Skocz do zawartości
IGNORED

ACTIDAMP MkIII i MkIV by Bodo_z i Muzg

Muzg

Rekomendowane odpowiedzi

Ale rzecz najważniejsza. NOWE fajne PCB jest z 3 wariantami zasilaczy (widać jak łatwo wybrać który chcemy) i nie ma na niej już żadnych dzwonów (sprawdzona uruchomiona) ja ją jeszcze pomierzę (krzywa RIAA) i wkładam do obudowy wersje 2.0 z zasilaczami Texasa na które czekamy i które będą lada moment u nas :-)

• 6 miesięcy później...

Praktycznie wszystkie części do do pre-gramofonowego ActiDAMP MK_4:

- dwie płytki przedwzmacniacza

- komplet opa-amp 6 x LME49710 + 2 x LME49990

- komplet rezystorów i kondensatorów przewlekanych z rezystory.net

- praktycznie wszystkie rezystory SMD

wszystko to widać na zdjęciach

Cena po kosztach 140PLN + przesyłka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Tak wygląda mój Actidamp IV:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ffe1ca34586d257am.jpg

Przebudowuję całe moje pre i Actidamp doczeka się osobnego zasilania. Wcześniej transformator dzielił wspólnie ze wzmacniaczem słuchawkowym.

Jakby ktoś potrzebował to mam dwa komplety rezystorów smd i jeden komplet kondensatorów smd 100n do tego projektu. U mnie ten przedwzmacniacz gramofonowy gra już ponad pół roku i nie zamierzam go zmieniać na inny:-)

0d3f4bd424deeb09m.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

cześć!

super sandwich!

nie poskładałem jeszcze swojego, z braku czasu, strachu przed smd i z powodu używania oryginalnego pre mm/mc z JVC A-X9.

w załączeniu schemat. Brzmienie niesamowite.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukończyłem w pełni mój przedwzmacniacz. Końcówkę mocy mam na symasymie.

Actidamp jest zamknięty w obudowie aluminiowej. Zasilacz TT oraz transformator 2x24V obsługują tylko i wyłącznie Actidamp-a.

Miałem trochę kłopotów z uruchomieniem Actidampa. Pierwszy raz lutowałem elementy smd. W dodatku moja wiedza na temat elektroniki nie jest na wysokim poziomie. Dzięki pomocy Bodo_Z udało się rozwiązać wszystkie problemy. Najwięcej problemów sprawiło wyeliminowanie brumu. Duża ilość transformatorów oraz drewniana obudowa miały na to wpływ. Również prowadzenie masy, oraz kolejność modułów w torze audio. Teraz na szczęście już jest cisza:-) Actidamp gra tak, że na pewno warto go złożyć. Nie będę sypał epitetami, ale dźwięk jest pierwsza klasa:-)

Mój Actidamp gra z gramofonem Garrard GT250ap z wkładką Exel ES-70 S.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ce50fc649a656362m.jpg099abac5a85aca98m.jpg

Dziękuję osobom, które pomogły mi w realizacji całego projektu a w szczególności Bodo_Z, Jaskiniowcowi oraz Irkowi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów informuję że płytki do Actidampa MK4 wyszły wszystkie i nie posiadam już.

Posiadam jeszcze do MK3.

Być może za jakiś czas zamówię płytki do MK4.2 lecz nie mm sprecyzowanego terminu.

Pozdrawiam Bodo_z.

• 2 miesiące później...

Koledzy, bo mam lekką paranoję z wlutowaniem tranzystorów FET. Datasheet Toshiby do 2SK30ATM w obudowie TO-92 podaje do wierzenia, że kolejność wyprowadzeń to ŹRÓDŁO - BRAMKA - DREN (mając tranzystor zwrócony do patrzącego płaskim ścięciem). Wyglądałoby zatem, że trzeba je wlutować odwrotnie jeśli chodzi o obrys na płytce. Co więcej, na innych obrazkach FETów w obudowie TO-92 wyrzucanych przez google rozkład wyprowadzeń jest zupełnie inny. O co kaman??

