Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Patrick,

Tak, cały czas piszę o bezpieczniku, który firmuje swoją marką Synergistic i deklaruje w nim drut wg własnej specyfikacji i proces quantum tunneling, który wg moich doświadczeń wnosi zmianę do brzmienia na poziomie porównywalnym z obróbką kriogeniczną.

Audiograde,

Scena, sceną, natomiast największa różnica to oddanie atmosfery nagrania. SR w bardzo atrakcyjny sposób buduje wrażenie obecności muzyków. Żaden inny bezpiecznik, który próbowałem tego nie robi, tj. AHP Gold, AHP Copper, Furutech i AMR Gold.

Wiadomo, że wszystkie te tweeki są mocno zależne od systemu.

w przypadku SR - można się spodziewać zawsze większego realizmu. Tak ogólnie - im lepszy model akcesorium - tym więcej realizmu. I dlatego lubię SR - za dążenie do prawdy o nagraniu i neutralność. Drugą firmą, która idzie w tę stronę jest Symposium ze swoimi rollerblockami. Tu już zaczyna się magia.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

To już trochę zbaczamy z tematu, ale napisz pod czym te rollerblocki najlepiej się sprawdzają. Czy są wysokie? Ja np. nie przepadam za wysokimi podstawkami, bo sprzęt wygląda jak na szczudłach. Lubię niskie podkładeczki :-)

Pod swoimi urządzeniami stosuję Copulare Coral Lifter i sprawdzają się całkiem dobrze.

Drugim patentem są hebanowe podkładki Yamamoto Soundcraft - też bardzo ładnie dodają barwy i harmonicznych do dźwięku.

Copulare & Yamamoto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-529-0-47352900-1366144232_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już trochę zbaczamy z tematu, ale napisz pod czym te rollerblocki najlepiej się sprawdzają. Czy są wysokie? Ja np. nie przepadam za wysokimi podstawkami, bo sprzęt wygląda jak na szczudłach. Lubię niskie podkładeczki :-)

Pod swoimi urządzeniami stosuję Copulare Coral Lifter i sprawdzają się całkiem dobrze.

Drugim patentem są hebanowe podkładki Yamamoto Soundcraft - też bardzo ładnie dodają barwy i harmonicznych do dźwięku.

Copulare & Yamamoto

niestety - rollerblocki (te droższe, na amelinium :) są wysokie. Nie ma mowy o kształtowaniu barwy - potworna neutralność, wszystko, każdy utwór gra po swojemu. I uważam, że nie może być inaczej. :) nie lubię nieprzezroczystych rzeczy. jak coś kształtuje charakter systemu - to znaczy że zmienia przekaz. Ja mam na przemian hot i cold, gęsto i chudo, głęboko i płasko, szeroko i wąsko - wszystko zależy od konkretnego fragmentu nagrania. Na oklepanym Watersie tylne plany potrafią grać ciepło i gęsto a w tym samym czasie front jest prawie że ostry i krzykliwy. I odwrotnie :) Nie chcę mieć barw z systemu - chcę z nagrania.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Hmmm, nie wiem, czy ja na swojej lampie osiągnę taki poziom wglądu w nagranie. Jednak lampa z definicji narzuca trochę swojego charakteru.

Tu dobieram kable i akcesoria tak żeby osiągnąć pożądaną równowagę brzmienia, żeby nic nie dominowało. Jednak potrzebuję korygować system czasami w jedną, czasami w drugą stronę, aż gra tak, że nic nie przeszkadza.

Hmmm, nie wiem, czy ja na swojej lampie osiągnę taki poziom wglądu w nagranie. Jednak lampa z definicji narzuca trochę swojego charakteru.

