Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w przeciwfazie - czemu grają lepiej?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie uważacie że połączył tak umyślnie, ponieważ gdy wcześniej było podłączone poprawnie było gorzej?

Zdjęcie pochodzi sprzed roku, gdy wzmacniacz kupił, podłączył, opisał i obfotografował.

Zaś narzekanie pochodzi sprzed paru dni. Więc nie, nie uważamy, że umyślnie podłączył.

Może przewody w lewej z kolumnie głośnikowej też były odwyrtnie podłączone? Co dało jak najbardziej prawidłowy efekt ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gdyby chcieć ją stosować, trza by zamknąć forum... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

No i OK, aż do czasu, gdy przy wymianie kabli głośnikowych pomyliłem fazy i jedną kolumnę podłączyłem odwrotnie.

Zamiast gorzej zrobiło się - lepiej. Stereofonia i 3D zdecydowanie lepsze.

Kurna - dlaczego???

Może kable są kierunkowe?!

W końcu odwrotne połączenie to tak jakbyś włączył odwrotny kierunek przepływu (właściwy).

A dyskutanci dysputują o basach,…

;)

Temat do podwieszenia dla wszystkich czytających wypociny o kablach zasilających, usb, jitterach , transportach itd. Dla wszystkich którzy dają się omamić naukowym wypowiedziom forumowych speców. Facet testujący klocki za tysiące zł, wypowiadający się kwieciście w wielu tematach z punktu "znawcy " nie rozróżnia podłączenia kolumn w przeciw fazie. Ba, słucha tego bałaganu prawdopodobnie ponad rok.Czytuje to forum od jakiegoś czasu-wielu nie można odmówić wiedzy ale sporo wypowiedzi czyta się z uśmiechem na twarzy - tego typu "strzał w kolano" był tylko kwestią czasu.

• Redaktorzy

No, czyli chyba rzecz się wyjaśniła. Tylko trochę nie rozumiem, jak Doktor przekładając teraz kable nie zauważył, że miał wpięte nie w fazie we wzmacniacz?

Bo to zagadkowe forum jest,przecież :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W temacie o Sugdenie pojawia się jednak wpis :

Napisano 29.06.2011 - 17:53

to na sucho tylko było podpięte - do zdjęcia

nigdy nie podłączam wzmaka do prądu bez dokładnego sprawdzenia

on najpierw postał w domowej temperaturze, potem sprawdziłem kable - i znalazłem ten błąd! :)

i dopiero wówczas podłączyłem

. Dziwny pozostaje jedynie fakt że tak osłuchana osoba ma problemy z rozróżnieniem właściwej polaryzacji kolumn no chyba że naprawdę jest jedna wysokotonówka odwrotne wpięta na zwrotnicy.

No, czyli chyba rzecz się wyjaśniła. Tylko trochę nie rozumiem, jak Doktor przekładając teraz kable nie zauważył, że miał wpięte nie w fazie we wzmacniacz?

Z prostej przyczyny - spójrz na fotkę: +, - ,+, - wydaje się ok, dopóki nie spojrzy się na oznaczenia terminali we wzmaku :)

To, że niektórzy nie słyszą kolumn podłączonych w przeciw fazie to pikuś. Fajnie sie czyta ogniste, poetyckie opisy o ostrych trąbkach - no bo przecież trąbki tak grają... Przestrzeń to pogłos, szczegółowość to jakieś syki na wysokich,dalej - potężne bassssssy, 20 cm glośnik to ogromny głosnik, itak dalej.

Nie dość, że wielu kwiecistych pismaków nie słyszy, nie potrafi ustawić sprzętu, nie potrafi przygotować pomieszczenia,a dokładniej akustyki pomieszczenia do słuchania muzyki. Nie maja pojęcia o akustyce, o technice. Ba, nie rozróżniają gdzie jest plus a gdzie minus w bateryjce. Ale oczywiście wypowiadają sie na temat zmian usłyszanych w przepięciu kabli, sieciówek i tp.

Mimo to wierze, że kiedyś wyewoluują, bo to są ich początki. Wiadro zimnej wody zawsze sie przydaje...

