielokrotnie i pomimo, iż ten rodzaj prezentacji muzyki bardzo mi się podoba to nie oznacza to, ze muszę go mieć :) może kiedyś :)

To co piszesz właśnie - koszt lamp - nie wsadzisz tanich lamp do dobrego wzmacniacza bo to profanacja :)

Po trzecie, u mnie wzmacniacz chodzi od 16:00 do 02:00 co dziennie (muzyka gra często w tle) i pewnie by się szybko skończyły :)

Edytowane przez bronx99

DUŻY Plus w stosunku do Cayin - Autobias

Na pewno jest to wygodne. Szczególnie przy pierwszej lampie. Sporo osób boi się ustawianie biasu mimo, że to nic trudnego. Sam miałem obawy.

dzięki któremu możesz używać różnych lamp

Jeśli producent przewidział taką możliwość to bez autobiasu też można. Tylko trzeba ręcznie go ustawić.

Nad nią się zastanawiałem ale jak pisałem wyżej - jeszcze nie czas na lampę :P ;)

Może kolega Purple słuchał na EL34. Po zmianie na np. KT88 lub wyżej kontrolna basu i szybkość powinna się poprawić.

Bronx99 teraz tak sobie pomyślałem jeszcze o autobiasie. Mam Cayina A-55TP. Producent dopuszcza użycia lamp KT88 i 6550. Bias zaleca się ustawić w zakresie : KT88 0,3-035mV ,dla lamp 6550 0,35-047mV. W zależności od ustawienia biasu wpływasz na brzmienie. Szczególnie dynamika i szybkość basu. Przy ustawieniach automatycznych to odpada. Chyba ?

Co do samej wygody. Cayin dobrze trzyma bias. Sprawdzam średnio ca 2 tyg. (trwa to z minutę) i praktycznie nic nie zmieniam.

muszę go mieć :) może kiedyś :)

Nie trać czasu :)

Bronx99 teraz tak sobie pomyślałem jeszcze o autobiasie. Mam Cayina A-55TP. Producent dopuszcza użycia lamp KT88 i 6550. Bias zaleca się ustawić w zakresie : KT88 0,3-035mV ,dla lamp 6550 0,35-047mV. W zależności od ustawienia biasu wpływasz na brzmienie. Szczególnie dynamika i szybkość basu. Przy ustawieniach automatycznych to odpada. Chyba ?

Wiesz co ja za dużo o lampach nie wiem i nie wypowiem się, natomiast wiem, że w Primalunie włożysz inne lampy i wszystko gra :) bez potrzeby ustawiania czegokolwiek...i tak jak pisałeś to właśnie wygoda. Ale to nie temat o Primalunie tylko o Cayin - w sumie bardzo fajnych wzmacniaczach (jak dodadzą kiedyś autobias to pewnie ich sprzedaż jeszcze wzrośnie) i może nawet u mnie wyląduje :)

Primalunie włożysz inne lampy i wszystko gra :)

Na pewno grają bardzo dobrze i trzeba przyznać wyglądają okazale. Tylko możliwości "manualnych" ustawień dają więcej możliwości. Tak luźno sobie dywaguję. U siebie zauważyłem, że samym biasiem można sporo zmienić.

Sam bias to nie problem. Do auta też musisz dolać płynu do spryskiwaczy :) Lampy mają swój urok. Owszem zużywają się, ale jest w tym coś fajnego :) W dużym uproszczeniu coś organiczego :)

Edytowane przez Silver_85

Lampy mają swój urok. Owszem zużywają się, ale jest w tym coś fajnego :) W dużym uproszczeniu coś organiczego :)

Na pewno. Tak jak np. odtwarzanie fizycznych nośników jak CD czy Winyli.

Najważniejsze w tym wszystkim jest czerpanie przyjemności z obcowania z muzyką :) i tego wszystkim życzę :)

Najważniejsze w tym wszystkim jest czerpanie przyjemności z obcowania z muzyką :) i tego wszystkim życzę :)

I to jest dobra puenta !

Ogolnie PL to nie ta klasa co Cayin. To widac i slychac. Roznica w cenie tez jest wyrazna.

Tzn. mam rozumiec, ze Primaluna jest wyzszej klasy od Cayin?

To jest ten wzmacniacz?

Na El34 mialem i powiem tak, detalicznosc, wokal, wysokie tony bardzo pieknie. Niskich tonow co nie miara, prawie wogole. Wyraznie slychac bylo na niektorych kawalkach, ze nie dostarcza odpowiedniego pradu.

Przelaczanie trybu pracy lamp trioda/ultralinear tez nie wiele zmienilo. Po prostu delikatnie glosniej bylo ale to na prawde delikatna zmiana (tak tez wyczytalem w ktoryms tescie i to sie potwierdzilo).

Na str. absolutesound jest kilka testow tego modelu.

Pisze rowniez o mozliwosci zastosowania mocniejszych lamp ktore teoretycznie podajac wieksza moc wypelnia muzyke niskimi tonami. Nie mialem do odsluchu innych lamp takze w ciemno nie bede ryzykowal.

W PL sa dwie pokrywy na lampy. Jedna z duzymi przerwami (tak jak na zdjeciach) i druga do transportu (moim zdaniem ladniejsza), ktora mozna tez uzyc na co dzien prze ktora tez nikt nie wsadzi paluszka.

Tzn. mam rozumiec, ze Primaluna jest wyzszej klasy od Cayin?

