Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy audiofilski pokój

Marek Lacki

Rekomendowane odpowiedzi

Ten jest różnicowy,...do pewnego stopnia wyczuwa wilgoć.

Raczej upływność prądu,rzędu 30mA,nowe ok 15-17mA i ma chronić Twoje życie a nie system,przede wszystkim.

Trzeba mierzyć co kilka lat bo z czasem RCD to atrapy,które już dawno straciły parametry odnośnie czasu zadziałania i upływności.

l'enfant sauvage

Trzeba mierzyć co kilka lat bo z czasem RCD to atrapy,które już dawno straciły parametry odnośnie czasu zadziałania i upływności.

Za wykonywanie tej dodatkowej usługi podziękujmy małym chińskim rączkom robiącym śliczniutkie taniutkie urządzonka.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Do pełni szczęścia ulubiłem sobie, firmę Legrand (nie mam żadnej umowy z tą firmą) bardzo solidne wyroby, śruby montażowe solidne, gładkie z dużą powierzchnią styki, sprężyny zaciskowe stalowe mocno zaciskowe, głębokie gniazda, które sztywno trzymają wtyczki, bardzo solidne, no już o pięknym designie nie wspomnę.

Duży wybór akcesorii, potrzebnych do wykonania wysokiej klasy instalacji elektrycznych.

gniazda_main.jpg

to już lepiej bez mostkowania bolca z zerem,...bardziej bezpiecznie dla urządzeń.

Ani dla urządzeń, ani dla ludzi nie jest to bezpieczne. Nie można do tego namawiać. Bez bolca tylko w urządzeniach w drugiej klasie ochronności. Urządzenia z metalową obudowa zawsze z bolcem powinny być używane. Chyba że urządzenia z metalową obudową są wykonane w drugiej klasie ochronności. Inaczej narażamy nie tylko siebie ale i domowników.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Kurcze to przy okazji Marek może zrobi pomiary akustyki z różnymi gniazdkami jak będzie testował.

W końcu będzie można ocenić jak mocno degraduje takie gniazdko czy też 5 metrów przewodu w ścianie.

Albo będzie robił pomiary na sprzęcie podłączonym do listwy i bezpośrednio do gniazdek.

Myślę że to wniosło by nową jakość do pomiarów akustyki.

Kurcze to przy okazji Marek może zrobi pomiary akustyki z różnymi gniazdkami jak będzie testował.

W końcu będzie można ocenić jak mocno degraduje takie gniazdko czy też 5 metrów przewodu w ścianie.

Albo będzie robił pomiary na sprzęcie podłączonym do listwy i bezpośrednio do gniazdek.

Jak wyłożycie całe ściany gniazdkami to na pewno pomiary to wykażą :).

Do pełni szczęścia ulubiłem sobie, firmę Legrand

Może i fajna ale np. w pracy po dłuższym użytkowaniu do ich gniazdek nie mogę wepchnąć wtyczki z kompa, tak jest zabezpieczone przed dziećmi ;). Kątowe wtyczki modułowe z takim przyciskiem żeby łatwiej wyciągnąć z gniazda rozpadają się na niby fajnym zawiasie montażowym. W sumie trochę mnie to dziwi bo to już nie tak tani target?

I właśnie o to mi chodziło, że wtyczki są bardzo sztywno mocno usztywnione, osadzone w gnieździe, a co wepchnięcia wtyczki jest pokazane na rysunku, trzeba umiejętnie w prawo w lewo i wskakuje,....jak dziecko;0)

I właśnie o to mi chodziło, że wtyczki są bardzo sztywno mocno usztywnione, osadzone w gnieździe, a co wepchnięcia wtyczki jest pokazane na rysunku, trzeba umiejętnie w prawo w lewo i wskakuje,....jak dziecko;0)

Kto by tam rysunki oglądał :)

Tutaj na tym zdjęciu widać, że zasilanie do trzech listew jest pociągnięte z rożnych oddalonych od siebie obwodów w ścianach,...i każde z urządzeń w ten sposób nie ma na siebie wpływu, jak pisałem wcześniej.

