Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

W oczekiwaniu na zamówiony programator ( posiadam nie taki jak potrzeba ) podłączyłem sekcje analogowa z Discrette do DACa Robertusa na AD1865.

Wszystko OK ...uruchomienie od kopa ...regulacja offsetu trudna ...bardzo delikatny ruch śrubką powoduje znaczne zmiany we wskazaniu miernika.

Ale pytanie mam do Waldiego :

Podczas organizacji zamówienia na Pass D1 właśnie do DACa na AD1865 okazało się, że D1 z AD1865 lepiej pracuje po wprowadzeniu do D1 korekty kilku elementów poprawiających dopasowanie wydajności pradowej.

Jeżeli zalecasz ten sam analog ( Discrette ) dla PCM1704 i AD1865 to może jest to już ujęte na samej PCB przetwornika AD1865 ?

Nie ukrywam, że połaczenie z discrette jest fajne, ale powera to nie ma ...gałka we wzmacniaczu idzie sporo dalej niż połaczenie AD1865 wraz z D1 po modzie dopasowania.

@ Waldi

Zapomniałem ...Jeżeli mogę podpytam ...który analog polecasz do połaczenia z Akashi 4399 ?

Po pierwsze:

PCM i AD mają podobną wydajność prądową, dlatego nie ma co zmieniać poziomu napięcia na wyjsciu z iv.

Ale jak ktoś chce dopasować poziom wyjściowy do własnych preferencji, to nie ma żadnego problemu. Należy zmienić R19, R20 w discrette.

Co do zasady - zmiana tych R nie zmienia pracy discrette i jego wydajności prądowej a "jedynie" zmienia wartość rezystora tejże konwersji.

Dla tego układu kluczowe jest ustawienie wyjścia bez ofsetu oraz ustawienie pądu płynącego przez T5 i T6 przynajmniej o 30% większego niż maksymalny do 0dB.

Ponadto nie znam dokonań z D1, bo nie miałem czasu.

Po drugie:

Analogówka do AK.

Jakoś tak się składa, że tam gdzie się niespodziewamy "czegoś" to to sie pojawia.

Wykonałem, dwie analogówki do przetworników npięciowych, po to aby posłuchać klasycznego Opamapa i znanego układu CD67 bez sprzężenia zwrotnego.

W efekcie u mnie jeden z tych układów lepiej spasował się z AK, a drugi z Wolfsonem.

Ogólnie to bardzo sie cieszę, że taka mikstura poszła w Wasze ręce. Sam jestem ciekawy co się Wam spodoba. I to pomimo moich sprecyzowanych upodobań.

Też jestem ciekaw porównania na tym dacu a najbardziej interesuje mnie ad1865 kontra pcm 1704 ,myśle ,że będzie to bardzo rzetelne porównanie bo na tej samej platformie matce,a może ktoś to już sprawdzał,miałem jakiś czas temu denona 655 zlampizowanego, tam siedzą pcm 1702 no i było ciekawie ,podobna klasa brzmienia ,ale to były dwa inne urządzenia

Czy można sie dopisać do lsty po płytki chciał bym komplet !

Na stronie 7 jest lista na dogrywkę, śmiało sie dopisuj.

Też jestem ciekaw porównania na tym dacu a najbardziej interesuje mnie ad1865 kontra pcm 1704 ,...................

Krótko i na temat o tym czego można się spodziewać napisał Elzo Kwak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego przy cenie PCM z góry go sobie odpuściłem. Ale oczywiście wiele osób będzie miało frajdę z porównań - ciekawe z jakim skutkiem.

Ukryta Zawartość

Czy można sie dopisać do lsty po płytki chciał bym komplet !

Ale napisałem.... Strona 11 wątek DAC X - zamówienie PCB i elementów.

Relacje z placu boju ...

Dziś dotarł programator i wrzuciłem otrzymany soft.

DAC uruchamia się super powitaniem :-)

Jutro pierwsze próby dźwiękowe ...discrette juz sprawdzone :-)

@ Waldi

Mam jednak pewien problem ...o ile wszystko jest OK na wyświetlaczu standardowym to klapa jest na OLED ...

Specjalnie do takiego wypasionego DACa zakupiłem wyświetlacz OLED ...jednak soft nie obsługuje go poprawnie ...wyswietlaja się jakieś krzaki ze sporym opóźnieniem ...wyswietlacz jest świetnej jakości w odróżnieniu od zwykłych ...wkleje fotki pokazujace jakość takiego OLEDA ( zdjęcia z DS1802 wyswietlacz 2x8 )

Czy mozliwe byłoby dodanie w sofcie obsługi takiego typu wyswietlaczy ...oczywiscie jeżeli jest taka mozliwośc wyślę swój wyswietlacz do Ciebie lub Shark700 do testów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Marer

Dzięki temu że kupiłeś tego Winstara dowiedzieliśmy się , że jest on niezgodny z hd44780, dzięki;-)

Wyświetlacze, które są zgodne z hd mają to jasno napisane w nocie producenta i tego się trzymajmy.