Tu dobieram kable i akcesoria tak żeby osiągnąć pożądaną równowagę brzmienia, żeby nic nie dominowało. Jednak potrzebuję korygować system czasami w jedną, czasami w drugą stronę, aż gra tak, że nic nie przeszkadza.

to jest dosyć znana przypadłość systemów en block - tylko że na wysokim poziomie nie do przeskoczenia, nie da się (ze względu na ogromne zróżnicowanie nagrań) - tak ukierunkować brzmienia systemu "żeby nic nie przeszkadzało". Zawsze jest coś, co gra wybitnie, a czasem słabo

Zawsze jest coś, co gra wybitnie, a INNE NAGRANIE - słabo

Szkoda, że producenci sprzętu audio (mowa o tym droższym) od tazu nie wkładają firmowych bezpieczników. Przecież łatwiej było by wybrać taki sprzęt przy kupnie po odsłuchu. Ale z drugiej strony zostawiają nam pole dpo popisu i dopasowaniu do swoich wymagań.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Proponuję sprawdzić kierunkowość oraz inny kolor tych spinaczy, czarne mają więcej basu ;)

Już mi wystarczą posrebrzane solid-core Klangfilm'a o średnicy 1mm :)

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Bardzo podatne na ''upgrade'' odtwarzacze, przetworniki D/A, transporty tejże firmy.

Również bardzo rozbudowane i wymagające co do aplikacji, gdzie najlepsze rezultaty można osiągnąć poprzez optymalne dobranie wielu różnych nowych komponentów, które spokojnie wyniosą 10tyś PLN, ale brzmienie w porównaniu z oryginałem to niebo a ziemia:)

Najważniejsze że jest co ulepszać, a można co tylko dusza zapragnie, tylko wpierw trzeba kupić np. taki zestaw...

Vimak DT-1000 (transport) + Vimak DS-1800 (DAC) - 3.500 € :

Ukryta Zawartość

Kondensatorów od zarąbania;) i praktycznie wszędzie Sprague 517D(M) które mają ewidentny własny charakter brzmieniowy - wszystkich musowo pozbyć się co do sztuki, bo grają bardzo gęstym ciemnym przygaszonym dźwiękiem. Podobnie do kond. Rubycon Black Gate FK, Siemens B41326. Ewidentnie słychać ich ograniczenia po wstawieniu choćby jednej sztuki, a najbardziej po Sprague 517D(M). Jakość/cena - najgorszy kondensator Rubycon Black Gate FK nie warty złamanego grosza.

Już lepiej w kilka miejsc wkomponować Panasonic FC.

Bardzo dużą poprawę dają już optymalne dobrane kondensatory.

Dalszą poprawę można uzyskać poprzez wymianę około ''30-stu'' pojedynczych wzmacniaczy operacyjnych DIP8.

Tutaj nie ma ograniczeń, można szaleć do woli dobierając najbardziej wyszukanie najdroższe pojedyncze (mono) Op-ampy DIP8, TO-99, czy różne moduły np. Burson Audio.

W następnej kolejności zegar, rodowane gniazda i takie tam drobiazgi.

Na zasilaniu coś ultra szybkiego, precyzyjnego a zarazem zrównoważonego – może Nordost Odin, Siltech Ruby Duble Crown.

Znakomicie spisuje się transport Philips CDM 9/60 PRO - ostateczna wersja ''60'' - nie do zajechania, śmiga non stop jak nówka.

Programowalny procesor Motorolii, dekoduje cyfra-analog na zasadzie algorytmów producenta oprogramowania wgranego w EPROM. Coś jak w DCS.

Najładniej prezentują się w czarnym wykończeniu z górną płytą akrylową:

.

post-28079-0-80692100-1367093677_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • 3 tygodnie później...

Przykładowo pojedynczy kawałek drutu o średnicy 0,05 mm, może kosztować, trudno to oszacować, ale w granicach grosza, / jeśli 3pln kosztuje 1 metr przewodu zwykłego OFC posiadającego ok 300 drucików średnicy 0.05 mmm każdy/ lub niżej, może też w przypadku wykonania go przez specjalistycznego producenta posiadać wartość ok 50 pln za metr / artykuł firmy Audio Note, srebro 0.05 mm izolowane, 99,999 % czystości/.

Rozpiętość cen imponująca,

Powód to parametry małosygnałowe, pamięciowe czy dynamiczne.

