Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd w jplayu działa mi tryb KS (regulacja buforów załatwiła sprawę) mam częste restarty na viausbaudio.sys... Jakieś porady? Inny sterownik pomoże myślicie? Poza tym nie ma już sekcji nfb 1.32 na stronie audio gd... A to dziady!

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Odkąd w jplayu działa mi tryb KS (regulacja buforów załatwiła sprawę) mam częste restarty na viausbaudio.sys... Jakieś porady? Inny sterownik pomoże myślicie? Poza tym nie ma już sekcji nfb 1.32 na stronie audio gd... A to dziady!

Nie męczą was te zabawy z windows? Systemy biurkowe czy to unixowe czy MS zawsze zmuszają do kompromisów czy też zabawy z konfiguracją gdy chcemy osiągnąć BP. Moim zdaniem łatwiejsze i tańsze jest wykorzystanie jest systemu dedykowanego tylko do audio najpopularniejszy jest teraz Daphile. Kto spróbował ten wie że po zastosowaniu tego systemu nie ma powrotu do windowsowych playerów.

nie ma powrotu do windowsowych playerów.

Faktycznie ,daphile i Linux rozwiązują problem ze sterami do Audio-Gd.

Ktoś pytał jak rozpoznać wersję oprogramowania kości usb ,pokazuje to daphile w info,

U mnie np. w NFB 10.33 (wersja 2014) pokazuje 1.v8 ,czy o to chodziło ? Sprawdzę w starszym dac ref 5.32 (tu mam firmware 9) to napiszę.

regulacja buforów załatwiła sprawę

Nie miałem do czynienia z Jplay,może zwiększ buforowanie i ustaw priorytet na powyżej normalnego/wysoki (Jplaya) .

Mi np. ładnie chodzi Foo (najnowszy) na platformie z Win Vista (Ks Asio) ,nic nie tnie nawet przy przeglądaniu stron ,zresztą co innego mógłbym robić słuchając muzyki :)

Na Win7 pro podobnie,choć tu ładniej chodzi wtyczka WASAPI !?

Edytowane przez baltfan

Nie męczą was te zabawy z windows? Systemy biurkowe czy to unixowe czy MS zawsze zmuszają do kompromisów czy też zabawy z konfiguracją gdy chcemy osiągnąć BP. Moim zdaniem łatwiejsze i tańsze jest wykorzystanie jest systemu dedykowanego tylko do audio najpopularniejszy jest teraz Daphile. Kto spróbował ten wie że po zastosowaniu tego systemu nie ma powrotu do windowsowych playerów.

Spoko ale potrzebuję system uniwersalny...

Spoko ale potrzebuję system uniwersalny...

Faktycznie masz rację.

Dodatkowe urządzenie np. terminal plus dysk,powodują ,że otaczamy się dodatkowym sprzętem,do tego kolejny pożeracz prądu ...

Lepszym rozwiązaniem jest kompletny system Linux ,choćby Ubuntu .Można go postawić na tej samej maszynie z Windowsem .

Faktycznie masz rację.

Dodatkowe urządzenie np. terminal plus dysk,powodują ,że otaczamy się dodatkowym sprzętem,do tego kolejny pożeracz prądu ...

Lepszym rozwiązaniem jest kompletny system Linux ,choćby Ubuntu .Można go postawić na tej samej maszynie z Windowsem .

I raczej ku temu się skłaniam jak już bo nie chce mi się bawić w terminale itp bo jestem maniakiem i już bym wolał osobny htpc składać, albo witrualka działająca równolegle z windowsem albo na pendraku bootowalnym.

<br />Lepszym rozwiązaniem jest kompletny system Linux ,choćby Ubuntu<br />
Biurkowe dystrybucje linux nie są idealne do audio i trzeba naprawdę trochę się pobawić by uzyskać BP. Swego czasu też miałem pomysł na zastąpienie windowsa jakąś uniwersalną dystrybucją linuxa skończyło się na tym że do zastosowań domowych używam win 8 do audio daphile. Problem dodatkowego dysku rozwiązałem ruterem z możliwością tworzenia serwera plików (lepiej było zastosować NAS, ale akurat padł mi router wiec kupiłem taki do którego da się podłączyć dysk po usb). Dodam tylko że wcześniej korzystałem z Jriver i dalej uważam że nie ma nic bardziej funkcjonalnego pod Win.

