Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  73 członków

Octave Klub
IGNORED

Klub miłośników marki OCTAVE

Rekomendowane odpowiedzi

Wypada jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że te wzmacniacze to zupełnie inna estetyka grania i dobrze byłoby zrobić taki test na różnych kolumnach.

Octave polubi się z dynaudio, cayin niekoniecznie i to da zły obraz. Będą i sytuacje odwrotne.

Wiadomo, że to nic odkrywczego, że gra cały system, ale warto na to zwrócić uwagę przy takich porównaniach.

Edytowane przez konradwo

Kolega napisał "sparing" - stąd moja odpowiedź. Ale jeżeli ma to być po prostu porównanie np w oparciu o przygotowane kryteria to Ok.

Co do drogowskazu to i tak zostanę przy swoim słuchu :-)

zabrakło magicznego cudzysłowu, więc niech będzie porównanie i myślę, że wszyscy będą ,, zdrowi".

Lubię testy i porównania, można poznać nowe brzmienia. Chętnie zaproszę do siebie na odsłuch i porównanie z Octave V70SE posiadacza Cayina A70 MkII.

Skontaktuję się zatem z kolegą na priv, aby nie zaśmiecać wątku i w lutym możemy się na spokojnie umówić.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

U mnie był Hegel H160 i wydawało się, że to szczyt moich marzeń:) Teraz myślę, że nawet H360 miał by problem aby konkurować z V70SE. To kawał dobrej elektroniki.

U mnie był Hegel H160 i wydawało się, że to szczyt moich marzeń:) Teraz myślę, że nawet H360 miał by problem aby konkurować z V70SE. To kawał dobrej elektroniki.

Marzenia to jak sen, i o poranku rozpływają się :-) Hegel to generalnie specyficzne wzmacniacze a ich własciciele kiedy połapią się szybko zmieniają na coś innego.Kiedy porównasz Octave V70 z Mastersoundem albo z Air Tightem będzie podobnie ale na pewno będziesz miał marzenia które wcześniej czy później zrealizujesz na 100%.

Marzenia to jak sen, i o poranku rozpływają się :-) Hegel to generalnie specyficzne wzmacniacze a ich własciciele kiedy połapią się szybko zmieniają na coś innego.Kiedy porównasz Octave V70 z Mastersoundem albo z Air Tightem będzie podobnie ale na pewno będziesz miał marzenia które wcześniej czy później zrealizujesz na 100%.

Czyzbyś porównywał, ze piszesz z taką pewnością? Porównywałem z Air Tightem 300b na lampach Sophia i nie byłem skłonny się zamienić. Całkiem możliwe że na WE byłoby dużo lepiej. Niestety trzeba pamiętać, że brzmienie wzmacniacza lampowego w dużej mierze zależy od użytych lamp. Nie dalej jak przedwczoraj zrobiłem próbę i włożyłem do Octave lampy które były na wyposażeniu w momencie zakupu: Sovteki i electro harmonixy - nie dało się słuchać dźwięk stracił cały swój blask.

Wśród wzmacniaczy które mniej lub bardziej mnie zauroczyły był set42 od amplifona i Reimyo z lampami WE no ale to Set-y z push pulli Octave jest jednym z lepszych rozwiązań z jakimi miałem do czynienia.

Zgadzam się w 1000%.

Dorzucę tylko mały dodatek : monobloki w klasie A na lampach 300b

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kiedy porównasz Octave V70 z Mastersoundem albo z Air Tightem

No właśnie !!! Miałem w domu v70 i nie za bardzo mi się podobało. Podobnie jak Accu 370 dźwięk był jak dla mnie sterylny za bardzo.

Jeśli chodzi o push pull zdecydowanie bardziej Primaluna mi odpowiada - nie tak sterylnie, w sumie po zmianie na KT120 wszysto ok. Poprawnie.Wersja Dialogue HP.

