Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Pisałem kiedyś tutaj na forum. Jak dla mnie LAR.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 3 tygodnie później...

Witam

Doczekałem się refału pod Ad Fontes też z jesionu, wreszcie nie przechodzą drgania z podłogi na igłę. 0eecea81a7659f4d8db7368e6d513100.jpga84feafda17eb1f35d465deb46c6181f.jpg

Zastanawiam się na patentem aby dostęp do winyli był łatwy, jeżdżące szuflady na szynach?

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 3 tygodnie później...
Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Pozdrowienia dla Pana Andrzeja!

http://vimeo.com/139080005

Toni Harper, Verve 2352 092

Reszta w opisie filmu na vimeo.

Zaglądajcie czasami TUTAJ

Edytowane przez absolute magnitude

Ten po prawej Andrzeju, to żywcem jak mój:) No, ale to inny egzemplarz oczywiście::) Pozdrawiam serdecznie! Maciek

Witam ,

Może ktoś chce sprzedać ten cudowny gramofon ?

Jak będę miał na nowy 30k to o tym pomyślę :-D

A tak poważnie skoro kolega jest z Warszawy to zapraszam do siebie można go obejrzeć i posłuchać.

Sprzedaje właśnie Lenco L75 i Telefunken S500 , i nie mam ochoty ciągle coś ulepszać :) a za 3 kzł ich nie sprzedam.

@Piterski , odezwę się

Edytowane przez Goky1
Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Chciałbym też mieć te śliczne nowe headshelle AF.

Chyba pora wybrać się do Włocławka ;)

http://vimeo.com/140584164

P.S.

Monofoniczny winyl z 1964 r + Ad Fontes + DL-102 + Phoenix

Więcej w opisie wideo.

• 3 tygodnie później...

Z naszymi gramofonami to trzeba czasem postępować jak z zabytkowym autem wink.gif.

Po kilku miesiącach od ostatnich zabiegów znowu zaczął mieć pewne problemy ze stabilnością obrotów.

Rozebrałem go więc wyczyściłem syfek jaki się zebrał na dole pod talerzykiem łożyska i zacząłem składać.

Jakiś czas temu docierałem swoje łożysko, bo przycierało i przyhamowywało obroty, więc mam może ciut większy luz niż standardowo. Zawsze stosowałem oliwę maszynową ze względu na mniejszą lepkość. Teraz mam mocniejszy silnik i użyłem smaru w płynie, zielonego Finisz Line. Ma on większą lepkość ale łożysko chodzi bezszelestnie.

Idąc dalej wyjąłem dwa nieużywane oringi od Andrzeja i założyłem. Są one mniej elastyczne od paska z Projekta i naciąg jest mocniejszy. Silnik zaczął jak gdyby przycierać, zwiększałem i zmniejszałem naciąg efekt ustępował przy zbyt luźnych paskach.

Tak być nie mogło więc napiąłem tak by siła była odpowiednia i zacząłem obracać silnikiem wokół jego osi efekt ustąpił jak ręką odjął. Naciąg jest ok nie ciągnie za mocno silnikiem i talerz kręci się równiutko.

Starszego typu silniki mają łożyska ślizgowe i może zbyt naciągając pasek szczególnie ten z oringu za bardzo zwiększa się w nich opory. Z drugiej strony za luźny się ślizga, a najmniejsze opory od razu dają znać o sobie nierównymi obrotami talerza.

Tak więc każdy egzemplarz ma swoje własne cechy indywidualne, które trzeba poznać i rozgryźć. U Frywolnego talerz będzie się kręcił sam z minutę u mnie pewnie 20-30 sekund ale jak się przekonałem ja muszę inaczej podejść do mojego egzemplarza.

To bywa czasem frustrujące ale taki jest urok produkcji na małą skalę i mimo że Andrzej dogląda wszystkiego to jednak suma różnych składników czasem wywołuje nieprzewidziane efekty.

Tak więc u mnie na razie zostaną dwa oringi bo kręci równo i gra bardzo zacnie. Dodatkowo teraz po każdorazowym uruchomieniu odczekuje kilkanaście minut i nie muszę już za każdym razem korygować obrotów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałem dla porządku jeszcze dodać dwie kwestie.

Poziomowanie robiłem nie na talerzu kanapce ale na sub-talerzyku, a dopiero składając całość za pomocą cyrkla, obracając delikatnie talerzem, wypośrodkowałem go w osi obrotu by nie miał bicia. Po kolei każdą warstwę. Niestety mały młoteczek nie obity filcem zostawił mi kilka rys. Trzeba to będzie kiedyś delikatnie spolerować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piterski

Powiedz więc, czy stabilność obrotów poprawiło zastosowanie dwóch pasków, czy też rezygnacja z paska Pro-ject'a?

Powiedz więc, czy stabilność obrotów poprawiło zastosowanie dwóch pasków, czy też rezygnacja z paska Pro-ject'a?

U mnie to mimo wszystko była suma składowa kilku czynników.

