Skocz do zawartości
IGNORED

ASR Emitter II jakie kolumny

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczenie obecnie ok. 15 m2 ASR gra z magnepanami 1.6. Wszystko pięknie ale odnoszę wrażenie, no cóż jestem pewny :), że to za duże kolumny do tego pomieszczenia. Czy warto je zmienić np. na Harbeth Super HL5 lub Focal Mini Utopia.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/95199-asr-emitter-ii-jakie-kolumny/

Pomieszczenie obecnie ok. 15 m2 ASR gra z magnepanami 1.6. Wszystko pięknie ale odnoszę wrażenie, no cóż jestem pewny :), że to za duże kolumny do tego pomieszczenia. Czy warto je zmienić np. na Harbeth Super HL5 lub Focal Mini Utopia.

Do tak małego pomieszczenia proponuję MG 0.6 QR które zagrają lepiej od 1.6QR. Miałem podobny problem i MG 0.6 okazały

się lepsze w pokoju 16m.Napędzałem je Electrocompanietem EC I 4 .i okablowaniem Transparent Ultra. Jeśli będziesz potrzebował

0.6 QR pisz na priva.Emitter jest wręcz wymarżonym piecem dla Magnepanów.

Harbeth-y w stosunku do Magnepanów to przepaść w stylistyce grania. Magnepany to spektakularne dość intensywne granie, a SHL5 to naciśk na średnicę.

Możesz w pierwszej chwili usłyszeć zgaszony i bułowaty dźwięk, jednak po tygodniu grania, powrót do Magnepanów może okazać się bolesny. Najlepiej posłuchać piątek mająć jeszcze elektrostaty.

pozdr. Jacek

Umka, nie masz racji.

Harbethy to dobra angielska szkoła grania ale przy MG to sorry nie mają szans - po prostu przepaść.Dżwięk z Magnepanów ma

nieograniczoną swobodę brzmienia a z uwagi na wysokość panelu grają pełnym dżwiękiem od ściany do ściany bez jakiejkolwiek

kompresji ograniczonej obudową skrzynek.

W moim teście porównawczym Magnepany vs dobre monitory, MG okazały się nie do pobicia.Ten kto polubi dżwięk paneli

NIE WRACA już do kolumn dynamicznych.

Po za tym Magnepany to NIE ELEKTROSTATY i chyba nie miałeś za bardzo z nimi do czynienia.

>> Magnepan

Masz rację co do otwartości dźwięku Magnepanów. Słuchałem ich tylko kilka godzin ze swoim Emitterem. Jednak jak napisałem, dla Harbeciarza na dłuższą metę mogą być za bardzo intensywne. A do średnicy piątek niestety nawet się nie zbliżają. Dlatego na[pisałem, żeby nie pozbywał się posiadanych kolumn przed bezpośrednim porównaniem z Harbethami. A co do elektrostatów to strzelałem. Elektrostaty czy magnetostaty czy inne "staty" grają podobnie. Są spektakularne, tylko nie dla wszystkich do zaakceptowania. Starałem się zwrócić uwagę na zdecydowanie inne podejście do reprodukcji dźwięku.

pozdr.

Asr i zakladka hiend?

W podstawowej wersji 35 kz to mało?

pozdr.

No cd krell 280 tez koszt 20 kzl a hi end z niego zaden...ja mam monobloki za 40 k zl i tez dualeko im do hi end

Nie wiem jaki końcówki ma kolega ale z mojego doświadczenia poza najniższymi modelami które Dan uważał za Entry Level reszta

oferty Krell zdecydowanie jest High End. Oczywiście nie każdemu musi się podobać akurat ta szkoła brzmieniowa, gusta są różne,

ale jest to bardzo uznana marka i świetne produkty a szczególnie wzmacniacze.

• 1 rok później...

A co powiecie Panowie na połączenie Emittera I z Dali Skyline 1000 ?

