Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  357 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny sfrustrowany naganiacz tonsila....

Bez przesady...jeśli prawdą jest to, co pisał o zwrotnicach to takie coś na pewno nie zasługuję na pochwałę...bo nawet na warsztatach szkolnych miało się uniwersalne obwody drukowane...

Unitrapl. Może najpierw Ty wyjaśnisz brak wytłumienia w bardzo dobrze ocenianych monitorach Russel K Red 50. Czyżby też pojechali po taniości? A może nie doczytałeś, że czasami brak wytłumienia można zastąpić innymi rozwiązaniami wnętrza obudowy.

Tak z ciekawości - przykład drogich kolumn, zastosowane w nich technologie, rozwiązania, mają być pryzmatem i gwarantem dla sprzętu z zupełnie innego zakresu cenowego? Mocne.

Edytowane przez firekage

brak wytłumienia (jak pokazuje wskazana strona głośniki Morel potrzebują tłumienia i to w bardzo precyzyjnej ilości)

Tym samym twierdzisz, że Morel nie wie jak korzystać ze swoich głośników. Ponieważ w produkowanych przez siebie kolumnach nie stosuje wytłumienia. Mają też swój flagowy, hi-endowy model "Fat Lady" i ta sama konsekwencja.

Zwalczają fale stojące w inny sposób, a co do rezultatu brzmieniowego, to najwyraźniej nie widzą potrzeby.

Przy okazji dodajmy, że Morel ma duży wkład w przygotowaniu głośników dla firmy "Magico" - ci chyba wiedzą czyjej wiedzy zaufać.

Słuchałem gotowych kolumn Morela - rewelacyjny sound i dobrze, że nie słuchają książkowych porad. Ale może z wytłumieniem by grały jeszcze lepiej :-)

PCB w kolumnie nie jest niezbędne ale przyzwoicie zrobiona kolumna powinna mieć punkty montażowe, wtedy dużo łatwiej o powtarzalność wykonania połączeń.

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2690-dali-rubicon-6

http://www.troelsgravesen.dk/Studio101.htm

Ale może z wytłumieniem by grały jeszcze lepiej :-)

Jeżeli producent nie stosuje takiego wytłumienia to lepiej nie kombinować, bo efekt zazwyczaj będzie odwrotny od zamierzonego. Co niektórzy koledzy od DIY upychali watą, a potem szybko grzecznie ją wyciągali.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Boli niektórych Pylon, oj boli.

Mam 2 pary kolumn tego producenta i nawet nie chce mi się tu pisać przez te przepychanki.

Może warto tu posprzątać?

Hehe :), no właśnie

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Oszołomy naganiacze za kilka dni powiedzą, że obudowa jest niepotrzebna bo tak widzieli na www. Otóż skoro Troels Gravesen nakazuje stosować wytłumienie to należy tak robić z jednego oczywistego powodu - ten człowiek jest poprostu autorytetem a nie jakiś pseudo konstruktor(owielu klonachna tym forum), który na siłę wciska kit i już naparawdę nie da się trgo czytać

Widze że ta firma ma bardzo złe wzorce a to gdzieś zobaczyli że głośniki można poprzyklejać bo taniej zmiast poprzykręcać a to zobaczyli że ktoś zapomniał dać wytłumienie więc i to podłapali bo taniej a to nie dają PCB bo taniej na płytce drewnianej a to stosują chińskie tanie głośniczki z chin i jak ma to dobrze grać się pytam?

Unitrapl, czy olekpolko i jankolonko, to nie są twoje klo...koledzy? konta założone w 2015 w przeciągu dwóch tygodni?...

Tak tylko pytam...

Pylon wprowadza nową jakość.

- brak maskownic (wiemy jak bardzo szkodzi takie użytkowanie kolumn w przypadku pojawienia się dzieci)

- brak śrubek (wiem, ze było sto razy ale naganiacze nadal brną w ten muł i usiłują powiedzieć że jest inaczej)

- brak płytek PCB (zwrotnice pylona wyglądają jak mojego pięcioletniego syna, też upaćkane klejem pajęczyny a można je zrobić np. profesjonalnie jak np:

https://loudspeaker.pl/zwrotnice-glosnikowe-cz-1-teoria/

- brak wytłumienia (jak pokazuje wskazana strona głośniki Morel potrzebują tłumienia i to w bardzo precyzyjnej ilości)

tak więc p. konstruktor niech przestanie uprawiać antoniosmoleńską "prawdę" bo tu raczej głupich nie ma. Jest wiele naukowych opracowań, z których wynika, że tłumienie ma pozytywny wpływ na jakość brzmienia (oczywiście odpowiednia ilość i jakość) ale jak widać po taniości jedzie się na każdym aspekcie czy tez elemencie i wychodzi z tego to co słyszałem na ostatnim Audioshow czyli bardzo kiepski dźwięk z monitorów Pylon Diamnd. Pytanie czy w tych kolumnach również nie ma wytłumienia?

