Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkanaście postów wcześniej jest kilka dość długich recenzji od tych, którzy kupili i użytkują listwę. Są również wzmianki na temat wpływu na dźwięk.

Pozdrawiam

Wpływ pewnie ma, ale czy pozytywny to już inne pytanie.

Jak widzę elementy zastosowane w tej listwie i oddzielne filtry dla każdego z gniazd to wierzę, że może być dobrze.

Moim zdaniem to nie jest dobry kierunek jeśli celuje się wysoko i tutaj mam na myśli większość listw na rynku, ale Tomanek oferuje to w takiej cenie, że u jego klientów w budżetowych systemach rzeczywiście może to przynieść pozytywne rezultaty.

Ostatnia listwa TAP6 z pakietu tańszych (400 zł/szt.) znalazła swojego nowego właściciela.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Dla odświeżenia tematu generatora fal Schumanna (2 szt. w pełnej wersji z obudową i zasilaczem od 1 zł): http://allegro.pl/show_item.php?item=2837525196

Moim zdaniem to nie jest dobry kierunek jeśli celuje się wysoko i tutaj mam na myśli większość listw na rynku, ale Tomanek oferuje to w takiej cenie, że u jego klientów w budżetowych systemach rzeczywiście może to przynieść pozytywne rezultaty.

Co rozumiesz pod pojęciem budżetowy?:)

Ta listwa ma ogromną obciążalność mocową i co ona może zepsuć nawet w przypadku mocnego wzmacniacza czy końcówki mocy jeżeli słucham między 0,5 - 2 W?

Jestem zdania, że w typowym mieszkaniu w bloku dobrze mieć taką lub inną listwę.

• Moderatorzy

jak chłopaki z generatorem Schumana ?

już cieszycie się nimi kilka miesięcy..............,

wpływa korzystnie na dźwięk lub faktyczne samopoczucie ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Chciałbym napisać, że dotarła do mnie listwa TAP6 z numerem 15 i na forum podziękować konstruktorowi za bardzo miłą obsługę i profesjonalne podejście.

O listwie: Zbudowana jak czołg. Dołączona instrukcja z opisem podłączenia L / N i szkicem jest przydatna. Listwa robi swoje i wygląda jak wyciągnięta z dziewiętnastowiecznej elektrowni. Super.

mozna prosic o zdjecia tej Listwy

dzieki

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś mógłby napisać jakie ma wrażenia odnośnie listw Tomanka ? Rozważam zakup tej za 400 w promocji ale chce wiedzieć czy ma to jakikolwiek wpływ na dźwięk.

Ciekawe jak wypadłaby listwa Tomanka w konfrontacji z podstawową listwą Gigawata PF1 ?

Czy może ktoś porównywał te listwy ?

Pochwalę się - prezent choinkowy sobie zrobiłem... :)

Jadą teraz do mnie 2 Tomanki: zasilacz USB dla Musical Fidelity V-Link oraz zasilacz dla Apogee Mini DAC.

Gdy dojadą - podzielę się wrażeniami! :)

Jestem tak zadowolony z systemu, że po prostu już nie mam żadnej motywacji do zmian, żeby więc kultywować jakoś audiophilia nervosa została mi już praktycznie tylko kosmetyka.

Zacznę od Tomanków a potem dokupię master clocka Apogee BIg Ben.

Potem już nie mam pomysłów... ściana.

Może zacznę budować drugi system - na lampie i analogu? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

I

Pochwalę się - prezent choinkowy sobie zrobiłem... :)

Jadą teraz do mnie 2 Tomanki: zasilacz USB dla Musical Fidelity V-Link oraz zasilacz dla Apogee Mini DAC.

Gdy dojadą - podzielę się wrażeniami! :)

Jestem tak zadowolony z systemu, że po prostu już nie mam żadnej motywacji do zmian, żeby więc kultywować jakoś audiophilia nervosa została mi już praktycznie tylko kosmetyka.

Zacznę od Tomanków a potem dokupię master clocka Apogee BIg Ben.

Potem już nie mam pomysłów... ściana.

Może zacznę budować drugi system - na lampie i analogu? :)

Wlasnie...analog i lampa...tylko porzadne...a pozniej juz nie bedziesz wracal do cyfry;)

Pozdrawiam.

Sproboj najpierw gramiaka, moze to wystarczy. Z mojej strony polecam Sondeka bo wiem, ze lubisz muzykalnie a i dynamiki i rytmu nie zabraknie:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Sondek LP12, do tego LS3/5A z dedykowanymi subami AB1 i 2x Mcintosh MC275...mmmm. Na zimowe wieczory jak znalazł :o)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jaki gramiak pasowałby do Jolki 302, docelowo na 6CA7, aby bylo muzykalnie, a zarazem dynamicznie? Linn to jednak nie ta półka cenowa. Czy Rega RP6 lub Clearaudio Concept byłyby ok, aby pocieszyć się dłuższą chwilę?