UR Sinfonia jeśli chodzi o barwę grało najlepiej, tylko już mniejsza dowolność z kolumnami. Trochę też selektywność mniejsza, chyba, że to efekt porównania z v70.

Niestety drugi raz nie chcieli mi pożyczyć tego wzmaka do ostatecznej decyzji :( wręcz nie przyjemnie się skończyło

No i teraz sedno. Ostatnio w sklepie usłyszałem zestaw AudioNote. Conqueror + kolumny AN (nie wiem któy model dokładnie). Póki grało to z cd było normalnie, ale po zmianie na gramofon umarłem. Było super. Dźwięk powiększył się 2razy, przestrzeń, powietrze, klimat.

W gramofon nie pójdę, nie stać mnie, ale może coś SE, klasa A i nowe w miarę skuteczne kolumny - tylko czy coś za ok 20k da się kupić ???. Moje obecne muszę sprzedać.

Air Tight za duży budżet, ale Mastersound osiągalny, może jednak UR Sinfonia, albo wspomniany Amplifon set42. Dużo się pisze, że jest super, jak widzę sporo osób go ma i chwali.

bardziej mnie zauroczyły był set42 od amplifona

I tak się zastanawiam, czy przy ograniczonym budżecie i bez gramofonu pakować się w tak ekstawaganckie sprzęty jak 300B.

Podobno żeby to miało sens to dwie porządne lampy 300B to kilka tysięcy zł ??

Czy jednak Push Pull Primaluna i nowe kolumny i cieszyć się z tego co mam :)

Takie moje rozsterki.

I tak się zastanawiam, czy przy ograniczonym budżecie i bez gramofonu pakować się w tak ekstawaganckie sprzęty jak 300B.

Takie moje rozsterki.

Push pull to też dobre wzmaki - te co wymieniłeś + np Ars-Sonum Filarmonia. Co do 300B - na początek średnie lampy wystarczają a i tak jest ..... powietrze nasączone muzyką, plastycznie, bajecznie. Zmierzyłem się A klasa Accuphase i .... zakochałem. Chociaż A klasa + Pre Lampowy też super! Tylko w 300B jest dla mnie to coś czego nie ma gdzie indziej. Nie zwracasz uwagi czy to gra tak czy siak (mniej czy bardziej rozdzielczo , czy scena Ok) - po prostu przepadasz !

No właśnie !!! Miałem w domu v70 i nie za bardzo mi się podobało. Podobnie jak Accu 370 dźwięk był jak dla mnie sterylny za bardzo.

Jeśli chodzi o push pull zdecydowanie bardziej Primaluna mi odpowiada - nie tak sterylnie, w sumie po zmianie na KT120 wszysto ok. Poprawnie.Wersja Dialogue HP.

UR Sinfonia jeśli chodzi o barwę grało najlepiej, tylko już mniejsza dowolność z kolumnami. Trochę też selektywność mniejsza, chyba, że to efekt porównania z v70.

Niestety drugi raz nie chcieli mi pożyczyć tego wzmaka do ostatecznej decyzji :( wręcz nie przyjemnie się skończyło

No i teraz sedno. Ostatnio w sklepie usłyszałem zestaw AudioNote. Conqueror + kolumny AN (nie wiem któy model dokładnie). Póki grało to z cd było normalnie, ale po zmianie na gramofon umarłem. Było super. Dźwięk powiększył się 2razy, przestrzeń, powietrze, klimat.

W gramofon nie pójdę, nie stać mnie, ale może coś SE, klasa A i nowe w miarę skuteczne kolumny - tylko czy coś za ok 20k da się kupić ???. Moje obecne muszę sprzedać.

Air Tight za duży budżet, ale Mastersound osiągalny, może jednak UR Sinfonia, albo wspomniany Amplifon set42. Dużo się pisze, że jest super, jak widzę sporo osób go ma i chwali.

Takie moje rozsterki.

Pożycz Amplifona SET 42, lampy masz za grosze a dźwięk i wykonanie jest unikatowe. Do tego tanie i trwałe lampy mocy 500-600zł/para i oczywiście ponad 40W mocy, które napędzą 90% kolumn. Do tego dynamika i rozdzielczość, o której 300B mogą jedynie śnić. W cenie 27kzł za model podstawowy nie ma absolutnie konkurencji. Do tego świetnie trzyma wartość, raz był na rynku wtórnym i szybko zniknął.

Para dobrych 300B to ponad 6000zł. O oryginałach WE NOS nawet nie wspominam. Minimum to carbon za 3400.

http://www.sophiaelectric.eu/pl/b/royal-princess-300b/0?r=176

Pożycz Amplifona SET 42, lampy masz za grosze a dźwięk i wykonanie jest unikatowe. Do tego tanie i trwałe lampy mocy 500-600zł/para i oczywiście ponad 40W mocy, które napędzą 90% kolumn. Do tego dynamika i rozdzielczość, o której 300B mogą jedynie śnić. W cenie 27kzł za model podstawowy nie ma absolutnie konkurencji. Do tego świetnie trzyma wartość, raz był na rynku wtórnym i szybko zniknął.

Para dobrych 300B to ponad 6000zł. O oryginałach WE NOS nawet nie wspominam. Minimum to carbon za 3400.

http://www.sophiaelectric.eu/pl/b/royal-princess-300b/0?r=176

No i właśnie ta pogoń za rozdzielczością, dynamiką mikro i makro itd. A jak się nie spodoba to kolejny wzmacniacz i kolejny. Octave V80 SE jest mega dynamiczny i mega rozdzielczy i mógłby pokonać tego Amplifiona a jego kolejny i kolejny. Wszystkie są dobre ale dla mnie gdzieś trzeba się zatrzymać i posłuchać muzyki. Słuchałem 300b za 3000 set i grało pięknie. Piszesz kolego że 300b może śnić o rozdzielności i dynamice - to ja powiem przekornie - te lampowiec może śnić o takiej barwie :-) Trzeba posłuchać i zdecydować, a niż zmiażdży Amplifiona bi po prostu pięknie gra :-)

Czy Amplifon SET 42 zagra dobrze taką muzykę jak rock, klasyczna, elektroniczna, soul, instrumentalna?

Pytam bo sam szukam docelowego wzmacniacza, ale wybór jest trudny, zwłaszcza bo przeczytaniu różnych opinii tutaj.

Np. Octave V80SE jest wzmacniaczem uniwersalnym i gra fajnie każdą muzykę, jest solidnie wykonany ale jedni piszą że jest super a drudzy, że nie ma się czym zachwycać i z Amplifonem nie ma co porównywać :)

Accuphase E-470 też jest ciekawą propozycją, ponoć uniwersalną jeśli chodzi o muzykę, wykonanie bez zarzutu. Ceny urządzeń podobne, może ktoś podpowie czym warto się zainteresować, przed zakupem na pewno ich odsłucham ale jak wygląda np. awaryjność tych marek.

Wiem że to sprzęty nowe ale jeśli chodzi o firmy to pewnie można coś z doświadczenia napisać, Accu z tego co czytałem jest bardzo solidny, Octave chyba :) też, Amplifon ponoć się bardzo grzeje :)

Edytowane przez Music_FAN
Czy Amplifon SET 42 zagra dobrze taką muzykę jak rock, klasyczna, elektroniczna, soul, instrumentalna?

Pytam bo sam szukam docelowego wzmacniacza, ale wybór jest trudny, zwłaszcza bo przeczytaniu różnych opinii tutaj.