Sam mam kilkuletnietniego lapka leżącego odłogiem - może Daphile postawić na nim?

Nie ma powrotu - ale pod jakim względem? Jakości dźwięku, funkcjonalności, stabilności?

Ostatnio testowałem JPlay 6 w wersji beta - dźwiękowo jest świetnie. Wkrótce ma wyjść wersja oficjalna, więc ciekawe jak wypadłaby dźwiękowa konfrontacja - pytanie oczywiście retoryczne, bo 6 jeszcze nie ma, ale może ktoś porównał JPlay 5.2.1 z Daphile brzmieniowo?

Polecam złożyć sobie kartę na wzór PPA

http://beresford.otwarte24.pl/94,PPA-Studio-Silver-Karta-kontrolera-USB-clock-TCXO-03ppm-do-PC-Audio

Można w 400zł się zmieścić z nie gorszą kartą niż ta od PPA ;) Tylko tego trafa nie stosowałem bo nie wiem jakie i jak instalować... Poza tym inny mam układ zegara i zasilanie.

może ktoś porównał JPlay 5.2.1 z Daphile brzmieniowo?

Duzo osob porownywalo brzmieniowo. W skrocie daphile jest bardzo funkcjonalny i przyjemny, a takze darmowy. Dla mnie na tym sie skonczyly zalety bo dzwiekowo jest slabo.

Jplay 6 w kwestii funkcjonalnosci dobil do daphile, minimserver i kilka pozadnych aplikacji dzialajacych z jplaystreamer zrobilo ogromna roznice w tej kwestii.

Stawianie tego na laptopie moze byc fajna zabawa, ale docelowo musisz pomyslec o pozadnym kompie z zasilaniem liniowym.

<br />Duzo osob porownywalo brzmieniowo. W skrocie daphile jest bardzo funkcjonalny i przyjemny, a takze darmowy. Dla mnie na tym sie skonczyly zalety bo dzwiekowo jest slabo.<br />
Uzasadnij w jaki sposób Jplay lepiej pliki audio bo jeśli nie ma tam "zaszytego dsp i jest to prawdziwe BP to nie widzę możliwości innego zagrania tego plajera
<br />Stawianie tego na laptopie moze byc fajna zabawa, ale docelowo musisz pomyslec o pozadnym kompie z zasilaniem liniowym.<br />
Po co zasilanie liniowe w komputerze???

<br />Nie ma powrotu - ale pod jakim względem? Jakości dźwięku, funkcjonalności, stabilności?<br />

Moim zdaniem podstawowa zaleta to brak ingerencji w to co zapisane w pliku w windowsowych playerach nigdy nie miałem pewności czy to co zapisane jest bez zmian odtworzone (np. zaszyty w Jriver dithering i wiele innych "ulepszaczy"). Linux jest systemem otwartym i wszelkie "modyfikacje" są do wyłapania czego nie można powiedzieć o systemie MS. Kolejna zaleta to wspieranie kart zgodnych ze standardem USB audio 2.0 (niepotrzebna dodatkowe sterowniki i wieczne kłopoty z tym związane pw. pełny kod źródłowy systemu znany tylko przez MS).

Ostatnia sprawa jakość dźwięku to jedno jest pewne to co jest zapisane jest bez zmian odtworzone końcowa jakość zależy tylko od tego co podłączone jest do komputera.

Stabilność ja komputera nie wyłączam a restart robię gdy dostępna jest nowa wersja systemu (ostatnio w lutym).

Polecam złożyć sobie kartę na wzór PPA

http://beresford.otwarte24.pl/94,PPA-Studio-Silver-Karta-kontrolera-USB-clock-TCXO-03ppm-do-PC-Audio

Można w 400zł się zmieścić z nie gorszą kartą niż ta od PPA ;) Tylko tego trafa nie stosowałem bo nie wiem jakie i jak instalować... Poza tym inny mam układ zegara i zasilanie.

Karta PPA Usb nie ma fizycznych możliwości by poprawić cokolwiek w systemie opartym a konwerter asynchroniczny czyli taki w jaki m.in. wyposażone są dac'i Audio-gd. Edytowane przez Przemysław_51508

Sam mam kilkuletnietniego lapka leżącego odłogiem - może Daphile postawić na nim?

Nie ma powrotu - ale pod jakim względem? Jakości dźwięku, funkcjonalności, stabilności?