Za kilka dni jak będzie gotowa pierwsza z finalnych wersji softu to się tym zajmę, ale nie oczekuj cudów.

->Marer

Dzięki temu że kupiłeś tego Winstara dowiedzieliśmy się , że jest on niezgodny z hd44780, dzięki;-)

Wyświetlacze, które są zgodne z hd mają to jasno napisane w nocie producenta i tego się trzymajmy.

Za kilka dni jak będzie gotowa pierwsza z finalnych wersji softu to się tym zajmę, ale nie oczekuj cudów.

To ja dziękuję, że postawiłeś mnie w odpowiednim szergu ...frajerów

Po rozmowie telefonicznej z przedstawicielem firmy KAMAMI otrzymałem odpowiedź, że wyświetlacz jest kompatybilny z HD44780 na co dowodem jest poprawnie działający OLED 9 2x8 ) , tej samej firmy, który zamontowany mam w DS1802 pkrecza, a soft pisał do tego potka JarekC.

Na PW napiszę podpowiedź, którą otrzymałem w rozmowie telefonicznej, która rozwiazuje problem OLEDa ...a Pan miał identyczną sytuację jak opisałem podczas rozmowy.

Od Ciebie zależy czy będziesz miał ochotę uwzględnić to w sofcie.

Mam ten wyświetlacz OLED współpracujący z MMS i były z nim problemy ale z ostatnim softem MMS pracuje prawidłowo.

Teraz z X będzie współpracował wy oświetlacz VFD ale w drugim mam zamiar jeżeli będzie to możliwe to zastosuję wyświetlacz VFD.

Dzisiaj w końcu zabrałem się za lutowanie, cała drobnica została już wlutowana, myślę, że do niedzieli odpalę część cyfrową.

Na pierwszy ogień pójdzie chyba WM8741 ale z inną analogówką, lampową.

Shark700 podesłał nowy soft

Dołączył też krótkie uwagi

30-03-2013

...

Działa obsługa mute wolume dla wszystkich dacy

Najważniejsza zmiana jest taka że nie potrzebujemy włączać/resetować daca podczas procedury wyboru daca, dac resetuje się automatycznie.

Wejście do procedury wyboru daca przyciskiem ENTER, podczas włączania

Zmieniłem troszkę opis procedury programowania

Wyświetlacze maritex.com.pl

VFD-CU20029-UW1J

FDCC2002C-NSWBTW-51LE

Dodałem opcję powrotu do ustawień domyślnych znajduje się w menu Change_dac zmiany daca

koniec uwag

>Marer

Co do zasady to Jarek ma rację - ten Oled nie jest zgodny z HD.

na całe Szczęście wymaga mało pracy dodatkowej, ale nie zmienia to faktu.

nie mam Oleda, pewnie przyjdzie na taki czas, ale musi być 2x20 z wysoką cyfrą - ok 1cm

Witam,

Kontroler WS0010 z OLEDa jest rejestrowo kompatybilny z HD44780, natomiast różni się czasami wykonania instrukcji CLEAR_DISPLAY.

W WS0010 jest znacznie dłuższy i wynosi 6.2ms. Ma to znaczenie gdy procedury obsługi nie korzystają z odczytu flagi BUSY

ale bazują na stałych opóźnieniach czasowych.

Sam kontroler WS0010 jest bardzo ciekawy bo może pracować w trybie graficznym a także ma interfejs SPI.

Tak jak pisał MARER w projekcie potencjometru DS1802 bezproblemowo zastąpił LCD(HD44780) OLEDem (WS0010)

przy czym w tym projekcie instrukcja CLEAR_DISPLAY była wykorzystana tylko raz po resecie.

Tu jest artykuł na jego temat:

Ukryta Zawartość

Sorry za mały offtop ale informacje mogą się przydać przy innych projektach.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JarekC

Shark700 podesłał nowy soft

Dołączył też krótkie uwagi

Chłopaki a aby napewno nic tam się nie pomyliło ?