Np. Octave V80SE jest wzmacniaczem uniwersalnym i gra fajnie każdą muzykę, jest solidnie wykonany ale jedni piszą że jest super a drudzy, że nie ma się czym zachwycać i z Amplifonem nie ma co porównywać :)

Accuphase E-470 też jest ciekawą propozycją, ponoć uniwersalną jeśli chodzi o muzykę, wykonanie bez zarzutu. Ceny urządzeń podobne, może ktoś podpowie czym warto się zainteresować, przed zakupem na pewno ich odsłucham ale jak wygląda np. awaryjność tych marek.

Wiem że to sprzęty nowe ale jeśli chodzi o firmy to pewnie można coś z doświadczenia napisać, Accu z tego co czytałem jest bardzo solidny, Octave chyba :) też, Amplifon ponoć się bardzo grzeje :)

Ja nie spotkałem wzmacniacza który zagra dobrze te wszystkie gatunki muzyczne.

Chciałbym mieć wzmacniacz, który się popsuje od czasu do czasu ale gra rak jak chce. Myślę że w tych cenach powinieneś szukać dobrego i SWOJEGO brzmienia.

Accu się nie psują ale pytanie czy grają tak jak chciałbyś - w tej kasie jest sporo możliwości.

Ja nie spotkałem wzmacniacza który zagra dobrze te wszystkie gatunki muzyczne.

Chciałbym mieć wzmacniacz, który się popsuje od czasu do czasu ale gra rak jak chce. Myślę że w tych cenach powinieneś szukać dobrego i SWOJEGO brzmienia.

Accu się nie psują ale pytanie czy grają tak jak chciałbyś - w tej kasie jest sporo możliwości.

Amplifion

Ars-Sonum

Octave

Accuphase

Audio Research (integra)

I inne

Niby dlaczego ma nie zagrać? GMka to super dynamiczna lampa. Spytaj Diogenesa.

Amplifon SET 42 gra przepięknie tylko raczej nie jest to wzmacniacz, który mógłby sobie grać w weekendy od rana do wieczora, biorąc pod uwagę pobór mocy i ciepło które wydziela. Jako drugi set pewnie chciałbym mieć, jakbym planował drugi system.

Amplifon SET 42 gra przepięknie tylko raczej nie jest to wzmacniacz, który mógłby sobie grać w weekendy od rana do wieczora, biorąc pod uwagę pobór mocy i ciepło które wydziela. Jako drugi set pewnie chciałbym mieć, jakbym planował drugi system.

Słuchałeś Amplifonoa u siebie w domu ? Ja słucham dość selektywnie, czasem tylko kilka godzin w tyg, więc z tym mam nadzieję dam radę żyć. Pytanie, czy w lato da się słuchać ? Czy musi być klimatyzacja ?

Czytając recenzję, z przymrużeniem oka oczywiście ale jakby nie było to jakaś wskazówka zawsze jest, Octave V80SE a także Accuphase E-470 przeczytałem że są to świetne wzmacniacze, które zagrają dobrze każdą muzykę.

Pozostaje do nich dobrać kolumny, pod swoje preferencje, bo polubią się one z większością kolumn, wiadomo że zawsze znajdą się jakieś z którymi akurat się nie zgrają.

Niby dlaczego ma nie zagrać? GMka to super dynamiczna lampa.

No właśnie, użytkownik Szymon1 chyba ma doświadczenie w tematyce audio, jak ktoś zagląda na forum to wie :), więc takie sprzęty istnieją :)

Edytowane przez Music_FAN

Słuchałeś Amplifonoa u siebie w domu ? Ja słucham dość selektywnie, czasem tylko kilka godzin w tyg, więc z tym mam nadzieję dam radę żyć. Pytanie, czy w lato da się słuchać ? Czy musi być klimatyzacja ?

