Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic 42-50 cali, jaki model wybrać?

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kupowałem w sklepie Electro.pl. Bardzo miła obsługa, dostawa do 2 dni. TV dostarczony bez szwanku, kurier sam zaproponował rozpakowanie i wyjęcie TV z kartonu. A kupiłem TV 46GT30E taniej o około 700 zł aniżeli w sklepie i to z okularami za symboliczne 2 zł. Mój brat polecił mi ten sklep, sam tam kupował.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Nie napisałem, że sklep ten oferuje różne opcje dostawy z dodatkowym osprzętem. Ja wziąłem akurat okulary za 2 zł. Są też oferty TV + kabel HDMI, czy TV + uchyt naścienny itp.

wielkość tv można obliczyć ze wzoru: ( jakość sygnału x odległość oglądacza od tv x wsp gustu) / zasobność kieszeni - bo innych info nie podałeś

p.s. każdy z tych czynników ma znaczenie, jak pytasz ogolnie to gdzieś była formatka opracowana przez panasonica, a ostatecznie decydujesz Ty sam

Dzięki za odp.

Noszę się z zamiarem kupna telewizora za ok.3-4 tys.

odległość od miejsca w którym będę oglądał do telewizora ok. 3,5m-4m

zgłaszam się z Panasoniciem txp50g30e na pokładzie. zamówiony w sklepie internetowym, dotarł w całości. narazie podłączony scartem do tunera analogowego cyfry plus ale już jest miodzio...bzyczenie/buczenie czy jak to tam ktoś określa słychać lekko przy wyciszonym całkowicie dżwięku ale narazie to pikuś przynajmniej dla mnie. czekam na tuner hd z cyfry i wtedy zobaczymy co potrafi.

zgłaszam się z Panasoniciem txp50g30e na pokładzie.

Gratulacje. Będziesz bardzo zadowolony.

bzyczenie/buczenie czy jak to tam ktoś określa słychać lekko przy wyciszonym całkowicie dżwięku ale narazie to pikuś przynajmniej dla mnie.

Zaczynam się utwiedzać w przekonaniu, że to przypadłość dużych rozmiarów. U mnie na 42" cisza.

czekam na tuner hd z cyfry i wtedy zobaczymy co potrafi.

I tu się (pozytywnie) zadziwsz. Szczęka Ci opadnie.

Koleżanki i koledzy mam do Was pytanie.

Jak to jest z odtwarzaniem przez serię G30 lub GT30 filmów w x264 z pendrive`a?

Przetrawią to?

Przymierzam się właśnie do którejś z tych dwóch serii plazm i zależy mi na tej funkcji.

Mnie co prawda raz się dopiero zdarzyło oglądać film z pendrive'a na modelu GT30. Wiem tylko, że nie we wszystkich formatach daje sobie ten TV radę, tzn. zależy jak jest film zapisany na pendrivie.

Rozmawialiśmy trochę na temat nowej oferty plazm Panasonica, oznaczonej kodem 50. Padały obawy, że będzie horrendalnie droga. Ci którzy tak krakali - okazuje się, że mieli rację.

Spojrzałem przez ciekawość na wcale nie najwyższy model w moim rozmiarze 42", konkretnie na TX-P42ST50. Cena: najniższa w Internecie 4499 zł. Zważywszy na fakt, że ten model nie ma trybów obrazu Profesjonalnych, a co za tym idzie nie ma możliwości precyzyjnej kalibracji ISFccc, nie ma również trybów THX i Zdjęcie - cenę na tym poziomie należy uznać za wydrwigroszostwo. Ja swojego G30 trafiłem kwartał temu za 53% tej ceny (i on to wszystko ma). Prawda: ST50 jest 3D, ale to chyba nie uzasadnia bezczelnego zdzierstwa.

Mam więc kolejne potwierdzenie, że dokonałem właściwego wyboru. Potwierdzenie, którego zupełnie nie potrzebuję, gdyż ja o tym wiem od pierwszego momentu.

Ten zamiennik działa bez zarzutu? Wystarczy tylko go włożyć do gniazda USB i tyle, tak? Różnica w cenie, no i w rozmiarach jest.

Potwierdzam.

WNDA3100-200PES działa idealnie. Tak samo, jak po kablu.

chyba troszkę przesadzacie, aż tak źle to nie jest... 4,5k to najniższa cena ale za 50', 42' pojawiają się w okolicy 3,5k

jest to lepszy telewizor od G30 i to wyraźnie, nawet pomijając 3d, ale cena do jakości to inna sprawa i nie jest w tej chwili tak dobra jak serii 30

w ST50 pojawiły się ustawienia kalibracyjne, 2 stopniowy balans bieli, THX podobnie jak w ST30 - czyli brak

Sprawdź w sieci. 4500 to cena za 42".

Skąd Twoje przekonanie że na być "wyraźnie lepszy"? Bo mnie to, co na ten temat pisze Panasonic pachnie tzw. marketingiem czystym.

Właśnie przed chwilą sprawdziłem raz jeszcze. Nie ma lekko. 4499 zł. 42".

panowie jak sprawuje się powłoka antyrefleksowa w modelu g30, gt30- czy w dosyć jasnym pomieszczeniu widoczność jest na dobrym poziomie? czy do jasnego tylko lcd-led?