- lekkie przycieranie łożyska powodowało delikatne przyhamowywanie talerza (nierównomierne obroty, pływanie na stroboskopie), kiedy przeszlifowałem łożysko to ten efekt został usunięty;

- kulka wcinała się w talerzyk z teflonu co moim zdaniem działało jak hamulec, tu poszedł w ruch skalpel i lekko sfazowałem krawędź. Czy już się nic nie będzie wycinać, zobaczymy przy kolejnym smarowaniu;

- inny rodzaj smaru powoduje, że lepiej przylega do trzpienia i uniemożliwia tarcie miedzy panewka i trzpieniem oraz kompensuje, troszkę większy luz w łożysku;

- wymieniony silnik na mocniejszy z łożyskiem kulowym, to łożyskowanie jest mniej wrażliwe na naciąg paska i silnik się nie "zaciera". To że jest mocniejszy umożliwiło użycie dwóch pasków.

- wymiana paska na paski Andrzeja spowodowana była nie złą jakością tego projecta ale tym że miałem tylko jeden.

Przypuszczam, że dwa paski projecta mogą być lepszym rozwiązaniem bo są bardziej elastyczne, ale rodzą się też wątpliwości. Nawet pod wpływem wody "czernią" i może dlatego dają poślizg?

Będę próbował z czerwonym paskiem silikonowym ale nie mam na razie czym go skleić, Cjanopan Patexu się go nie trzyma.

Edytowane przez Piterski

Jak dla mnie kluczowe jest napięcie paska, dopiero przy odległości 30cm osi silnika i osi talerza pasek projecta daje mi równe obroty, sprawdzając na płycie dr.feickert +/- 0.2.%, niestety jest to słyszalne.

Przy okazji w/w płyty metoda testów ustawiłem antiskating ale nie za pomocą ciężarka na żyłce tylko wbrew fizyce dużą przeciwwagę zmimośrodowalem i teraz test przechodzi.

Płyta mocno pokazuje niedociągnięcia ustawienia ramienia.

Pozdrawiam klubowiczów

Za pomocą tej płyty i programu Soundcard Scope do pobrania z tej strony

Ukryta Zawartość

możemy dodatkowo ustawić azymut igły. Więcej jest opisane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Rozmawiałem ostatnio z twórcą naszego gramofonu i on też robił próby z odległością ustawienia silnika dla paska projecta.

Teraz czekam na dostawę jeszcze innych pasków dla mnie i Andrzeja i o wynikach nie omieszkam powiadomić.

PS. Za mną śpiewa w tej chwili Shade i aż ciężko usiedzieć przy klawiaturze a wszystko za sprawą preampu RCM Sensor 2, jaki mam okazje słuchać.

To jest dla mnie całkowicie inny świat i zupełnie inne granie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie PS

A do czego porównujesz RCM sensor 2, na czym słuchasz obecnie,?

Idealny egzemplarz przekażę w dobre ręce. Talerz - pełne aluminium, mebel w fornirze orzech, stan ideał, świeżo po modyfikacjach u p.Andrzeja,komplet z zacnym Ortofonem vms. Info na priv

A do czego porównujesz RCM sensor 2, na czym słuchasz obecnie,?

Porównywałem go z dwoma innymi preampami. Palan zakładał porównanie trzech urządzeń ESELabs Nibiru, RCM Sensor Prelude, a trzeci lampa lub LAR-1 z Ortofonem Verto. Z różnych przyczyn udało się zgromadzić:

- ESELabs Nibiru pre mojego kolegi, nie wiem czy dostępne ale potrzebowałem dobrego punktu zaczepienia;

- RCM Sensor Prelude ale po modyfikacji zasilania przez pana Sikorę;

- RCM Sensor 2.

Wcześniej grałem na RiAudio PH-1 i pożyczonym iFi.

Na razie cały czas pogrywa Sensor reszta wróciła do właścicieli.

Edytowane przez Piterski

Czepnę się: śpiewa SADE!:-)

I słusznie się czepiasz, nie wiem co mi się ciągle to "h" przyplątuje.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Oglaszam wszem i wobec iz kamien wegielny pod mojego wlasnego prywatnego ad fontesa w wersji piano black zostal polozony, takze zglaszam chec przyjaleznosci do grona szczesliwych posiadaczy ww patefonu.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Oglaszam wszem i wobec iz kamien wegielny pod mojego wlasnego prywatnego ad fontesa w wersji piano black zostal polozony, takze zglaszam chec przyjaleznosci do grona szczesliwych posiadaczy ww patefonu.

To witamy w klubie,jakie ramie i wkadka MM czy MC?

Pozdrawiam,

Tad

Wkladka bedze wisiec ortofon 2m blue a docelowo dynavector.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

W zasadzie koncepcji jest kilka, bardzo lubie charakter ortofonow i chcialem powiesic 2m black aczkolwiek jednoczesnie chcialbym zakosztowac wkladek mc, w tym miejscu wlasnie zrodzil sie pomysl na zmiane drapaka, nastepnie wyczytalem ze ramie AF ladnie sie zgrywa z dynavectorem. To tak pokrotce, czyli jeszcze do konca nie wiadomo co tam bedzie wisiec, do tego dochodzi dylemat z wyborem pre, obecnie mam yaqina ms-22 po malych modyfikacjach lecz mam swiadomosc, ze bedzie to waskie gardlo.

Jeśli wkładka Dynavector to brał bym model DV20x2 nie ten niższy.Słuchałem obu i tamten jest sporo słabszy.

Co do ramienia AdFontest to musi być ciężkie mosiężne nie aluminiowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi