Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki wysokiej rozdzielczośći - skok jakościowy czy nabijanie w butelkę?

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

Zwróciliście uwagę na to, jak mało audiofili, koneserów high-end udziela się w zakładce "PC Audio"?

Dotychczas sądziłem, że głównym powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, iż PC Audio w skali cen za wysokiej jakości sprzęt audio jest bardzo tanim rozwiązaniem i ciężko w tej materii nabrać kogokolwiek na audio-voodoo.

Teraz, czytając ten wątek zrozumiałem że tak naprawdę poza paroma nielicznymi wyjątkami, starzy i konserwatywni audiofile z tego forum, z ponoć sporym doświadczeniem w przerzucaniu sprzętu po prostu kompletnie nie rozumieją czym jest PC Audio, w ogóle nie znają się na informatyce i na komputerach.

To jest jeden powód.

A drugi to ten znany już prozaiczny - ich nie rajcuje jakiś tani komputer, nawet jakby jakość była znakomita.

Czar wtedy pryska. Musi być drogo i majestatycznie - wtedy jest dopiero prawdziwa frajda z posiadanego sprzętu, nawet jak taki zestaw za przysłowiowy pierdylion zagra gorzej niż komputerek odpowiednio skonfigurowany za grosze.

Pytanie, Foobar wystarczy do konwersji z PCM 24/192 do PCM 16/44,1? Zawsze używałem właśnie Foobara...

W locie tak, tylko nie wiadomo jaki algorytm w tym wypadku jest stosowany.

Jaki by nie był to jak na moje ucho jest nie do wychwycenia na słuch w stosunku co do innych algorytmów.

Co nie zmienia faktu, że jest wiele algorytmów downsamplingu mniej lub bardziej precyzyjnych, także żebyś spał spokojniej to sugerowałbym zaopatrzyć się w jakiś edytor audio i samodzielnie ustawić parametry konwersji z hi-res do 44.1/16 :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Puszczamy jakąś cholernie dobrze nagraną płytę w hi-res i słuchamy.

W wybranej chwili przełączamy w Foobar interface audio na DirectSound (DS: Podstawowy sterownik dźwięku)

Ten zabieg sprawi, że słuchane przed chwilą pliki hi-res zostaną automatycznie przekonwertowane (downsamplowane) przez mikser Windows do jakości CD 44.1/16

A tak z ciekawości sprawdzę u siebie i dam znać.

A tak z ciekawości sprawdzę u siebie i dam znać.

Super :)

Czekam zatem na relację!

A tak na poważnie to czy może komuś się chce i umie policzyć ile kombinacji muszę przetestować jeśli chcę złożyć system CD-WZMACNIACZ_KOLUMNY jeśli ograniczę się tylko do 5 sztuk z każdego elementu toru?

Czyli 5XCD+5Xkabel zasilający+5Xsygnałowe kable+5Xwzmacniacz+5Xkabel zasilający +5XKolumny+5Xkable głośnikowe?

78125

To teraz takie pytanie: jaką trzeba mieć pamięc by zapamietać wszystkie wyniki?

No dobra, a co z DSD - tutaj to jestem zielony, z racji tego, że mam jedną płytę hybrydową, to chciałbym także posłuchać jej z pliku. I teraz jest konkretny temat na forum co by sobie poczytać? Z góry dziękuję za pomoc.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

78125

To teraz takie pytanie: jaką trzeba mieć pamięc by zapamietać wszystkie wyniki?

To teraz pozostaje mi tylko przeprowadzić dla każdej tej kombinacji prawidłowy test odsłuchowy:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Mam takie zdawało by się głupie pytanie.

Jak porównujecie granie z cd do grania z plików?

Jak by ktoś dał dokładny opis takiego eksperymentu było by fajnie. Szczególnie liczę na tych, którym lepiej gra cd;)

No dobra, a co z DSD - tutaj to jestem zielony, z racji tego, że mam jedną płytę hybrydową, to chciałbym także posłuchać jej z pliku. I teraz jest konkretny temat na forum co by sobie poczytać? Z góry dziękuję za pomoc.

Chcesz odsłuchać bezpośrednio z SACD, czy plik kodowany do DSD?

Bo jak chcesz zgrać na kompa płytę SACD do formatu DSD to ciężka sprawa, z racji tego że płyty SACD są zabezpieczone przed ripowaniem i jeżeli nie masz starej konsoli PlayStation, to nic nie zdziałasz (nie zripujesz płyty SACD do pliku).

Łatwiej jest ściągnąć testowe pliki DSD z sieci, i wykonać test który opisałem.

Jak by ktoś dał dokładny opis takiego eksperymentu było by fajnie. Szczególnie liczę na tych, którym lepiej gra cd;)

Podłączam się pod to pytanie :>

Na marginesie.

Linn sprytnie dyskontuje swoją legendę z lat 70-tych, z czasów gdy miał wspólną dystrybucję z Naimem.

To nie jest już ta sama firma i nie tej samej klasy wyroby jak kiedyś, gdy Sondek był królem wśród gramofonów.

Podobnie zresztą postępuje tez NAIM, który niewiele ma wspólnego z dawnymi czasami.

Linn ma swój target:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W myśl zasady, przepuścimy to przez DSP i będzie Pan zadowolony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super :)

Czekam zatem na relację!

Zaraz, zaraz... przecież ja mam w swoim Windowsie XP powyłączane wszystkie niepotrzebne funkcje i procesy,

a dźwięk przesyłany jest z pominięciem miksera windows bezpośrednio za pomocą trybu Kernel Streaming,

więc chyba tego resamplingu powinienem dokonać podczas odtwarzania w JRiver?

Napiszę o tym za 2 h bo jadę teraz autem :)

Tylko nie wiem czy ja mam dobre CD :)

Zaraz, zaraz... przecież ja mam w swoim Windowsie XP powyłączane wszystkie niepotrzebne funkcje i procesy,

a dźwięk przesyłany jest z pominięciem miksera windows bezpośrednio za pomocą trybu Kernel Streaming,

więc chyba tego resamplingu powinienem dokonać podczas odtwarzania w JRiver?

Nie wiem jak działa silnik w jriver :)

Ale dla zwiększenia perswazji, przeprowadź dowmsampling przy użyciu miksera Windows XP.

Sprawdzisz przy okazji dwie rzeczy, czy hi-res dają słyszalnie lepsze efekty od formatu CD i czy mikser w Windows XP psuje dźwięk :)

Pamiętaj tylko, żeby mieć wszystkie poziomy głośności w mikserze XP ustawione na full

No jak to jak porównują...normalnie.

Wsadzają płytę CD w jakiś wypasiony player, odtwarzają i gra im to lepiej niż plik z komputera,

więc wniosek jest taki że płyta CD ruleż.

No i co im zrobisz? ;-)

Chcesz odsłuchać bezpośrednio z SACD, czy plik kodowany do DSD?

Bo jak chcesz zgrać na kompa płytę SACD do formatu DSD to ciężka sprawa, z racji tego że płyty SACD są zabezpieczone przed ripowaniem i jeżeli nie masz starej konsoli PlayStation, to nic nie zdziałasz (nie zripujesz płyty SACD do pliku).

Łatwiej jest ściągnąć testowe pliki DSD z sieci, i wykonać test który opisałem.

No ot dupsko, pozostają pliki testowe.

A ten JVC ma niestety tak syczącą górę, że się tego słuchać nie daje - ocena idzie w dól na poziom 3...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

czy hi-res dają słyszalnie lepsze efekty od formatu CD

Przecież można plik hi-res przekonwertować do 16/44 i porównać.

Czy to nie będzie lepszy test niż Twój? :)

Axolotl już wspomniał o parametrach, wytłumacz mi proszę naukowo dlaczego różne sprzęty o tych samych parametrach technicznych brzmią inaczej ?

według nauki powinny brzmieć tak samo ?

Mamy dwie kobiety, tego samego wzrostu i wagi - czyli o tych samych "parametrach".

Co ciekawe, jedna jest czarna, natomiast druga biała - co na to nauka? :D

Pytanie, Foobar wystarczy do konwersji z PCM 24/192 do PCM 16/44,1?

192 słabo się dzieli na 44,1 - lepiej na 48.

A ten JVC ma niestety tak syczącą górę, że się tego słuchać nie daje - ocena idzie w dól na poziom 3...

Aktualnie zmieniłem odtwarzacz na Sony X77ES, czyli na ten, na którym słucham normalnie - czystsza góra, niesycząca, więcej szczegółów, pojawiło się dociążenie, wielobarwny bas, muzykalniej, wybrzmienia - jednak jak się zmieni na coś lepszego to dopiero naznaczają się różnice...

192 słabo się dzieli na 44,1 - lepiej na 48.

Racja, dziękuję :) Problem w tym, że X77ES przyjmie tylko 44.1 buuu :)

No jak to jak porównują...normalnie.

Wsadzają płytę CD w jakiś wypasiony player, odtwarzają i gra im to lepiej niż plik z komputera,

więc wniosek jest taki że płyta CD ruleż.

No i co im zrobisz? ;-)

Nie przesądzajmy sprawy.