Konstruktor może wyjaśni przyczyny takiego rozwiązania?

Kurde, moje tez nie mają wytlumienia. Jutro, z samego rana ide wystawić je pod śmietnik.

?👈

Kurde, moje tez nie mają wytlumienia. Jutro, z samego rana ide wystawić je pod śmietnik.

Sam możesz sprawdzić czy lekkie wytłumienie pomoże czy nie, zamiast drwić.

Taki materiał tłumiący wiele nie kosztuje np:

http://www.skleptonsil.pl/wata-tlumiaca,id26.html

Dajemy pojedynczy płat na górę i tył obudowy jak w przykładzie:

http://www.troelsgravesen.dk/CNO-2.5.htm

Informuje że Diamondy 28 mają wytlumienie. Sam osobiście sprawdziłem, zajrzałem przez dziurkę. Uff ułożyło mi, bo jak by nic tam nie było cała koncepcja dźwięku by mi się posypała i czar by prysł :))))). Pozdro dla magistrów techników.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Sam możesz sprawdzić czy lekkie wytłumienie pomoże czy nie, zamiast drwić.

Taki materiał tłumiący wiele nie kosztuje np:

http://www.skleptonsil.pl/wata-tlumiaca,id26.html

Dajemy pojedynczy płat na górę i tył obudowy jak w przykładzie:

http://www.troelsgravesen.dk/CNO-2.5.htm

Widzisz ja rozmawiałem z konstruktorem swoich kolumn i wiem czemu jest tak, a nie inaczej.

?👈

Jak widzę kolego masz lekkie problemy z liczeniem. Spróbuj jeszcze raz, na pewno się uda. Zacznij od lat 80'ych ubiegłego wieku i sobie dodaj co trzeba :-)

Kolego, sprawdź w słowniku dwa pojęcia:

-ironia

-sarkazm

Jak ma to dobrze grac na chinskiej produkcji glosnikach? Za te pieniadze jak kazda kolumna.....czyli lepiej niz tonsil

Za te pieniądze można kupić zawsze coś innego...nawet ZNANYCH, zachodnich producentów...lub nawet kupić używki.

A ci znani zachodni producenci w kolumnach za 1-2tys zł to jakie przetworniki stosują? Pewnie same scany i seasy.

Zapytaj się np. Monitor Audio co ma w serii Reference, MR4 i MR6, czyli następcy, po tym, jak zmieniano pozycjonowanie, Bronze...bo to będzie dokładnie ten sam przedział cenowy (choć faktem jest to, że MR6 podrożały o jakieś 500).

Które Pylony i które Tonsile? Może kolega troszkę precyzyjniej...

Odniosłem się do żenującego tekstu o tanich chińskich głośniczkach, czyli kolejnego bezmyślnego ataku. unitra może sobie słuchać np. tonsila i wg. niego będzie miał gwarancję dobrego dźwięku.

Za te pieniądze można kupić zawsze coś innego...nawet ZNANYCH, zachodnich producentów...lub nawet kupić używki.

Z używkami zwykle to prawda.

Uważam że taki hejt nie jest potrzebny.

Nigdy nie słuchałem kolumn pylona ale jak by mi nie odpowiadały to bym tutaj nie pisał.To jest klub więc ma też swoje prawa. Gardzę sprzętem marki technics ale to nie jest powód żeby im się wbijać do klubu i go rozpieprzać.Co innego w tematach ogólnych gdzie każdy ma prawo do swoich racji.

Podjedź do mnie...nie mam co prawda Pylonów ale gram na wydmuszkach bez wypełnienia, posłuchamy, pogadamy...najwyżej zmienisz zdanie ;-)

witam. i to jest merytoryczne i prawidłowe podejście, pojechać, spotkać się, posłuchać i dopiero wtedy oceniać, bo dopiero w trakcie odsłuchu można się zdziwić (najlepiej na własnych ulubionych utworach)

witam. i to jest merytoryczne i prawidłowe podejście, pojechać, spotkać się, posłuchać i dopiero wtedy oceniać, bo dopiero w trakcie odsłuchu można się zdziwić (najlepiej na własnych ulubionych utworach)

Trzeba by kupić dwie pary np. Diamondów 25 w jednej dołożyć wytłumienie na górę i tył a w drugiej nie i przesłuchać. To że kolumny X bez wytłumienia dobrze grają OK, można sobie posłuchać ale nic z tego nie wynika w odniesieniu do kolumn firmy Y.

