Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze mam ostatnie pytanie - czym jest podyktowane stosowanie przez Was kondensatorów tantalowych smd zamiast przewlekanych? Mam w domu trochę przewlekanych i zastanawiam się nad sensem kupowania smd.

znacie jakiś sposób na pozbycie się wyładowań elektrostatycznych przy dotknięciu palcem do obudowy? PE z gniazdka mam podłączone do obudowy DAC-a i do przewodów ochronnych trafa.

Co dotknę dac-a - zwiecha - krzaki na ekranie i szum w słuchawkach. Obawiam się, że zakończy się to w końcu uszkodzeniem którejś kostki.

Skończyłem obudowę, wygrzewam i gram na AK4399 i analogówce OP Fujiwara podoba mi się ten przetwornik. Złożyłem też PCM1704 i Discrette pierwsze odczucie jak by PCM 1704 grał gorzej.

A ja mam pytanie co za układ USB masz tam wsadzony ?

tak to jest tenor na razie, ale myślę o jakimś asynchronicznym na CM6331A lub xmos

A ja mam pytanie gdzie mozna dostać takie przyciski do mikroprzełączników?

A ja mam pytanie gdzie mozna dostać takie przyciski do mikroprzełączników?

przyciski wykonałem sam na tokarce z wałka aluminium, a panele na cnc

przyciski wykonałem sam na tokarce z wałka aluminium, a panele na cnc

A już miałem nadzieję, że będzie prościej :)

Skoro to temat tego daca. Zainteresowanych kompletnym, gotowym do pracy projektem tego DACa po kosztach na legendarnych kośćiach PCM1704 z gradacją J (selekcjonowne z 12 szt pod względem identycznego I wyjściowego!) zapraszam na PW.

Niestety nie satysfakcjonuje mnie ten typ grania. Bardzo funkcjonalny układ i zapewne wielu przypadnie do gustu.

Pozdrawiam, Mirosław.

Edytowane przez mirus

tak to jest tenor na razie, ale myślę o jakimś asynchronicznym na CM6331A lub xmos

A nie lepiej było zakupić jakąś starszą płytę która ma spdiff ?

Niestety nie satysfakcjonuje mnie ten typ grania. Bardzo funkcjonalny układ i zapewne wielu przypadnie do gustu.

Może zanim się pozbędziesz spróbujesz innych DAC-ów i analogówek i któryś wariant Ci przypadnie do gustu? Zapytaj Waldka może Ci pożyczy innych "córek" do odsłuchu?

Nie, to nie jest mój rodzaj grania. Po drugie nie istnieje żaden lepiej brzmiący jednocześnie analogowo jaki i rozdzielczo scalak. Zakupując ten układ nie tylko dobierałem PCM1704 z 12szt, ale wylutoywalem wlutowane już tranzystory, mierzyłem i dobierałem w pary identyczne.

Powiedzmy sobie szczerze. Nie sądze, aby tak precyzyjnie dopracowany układ miał nawet sam konstruktor.

Podobnie nie trafił ten projekt w gusta też dwóm innym osobom mającym alternatywny wielobitowiec na AD1865.

Poza tym mając płytki w domu z punktu technicznego patrząc na prowadzenia mas, całościowo na układ i dodawaniu tych przejściówek też nie jest tak różowo, choć elementy są tu wysokich lotów.

Każdy ma własne upodobania brzmienia.

Nie mniej układ bardzo praktyczny, z niespotykanymi dotąd funkcjami z projektów diy.

Nie jednemu sprawi radość.

Edytowane przez mirus

bendix101

nie rozumiem jaką starą płytkę, wszystkie konwertery przeważnie maja spidif i i2s, tu chodzi o konwerter asynchroniczny a nie synchroniczny jakim jest TE7022

Edytowane przez dumek

Koledzy proszę o pomoc

Po pierwsze po wlutowaniu wszystkiego i po podłączeniu zasilania rozpocząłem sprawdzanie napięć.

W punktach jak oznaczono napięcia miały właściwe wartości, następnie wlutowałem rezystory 0R i tu ciekawa sprawa a mianowicie dioda R5 ready nie świeci i dodam że nie jest źle wlutowana.

Dodatkowa rzecz to taka że uruchamiany układ był na niezaprogramowanej atmedze (mam nadzieje że nie ma to znaczenia)

I dodatkowa sprawa na zasilaniach córki mam po 7,5V czy tak może być czy jest coś nie halo

Proszę o pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy proszę o pomoc

Po pierwsze po wlutowaniu wszystkiego i po podłączeniu zasilania rozpocząłem sprawdzanie napięć.

W punktach jak oznaczono napięcia miały właściwe wartości, następnie wlutowałem rezystory 0R i tu ciekawa sprawa a mianowicie dioda R5 ready nie świeci i dodam że nie jest źle wlutowana.

Dodatkowa rzecz to taka że uruchamiany układ był na niezaprogramowanej atmedze (mam nadzieje że nie ma to znaczenia)

I dodatkowa sprawa na zasilaniach córki mam po 7,5V czy tak może być czy jest coś nie halo

Proszę o pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zaprogramuj atmege dioda redy zapala się jak jest sygnał na SR napięcia 7,5V są dobre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to ok dzięki bo już się wystraszyłem że coś skopałem to teraz muszę sobie poczekać na programator i jazda dalej - thanks dumek

Koledzy proszę o pomoc

Proszę o pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak tylko podpowiem, że Waldi w jednym z postów napisał,żeby wlutować C65, R76, C64 i R78.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dioda redy zapala się jak jest sygnał na SR

No właśnie - a u mnie dioda "Ready" również nie zapala się pomimo tego, że DAC pracuje i sygnał na SRC jest. Więc jak to w końcu ma być z tą diodą? Czy ona czasem nie powinna zapalać się w momencie podania sygnału I2S na złącze J13?