Mam jeden system i Octave gra czasem w tle 12 godz. na dobę, więc to świadomy wybór lampy. Jak słuchasz tak jak piszesz to będziesz zadowolony nawet latem bez klimatyzacji:)

Nadmienię, ze u mnie Octave gra tylko muzykę, TV żyje własnym życiem, ale głównie śpi:)

• Moderatorzy

Ja nie rozumiem tych wszystkich Waszych udziwnień z prądem - jedna płyta CD kosztuje ok 50zł, a większość z nas kilka płyt w miesiącu kupuje i nikogo nie boli że to wydatek na audio.

Taki Amplifon ciagnie koło 450W, więc nawet słuchając 12h to koszt ok 3zł. Słuchając dzień w dzień 90zł miesięcznie - a przecież nikt nie słucha 12h przez 365 dni w roku bo to nie realne...Wg. mnie realny koszt prądu korzystania z takiego wzmacniacza bardzo intensywnie, czyli 6h 6 dni w tygodniu wynosi 35-45zł miesięcznie. Czy to na prawdę tak duża kwota by to przeżywać? Zwłaszcza, że słuchając na ekonomicznym tranzystorze AB też pewnie zużył by te 10-15zł wiec daje to różnicę całych 20-30 zł miesięcznie...

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Octavka też na powietrze nie działa a granie 2 klasy niżej. O wykonaniu nawet nie wspomnę. Dywagacje o grzaniu lamp lub konsumpcji energii przez piecyk za 20-30kzł to jakiś absurd. Przypomina mi się Porsche Cayenne turbo z najtańszą instalacją gazową za 3kzł :)

Jak ktoś miał wzmak na diabełkach to wie co to grzanie. Trzeba słuchać Panowie a nie dyskutować.

Ja nie rozumiem tych wszystkich Waszych udziwnień z prądem - jedna płyta CD kosztuje ok 50zł, a większość z nas kilka płyt w miesiącu kupuje i nikogo nie boli że to wydatek na audio.

Taki Amplifon ciagnie koło 450W, więc nawet słuchając 12h to koszt ok 3zł. Słuchając dzień w dzień 90zł miesięcznie - a przecież nikt nie słucha 12h przez 365 dni w roku bo to nie realne...Wg. mnie realny koszt prądu korzystania z takiego wzmacniacza bardzo intensywnie, czyli 6h 6 dni w tygodniu wynosi 35-45zł miesięcznie. Czy to na prawdę tak duża kwota by to przeżywać? Zwłaszcza, że słuchając na ekonomicznym tranzystorze AB też pewnie zużył by te 10-15zł wiec daje to różnicę całych 20-30 zł miesięcznie...

Mam to samo zdanie. Mam od lat wzmacniacze prądożerne w klasie A i czasami wszystko mi z 600-700 Wat bierze i nie odczuwam tego jakoś w rachunku szczególnie. Jak idę do knajpy to nie biorę obiadu bez napoju czy kawy i nie liczę od razu 1 kawa dziennie x 365 x 20 lat = pierdylion. Paranoja jakaś. Tym sposobem pozostaje nic nie robić i czekać na koniec świata :-(

A przyjemność zjedzenia obiadu z kawką z przyjaciółmi - bezcenna - jak słuchanie muzyki na 1000 Watowym wzmacniaczu !!!

Aha żeby było jasne nie jestem pracownikiem energetyki :-)

Octavka też na powietrze nie działa a granie 2 klasy niżej. O wykonaniu nawet nie wspomnę. Dywagacje o grzaniu lamp lub konsumpcji energii przez piecyk za 20-30kzł to jakiś absurd. Przypomina mi się Porsche Cayenne turbo z najtańszą instalacją gazową za 3kzł :)

Jak ktoś miał wzmak na diabełkach to wie co to grzanie. Trzeba słuchać Panowie a nie dyskutować.

Święta racja.