Na TX-P42GT30 jest efekt lustra, ale dużo mniejszy niż np w LCD Samsunga LE40C650. Na kineskopie też miałem lustro większe niż w Panasoniku. Kwestia przyzwyczajenia. Przy zasłoniętych żaluzjach jest ok.

Zrobiłem dzisiaj test.

Sformatowałem pendrive`a do NTFS, wrzuciłem film w formacie .mkv x264 720p 6,5GB i Panasonic G30 go łyknął. Film działał bez zarzutów.

Człowiek w sklepie powiedział, że Panaski G30 i GT30 oraz LG nie mają z tym problemów.

Zrobiłem dzisiaj test.

Sformatowałem pendrive`a do NTFS, wrzuciłem film w formacie .mkv x264 720p 6,5GB i Panasonic G30 go łyknął. Film działał bez zarzutów.

Człowiek w sklepie powiedział, że Panaski G30 i GT30 oraz LG nie mają z tym problemów.

Nieźle. SONY łyka dla odmiany tyle co nic (mkv zupełnie nie, a NTFS chyba też nie obsługuje). Pod tym wzgl. SONY żenua. A potem się dziwią że na rynku TV odnoszą straty - idiotki. Z drugiej strony SONY to zawsze była firma dziwaków (formaty niekompatybilne z resztą świata, jak karty pamięci, MiniDisc itd. itp.).

Sony wydaje się, że jeśli nie zaimplementują "pirackie dekodery" w swój sprzęt to ochronią swoje produkcje filmowe. ;)

Inna sprawa, że zewnętrzne odtwarzacze i tak są lepsze od tych wewnątrz-telewizorowych.

Coraz bardziej się zastanawiam nad podpięciem zewnętrznego dysku przenośnego ok. 500GB. Cała filmoteka w jednym miejscu dostępna na życzenie.

Ma ktoś możliwość przetestowania takiego rozwiązania w G30?

tak poza tematem....

po kilku miesiącach szukania tv dla siebie, śledzenia for internetowych, zadawania pytań, obserwacji tv w sklepach zdecydowałem i za kupiłem SHARPa 52 cale LC52LE830E

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jutro transport

Generalnie wiem że plazma ma lepszy obraz, jednak w moich warunkach-jasne słoneczne pomieszczenie lcd spisze się lepiej, dodatkowo Tv u mnie pracuje po 10godzin dziennie...

sorry za offtop

dzięki i pozdrawiam telewizoromaniaków

Ukryta Zawartość

Inna sprawa, że zewnętrzne odtwarzacze i tak są lepsze od tych wewnątrz-telewizorowych.

Czyli film odtworzony na zewnętrznym playerze i przesłany do TV będzie lepszej jakości niż ten odtworzony z USB?

Może być lepszej jakości, ale raczej odtwarzacz zewnętrzny zwiększa szansę, że materiał zostanie poprawnie odtworzony, płynnie (zwłaszcza .mkv z dużym bitrate). Poza tym telewizory mogą udostępniać takim urządzeniom większe możliwości konfiguracyjne obrazu, niż ma to miejsce dla wewnętrznego usb.

Generalnie wiem że plazma ma lepszy obraz, jednak w moich warunkach-jasne słoneczne pomieszczenie lcd spisze się lepiej, dodatkowo Tv u mnie pracuje po 10godzin dziennie.

W warunkach jakie opisałeś LCD wydaje się być najlepszym (jeśli nie jedynym) wyborem.

• 2 tygodnie później...

No i w końcu odebrałem swoje G30 w rozmiarze 46".

Wymaga jeszcze trochę czasu na ustawienie obrazu ale już jest nieźle.

Co do hałasu to przy pozamykanych szczelnie oknach i powyłączanych wszystkich źródłach dźwięku troszeczkę słychać wentylatory. Wystarczy jednak włączyć dźwięk z TV lub ampli i ten delikatny szum ginie w tle.

Może ktoś podrzucić jakieś wstępne ustawienia balansu bieli? Tych opcji jest tam sporo.

Plazma wymaga Kalibracji :

Ukryta Zawartość

I będzie super obraz.

Ukryta Zawartość

Po weekendowej nieobecności znów zasiadam przed panaskiem i mam do szanownych kolegów jeszcze jedno pytanie.

Wyprowadziłem dźwięk z TV do ampli optykiem i z przykrością zauważyłem że jakość dźwięku po optyku jest baaardzo słaba. To już dźwięk wyprowadzony przez przewód EURO-Cinch jest znacznie lepszej jakości.

Co może być tego przyczyną?

Optyk nówka, jakiś nextec 3m

• 2 tygodnie później...

Jeszcze jedno pytanko. Plazmy Panasonica, w tym moja 46GT30E posiadają gniazdo CI do modułu karty TV satelitarnej (nie wiem czy fachowo to nazwałem). W sklepie zasłyszałem, że posiadając taki moduł można zrezygnować z dekodera sat i operować tylko jednym pilotem. Ja mam akurat Cyfrowy Polsat. W punkcie Cyfrowego Polsatu powiedzieli mi, że jak chcę mogę wymienić dekoder HD 5000 na taki moduł. Czy warto to zrobić, czy aby wszystko powinno działać tak jak z dekoderem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.