Przecież to rozsądni ludzie i na pewno porównują pliki do cd a nie odtwarzacze z całym ich dobrodziejstwem ;)

Nie, to artysta, muzyk nie musi wcale grac na instrumencie

Bez instrumentu muzyk dźwięku nie wydobędzie, chyba że wokal, ale wtedy sam muzyk jest instrumentem. Faktem jest że Beethoven przez jakiś okres w życiu nie słyszał a komponował wielkie rzeczy. Skoro nie słyszał to na instrumencie też raczej nie grał. Czyli to że muzyk nie musi grać na instrumencie może być prawdą. Czyżby sprzętowi wielbiciele dobrego brzmienia byli muzykami ? To chyba coś nowego ;-). "Artystami" wielu z nas można zapewne nazwać.

A tak na poważnie to czy może komuś się chce i umie policzyć ile kombinacji muszę przetestować jeśli chcę złożyć system CD-WZMACNIACZ_KOLUMNY jeśli ograniczę się tylko do 5 sztuk z każdego elementu toru?

Czyli 5XCD+5Xkabel zasilający+5Xsygnałowe kable+5Xwzmacniacz+5Xkabel zasilający +5XKolumny+5Xkable głośnikowe?

To jeszcze nic są tacy którzy badają kierunkowość niektórych elementów, z których zbudowany jest sprzęt. Można wpaść w jakąś chorobę.

Wybierasz tą co się Tobie bardziej podoba, albo obie o ile Ciebie na nie stać ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak? A jak będą różne kable?

Poruszono w poscie temat powtarzalności produktu, nie zmiany brzmienia końcowego bo ktos zastosował inny rodzaj kabla głosnikowego. Co ma jedno wspólnego z drugim?!

To teraz pozostaje mi tylko przeprowadzić dla każdej tej kombinacji prawidłowy test odsłuchowy:)

Powodzenia! To za ile lat wracasz na Forum? Za 10? 12 lat? ;)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Dotychczas sądziłem, że głównym powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, iż PC Audio w skali cen za wysokiej jakości sprzęt audio jest bardzo tanim rozwiązaniem i ciężko w tej materii nabrać kogokolwiek na audio-voodoo.

Teraz, czytając ten wątek zrozumiałem że tak naprawdę poza paroma nielicznymi wyjątkami, starzy i konserwatywni audiofile z tego forum, z ponoć sporym doświadczeniem w przerzucaniu sprzętu po prostu kompletnie nie rozumieją czym jest PC Audio, w ogóle nie znają się na informatyce i na komputerach.

Komputery to dla nich czarna magia, pełna zakłóceń i porażek przy podłączaniu i ustawianiu urządzeń.

Nie rozumieją jak działa komputer i nie mogą go okiełznać tak prosto, jak uruchomić odtwarzacz CD, wsadzić płytę i włączyć "play"

Nie rozumieją hardware, nie rozumieją software, bardzo często coś źle poustawiają w systemie operacyjnym i efekt jest do przewidzenia: komputer nie nadaje się jako źródło wysokiej jakości dźwięku, zostanę przy starej poczciwej płycie CD, technologii z przed dekady.

PC jest dobry jako urządzenie uniwersalne. Jednak najlepsze i najwygodniejsze są komputery specjalizowane wbudowane w odtwarzacze sieciowe, streamery i serwery muzyczne.

PC jest dobry jako urządzenie uniwersalne. Jednak najlepsze i najwygodniejsze są komputery specjalizowane wbudowane w odtwarzacze sieciowe, streamery i serwery muzyczne.

Terminal z Daphile to wyspecjalizowane urządzenie. Wystarczy podłączyć dac po usb i gra ;)

Na pewno nie gorzej niż serwer muzyczny wyprodukowany for audio.

W audio komputer obecnie zastąpił znany kiedyś standard bum-boxa, na którym z powodzeniem można sobie słuchać (i dać posłuchać otoczeniu) swoich ulubionych przebojów disco polo.

Mamy dwie kobiety, tego samego wzrostu i wagi - czyli o tych samych "parametrach".

Tu żeś najważniejszych parametrów nie wymienił i dlatego taki przykład się nie liczy ;-)

I dla tego po konwersji do 44,1kHz będzie kiepskie granie.

Czy kiepskie to się okaże, choć mam w sumie zewnętrzny DAC na 48, więc spróbuję jedno i drugie...

Jaki to DAC ?

po co robisz kompresje przed dakiem ? podaj mu jak najbardziej rozdzielczy plik .

pobierz sterownik od DACa i przydziel go w foobar

W audio komputer obecnie zastąpił znany kiedyś standard bum-boxa, na którym z powodzeniem można sobie słuchać (i dać posłuchać otoczeniu) swoich ulubionych przebojów disco polo.

Czyżby kandydat na wpis miesiąca? Chyba jednak nie. Może jeszcze jakaś złota myśl?

Może coś o "tłuszczy"?

No to może ja.

Audio z komputera zwalnia audiofila z przykrej konieczności kupowania płyt.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.