W poprzednim sofcie DAC po powitaniu rozpoznawał prawidłowo przetwornik PCM1704 ...teraz po wgraniu pokazuje się napis PCM1795 Family

Sorki że macie ze mną tyle kłopotów ...trzebabyło mi nie wysyłac jeszcze PCB :-)

pozdrawiam

Sorki że macie ze mną tyle kłopotów ...trzebabyło mi nie wysyłac jeszcze PCB :-)

pozdrawiam

Panowie może podpowiedź wzgledem odbiornika IR 3,3V jaki zastosowac do Xa ?

Pewnie jako pierwszy po konstruktorach uruchomiłem DAC Xa, wiec po technicznych zapytaniach przyszło podzieli się wrażeniami odsłuchowymi.

Kiedyś w koleżeńskiej rozmowie z koluszkinem oraz po doświadczeniach z kilkoma DACami z naszego forum powiedziałem do niego ....Konrad wchodzę w DAC Xa i koniec z szukaniem źródła ...projekt nie tani, ale konkretny.

I dziś podtrzymuje słowa z rozmowy z przed pół roku :-)

Nie składam już nic innego, bo nie sadzę żeby stac mnie było na coś co będzie tak dopracowane topologicznie i tak brzmiace jak dzieło Waldiego i Sharka

PCM1704 to przetwornik, z innej bajki niż dotychczasowe, które miałem ...AD1865 ( czekam na kilka elementów i porównam w tym samym konfigu z 1704 ) , WM8741, AK4396 ( w kilku wariacjach ) , PCM61P , PCM1794 ....

To co się dzieje w średnicy i w górze to jest majstersztyk ...lokalizacja źródeł niesamowita, ilośc informacji , wypełnienie dźwieku , kontrola basu na świetnym poziomie.

Wiadomo uruchomienie na pająka nie sprzyja optymalnym warunkom połączeń itd. ...napewno docelowy konfig poprawi jeszcze brzmienie.

Reasumując ...nie żałuję ani jednej wydanej złotówki w DAC Xa i PCMa1704 ...teraz będzie tylko weselej porównując do kilku przetworników, które planuje uruchomic.

Może uda mi się jeszcze namówic Sharka do pomieszania w sofcie, aby uruchomic jeszcze OLEDa to będzie komplet zadowolenia :-)

Do dzieła Panowie :-)

No proszę.

Skoro się podobało, to nie żałuję ani minuty przeznaczonej na projekt :-)

Ciekawie dopiero będziesz miał ...

Np porównanie PCM1704 i Ad1865. Niby podobne konstrukcyjne, ale jednak.

No i jak dasz radę to zapodaj dobry zegar.

Latem ubiegłego roku był u mnie Rick i Shark700 na trzydniowych odłsuchach.

Min słuchaliśmy róznych zegarów - różnice były - i to zgodne z ogólna gradacją.

Acha - Jarek - zwolennik 1794 przekonał się do 1704 bo ... go w końcu posłuchał :-))))))))

No i ma problem bo chce/musi kupić a tu posucha na rynku - nie załapał się na zbiorowe zamówienie.

No i ogólnie - musisz wstawić Xa w jakąś obudowę.

No proszę.

Skoro się podobało, to nie żałuję ani minuty przeznaczonej na projekt :-)

Ciekawie dopiero będziesz miał ...

Np porównanie PCM1704 i Ad1865. Niby podobne konstrukcyjne, ale jednak.

No i jak dasz radę to zapodaj dobry zegar.

Latem ubiegłego roku był u mnie Rick i Shark700 na trzydniowych odłsuchach.

Min słuchaliśmy róznych zegarów - różnice były - i to zgodne z ogólna gradacją.

Acha - Jarek - zwolennik 1794 przekonał się do 1704 bo ... go w końcu posłuchał :-))))))))

No i ma problem bo chce/musi kupić a tu posucha na rynku - nie załapał się na zbiorowe zamówienie.

No i ogólnie - musisz wstawić Xa w jakąś obudowę.

Koncepcja na obudowę jest ...jestem po rozmowach z Rickiem odnośnie wykonania frontpanela ...

Na zegarki od Luiisa czekamy i będzie kolejny upgrade setupu :-)

Wasz projekt trzeba dopieścic i będzie cieszył latami :-)

no to teraz musisz kupić

1. przewód miedziany srebrzony z monokrystalicznej miedzi OFC - ok kilka E za metr, plus koszulkę teflonową,

2. gniazda profesional RCA czyli RCA w obudowie XLR, potem XLR, trudność jest z gniazdem USB w obudowie XLR ponieważ te dostępne są w drugą stronę.