Czy Kolega może rozwinąć ostatnie zdanie? O jakie parametry i w jakim sensie chodzi? Prosiłbym jeśli to możliwe o konkretną odpowiedź. Dziękuję.

P.S.

Zostałem odbanowany, czy to wynik ostatnich zawirowań techniczno-organizatorskich na Forum?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Tak jak myślałem, nie będzie rzeczowej odpowiedzi. Kolega 747 nie może na Forum takich szczegółów ujawniać:))

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Właśnie poczyniłem pewne przygotowania do dysskusji z 7747, mam nadzieję, że nie wykosztowałem się na daremno...

Tak jak myślałem, nie będzie rzeczowej odpowiedzi. Kolega 747 nie może na Forum takich szczegółów ujawniać:))

Proszę nie manipulować.

Nie istnieje ścisła wiedza, dotycząca podejmowanych tu zagadnień.

Istnieją spostrzeżenia odnośnie zachowań się różnych materiałów, pozyskanych w całym spektrum technik.

Wynikiem ich obserwacji w obliczu potrzebnych zastosowań, jest wyznaczenie kierunku rozwoju.

Tak została zauważona eskalacja jakości dźwięku, wraz z fizyczną coraz większą czystością przewodnika, czy danego sposobu jego przygotowania, jak polerowanie, hartowanie, gniecenie, domieszkiwanie, demagnetyzowanie, itp.

Parametry małosygnałowe, są absolutną podstawą w hi end audio.

Nie mam pewności, czy pomiary spektrum ich cech można uznać za wystarczające, jestem raczej sceptyczny.

Czułość słuchu ludzkiego, potrafiącego dzięki odniesieniom ocenić walory danego przedmiotu, uznałbym za znaczącą, a na pewno za uzupełniającą.

Jedyne co nie budzi wątpliwości to fakt, że parametry tego typu, teoretyczna bariera w ich ciągłym ich poprawianiu, stanowi nie do pokonania blokadę w dalszym rozwoju sektora audio hi end.

Co najwyżej można się zastanowić, gdzie jeszcze tkwią niewykorzystane możliwości, aby rozsądnie poprzesuwać wszystkie czystości materiałowe na dziś dostępny najwyższy poziom.

Definicja rezerw tego typu jest, ponieważ wiele osób, doznaje ekscytacji tymi sami urządzeniami, jeśli tylko przewodniki z nimi współpracujące, przyjmujące formę kabli, są nowymi opracowaniami, referencyjnymi, wiodących firm.

To samo urządzenie może dzięki lepszemu okablowaniu działać precyzyjniej, pokazuje to, że istnieje sfera nieświadomości co do ich potencjału.

Patrząc na całe spektrum audio hi end, jak mało jest użytkowników, którzy ze spokojem mogą stwierdzić, że aspekt okablowania ich systemów, wyniesiony jest na maxymalny dostępny poziom techniki.

Ile osób, z racji uwzględnienia sfery ekonomi, musi zadowalać się poziomem średnim lub podstawowym?

Wiele jest jeszcze do zrobienia aby zmienić ten stan.

Proszę nie manipulować.

Nie istnieje ścisła wiedza, dotycząca podejmowanych tu zagadnień.

Istnieją spostrzeżenia odnośnie zachowań się różnych materiałów, pozyskanych w całym spektrum technik.

Wynikiem ich obserwacji w obliczu potrzebnych zastosowań, jest wyznaczenie kierunku rozwoju.

Tak została zauważona eskalacja jakości dźwięku, wraz z fizyczną coraz większą czystością przewodnika, czy danego sposobu jego przygotowania, jak polerowanie, hartowanie, gniecenie, domieszkiwanie, demagnetyzowanie, itp.

Parametry małosygnałowe, są absolutną podstawą w hi end audio.

Nie mam pewności, czy pomiary spektrum ich cech można uznać za wystarczające, jestem raczej sceptyczny.

Czułość słuchu ludzkiego, potrafiącego dzięki odniesieniom ocenić walory danego przedmiotu, uznałbym za znaczącą, a na pewno za uzupełniającą.