Ostatnio testowałem JPlay 6 w wersji beta - dźwiękowo jest świetnie. Wkrótce ma wyjść wersja oficjalna, więc ciekawe jak wypadłaby dźwiękowa konfrontacja - pytanie oczywiście retoryczne, bo 6 jeszcze nie ma, ale może ktoś porównał JPlay 5.2.1 z Daphile brzmieniowo?

Posłuchałeś jplaya, to teraz posłuchaj Daphile i sam będziesz wiedział najlepiej. Jeśli zależy Ci na uskutecznianiu audiovoodoo i wymyślaniu, dlaczego program za 100 euro ma grać lepiej niż program darmowy, to Jplay jest dla Ciebie.

ale...., ale za tę kasę masz roczny abonament na WIMP hifi, który daphile Ci pięknie obsłuży, dając na wyjściu bitperfect - czyli to samo, co da Ci Jplay.

Dla mnie sprawa jest banalnie prosta - dłubałem ileś lat (sam nie wiem ile) w różnych winampach (najpierw) potem foobarach, jplayach. Różnie bywało, ale zwykle kosztowało sporo nerwów i czasu. No i jeszcze jak było wygodnie, to było kiepsko jakościowo i vice versa.

Postawiłem w końcu daphile i od tego czasu mam spokój. Dokupiłem potem do tego bezwiatrakowy miniPC Dell FX170 i na AudioGD 11.32 mam więcej niż oczekiwałem.

Po co zasilanie liniowe w komputerze???

Po to by ograniczyć brudy zasilania.

Nie powiedziałbym, że Daphile brzmi słabo ... robiłem wiele porównań i zawsze było dobrze. Porównywałem też z Windowsem i nie zauważyłem większych różnić. W każdym razie takich by powiedzieć, że Daphile brzmi słabo. Nie testowałem Jplay. Może ten program dopiero sprawia, że Windows "śpiewa" ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

<br />Po to by ograniczyć brudy zasilania.<br />
Sprawa śmieci z komputera przedostająca się po usb jest demonizowana. Poza tym zasilanie liniowe mogło by mieć sens tylko gdyby zasilać każdą linie zasilania z osobna przy zasilaniu takim jak w twoich komputerach cała para idzie w gwizdek bo po drodze mamy parę bardzo "nieaudiofilskich przetwornic DC/DC".

Testy odsłuchowe mówię coś innego. Lepsze zasilanie przekłada się na lepszy dźwięk. Pomimo "złych" przetwornic.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Testy odsłuchowe mówię coś innego. Lepsze zasilanie przekłada się na lepszy dźwięk. Pomimo "złych" przetwornic.

A co mówi zapowiadany przez Ciebie test ABX???

Chyba nie ja byłem inicjatorem tego testu ;-)

Ale powolutku się przymierzam.

Nie powiedziałbym, że Daphile brzmi słabo ... robiłem wiele porównań i zawsze było dobrze. Porównywałem też z Windowsem i nie zauważyłem większych różnić. W każdym razie takich by powiedzieć, że Daphile brzmi słabo. Nie testowałem Jplay. Może ten program dopiero sprawia, że Windows "śpiewa" ?

Zamykanie sie na jedno rozwiazanie to najgorsze co mozesz zrobic prowadzac biznes pc audio. Sam dobrze wiesz ze odsluch to jedyna droga do poznania prawdy. Windows 2012 na pol roku jest darmowy, wersja testowa Jplay takze darmowa. Instalacja obu rzeczy trwa 10min. Jplaymini jest bardzo dobrym playerem tekstowym i bedziesz mial wyrobiona opinie.

<br />Zamykanie sie na jedno rozwiazanie to najgorsze co mozesz zrobic prowadzac biznes pc audio. Sam dobrze wiesz ze odsluch to jedyna droga do poznania prawdy.<br />

A nie prościej jest zorganizować test ABX z prawdziwego zdarzenia i rozwiać wszelkie wątpliwości? Moim zdaniem sam odsłuch może być wartościowy gdy mamy pewność że nie ulegamy sugestii lub autosugestii a to pozwala zweryfikować tylko poprawnie wykonany test ABX.

Zamykanie sie na jedno rozwiazanie to najgorsze co mozesz zrobic prowadzac biznes pc audio. Sam dobrze wiesz ze odsluch to jedyna droga do poznania prawdy. Windows 2012 na pol roku jest darmowy, wersja testowa Jplay takze darmowa. Instalacja obu rzeczy trwa 10min. Jplaymini jest bardzo dobrym playerem tekstowym i bedziesz mial wyrobiona opinie.