Dla normalnego systemu, nie tak rozbudowanego jak widzimy, wystarczy poprawnie przygotowana instalacja na 3-4 urządzenia i nie potrzebne będą listwy.

1556409_595120140563928_843871460_o.jpg

System? Chyba raczej TERRARIUM ;)

...i prawidłowo wykonany uziom, w żadnym wypadku nie mostkować z zerem, można w ten sposób na robić sobie kłopotu,... to już lepiej bez mostkowania bolca z zerem,...bardziej bezpiecznie dla urządzeń.

Nie wiem czy kolega zdaje sobie sprawę jaką odpowiedzialność bierze na siebie powyższym stwierdzeniem... Urządzenia wykonane w pierwszej klasie ochronności podłączone bez uziomu lub przynajmniej zerowania mają napięcie na obudowie (i to wyczuwalne dłonią), a takiej sytuacji bezpieczną raczej nazwać nie można.

Tak,.. są urządzenia, które mogą być w ten sposób podłączane i tak się też robi, a jeżeli mamy urządzenia audio, których jest kilka, wszystkie są pod napięciem i są jeszcze ze sobą pospinane interkonektami, może się wytworzyć pętla masy, gdzie transformatory mogą delikatnie brumieć, w tej sytuacji lepiej nie mostkować, a posiadać dobrze wykonany uziom,

Azus ale pokazujesz chyba ustawke w pokoju hotelowym gdzie gniazdko jest na kazdej scianie aby bylo wygodnie dla klienta hotelu :)

tak czy siak wszystko jest na jednej fazie więc skąd przekonanie ze nie maja na siebie wpływu

wszystko to tylko gdybania

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

zasilanie do trzech listew jest pociągnięte z rożnych oddalonych od siebie obwodów w ścianach,...i każde z urządzeń w ten sposób nie ma na siebie wpływu, jak pisałem wcześniej.

A czym się różnią elektrycznie trzy gniazda na trzech ścianach ciągnięte z jednego źródła od trzech przedłużaczy zasilonych z jednego gniazda np. z przedpokoju? :)

To ewentualne zakłócenia zabłądzą sobie i nie trafią po drucie? :).

Na temat elektryczności to może już nie pisz lepiej. Bo dziwne rzeczy ci wychodzą :).

Jeżeli w domu masz jakiekolwiek zakłócające urządzenia, to tylko filtr przeciw zakłóceniowy może ewentualnie pomóc wstawiony najlepiej na zasilaniu tegoż urządzenia. Wtedy wszyskim innym urządzeniom w twojej domowej sieci będzie lepiej się pracowało. Same dłuższe druty z innej ściany nie pomogą.

Azus ale pokazujesz chyba ustawke w pokoju hotelowym gdzie gniazdko jest na kazdej scianie aby bylo wygodnie dla klienta hotelu :)

tak czy siak wszystko jest na jednej fazie więc skąd przekonanie ze nie maja na siebie wpływu

wszystko to tylko gdybania

Eeeeeeeeeeeetam wystarczy poprowadzić osobną linie zasilającą audio z elektrowni........bezpośrednio.

Dlatego, jak się kiedykolwiek będę budował, to tylko w miejscu, gdzie za miedzą jest elektrownia, najlepiej wiatrowa, bo ekologiczny prąd jest the best. Czysta gładkość :-P

Prąd a elektr. wiatr. absolutnie niegładki, jest skupowany przez elektrownie normalne i po uzdatnieniu oraz zmieszaniu z resztą dostarczany do odbiorców. Prąd bezpośrednio z elektrowni wiatr. nie nadaje się prawie do niczego. Można go wykorzystywać tylko do zasilania bardzo niewybrednych urządzeń, np. ogrzewania elektrycznego.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Odradzam łączenie każdego gniazdka osobnym kablem z tablicy. Może to powodować pętle masy.

U siebie mam 2x po 3 gniazdka (jedna linia umownie nazwana DIGITAL a druga ANALOG) i już kilka razy zdarzyło mi się, że po wpięciu wzmacniaczy i odtwarzacza do różnych linii, był problem z przydźwiękiem. Przepięcei wszystkiego na jedną wspólną linię, problem rozwiązywało. U mnie kable mają ok 12m (od gniazdka do tablicy).