Jedyne co nie budzi wątpliwości to fakt, że parametry tego typu, teoretyczna bariera w ich ciągłym ich poprawianiu, stanowi nie do pokonania blokadę w dalszym rozwoju sektora audio hi end.

Co najwyżej można się zastanowić, gdzie jeszcze tkwią niewykorzystane możliwości, aby rozsądnie poprzesuwać wszystkie czystości materiałowe na dziś dostępny najwyższy poziom.

Definicja rezerw tego typu jest, ponieważ wiele osób, doznaje ekscytacji tymi sami urządzeniami, jeśli tylko przewodniki z nimi współpracujące, przyjmujące formę kabli, są nowymi opracowaniami, referencyjnymi, wiodących firm.

To samo urządzenie może dzięki lepszemu okablowaniu działać precyzyjniej, pokazuje to, że istnieje sfera nieświadomości co do ich potencjału.

Patrząc na całe spektrum audio hi end, jak mało jest użytkowników, którzy ze spokojem mogą stwierdzić, że aspekt okablowania ich systemów, wyniesiony jest na maxymalny dostępny poziom techniki.

Ile osób, z racji uwzględnienia sfery ekonomi, musi zadowalać się poziomem średnim lub podstawowym?

Wiele jest jeszcze do zrobienia aby zmienić ten stan.

muszę się zgodzić z 747, że wiele osób nie zna faktycznego potencjału swojego sprzętu właśnie dlatego, że słuchają go na słabych okablowaniach (słabych - czyli niestety nie ekstremalnych, żeby było jasne :) ). W kablach jest ten problem - że przy ich zmianach (w podstawowych pułapach cenowych oferty firm) w systemie zmienia się nie tylko (lub nie tyle) jakość, ile ilość, charakter, sygnatura dźwiękowa - co często odczytywane jest jako lepsza jakość. Lepszą jakość dzięki zmianie kabli mamy wówczas - kiedy słyszymy więcej informacji niż dotychczas, a wszystkie informacje, które słyszymy są lepiej prezentowane w szczegółach, definiowane. Dlatego sugeruję, że warto poznać prawdziwy potencjał swojego systemu - szczególnie przed decyzją o jego przebudowie - bo może się okazać, że wystarczy realna / znacząca zmiana okablowania (a nie z pułapu 50 zł na 100 zł przykładowo za metr) i nie będzie konieczności dużej straty przy odsprzedaży i dużej inwestycji przy zakupie sprzętu. Co do rozwoju - to właśnie wbrew pozorom kable pokazują jak wiele się zmieniło w audio w trakcie ostatnich 20-30 lat - i jak wiele jeszcze się może zmienić (być może?). Na razie - tak jak nikt nie jest specjalnie zainteresowany robieniem powiedzmy grubych, srebrnych ścieżek sygnałowych w audio - tak (ze względu na nakłady R&B) nikt nie wprowadza "kosmicznych technologii" do technologii kablowych. Nie kalkuluje się, nie ma takiej potrzeby rynku... ale patrząc na dotychczasowe zmiany - to właśnie wbrew pozorom - to właśnie tu tkwią potężne rezerwy - w mikrosygnałąch i mikrorelacjach przesyłów

Gość

(Konto usunięte)

Koledzy,

To, w jaki sposób kolega 747 przelewa swoje myśli (?) na tekst pisany jest absolutnie ponadwymiarowo cudowne. To czysta meta-językowa poezja, idealnie odlotowo metafizyczna.

Przyznam się że zawsze stawiam mu kielicha i żałuję, że tylko jednego... Proszę o jeszcze i częściej !

Definicja rezerw tego typu jest, ponieważ wiele osób, doznaje ekscytacji tymi sami urządzeniami, jeśli tylko przewodniki z nimi współpracujące

Ale tylko wówczas kiedy w zasięgu wzroku pojawi się spiewająca i tańcząca Huyana.