Tzn jest akurat odwrotnie - PL bulowaty bas, gora obcieta gra jak Tania lampa. Wykonanie tez pozostawia sporo do zyczenia.

natomiast wiem, że w Primalunie włożysz inne lampy i wszystko gra :) bez potrzeby ustawiania czegokolwiek...i tak jak pisałeś to właśnie wygoda. Ale to nie temat o Primalunie tylko o Cayin - w sumie bardzo fajnych wzmacniaczach (jak dodadzą kiedyś autobias to pewnie ich sprzedaż jeszcze wzrośnie) i może nawet u mnie wyląduje :)

Przy niektorych lampach (I ich zmianie na inne) autobias nie jest rozwiazaniem problemu bo i tak musisz ustawic humpoty dla nowych lamp.

Wiesz co ja za dużo o lampach nie wiem i nie wypowiem się, natomiast wiem, że w Primalunie włożysz inne lampy i wszystko gra :) bez potrzeby ustawiania czegokolwiek...i tak jak pisałeś to właśnie wygoda. Ale to nie temat o Primalunie tylko o Cayin - w sumie bardzo fajnych wzmacniaczach (jak dodadzą kiedyś autobias to pewnie ich sprzedaż jeszcze wzrośnie) i może nawet u mnie wyląduje :)

W istocie skąd Pan może o lampach coś wiedzieć nie użytkując któregokolwiek. Moim zdaniem warto byłoby posiadać w swojej historii kilka wzmacniaczy lampowych by móc je porównać z sobą.

Autobias to sposób polaryzacji siatki za pomocą rezystora umieszczonego w obwodzie katody ,czyli najprostsza forma regulacji biasu dla początkujących.Nigdy nie ma wartości optymalnych mierząc wartości dla kazdej z lamp. Cayin w swoich produktach stosował autobias 10-15 lat temu w modelach : 530, 710, 780 i innych. Dziś posiada relatywnie drogie i bardzo duże ,precyzyjnie działające potencjometry umieszczone z góry tak więc każdy kto nie zna się zupełnie na elektronice mógł sobie włożyć dwa przewody do miernika ustawić na mierniku napięcie do 2V DC i mierzyć kręcąc precyzyjnie działającym potencjometrem ,tak aby do każdej z lamp ,każdego zalecanego typu ustawić optymalne warunki pracy dla lampy i samego wzmacniacza.

Jeżeli firmy zamawiające wzmacniacze w Cayin- Spark Electronics jak Prima Luna chcą tanio zamówić produkt to serwuje się w zamawianej cenie najtańsze rozwiązania ,bo firma chce wyprodukować ,a ta druga zamówić tani wzmacniacz w kosztach produkcji . To że następnie wycenia ów wzmacniacz drogo to tylko polityka handlowa owej firmy która inwestując odpowiednie środki w reklamę,recenzje i cały marketing chce sprzedać swój produkt opłacając cały ów marketing firmy . Nic w tym nowego na tym forum np.nowy właściciel Burmestera zamawia odtwarzacze CD w Shanglingu wyceniając je za nieco (nawet 10x wyższą cenę ) .Polityka handlowa firm a zdrowy rozsądek nabywających często jest spleciony w sobą w sposób nierozerwalny.

Cayin to producent ,więc swoje produkty ma lepiej ,czyt.drożej wykonane i to słychać i widać. Plusem produktu Prima Luny jest fakt iż produkt powstał w bardzo dobrej fabryce ,stąd mimo tańszych rozwiązań jest mimo wszytko dobrze skonstruowany i na tle pozostałej konkurencji ma się przyzwoicie dobrze ,bo dobra Prima Luna brumieć nie powinna a tym bardziej nie będzie awaryjna co zawsze dobrze świadczy o produkcie.Klient reklamujący będzie niezadowolony.Oczywiście drobne naprawy zdarzyć się mogą zwłaszcza w sterowaniu selektrorem źródeł ,bo to procesor programowalny ,ale nie powinno dojść do uszkodzeń transformatora etc .

Ja rozumiem nabywca skąd ma wiedzieć co jest dobre ,widzi tylko obudowę.

Jak ktoś zna obudowy Spark-Cayin to to co Cayin wycofywał ze swojej oferty co do stylistyki obudów trafiało do Prima Luny czyli panele frontowe z modeli Cayin-Spark 743, 710 .

Zwykle jak ktoś posmakuje dobrej lampy ,dobrego wzmacniacza nie wraca do tranzystora ,(są przecież dobre tranzystory jak Atoll, Roksan etc ) ale nie każdemu doradzam wzmacniacz lampowy ,jeżeli ma grać wzmacniacz od rana do wieczora to tranzystor jest rozsądniejszy . Mój kolega słucha radia na wzmacniaczu lampowym i to długie godziny ,ja będąc u niego chcę zdanie wypowiedzieć,a on na to wiem co chcesz powiedzieć (bo mówiłem to już nie raz) "...szkoda lamp na słuchanie radia ..." ale lampy 6550 Tungsola grają już trzeci rok .

Dobre lampy są i drogie i relatywnie niedrogie ,wszystko kwestia które modele i do jakiego systemu . Trzeba kilka lat poobcować z lampą wiele można się nauczyć. Nie mając żadnej wiedzy niewiele można zrozumieć .Nie każdy system uzbraja się w drogie lampy. Wysoka cena samych lamp nie jest jedyną wyznaczną w doborze lamp.

Edytowane przez Studio16Hertz
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.