Moze jednak uzywany linn;) Clearadio podobno ma wrazliwe ramie na drgania, rega nie ma zawieszenia i najlepiej gdyby byla na sztywnej polce na scianie. Najlepiej popytaj w dziale analog tam sa chlopaki z dluzszym stazem;)

Moze jakis thorens.

Pod jolke to sobie odpowiednio vrzmiaco wkladke dobierzesz.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No, zasilacz USB Tomanek (odpowiednik AQVOX'a) i zasilacz do Apogee Mini DAC dotarły dzisiaj! :)

Serdeczne podziękowania dla Pana Tomasza za wielki profesjonalizm i jeszcze większą cierpliwość.

Jeśli zasilacze robi tak samo dobrze, jak podchodzi do klienta, to o jakość produktu jestem spokojny!

Z otwarciem paczki poczekam do choinki... :) To będą moje najbrzydsze prezenty choinkowe od lat ;) i tak ma być! Najbrzydszy Zestaw Audio na Świecie nie potrzebuje zasilaczy ładnych, tylko skutecznych! :)

Wpływ produktów na brzmienie będę w stanie opisać po Sylwestrze.

Chyba, że nie wytrzymam i dobiorę się do paczki już jutro... Ech - trzeba ćwiczyć cnotę cierpliwości! :)

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Korzystając z miejsca i okazji chciałbym życzyć wszystkim Forumowiczom zdrowych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności i realizacji marzeń w Nowym 2013 Roku.

Tomanek

Edytowane przez Tomanek1

Ja również życzę Zdrowych, Wesołych i muzycznych Świąt oraz dobrego Nowego Roku, a w nim Panu Tomankowi kolejnych tak zadowolonych klientów i rozwoju firmy, a nam więcej takich przedsiębiorców w świecie audio :))

pozdrawiam serdecznie

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Witam Wszystkich klubowiczów Życząc Wesołych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego i Do Siego 2013 r.

Chciałbym się jednocześnie dopisać do klubu jako posiadacz listwy sieciowej Tomanek.

Sam konstruktor przemiły rzetelny człowiek kontakt z nim to czysta przyjemność co się przełożyło na jakość tego produktu czyli jak dla mnie listwa jest fantastyczna jak i fantastyczny jest twórca tej że konstrukcji.

Bez żalu pożegnałem swoją dotychczasową listwę GigaWatt PF1.

Powiem wam jedno nie będzie to płomienny opis a la Pan "Pacuła" ale moje wrażenia po zaaplikowaniu tej listwy do mojego systemu to strzał w przysłowiową dziesiątkę.

Sama listwa w rzeczywistości wygląda bardzo estetycznie znacznie lepiej niż na zdjęciach. Jest to bardzo solidna konstrukcja,wtyki idealnie się dopasowują do siebie nie powodując klinowania lub problemu z aplikacją przewodów sieciowych.

Jest to świetna alternatywa dla mniej zamożnych audiofili i melomanów co nie umniejsza jej jakości do znacznie droższej konkurencji a wręcz przeciwnie znacznie w moim odczuciu ją przewyższa.

Jest to listwa pasywna która w systemie ma jedno istotne zadanie ma przewodzić prąd tak by nic od siebie nie wnosić a jedynie transportować ten prąd jak najlepszej jakości i ta listwa spełnia to zadanie perfekcyjnie co się przełożyło na przyjemność odsłuchiwanej muzyki.

Panie Tomaszu gratuluję tak fantastycznego produktu jakim jest Pańska listwa sieciowa i że w końcu można nabyć produkt bardzo dobrej jakości w bardzo dobrej cenie bez tych kosmicznych technologii za które konkurencja życzy sobie krocie nie dając nic w zamian albo dając nam produkt za bajońskie sumy a w rzeczywistości jest to " badziew" okraszony stekiem bzdur i kosmicznych opowieści których nawet Stanisław Lem pisząc swoje książki by nie wymyślił przez szacunek dla swoich czytelników i darowałby sobie takie historie, co niejednokrotnie było już obnażone na tym forum że cena miała się nijak w stosunku do produktów konkurencji nastawionej tylko na szybki zysk tanim kosztem.

Pozwólcie Szanowni koledzy iż przez grzeczność nie wymienię nazw firm które robią nas w "bambuko" skutecznie odchudzając nasze portfele swoimi technologiami rodem z Marsa.

Naprawdę z czystym sumieniem mogę polecić tą listwę jako bardzo dobry produkt za bardzo rozsądne pieniądze bo pewnie u konkurencji musiałbym za nią zapłacić z 10 razy tyle czyli za każdy dodatkowy filtr co najmniej 500 zł, a w rzeczonej listwie jest ich 6.

Pozdrawiam Pana Tomanka życząc mu dalszych sukcesów jak również wszystkich Kolegów z klubu oraz forum .