Rozwiązanie 2x 3 jest optymalne, bo w przypadku problemów z przydźwiękiem j.w. można wszystko zasilić z jednej linii, a jeżeli się uda - rozdzielić na 2 linie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeżeli pytasz o moje rozwiązanie, to każdy kabel idzie do własnego bezpiecznika, a potem dalej zasilane są z jednej fazy (na której nie ma nic innego).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Odradzam łączenie każdego gniazdka osobnym kablem z tablicy. Może to powodować pętle masy.

U siebie mam 2x po 3 gniazdka (jedna linia umownie nazwana DIGITAL a druga ANALOG) i już kilka razy zdarzyło mi się, że po wpięciu wzmacniaczy i odtwarzacza do różnych linii, był problem z przydźwiękiem.

Jak czytam takie bajki to sie pytam ......skąd miałeś elektryków??........bo w Warszawie jest szkoła Otwocka i z Serocka,,,,,,,,a u Ciebie skąd byli?

Pewnie to jakieś bociany z Polski ................tzn. przelotem do Ciebie wstąpili na fuchę)

To jest tak jak sie nie ma pojęcia ...to zaraz narastaja problemy.W bloku lub innym domu zbiorowym możesz se tylko pomarzyć o dobrym prądzie.

Nawet Pure Power nie pomoże,bo bezposrednio do słupa nikt Ci nie wyrazi zgody.

W bloku lub innym domu zbiorowym możesz se tylko pomarzyć o dobrym prądzie.

Nawet Pure Power nie pomoże,bo bezposrednio do słupa nikt Ci nie wyrazi zgody.

SA - tak krawiec kraje, jak mu staje (materii).

Skoro nie może "bezpośrednio do słupa" to co ma zrobić?

Postawić własny słup a na nim przyłącze :).

Obawiam się jednak, że tzw. warunki na przyłącze energetyczne będą z góry narzucone takie jakie wypracowała sobie energetyka w danym regionie. W bloku jest inna sytuacja nieco. Wielu zakłócaczy dookoła jest po prostu i nawet prosto ze słupa przez okno może nie pomóc, bo wiele śmieci i tak idzie nie tylko drutami :). Domki na uboczu miast maja przewagę w tej materii :). Jedyny ratunek to cała instalacja w ekranie i modlenie się że na liczniku wiele się zakłóceń zatrzyma/osłabi. A tak się dzieje faktycznie, przynajmniej w tych starych tradycyjnych "liczydłach". Kolega z firmy ochroniarskiej próbował kiedyś wyjść sygnałem alarmowym od klienta po sieci elektrycznej (podobnie jak kiedyś chciano neta puszczać przez gniazdka) i za licznikiem już zero sygnału miał :). Nie poszło, założył GSM'a. Blokowiska nic wdzięcznego dla prądu. Sami sobie nawzajem śmiecimy, nie tylko po klatkach ale i po instalacjach różnymi badziewnymi zasilaczykami w naszych urządzeniach :). I jakość prądu z elektrowni nic tu nie ma do gadania. Psujemy ją tak jak powietrze smrodem ze zsypów :))).

• 2 tygodnie później...

U siebie mam 2x po 3 gniazdka (jedna linia umownie nazwana DIGITAL a druga ANALOG) i już kilka razy zdarzyło mi się, że po wpięciu wzmacniaczy i odtwarzacza do różnych linii, był problem z przydźwiękiem. Przepięcei wszystkiego na jedną wspólną linię, problem rozwiązywało. U mnie kable mają ok 12m (od gniazdka do tablicy).

Rozwiązanie 2x 3 jest optymalne, bo w przypadku problemów z przydźwiękiem j.w. można wszystko zasilić z jednej linii, a jeżeli się uda - rozdzielić na 2 linie.

Tutaj jest trochę inaczej. Każde gniazdko ma swój oddzielny kabel z tablicy, dlatego że jest oddzielnym gniazdkiem. 8 gniazdek zrobiłem tylko dlatego, aby móc dowolnie ustawić sobie system i nie być skazanym na jedną ścianę. Zatem sprzęt w całości podłączany jest do jednego wybranego gniazdka.