Edytowane przez zephyr

Tak tylko podpowiem, że Waldi w jednym z postów napisał,żeby wlutować C65, R76, C64 i R78.

tak tak wiem właśnie je dolutowałem a na zdjęciach ich jeszcze nie ma - dzięki za czujność :)

No właśnie - a u mnie dioda "Ready" również nie zapala się pomimo tego, że DAC pracuje i sygnał na SRC jest. Więc jak to w końcu ma być z tą diodą? Czy ona czasem nie powinna zapalać się w momencie podania sygnału I2S na złącze J13?

u mnie zapala się po chwili jak załaduje się (okno powitalne)

Koledzy nie jest ktoś z Krakowa albo okolic i posiada programator do pożyczenia :) mogę podjechać

Mam AVR Dragona i AVTJTAG MKII

Wypożyczyć nie mogę ale możesz zaprogramować u mnie na miejscu.

Kraków okolice ulicy Dobrego Pasterza.

Pozdrawiam

JarekC

PS. Kontakt przez e-mail bo przekroczyłem rozmiar skrzynki PW.

bendix101

nie rozumiem jaką starą płytkę, wszystkie konwertery przeważnie maja spidif i i2s, tu chodzi o konwerter asynchroniczny a nie synchroniczny jakim jest TE7022

Chodziło mi o to że bierzesz sygnał z USB jak rozumiem. Lepiej by było mieć komputerek który ma wyjście spdif. Jeżeli się mylę to nie było tematu.

Nie, to nie jest mój rodzaj grania. Po drugie nie istnieje żaden lepiej brzmiący jednocześnie analogowo jaki i rozdzielczo scalak. Zakupując ten układ nie tylko dobierałem PCM1704 z 12szt, ale wylutoywalem wlutowane już tranzystory, mierzyłem i dobierałem w pary identyczne.

Powiedzmy sobie szczerze. Nie sądze, aby tak precyzyjnie dopracowany układ miał nawet sam konstruktor.

Podobnie nie trafił ten projekt w gusta też dwóm innym osobom mającym alternatywny wielobitowiec na AD1865.

Poza tym mając płytki w domu z punktu technicznego patrząc na prowadzenia mas, całościowo na układ i dodawaniu tych przejściówek też nie jest tak różowo, choć elementy są tu wysokich lotów.

Każdy ma własne upodobania brzmienia.

Nie mniej układ bardzo praktyczny, z niespotykanymi dotąd funkcjami z projektów diy.

Nie jednemu sprawi radość.

Sama cyfrówka jest połączona zgodnie z datashitami i ma dobre zasilanie więc co to ma mieć do brzmienia? Co najwyżej część analogowa Ci nie odpowiada. Może z tym poeksperymentuj?

Chodziło mi o to że bierzesz sygnał z USB jak rozumiem. Lepiej by było mieć komputerek który ma wyjście spdif. Jeżeli się mylę to nie było tematu.

no właśnie ja zrobiłem komputerek , ale do tego konwerter usb , nie byle jaka karta muzyczna z wyjściem spdif która jest dożo gorsza poczytaj ..

Sama cyfrówka jest połączona zgodnie z datashitami i ma dobre zasilanie więc co to ma mieć do brzmienia? Co najwyżej część analogowa Ci nie odpowiada. Może z tym poeksperymentuj?

Z moich doświadczeń wynika,że dopiero podłączenie przez akumulator pozwala w pełni cieszyć się dźwiękiem z części cyfrowej. Aku kosztuje 70zł, nie jest do duży koszt nawet jeśli eksperyment okaże się nietrafiony.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

A jak u Was wygląda przyjęcie sygnału przez wejście izolowane? Bo u mnie wykonałem dziś próbę chcąc sprawdzić jak będzie zachowywał się SRC po wpuszczeniu sygnału przez trafko i skończyło się bardzo piękną katastrofą. Na początku wszystko wyglądało standardowo. SRC nie pracował prawidłowo po podaniu sygnału masterclock z WM'a. Ruszył dopiero na sygnale z generatora i zachowywał się normalnie a po kilku minutach sygnał zmienił się w głośny szum, klapnęły przekaźniki od zabezpieczenia we wzmacniaczu i wyświetlacz DAC'a zaczął wyświtlać "krzaki". Nigdy nic takiego nie zdarzyło się na sygnale podawanym z wejścia bezpośredniego.

A jak u Was wygląda przyjęcie sygnału przez wejście izolowane? Bo u mnie wykonałem dziś próbę chcąc sprawdzić jak będzie zachowywał się SRC po wpuszczeniu sygnału przez trafko i skończyło się bardzo piękną katastrofą. Na początku wszystko wyglądało standardowo. SRC nie pracował prawidłowo po podaniu sygnału masterclock z WM'a. Ruszył dopiero na sygnale z generatora i zachowywał się normalnie a po kilku minutach sygnał zmienił się w głośny szum, klapnęły przekaźniki od zabezpieczenia we wzmacniaczu i wyświetlacz DAC'a zaczął wyświtlać "krzaki". Nigdy nic takiego nie zdarzyło się na sygnale podawanym z wejścia bezpośredniego.

dość długo gram czy na wejściu izolowanym czy nie nic złego nie występuje ,nie zdarzyło się nic takiego

• Pokaż nowe odpowiedzi