Kupujemy tak naprawdę nasze doznania soniczne a one są bezcenne, za resztę zapłacisz kartą płatniczą np za prąd, a jak ktoś nie zawsze jest jakaś opcja w Media Mark czy innym nie dla idiotów :-)

Mam to samo zdanie. Mam od lat wzmacniacze prądożerne w klasie A i czasami wszystko mi z 600-700 Wat bierze i nie odczuwam tego jakoś w rachunku szczególnie. Jak idę do knajpy to nie biorę obiadu bez napoju czy kawy i nie liczę od razu 1 kawa dziennie x 365 x 20 lat = pierdylion. Paranoja jakaś. Tym sposobem pozostaje nic nie robić i czekać na koniec świata :-(

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkA przyjemność zjedzenia obiadu z kawką z przyjaciółmi - bezcenna - jak słuchanie muzyki na 1000 Watowym wzmacniaczu !!!

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkAha żeby było jasne nie jestem pracownikiem energetyki :-)

Święta racja.

Kupujemy tak naprawdę nasze doznania soniczne a one są bezcenne, za resztę zapłacisz kartą płatniczą np za prąd, a jak ktoś nie zawsze jest jakaś opcja w Media Mark czy innym nie dla idiotów :-)

Jak ktoś nie ma - miało być

A czy w ogóle Amplifon SET 42 jest dostępny do kupienia? Chodzi mi o nowy egzemplarz. Szymon słuchałeś tak w ogóle V80SE? Szczerze :)

Zakończyłem odsłuch na V70SE. Dla mnie to granie w niczym nie lepsze od Cayina A88t a wykonanie wręcz kiepskie jak na cenę około 20 000zł. Nawet Cayin jest o niebo solidniej i estetyczniej wykonany.

http://cayin.com.pl/cs-88a-lampowy-wzmacniacz-mocy-push-pull/

Amplifon SET 42 to zupełnie inna liga grania i wykonania. Zwłaszcza w najnowszej wersji SE. Na Amplifona trzeba grzecznie czekać w kolejce, to nie masówka. Producent ma model demo więc każdy może w zaciszu własnego systemu sprawdzić na jakim jest etapie w audio :)

Edytowane przez Szymon1

mój serdeczny kolega ma Jadisa DA50 i postanowił że w tym roku przechodzi na coś lepszego

i nie ma to być Jadis bo tego słuchamy u mnie ;-) ...jak na razie wytypował Unison Research Performence

delikatnie podsunąłem inny wzmacniacz ...Amplifon SET42se......jak dojdzie do konkretów to pozwolę

sobie do Ciebie zapukać aby porozmawiać....kolumny ma Harbeth m30.1....też chce zmienić

Najpierw to wpadnij na kieliszek :)

Panowie dzis był znajomy na odsluchu mojej Octave v70se no i zaczęliśmy kombinować :-) (interconnect jeden, drugi itd) i powiem tak myślałem że Octave gra dobrze z moimi Bowersami 804d3... ale to co się stało przeszło nasze oczekiwania :-) Mianowicie po rozpieciu zworek w kolumnach (wtedy Octave napędza środek i sopran) a basowe napędza końcówka Maranza (2 wolne kanały z kina). Muzyka jak na żywo... wokale jakby ktoś śpiewał w pokoju na prywatnym zaproszeniu... po prostu magia. No i teraz pytanie do klubowiczow.... jakie poczynić kroki bo powrotu nie ma (byłby to krok wstecz). Zaaplikowac jakaś lepsza końcówkę na ten bass? Jaka? Czy raczej mocniejsza integra? Bo skok do przodu jest nie o kilka % tylko o całą klasę... Wychodzi na to że Octave nie daje rady z całą kolumna? Z góry dziękuję za konkretne podpowiedzi... Miłego wieczoru...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Kuli007, mając takie fajne paczki, dobrze kombinujesz aby osiągnąć wyższy pułap. Octave niech napędza środek i górę, a do basowych mocny tranzystor. Pisali już tu na forum znawcy, że środek i góra lampa, a dół mocny tranzystor i będzie bajka. Może H200 bo tanio teraz można to kupić, a to wydajny piec.