Dokonałem dziś pierwszych odsłuchów po wstępnym zaadoptowaniu pokoju na szybko gąbkami itp.

Sprawdziłem dwa rozważane ustawienia i okazało się, że uzyskałem skrajnie różne wyniki.

Ustawienie na krótszej ścianie z różnymi wariantami ustawienia miejsca odsłuchu i optymalizowaniem pozycji kolumn (głównie kolumny w 1/3 długości i po 1/5 szerokości od ścian bocznych, a słuchacz w 1/3 lub w 2/7 długości od ściany tylnej), dało wyniki FATALNE. Dźwięk był po prostu zły: bez stereofonii, z podbitym średnim basem i brakiem niskiego, brakiem góry oraz kompletnie zniekształconą średnicą. To oczywiście wynik zbyt dużego czasu pogłosu, ale...

Obrót o 90 st. i ustawienie kolumn w pozycji na ścianie długiej, czyli tej z balkonem w oddaleniu 1/5 długości (która jest szerokością pokoju) oraz mojej głowy w 1/7. Odstawienie kolumn od ścian bocznych w odległości 2/7 szerokości (która jest długością).

W przybliżeniu kolumny stoją ok. 85 cm od ściany tylnej i ok. 244 cm od ścian bocznych. Ja siedzę od tylnej (długiej) ściany oddalony o 63 cm. Efekt? Mimo, można powiedzieć, braku adaptacji, dźwięk jest super. Bas jest niemal wzorowy, stereofonia dobra, ale będzie lepsza. Można słuchać bardzo głośno.

Zostaję zatem przy ustawieniu na długiej ścianie i będę teraz pracował nad akustyką.

Nie przeginaj.

Tutaj jest trochę inaczej. Każde gniazdko ma swój oddzielny kabel z tablicy, dlatego że jest oddzielnym gniazdkiem. 8 gniazdek zrobiłem tylko dlatego, aby móc dowolnie ustawić sobie system i nie być skazanym na jedną ścianę. Zatem sprzęt w całości podłączany jest do jednego wybranego gniazdka.

Dokonałem dziś pierwszych odsłuchów po wstępnym zaadoptowaniu pokoju na szybko gąbkami itp.

Sprawdziłem dwa rozważane ustawienia i okazało się, że uzyskałem skrajnie różne wyniki.

Ustawienie na krótszej ścianie z różnymi wariantami ustawienia miejsca odsłuchu i optymalizowaniem pozycji kolumn (głównie kolumny w 1/3 długości i po 1/5 szerokości od ścian bocznych, a słuchacz w 1/3 lub w 2/7 długości od ściany tylnej), dało wyniki FATALNE. Dźwięk był po prostu zły: bez stereofonii, z podbitym średnim basem i brakiem niskiego, brakiem góry oraz kompletnie zniekształconą średnicą. To oczywiście wynik zbyt dużego czasu pogłosu, ale...

Obrót o 90 st. i ustawienie kolumn w pozycji na ścianie długiej, czyli tej z balkonem w oddaleniu 1/5 długości (która jest szerokością pokoju) oraz mojej głowy w 1/7. Odstawienie kolumn od ścian bocznych w odległości 2/7 szerokości (która jest długością).

W przybliżeniu kolumny stoją ok. 85 cm od ściany tylnej i ok. 244 cm od ścian bocznych. Ja siedzę od tylnej (długiej) ściany oddalony o 63 cm. Efekt? Mimo, można powiedzieć, braku adaptacji, dźwięk jest super. Bas jest niemal wzorowy, stereofonia dobra, ale będzie lepsza. Można słuchać bardzo głośno.

Zostaję zatem przy ustawieniu na długiej ścianie i będę teraz pracował nad akustyką.

Nie przeginaj.

witam u mnie w moim przypadku / pokoj odsluchowy na krotkiej scianie bylo to samo co kolega wyzej opisuje a na scianie dlugiej sprzet grał o niebo lepiej . Nawet akustyk podczas pomiaru sugerowal abym ustawienie i cala adaptacje przeprowadzil z rozwazeniem sciany krotkiej ale sie uparłem ze sciana dluga bedzie lepsza :) teraz juz po calej ukonczonej adaptacji jest bardzo dobrze i w moim przypadku sciana dluga pokazala ze w tej konfiguracji ( ustawienie i odleglosci kolumn , sluchacza sa zblizone j/w ) gra bardzo dobrze nawet bym napisal ze .....? pozdrawiam

Wałkowałem to samo w swoim pokoju.