Jako sprzedawca oferuję hardware - klient może zainstalować co zechce. Nawet Windows Serwer 2012.

Jako audiofil - polubiłem rozwiązanie oferowane przez Daphile. Nic więcej mi nie trzeba. System jest prosty, banalny w instalacji, świetnie się nim steruje. Jakość dźwięku jest, jak dla mnie, znakomita.

Być może Windows 2012 + jplay brzmi lepiej ale gdybym miał to kupić (+ cena komputera) to wolałbym kupić Auralic Aries.

Pewne rozwiązania są nieopłacalne po prostu. A jako produkt handlowy niesprzedawalne. Szczególnie u nas w Polsce.

Jako sprzedawca oferuję hardware - klient może zainstalować co zechce. Nawet Windows Serwer 2012.

Jako audiofil - polubiłem rozwiązanie oferowane przez Daphile. Nic więcej mi nie trzeba. System jest prosty, banalny w instalacji, świetnie się nim steruje. Jakość dźwięku jest, jak dla mnie, znakomita.

Być może Windows 2012 + jplay brzmi lepiej ale gdybym miał to kupić (+ cena komputera) to wolałbym kupić Auralic Aries.

Pewne rozwiązania są nieopłacalne po prostu. A jako produkt handlowy niesprzedawalne. Szczególnie u nas w Polsce.

To znaczy, ze nie chcesz sie przekonac. Aby przetestowac nie musisz nic kupowac, juz pisalem ze wszystko do testow jest za darmo. Jesli chodzi o funkcjonalnosc to wersja 6 w polaczeniu z minimserver juz ma ogromna funkcjonalnosc.

Witam

Mam problem z Daphile i NFB 1 ( wersja bez dsd z początku 2014 ). Wykorzystywałem dac bez problemu z SBTouchem przez usb natomiast Daphile nie bardzo chce się z nim dogadać. Po prostu wykrywa go jako VIA USB a nie jako AUDIOGD tzn. na liście urządzeń są obydwa ale odtwarzać można tylko przez VIA ( tu wyjaśniam że po wybraniu VIA DAC łączy się z kompem w trybie chyba synchronicznym z ograniczeniem do 48 kHz i podczas odtwarzania słyszalne są co jakiś czas trzaski. ). Raz ( przy pierwszym włączeniu ) udało mi się wybrać AUDIOGD z listy i działało wszystko ok . Ale po restarcie - d..pa. Nawet ja uda się wybrać z listy AUDIOGD to odtwarza kilka sekund i koniec tak jakby ten podstawowy sterownik VIA USB wpychał się przed dedykowany . Próbowałem podłączać DAC na gorąco , zmieniać kabel , wersje Daphile 4.09 oraz najnowszą niestety be skutku. Transport to laptop SONY Vaio z Atomem i pendrive.

Karta PPA Usb nie ma fizycznych możliwości by poprawić cokolwiek w systemie opartym a konwerter asynchroniczny czyli taki w jaki m.in. wyposażone są dac'i Audio-gd.

Nie zaprzeczę ale i się nie zgodzę, zasilana baterią 9V gra lepiej a czy ze stabilizatorów zasilanych molexem zagra nie gorzej dopiero sprawdzę jak ją poskładam ;)

W kwestii Jplaya nie wydaje mi się żeby nic nie wnosił, jakoś znacznie przyjemniej mi się słucha na KS aniżeli na zwykłym asio nie wspominając DS... Ale te dyskusje zawsze będą dzieliły nas na dwa obozy.

<br />Nie zaprzeczę ale i się nie zgodzę, zasilana baterią 9V gra lepiej a czy ze stabilizatorów zasilanych molexem zagra nie gorzej dopiero sprawdzę jak ją poskładam ;)<br /><br />
Co zasilasz baterią? Jaka to karta usb?
<br />W kwestii Jplaya nie wydaje mi się żeby nic nie wnosił, jakoś znacznie przyjemniej mi się słucha na KS aniżeli na zwykłym asio nie wspominając DS... Ale te dyskusje zawsze będą dzieliły nas na dwa obozy. <br />
Moim zdaniem to kwestia sterownika i trybu pracy w którym pracuje karta.

<br />Mam problem z Daphile i NFB 1<br />

Która wersja firmware?