A przyjemność zjedzenia obiadu z kawką z przyjaciółmi - bezcenna - jak słuchanie muzyki na 1000 Watowym wzmacniaczu !!!

Na kawkę z przyjaciółmi z dobrą whisky single malt najlepiej z Islay, chadzam co jakiś czas, ale muzyki słucham codziennie w dużych dawkach, no cóż to się leczy, jestem muzykoholikiem i muszę prąd oszczędzać aby na płyty wystarczyło:)
Kuli007, mając takie fajne paczki, dobrze kombinujesz aby osiągnąć wyższy pułap. Octave niech napędza środek i górę, a do basowych mocny tranzystor. Pisali już tu na forum znawcy, że środek i góra lampa, a dół mocny tranzystor i będzie bajka. Może H200 bo tanio teraz można to kupić, a to wydajny piec.Na kawkę z przyjaciółmi z dobrą whisky single malt najlepiej z Islay, chadzam co jakiś czas, ale muzyki słucham codziennie w dużych dawkach, no cóż to się leczy, jestem muzykoholikiem i muszę prąd oszczędzać aby na płyty wystarczyło:)

Kto jak woli, ale kontekst był inny mojej wypowiedzi. Ale tak jak piszesz : Grunt to słuchać muzyki a nie leczyć się ze sprzętu !

To do PS39 odpowiedz w sprawie kawki :-)

Panowie dzis był znajomy na odsluchu mojej Octave v70se no i zaczęliśmy kombinować :-) (interconnect jeden, drugi itd) i powiem tak myślałem że Octave gra dobrze z moimi Bowersami 804d3... ale to co się stało przeszło nasze oczekiwania :-) Mianowicie po rozpieciu zworek w kolumnach (wtedy Octave napędza środek i sopran) a basowe napędza końcówka Maranza (2 wolne kanały z kina). Muzyka jak na żywo... wokale jakby ktoś śpiewał w pokoju na prywatnym zaproszeniu... po prostu magia. No i teraz pytanie do klubowiczow.... jakie poczynić kroki bo powrotu nie ma (byłby to krok wstecz). Zaaplikowac jakaś lepsza końcówkę na ten bass? Jaka? Czy raczej mocniejsza integra? Bo skok do przodu jest nie o kilka % tylko o całą klasę... Wychodzi na to że Octave nie daje rady z całą kolumna? Z góry dziękuję za konkretne podpowiedzi... Miłego wieczoru...

To jest kwestia trudnych do napędzenia B&W. Hegel to dobra propozycja jest mocny na basie i kontroluje go dobrze.

Kto jak woli, ale kontekst był inny mojej wypowiedzi. Ale tak jak piszesz : Grunt to słuchać muzyki a nie leczyć się ze sprzętu !

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTo do PS39 odpowiedz w sprawie kawki :-)

To jest kwestia trudnych do napędzenia B&W. Hegel to dobra propozycja jest mocny na basie i kontroluje go dobrze.

Panowie jak Hegel? Przecież bardzo szybko pozbylem się H100 bo tam w ogóle basu nie było... Jestem po pierwszym seansie filmowym i cała przednia ściana pięknie teraz gra... kolumny odezwały się nowym życiem, końcówka Maranza 8077 napędza 5 kolumn z kina poza frontami + 2 tylko basy z frontu i Octave środek i góra we frontach.

Pytanie do grona czy warto jakieś specjalne kabelki na bass założyć? Czy obojętnie to jest dla bassowcow byle było conajmniej 2x2,5mm?

A w ogóle chodzi mi po głowie czy mocniejsza Octave albo mocniejszy tranzystor zagra jak obecnie bez rozdzielania na osobne końcówki? Co sądzicie o np. Macintosh 7000? Warto? Niby 2x250watt i wydolny prądowo... tylko czy zagra jak na żywo? Czy to właśnie Octave robi ten realizm...?

...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.