Skocz do zawartości
IGNORED

Lg 42LV570s pomoc w kalibracji

Binklej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam od 3 dni ten telewizor Lg 42LV570s problem polega na tym ze strasznie bola mnie i zone oczy od tego wynalazku po kilkunastu minutach zaczynaja bolec oczy. Myslalem ze potrzebuja sie przyzwyczaic dzis na sile ogladalem i teraz mam problem z czytaniem stron w laptopie prosze o pomoc zeby dziecku oczy nie popsuc :) jak kalibracja jakas nic nieda to telewizor bedzie musial znalesc nowego wlasciciela telewizor ogladam z 2,3 -3,0 metra

https://www.audiostereo.pl/topic/99327-lg-42lv570s-pomoc-w-kalibracji/

Witam posiadam od 3 dni ten telewizor Lg 42LV570s problem polega na tym ze strasznie bola mnie i zone oczy od tego wynalazku po kilkunastu minutach zaczynaja bolec oczy.

Spróbuj zwiększyć odległość .

Z jakiego źródła bolą oczy ?

Nie rozumiem żalów Autora wątku.

1. Czy włączając po raz pierwszy w domu zmieniłeś obraz z wyświetlania Sklep na Dom?

2. Jaki tryb obrazu masz włączony? Jest przecieź do wyboru całe obszerne menu: od Żywego (faktycznie jaskrawy i dający po oczach) poprzez Standardowy (normalna jasność) po Kinowy (bardzo stonowany). Pozatym w każdym trybie można sobie obraz przyciemnic

telewizor jest moj od paru miesiecy mialem go najpierw u kolegi ogladalem z odlglosci 4 metrow i nie bylo problemu z oczami na dowolnym trybie w domu jest strasznie moze da sie to zniwelowac kalibracja poniewaz mam juz go zamontowanego na scianie

Nie rozumiem żalów Autora wątku.

1. Czy włączając po raz pierwszy w domu zmieniłeś obraz z wyświetlania Sklep na Dom?

jak to zmienic?

Kalibracja po to by przyciemnić obraz to jak strzelanie z armaty do muchy. Kalibruje się po to by uzyskać wygląd obrazu najbliższy temu co zaaprobował autor (reżyser), a nie by zmniejszyć jasność matrycy. Tobie potrzeba tylko znaleźć w menu suwak podświetlenia i obniżyć jego wartość i to cała filozofia. Ewentualnie gdyby nadal był za jasny to wyłącz wszystkie funkcje ECO i auto jasności.

jest juz ciemno a mnie dalej pieka az glowa puchnie wczoraj to musialem glowe odwracac od niego a reszta juz sie przyzwyczaila ogladalem zarowno kablowke z analoga jak i filmy w hd z pendriva

jest juz ciemno a mnie dalej pieka az glowa puchnie wczoraj to musialem glowe odwracac od niego a reszta juz sie przyzwyczaila ogladalem zarowno kablowke z analoga jak i filmy w hd z pendriva

Jedyne "lekarstwo" to wymiana TV na plazmę :-). Oczywiście Panasonica.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

mam ustawione na dom moze jakos nadwyrezylem galy za pierwszym razem ale troche mnie meczy ogladanie kanalow analogowych z kablowki. Dziecko oglada i nic mu nie przeszkadza matka byla ostatnio tez nic

Miala byc plazna panasa ale Lg znalazl sie jakos.

moze sie ktos wymieni. myslisz ze plazma zaradzi

mam ustawione na dom moze jakos nadwyrezylem galy za pierwszym razem ale troche mnie meczy ogladanie kanalow analogowych z kablowki. Dziecko oglada i nic mu nie przeszkadza matka byla ostatnio tez nic

Miala byc plazna panasa ale Lg znalazl sie jakos.

moze sie ktos wymieni. myslisz ze plazma zaradzi

Ja nie wiem (mam LCD-ka), ale na podstawie postów kolegów mających plazmy myślę, że to jest właściwy "lek" na Twoje problemy. Oczywiście skonsultuj to z kolegami posiadającymi plazmy. Pozdrawiam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ważniejsze pytanie: czy LCD da się ustawić tak, by było do oglądania na dłuższą metę... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Lechu - plazmę również można ustawić tak, że będzie porządnie dawała po oczach, tak że będzie to nie do oglądania na dłuższą metę.

Ale mój LCD nie daje po oczach a tryb THX w przeciwieństwie do innych :-) TV go mających nie wymaga żadnych interwencji, nawet tak dobrego eksperta jak Maciek (szacunek).

Ważniejsze pytanie: czy LCD da się ustawić tak, by było do oglądania na dłuższą metę... ;)

Wiatrak udajesz czy mam Cię uznać za ..... ;-)

"...udajesz czy mam Cię uznać za ...." - miłośnika DLP? Oki. ;)

"...udajesz czy mam Cię uznać za ...." - miłośnika DLP? Oki. ;)

Sądzisz że 130cd/m2 wygląda inaczej na plaźmie i inaczej na LCD ?