Baterią zasilam układ zegara mrelektronik, karta usb to digitus na kontrolerze NEC, kontroler zasilany z molexa +5V ale będzie ze stabilizatora jak i mrelektronik:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e66117ab057917e.html

Posłuchałeś jplaya, to teraz posłuchaj Daphile i sam będziesz wiedział najlepiej. Jeśli zależy Ci na uskutecznianiu audiovoodoo i wymyślaniu, dlaczego program za 100 euro ma grać lepiej niż program darmowy, to Jplay jest dla Ciebie.

ale...., ale za tę kasę masz roczny abonament na WIMP hifi, który daphile Ci pięknie obsłuży, dając na wyjściu bitperfect - czyli to samo, co da Ci Jplay.

Dla mnie sprawa jest banalnie prosta - dłubałem ileś lat (sam nie wiem ile) w różnych winampach (najpierw) potem foobarach, jplayach. Różnie bywało, ale zwykle kosztowało sporo nerwów i czasu. No i jeszcze jak było wygodnie, to było kiepsko jakościowo i vice versa.

Postawiłem w końcu daphile i od tego czasu mam spokój. Dokupiłem potem do tego bezwiatrakowy miniPC Dell FX170 i na AudioGD 11.32 mam więcej niż oczekiwałem.

Dzięki za odpowiedź.

Nie zależy mi na żadnym audiovoodoo i dlatego, że raz wydałem 99€ to nie zamierzam bronić JPlay że on zawsze najlepszy będzie.

Wręcz przeciwnie - bardzo lubię eksperymentować, choć nie ukrywam, że mam własne upodobania brzmieniowe, które ewoluują im więcej różnych sprzętów się słucha.

Ale softwary też ewoluują i raz jeden jest lepszy, raz drugi. Tak czy inaczej zamierzam spróbować z Daphilem.

A na WIMP hifi już jestem i właśnie teraz sobie słucham pisząc te słowa (w hibernate mode nie byłoby to możliwe). Nie jest źle, a nawet dobrze, mam nieremasterową płytę Asia Alpha, na WIMP jest remaster i kładzie wersję bez remasteringu na łopatki.

Co do wygody, to wygodniej mieć jeden lapek pod kontrolą niż dwa, ale niech tam...

Duzo osob porownywalo brzmieniowo. W skrocie daphile jest bardzo funkcjonalny i przyjemny, a takze darmowy. Dla mnie na tym sie skonczyly zalety bo dzwiekowo jest slabo.

Jplay 6 w kwestii funkcjonalnosci dobil do daphile, minimserver i kilka pozadnych aplikacji dzialajacych z jplaystreamer zrobilo ogromna roznice w tej kwestii.

Stawianie tego na laptopie moze byc fajna zabawa, ale docelowo musisz pomyslec o pozadnym kompie z zasilaniem liniowym.

Dziękuję, to daje do myślenia.

Która wersja firmware?

Wydaje mi się,że firmware nie ma tu znaczenia.

Trzeba nie odłączając daca ,zrestartować daphile.Można wyłączyć kartę dźwięku maszyny na której jest daphile i w ustawieniach odtwarzacza (Audio Gd) włączyć PCM .

http://www.daphile.com/#screenshots

problem z Daphile i NFB 1

Ustawienia audio devices

Baterią zasilam układ zegara mrelektronik, karta usb to digitus na kontrolerze NEC, kontroler zasilany z molexa +5V ale będzie ze stabilizatora jak i mrelektronik:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e66117ab057917e.html

Asynchroniczny konwerter jaki jest w Audio-gd nie korzysta z zegara w kontrolerze. Jesteś pewny że molex zasila cały kontroler a nie tylko linię zasilania Usb? Jeśli tylko to drugie to też dodatkowe zasilanie nic nie da bo konwerter w Audio-gd zasilany jest własnym zasilaniem a nie z usb.
<br />Jak zrobić zasilanie liniowe w kompie?<br />

Zasilanie liniowe by miało sens to trzeba by zasilać każdą linię z osobna a wtedy koszt i takiego zasilania staje się naprawdę poważny a czy otrzymamy coś w zamian to kwestia podejścia do sprawy dla mnie gra niewarta świeczki. Kwestia zakłóceń wytwarzanych przez komputer jest trochę sztucznie rozdmuchana bo jeśli mamy dobry zasilacz impulsowy to nie mamy się czego obawiać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.