3. pleksi do okienka,

4. nóżki gumowe z odpowiedniej gumy - sa niestety w opakowaniach po 100szt, ale niedrogie,

5. pilota RC5, czasami na Alle zwanego RC6 (taki sam jak do MSSa, lub inny Philipsa - tak aby się kody nie gryzły,

gniazda Neutrika są w TME

Czy warto inwestować w 100nf (1206) C0G mając "w szufladzie" X7R? Pytam bo trochę ich jest a z dostępnością kiepsko. Cena również dużo wyższa (np. Mouser) - 2,12 PLN/szt.

Tu są tanie neutriki RCA i w czarnej obudowie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy warto inwestować w 100nf (1206) C0G mając "w szufladzie" X7R? Pytam bo trochę ich jest a z dostępnością kiepsko. Cena również dużo wyższa (np. Mouser) - 2,12 PLN/szt.

nie,

polecam notę do LME49990, zreszta to samo pisał ktoś z EE

czyli zastosuj 47n C0G NP0, potem 2u2 X7R ceramik i na koniec10u Tantal,

kondy nie mogą być na kanapkę i najmniejsza wartość najbliżej nóżek,

Tu są tanie neutriki RCA i w czarnej obudowie :-)

Ukryta Zawartość

taaa - tylko 9 szt na magazynie !!!!!!

Ukryta Zawartość

znalazłem pierwszy błąd

- na płytce AD1865 pomyliłem WCKO i BCKO z filtra, nie pytajcie jak - naprawa jest łatwa - na ścieżkach są rezystory R13 i R14 - czyli należy je zamontować na krzyż, bo leżą obok siebie. jeden kładziemy pod kątem 45stopni, drugi pionowo i łączymy górny pin z drugim padem pod katem 45stopni.

Taka "naprawa" wystarcza. Teraz gra u mnie AD1865.

Mam dwie sztuki i nie mam pojęcia , czy chociaż jedna jest oryginalna.

acha - nie montowałem obwodu korekcji ofsetu, oraz elementów wyjscia napięciowego - czyli słucham na wyjściu prądowym z analogówką discrette.

tak jest dobrze.

znalazłem pierwszy błąd

- na płytce AD1865 pomyliłem WCKO i BCKO z filtra, nie pytajcie jak - naprawa jest łatwa - na ścieżkach są rezystory R13 i R14 - czyli należy je zamontować na krzyż, bo leżą obok siebie. jeden kładziemy pod kątem 45stopni, drugi pionowo i łączymy górny pin z drugim padem pod katem 45stopni.

Taka "naprawa" wystarcza. Teraz gra u mnie AD1865.

Mam dwie sztuki i nie mam pojęcia , czy chociaż jedna jest oryginalna.

acha - nie montowałem obwodu korekcji ofsetu, oraz elementów wyjscia napięciowego - czyli słucham na wyjściu prądowym z analogówką discrette.

tak jest dobrze.

Ta wersja z małymi napisami na ad 1865 z gradacją rzekomo K gra sporo gorzej od wersji z dużymi napisami N-J którą to wersje jakimś cudem udało mi się kupić od robertusa

Waldku opisz proszę jaka jest różnica w dżwięku do pcm 1704 cholernie jestem ciekaw :)

było kilka pytań o odbiornik IRR : TSOP34838 3,3V 38kHz

Ta wersja z małymi napisami na ad 1865 z gradacją rzekomo K gra sporo gorzej od wersji z dużymi napisami N-J którą to wersje jakimś cudem udało mi się kupić od robertusa

Waldku opisz proszę jaka jest różnica w dżwięku do pcm 1704 cholernie jestem ciekaw :)

no to mam takie same odczucia po 4 godzinach słuchania.

tak to wygląda jakby w obudowie z dużymi napisami siedział jakiś przetwornik d-s

AD fajnie gra. Ale PCMa nie zastąpi.

Przetworniki takie jak PCM1704 i AD1865 posiadają duży fundament każdego dzwieku, taką mocną podbudowę a przedewszystkim bardzo dobrze słyszalne trzecie plany. Przetwornikom d-s daleko do tego.

Na tej samej IV PCM1704 jest szlachetniejszy.

Ustawienia to oversampling x4 i upsampling na 192.

Dzisiaj uruchomiłem płytę główną części cyfrowej, ruszyła bez problemów oczywiście po zaprogramowaniu procesora.

Mam jedną uwagę, dotyczy ona jasności podświetlenia wyświetlacza, na maksa wyświetlacz jest bardzo ciemny. Chyba wartości rezystorów są trochę za duże i zbytnio ograniczają prąd podświetlenia.

Ja nie będę ich zmniejszał bo i tak będzie wyświetlacz VFD. Jutro lutowanie płytki z PCM1792.

• Pokaż nowe odpowiedzi