Jestem zadowolonym posiadaczem listwy z nr 17. Do powyższych opinii nic dodać nic ująć. Jedyną "wadą" listwy są odklejające się gumowe nóżki, warto coś z tym zrobić przy okazji kolejnej wersji jeśli takie będą. Wcześ niej używałem ( i nadal używa do TV, SAT etc.) listyw Monster Cable gdzie był wpięty CD. Wzmacniacz w ścianę. Po zakupie TAP6 sprzęt audio łącznie ze wzmacniaczem wpiąłem do Tomanka i jest słyszalnie lepiej niż dotychczas i raczej to nie autosugestia. Poprawiła się rozdzielczość, stereofoania, ogólnie gra lepiej. Po za tym cena jest na tyle godziwa, że nawet gdyby różnica w brzmieniu nie była istotna to za te pieniądze, na zasadzie: i tak jakąś listwę trzeba mieć, jest to po prostu rozsądny zakup. Pozdr, Wesołych....

Jedyną "wadą" listwy są odklejające się gumowe nóżki

Problem został już opanowany, fabryczny klej jest zbyt słaby i dlatego nóżki mogły się czasem odklejać, szczególnie przy rozpakowywaniu. Dodatkowa "porcja" dobrego kleju rozwiązuje problem.

Na początku 2013r. zostaną wprowadzone listwy 4 i 8 gniazdowe o analogicznej budowie jak 6-gniazdowa TAP6.

Pozdrawiam

Od Wigilii trwają intensywne testy zasilacza USB ULPS Tomanek i zasilacza ULPS do Apogee Mini DAC.

Uprzedzając konkluzję (planowany test ze zdjęciami ukaże się z zakładce PC-Audio ze względu na to, że poziom merytoryczny zakładki Stereo jest żenująco niski) zaostrzę Wasze apetyty i zdradzę, że:

1/ Zasilacze Tomanek zmieniają brzmienie systemu

2/ Zmieniają w sposób jednoznacznie słyszalny, na pewno słyszalność zmian nie wynika z sugestii czy efektu placebo

3/ Są to zmiany pozytywne

4/ W skrócie można je opisać jakby system otrzymał zastrzyk Viagry wymieszanej z testosteronem... :)

5/ Zasilany Tomankami system brzmi... męsko! :)

Witam wszystkich!

Ponieważ kolega zyzio poruszył wcześniej na przykładzie DAC-a 30 Primare kwestię podawania "Live" na lewy bolec gniazda IEC, chciałbym ten temat "pociągnąć", ponieważ nie jest to takie jednoznaczne, a od dawna mnie nurtuje. Przyjmijmy, że gniazdo IEC jest zamontowane ściętymi narożnikami u góry, jak chyba w większości urządzeń audio. Takie firmy jak Lavardin, Yba, Luxman, Ayon Audio lub Trigon zaznaczają na czerwono podawanie "fazy" na prawy bolec. Nie wiem czym się kierują, ale zwracają uwagę na polaryzację zasilania. Poniżej linki na dowód, że nie ściemniam.

http://www.q21.pl/en/lavardin-is-reference.html

http://www.ayonaudio.pl/index.php?x=odtwarzacze&y=skyllaII#

Trigon nawet na przewodach zasilających zaznacza czerwoną kropką prawy bolec wtyczki sieciowej. Moje dwa Furutechy 314Ag-II są tak wykonane, że jeśli faza przypadnie na prawy bolec wtyczki sieciowej, to na gnieździe IEC też będzie z prawe strony. Dla odmiany zwykłe przewody tzw. komputerowe mają odwrotnie tzn. z prawego bolca wtyczki sieciowej podają fazę na lewy IEC. Wiem co teraz powiecie, że mając gniazda schuko można sobie odwrócić wtyczkę i po sprawie, Jednak mnie nurtuje czy są przyjęte jakieś normy w tej kwestii? Czym kierował się kolega Tomanek podając, że w jego listwie TAP6 "Live" ma być po lewej stronie? Zwróćcie uwagę na to, że w typowym pokomunistycznym mieszkaniu w bloku faza nie przypada w każdym pomieszczeniu na ten sam bolec. Do tego dodajmy typowe podwójne gniazdo zasilające. Na dole faza np. z prawej, ale u góry już z lewej (bo wtyczkę odwracamy), czyli dwa urządzenia audio będą miały podaną fazę odwrotnie. U mnie wypadło tak, że gdy podaję fazę na prawe bolce IEC w CD i wzmaku słuchawkowym to uogólniając jest lepszy dźwięk, zwłaszcza w kwestii basu. Możecie mi rzeczowo wyjaśnić tę kwestię, czy to tylko kolejne voodoo? Mam nadzieję, że nie wetknąłem kija w mrowisko. Przecież ww. firmy tak znikąd tego nie wzięły:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.