Gorzej jak totalny laik czyta ich wpisy i na ich podstawie dokonuje wyborów.

Tak ogólnie ... ad vocem tego sądu koleżeńskiego.

Internet i fora to tylko zbieranina spontanicznych opinii i tylko tak to należy odbierać. Nigdy się tu porządku nie zaprowadzi - to niemożliwe.

W sprawach poważnych nic nie zastąpi recenzowanej publikacji w prestiżowym wydawnictwie.

Przecież to jest prowokacja on chce zobaczyć kto i co na jego temat będzie pisał ...

Ciekawe ilu od wczoraj przełączyło na przeciwfazę żeby zobaczyć jak to jest... a może się coś jeszcze polepszy bez wydawania kasy :-)

W sprawach poważnych nic nie zastąpi recenzowanej publikacji w prestiżowym wydawnictwie.

A które to są prestiżowe, przeglądam regularnie ze dwa ukazujące się na polskim rynku i niczym się one od for nie różnią, najwyżej brakiem możliwości polemiki.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ja bym jeszcze popróbował z fazą sieci.

Odwrócił wtyczkę.

Nie da się.

Mimo to wierze, że kiedyś wyewoluują, bo to są ich początki. Wiadro zimnej wody zawsze sie przydaje...
No właśnie oni ewoluują. Jeszcze 20 lat temu nikt w fachowej prasie nie pisał o kablach, sieciówkach czy kierunkowości. Zobaczycie co będzie za lat 20 ........

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

to tylko Twoje złudzenie, kolumny które obecnie są na rynku to kicha, robione w celu wywołania choroby psychicznej u nabywcy, kto to wogóle wymyślił że kolumna słuchając jej na stojąco gra świetnie a na siedząco fatalnie, z boku też hu...o, czasem trzeba podskoczyć żeby chociaż trochę basu z tego g... usłyszeć, przewaliem masę kolumn z różnej półki cenowej różnych firm i zawsze to samo jeżdżenie po pokoju i szukanie optimów co za głupota, kolumna ma dobrze grać w każdym miejscu, na obecnym etapie techniki nie jest to wielka filozofia myślę ale rynek rządzi sie innymi kategoriami co zrobić zby klient początkowo zachwycony po miesiącu był wnerwiony i chciał już wymieniać na inne i wywalał znowu kasę, ja z tym skończyłem i mam święty spokój

to tylko Twoje złudzenie, kolumny które obecnie są na rynku to kicha, robione w celu wywołania choroby psychicznej u nabywcy, kto to wogóle wymyślił że kolumna słuchając jej na stojąco gra świetnie a na siedząco fatalnie, z boku też hu...o, czasem trzeba podskoczyć żeby chociaż trochę basu z tego g... usłyszeć, przewaliem masę kolumn z różnej półki cenowej różnych firm i zawsze to samo jeżdżenie po pokoju i szukanie optimów co za głupota, kolumna ma dobrze grać w każdym miejscu, na obecnym etapie techniki nie jest to wielka filozofia myślę ale rynek rządzi sie innymi kategoriami co zrobić zby klient początkowo zachwycony po miesiącu był wnerwiony i chciał już wymieniać na inne i wywalał znowu kasę, ja z tym skończyłem i mam święty spokój

Jak masz takie jazdy z brzmieniem w pionie, to zainteresuj się kolumnami z bardziej stromymi filtrami (a nie szrotem z "ałdiofilskimi" filtrami 1 rzędu). Ew. pomyśl o kolumnach koncentrycznych.

Ba, nie rozróżniają gdzie jest plus a gdzie minus w bateryjce. Ale oczywiście wypowiadają sie na temat zmian usłyszanych w przepięciu kabli, sieciówek i tp.

Już się przestraszyłem Zdzichu, żeś i Ty zgłupiał i bateryjki Wieszasz na terminalach…

;)

Ile było kiedyś dyskusji na Forum, plusem czy minusem powiesić na plusie czy minusie terminala…

:D

Nawet jakąś mądrą nazwę to nosi…

A co komu szkodzi taka bateryjka? Przecież to dodatkowe źródło polaryzacji bo chyba nie prądu...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.