Kiedy Huyana osobiście poda i wepnie kabelki do mojego systemu prosząc o pomoc, to po odpaleniu czeka nas już tylko Nirvana.

Koledzy,

To, w jaki sposób kolega 747 przelewa swoje myśli (?) na tekst pisany jest absolutnie ponadwymiarowo cudowne. To czysta meta-językowa poezja, idealnie odlotowo metafizyczna.

Przyznam się że zawsze stawiam mu kielicha i żałuję, że tylko jednego... Proszę o jeszcze i częściej !

Przecież to jest pseudonaukowy bełkot. A to chyba kolega 747 właśnie twierdził w jednym z wątków, że powietrze jest przewodnikiem - mi to twierdzenie wystarczy całkowicie do oceny merytoryczności jego wypowiedzi.

Alkomacik

Sam jesteś pseudonaukowcem.

Z jakiej pozycji mnie oceniasz?

Czym jeździsz, że masz tyle w sobie odwagi?

P.S.

Nikt nie wie, w jaki sposób płynie prąd w przewodniku.

Za to każdy wie, że towarzyszy mu ZAWSZE powstanie pola elektromagnetycznego.

Jest ono nierozłączne z zjawiskiem przepływu prądu, nie ma przepływu prądu, bez pojawienia się pola.

Kiedyś w latach 40-50, była taka definicja przepływu prądu, informująca że płynie on dookoła przewodnika, za pomocą pola elektromagnetycznego, a przewodnika potrzebuje jedynie do wydzielenia ciepła.

Czy Kolega jest w stanie sfalsyfikować ją?

Więc, twierdzenie, że prąd płynie w powietrzu, było nawiązaniem do tego zjawiska, dyskusja dotyczyła przewodzenia w hi end, a tu wykorzystuje się nawet i próżnię.

Otoczenie przewodnika, jest krytyczne w transmisji hi end, zwróciłem uwagę na powietrze, ponieważ nawet tak nisko stratne dielektryki jak teflon, wprowadzają poważne zniekształcenia.

Prowadzenie ścieżki powietrznej w kablu audio, czy zarządzanie przestrzenią w urządzeniu technicznym, jakimkolwiek, wymaga poważnej wiedzy, nic tu nie jest przypadkowe.

Wystarczy zwrócić uwagę, na ewolucje w tej dziedzinie w konstruowaniu CD, przez duże koncerny, w pewnym momencie zaczęto dawać dużo wolnego miejsca po dwóch stronach laminatu, /Sony, Onkyo/, umieszczano w relatywnie wysokich odtwarzaczach laminat z elementami w połowie wysokości, właśnie z powodu potrzeby czystej przestrzeni, uchronieniu transmisji w ścieżkach przed wpływem elementów metalowych obudowy.

A to chyba kolega 747 właśnie twierdził w jednym z wątków, że powietrze jest przewodnikiem - mi to twierdzenie wystarczy całkowicie do oceny merytoryczności jego wypowiedzi.

Gdyby nie było, pioruny nie docierałyby do ziemi.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Sam jesteś pseudonaukowcem.

I to jest Twoja kolejna potłuczona teoria. Zachowujesz się jak dziecko w piaskownicy, któremu kolega zabrał foremki, i zezloszczony tupie nóżką.

Z jakiej pozycji mnie oceniasz?

Z pozycji bzdur, które piszesz - powietrze przewodnikiem. Mi to wystarczy. A co ma do rzeczy to, czym jeżdżę? Różnie. Rowerem, samochodem, na wrotkach, na łyżwach, na nartach. Zależy od tego na co mam akurat ochotę.

Gdyby nie było, pioruny nie docierałyby do ziemi.

Chłopie, nie kompromituj się ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Napisano wczoraj, 22:35

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taaa, nie ma to jak bezrozumne cytowanie źrodeł. Stąd już prosto do wniosku - skoro powietrze JEST przewodnikiem, to do czego służą kable zasilające???

Zapewne do poprawy jakości dźwięku w urządzeniach Hi-End.

Zacytuję siebie:

Chłopie, nie kompromituj się ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.