PCB była chyba projektowana pod 2SK170, a w nim zamieniony jest pin 1 z 3 w stosunku do 2SK30A. Jednak korzystając z faktu, że te JFETy są symetryczne co do budowy, możesz śmiało wlutować tak, że zostanie zamieniony dren ze źródłem i wszystko będzie działać w najlepszym porządku. :)

Przy nieocenionej pomocy kolegi Bodo w końcu powstał:-) Chyba z ostatnich płytek jakie się znalazły. Teraz muszę psychicznie się przygotować i włączyć power po raz pierwszy. Mam nadzieję, że nie wybuchnie:-)

dqwmtI.jpg

Vi42zl.jpg

AZ0buT.jpg

gbewFo.jpg

2KAWEn.jpg

I bardzo ładnie, cieszy że powstanie następny Actidamp MK4 . Rzeczywiście to były już ostatnie PCB które miałem do IV na składzie mam jeszcze do MKIII parę kompletów , Pozdrawiam Bodo_z

I bardzo ładnie, cieszy że powstanie następny Actidamp MK4 . Rzeczywiście to były już ostatnie PCB które miałem do IV na składzie mam jeszcze do MKIII parę kompletów , Pozdrawiam Bodo_z

Bodziu, musimy ruszyć dupska i zrobić tego Vinyl-Tracka wreszcie :-) Może wątek założyć?

Jakiś schemat już narysowałeś przecież :-)

"Przy nieocenionej pomocy kolegi Bodo w końcu powstał:-) Chyba z ostatnich płytek jakie się znalazły. Teraz muszę psychicznie się przygotować i włączyć power po raz pierwszy. Mam nadzieję, że nie wybuchnie:-)"

Widzę na zdjęciach że drobny błąd druku poprawiłeś. A lars233 pewnie też? :-)

Polecam zrobić wersję MKIV_2 (zdjęcia na poprzedniej stronie)

Tam jest fajny zasilacz superniskoszumny na nowych texasach w wariancie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jedno pytanie nie całkiem związane z funkcjonalnością PRE. Jeśli chcę umieścić Actidampa w obudowie ze wzmacniaczem mocy, to chcąc zrobić wejścia i na PRE i na samą końcówkę mocy, jak najlepiej rozwiązać kwestię przełączania tych wejść? Rozłączać przełącznikiem tor sygnałowy miedzy modułami? Czy dodatkowo odłączać też zasilanie przedwzmacniacza? Co radzicie? Jakie są dobre praktyki w tym zakresie? Chodzi mi o najprostsze rozwiązanie z użyciem przełącznika/przełączników, bez selektorów wejść, przekaźników itp.

• 5 tygodni później...

Witam kolegów informuję że płytki do Actidampa MK4 wyszły wszystkie i nie posiadam już.

Posiadam jeszcze do MK3.

Być może za jakiś czas zamówię płytki do MK4.2 lecz nie mm sprecyzowanego terminu.

Pozdrawiam Bodo_z.

Witam serdecznie, jesli sprawa zamowienia plytek do MK 4.2 odzyje, zglaszam chec nabycia kompletu :)

Pozdrawiam

Dudar

• 3 miesiące później...
  • 10 miesięcy później...

Przymierzam się do zamówienia PCB ActidampaMK4.2 tylko zastanawiam się czy są jeszcze osoby zainteresowane jego budową ? pozdrawiam Kolegów. W załżczniku wygląd PCB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przymierzam się do zamówienia PCB ActidampaMK4.2 tylko zastanawiam się czy są jeszcze osoby zainteresowane jego budową ? pozdrawiam Kolegów. W załżczniku wygląd PCB.

Proponuję stworzyć oficjalną listę dopisujcie się poniżej:

1. baxteros - 1kpl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.