Trzeba by kupić dwie pary np. Diamondów 25 w jednej dołożyć wytłumienie na górę i tył a w drugiej nie i przesłuchać. To że kolumny X bez wytłumienia dobrze grają OK, można sobie posłuchać ale nic z tego nie wynika w odniesieniu do kolumn firmy Y.

Pisałem o tym wcześniej. Porównywanie ze sobą sprzętów, o podobnym wykonaniu technicznym (wspomniany brak wytłumienia) w kontekście przepaści cenowej między produktami, innej charakterystyce przetworników, innej ich wielkości czy nawet z innym strojeniem zwrotnic, nie ma większego sensu.

Jak zapewne wiecie, do oferty Pylon Audio na początku lipca zostanie wprowadzona nowa kolumna Pylon Audio Ruby HE. To bardzo nowatorska, dwumodułowa konstrukcja, dodatkowo producent zastosował nowe przetworniki z Endumaxu. W rzeczywistości kolumny wyglądają bardzo atrakcyjnie, wpasują się do większości nowoczesnych pomieszczeń. Z naszych odsłuchów wynika, że kolumny dobrze czują się w pomieszczeniach o powierzchni przynajmniej 30 m2.

Wracając do odsłuchów - mieliśmy ogromną przyjemność spokojnego posłuchania kolumn jeszcze w wersji przedprodukcyjnej. Co najważniejsze, konstruktorzy pozostali przy swoim charakterze strojenia kolumn. Nadal mamy świetną dynamikę, swobodę granie, przestrzeń i w przypadku tego modelu niesamowite dociążenie. Wersja ostateczna będzie zapewne jeszcze lepsza. Już nie możemy się doczekać.

18954854_1544537235568796_3455594928670879983_o.jpg?oh=c9bfcfc434e9b9b6723954cf4ce8e76b&oe=59A62905

18922149_1544537215568798_8979251656231834347_n.jpg?oh=c4b158bd61d29c611f9fc7c6caeda1c8&oe=59A81E53

18922527_1544537272235459_2741440660848471153_o.jpg?oh=dbde59168cec6760fddb9ef6bd421048&oe=59A04F2A

18954912_1544537302235456_3239066700799472145_o.jpg?oh=94fa2600afaeb4016c99eca8db1f790f&oe=59D9EDFE

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kto nie słyszał a pisał, że grają bardzo dobrze? Q21 napisał, ze słyszeli wersje przedpremierową i brzmienie ocenili pozytywnie. Producenci często podają szacunkowy metraż w jakim kolumny powinny zagrać optymalnie. Nie znaczy to, że trzeba tego rygorystycznie przestrzegać. Sporo większych kolumn dobrze zagra w małych pomieszczeniach, a niektóre monitory poradzą sobie w dużych salonach. Q21 uznał, że przynajmniej 30m2 to dobra powierzchnia dla tych kolumn i nie ma w tym nic śmiesznego. Być może nawet zagrałyby lepiej w plenerze niż twoje Monitor Audio(-:

W tym klybie widać gołym okiem jak sprzedawcy zrobili sobie prywatny biznes, jeszcze nie słyszeli a już są pewni że zagra b. dobrze. Nic dziwnego że ludzi to odrzuca.

Po drugie jak słyszę takie fanaberie, że kolummna dobrze się czuje od 30 mkwadratowych to nie wiem czy się śmiać czy..śmiać. A co jak ja mam 29,7 mkw , na dobre samopoczucie mam im dać APAP? To ściemnianie jest żenujące i to nie tylko w tym temacie. Dla przykładu ostatnio słucham całymi dniami monitorków Monitor Audio w ogrodku i jestem zachwycony jakością wręcz niespotykaną w żadnym pomieszczeniu, no i co, przecież pracują te monitorki w tym przypadku w milionach metrów kwadratowych, echhh.

]

No to weź te kolumienki MA i nagłośnij nimi stadion albo choćby dyskotekę 100m2 przy powiedzmy 3-4m wysokości pomieszczenia...

Określenie minimalnej powierzchni jest orientacyjne, niemniej biorąc pod uwagę że charakterystyka na basie jest prawdopodobnie podbita takich kolumn będzie się zupełnie źle słuchać w pomieszczeniu powiedzmy 15 czy 20m2. Po prostu do małych pomieszczeń się nie nadają chyba że lubisz słuchać dudnienia. Nie wiem gdzie w tym wszystkim ściemnianie. Proponuję dokształcić się trochę z akustyki...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.