Ja takowe posiadam:) ogólmie jestem zadowolony ALE............kolumny zawsze można zmienić:) bo Emitter zostanie długo:)

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Jeżeli ktoś z posiadaczy ASR Emitter sadzi, ze ma bardzo dobra srednice to proszę niech pożyczy na odsluch Crossfire III od Ayona.

Może nie bedzie potrzeba zmieniac kolumn , tylko wzmaczniacz.

Uwaga - do pop i rocka Emitter jest lepszy od lampy , wiec moja rekomendacja dotyczy jazzu i kameralistyki, a szczególnie wokali.

Konto w trakcie usuwania

Emitter potrzebuje odpowiedniego zestawu. Zagra też ładne wokale i średnicą poczaruje. Wiadoma lampa słynie z doskonałych wokali i też zagra świetnie rocka w odpowiedniej konfiguracji.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jeżeli ktoś z posiadaczy ASR Emitter sadzi, ze ma bardzo dobra srednice to proszę niech pożyczy na odsluch Crossfire III od Ayona.

Może nie bedzie potrzeba zmieniac kolumn , tylko wzmaczniacz.

Uwaga - do pop i rocka Emitter jest lepszy od lampy , wiec moja rekomendacja dotyczy jazzu i kameralistyki, a szczególnie wokali.

Marslo, nie znam mocy Crossfire III ale chyba nie pociągnie Magnepanów MG 3.6 R lub 20.1 ?

ASR Emitter II gra wyśmienicie dobrze z w/w - piękną średnicą i doskonałym basem, tak dobrze że chcesz tylko słuchać

i słuchać. Nawet marnowanie czasu na szybkie siku wydaje się niepotrzebne, siedzisz, cierpisz z uwagi na ucisk pęcherza ale dalej słuchasz i słuchasz.

Miałem ASR Emitter II na wypożyczeniu od RCM przez tydzień, wiem jak gra.

Cross ma 2x30 W, ale żeby nie było zbytnich znieksztalcen , imo nie warto rozkrecac na więcej , niż 50 % mocy. Nie wiem , czy to wystarczy na Magnepany, nie miałem z nimi do czynienia.

Jeśli przy Emitterze nie chodzisz siku, to przy Ayonie zpomnisz o piciu:)

Konto w trakcie usuwania

Nie wystarczy. Zresztą moim zdaniem Magnepany dla ASR to też tak nie do końca. ASR II jeszcze je pogoni ale ASR I to tak średnio.

Lucky, Magnepany grają tak inaczej o tradycyjnych skrzynek że trudno w ogóle coś doradzić, musisz posłuchać. Co do samego metrażu Harbethy powinny się zmieścić, sam słyszałem kiedyś model niższy od 5-ek w mniej więcej takim pomieszczeniu i było ok. Ale na pewno musisz posłuchać bo to będzie inne granie. Co do zestawienia Emiter + super 5-ki na mój gust powinno być bardzo fajnie, zdecydowanie bardziej energetycznie z niezłym drive`em. Choć pewnie z mniejszą ilością powietrza, informacji i nie tak luzacko i relaksująco jak z MG - co nie znaczy gorzej tylko inaczej, to już kwestia indywidualna jak wolisz.

za malo - o przynajmniej 10m2

Miałem ASR Emitter II na wypożyczeniu od RCM przez tydzień, wiem jak gra.

Cross ma 2x30 W, ale żeby nie było zbytnich znieksztalcen , imo nie warto rozkrecac na więcej , niż 50 % mocy. Nie wiem , czy to wystarczy na Magnepany, nie miałem z nimi do czynienia.

Jeśli przy Emitterze nie chodzisz siku, to przy Ayonie zpomnisz o piciu:)

Jesli Cross II ma moc 2x 30W/8 to jest to wzmacniacz o małej mocy i będzie grał dobrze z kolumnami o czułości powyżej

92 dB. Magnepany mają 86 dB i potrzebują mocnego piecyka. A tak w ogóle to zapas mocy jest zawsze mile widziany

i takiej szkoły grania się trzymam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.