Na krótkiej ścianie może nieco scena zyskiwała w głąb ( bez adaptacji ).

Poza tym rozstawienie na długiej ścianie - lepszy bas , lepsza szerokość sceny , bardziej namacalne instrumenty.

Jak zacząłem się bawić w adaptacje ( czyli póki co własnymi środkami ) - zaczęło być jeszcze lepiej.

Podpatrzyłem u Kolegi powyżej dość mocne wysunięcie kolumn w stronę słuchacza i adaptacja ściany za głową.

To daje bardzo dużo ! Nie wiem jak zachowałoby się inne pomieszczenie - inne proporcje i inna adaptacja, ale w moim przypadku popieram opinie powyżej.

Nastąpiły pewne korekty. Kolumny zamiast w 1/5 głębokości pomieszczenia (która jest tego pomieszczenia szerokością), powędrowały bliżej mnie, na 1/3, natomiast ich odległość od bocznych (krótkich) ścian zmieniła się z 2/7 na 1/3. Głowa nadal 1/7 od tylnej ściany.

Co się zmieniło? Stereofonia była w ustawieniu na krótkiej ścianie, mimo silnego tłumienia wszystkich pierwszych odbić beznadziejna. Na długiej, w ustawieniu, które opisałem ostatnio, stereofonia była już dobra, ale daleko jej było do tego, do czego jestem przyzwyczajony. Ustawienie, które opisałem teraz, spowodowało, przy tych samych elementach tłumiących, oczywiście skorygowanych miejscowo (za pomocą lustra) poprawę jakości stereofonii do standardu docelowego, czyli doprowadzenie do ostrej lokalizacji, która nie budzi najmniejszych wątpliwości, co do położenia źródeł pozornych.

Myślę, że wnioski z tych prób są dość jasne. Najważniejsze jest USTAWIENIE, a kwestia ustrojów akustycznych, to na tle ustawienia jednak kosmetyka.

Jeszcze dziś to jednak zweryfikuję, gdyż przejedzie do mnie testowy komplet rozpraszaczy Acoustic Manufacture. Będzie to 8 szt. ustrojó 1D o wymiarach 122 x 60 w poziomie oraz dwa ustroje 2D o wymiarach 82 x 82 cm. Szczegółowe wrażenia opiszę w nr 3/2014 Audio Video.

Wlasnie...... pole bliskiego odsluchu , mam dosyc duze kolumny i w takim ustawieniu jak je ustawilem nie powinno byc dobrze a jest wrecz odwrotnie ? doskonale . Nawet kolega opisywal wrazenia w AV z odsluchu mych kolumn ze pole bliskiego odsluchu to wrecz idealne miejsce dla V4. A na dodatek tylko samemu mozna sie przekonac ustawiajac kolumny gdzie one graja najlepiej. W moim odczuciu akustyka na tyle mi pomogla ze zlikwidowala nie tylko poglos ale wyrownala cale pasmo a to jest bardzo wazne nie ma podbic co wplywa na wierniejsze odtworzenie instrumentow a takze polepsza odtwarzanie /sluchanie muzyki.

Czy tu ktoś robi pomiary?

Marku fajnie, że coś robisz co sprawia Ci przyjemność. Ale to wszystko wydaje się pisane palcem po wodzie. Twoje odczucia są ważne, ale w takiej formie to można czytać o wszystkim. Nawet jak piszesz o ustrojach to podajesz markę a nie jego parametry. Owszem znam te ustroje i ich parametry, ale ktos kto liczy ze cos wyniesie z rego tematu moz to byc rozczarowany. Nie piszesz o problemach akustycznych i ich przeciwdziałaniu. Tutaj Panowie rozwodzą się kilka stron nad jakością wtyczek. Nie odbieraj mnie negatywnie, po prostu taka drobna sugestia w kwestii podejścia do tematu. Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.