Co to jest DLP i Oki ?

Nie samą jasnością widz żyje. Oki to O.K., znaczy się czyli "zgadza się". DLP to Digital Light Processing, czyli z n.p. 0.62" chip'a 100 calowy obraz. ;)

Nie samą jasnością widz żyje. Oki to O.K., znaczy się czyli "zgadza się". DLP to Digital Light Processing, czyli z n.p. 0.62" chip'a 100 calowy obraz. ;)

Dzięki. Ale dla czego Oki ? A już wiem O.K. to cztery przyciśnięcia klawiszy a Oki to trzy. Wszystko jasne. Z tym, że nie do końca ;-).

Ważniejsze pytanie: czy LCD da się ustawić tak, by było do oglądania na dłuższą metę

Jaknajbardziej tak. Widzę to po swoim LV5500. I powiem więcej: nic nie ruszałem. To jest Tryb obrazu Standardowy, ustawienia fabryczne.

Spróbuj zwiększyć odległość .

I kup lornetkę?

LCD da się tak ustawić ... niektórych plazm się nie da (niższe/starsze niższe modele plazm, które mrugają - nie do obejścia)

Witam posiadam od 3 dni ten telewizor Lg 42LV570s problem polega na tym ze strasznie bola mnie i zone oczy od tego wynalazku po kilkunastu minutach zaczynaja bolec oczy. Myslalem ze potrzebuja sie przyzwyczaic dzis na sile ogladalem i teraz mam problem z czytaniem stron w laptopie prosze o pomoc zeby dziecku oczy nie popsuc :) jak kalibracja jakas nic nieda to telewizor bedzie musial znalesc nowego wlasciciela telewizor ogladam z 2,3 -3,0 metra

Na przykładzie innych modeli:

Wyłącz tryby oszczędzania energii i jasność podświetlenia lamp obniż do wygodnego poziomu - poprawi się czerń, a obraz przestanie razić.

Wyłącz filtry usuwające szumy.

Wyłącz filtr wyostrzający (ew. ustaw go na połowę, z domyślnych 100%)

... tak już poza tematem: to jeszcze gdzieś jest analogowa kablówka?

Nie przekomarzaj się. Można i jedno i drugie.

Niektórych plazm się nie da (migotają i nie da się tego wyeliminować). Są oczywiście ludzie ślepi, którzy nie dostrzegają migotania nawet na 50 Hz TV, ale ja do nich nie należę.

Kyle, z tego co piszesz, to większość ludzi jest ślepa. Nie dostrzegają "rainbow effect" z DLP. Nieliczni to widzą, a jeszcze mniejszy odsetek populacji ma od tego ból głowy.

Niestety, dostąpienie zaszczytu olśnienia prawdą dostępne jest tylko wybranym...

:D

Kalibruje się po to by uzyskać wygląd obrazu najbliższy temu co zaaprobował autor (reżyser),

Można dowiedzieć się o jakiego konkretnego reżysera chodzi? Bo wiesz, każdy artysta ma swoją odrębna wizję.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kyle, z tego co piszesz, to większość ludzi jest ślepa. Nie dostrzegają "rainbow effect" z DLP. Nieliczni to widzą, a jeszcze mniejszy odsetek populacji ma od tego ból głowy.

Niestety, dostąpienie zaszczytu olśnienia prawdą dostępne jest tylko wybranym...

Ja widzę tęcze w DLP ale na plaźmie nie widzę migotania, tak więc jeśli mam wyczulony wzrok to może plazmy nie migają tak jak niektórzy sugerują.

Mnie osobiście dyskusje z kategorycznymi twierdzeniami o tym, że ktoś jest ślepy bo nie widzi migotania lub ktoś ma omamy, bo widzi migotanie, niezmiennie śmieszą. Widzenie (postrzeganie) to złożony proces psychofizyczny, z całkiem niedużym udziałem narządu wzroku (oczu). W (zdrowej części) populacji występuje duży osobniczy rozrzut właściwości postrzegania, na wiele zjawisk występują skrajnie różne reakcje - przykładem wspomniany efekt tęczy. Pomijam skromny fakt, że bardzo często zaciekle dyskutuje się o sprzęcie oglądanym w różnych warunkach - przy różnych ustawieniach w diametralnie różnym oświetleniu. I efektem jest jedynie bicie piany. ;)

Ja widzę tęcze w DLP ale na plaźmie nie widzę migotania, tak więc jeśli mam wyczulony wzrok to może plazmy nie migają tak jak niektórzy sugerują.

No ja na najtańszych plazmach widzę bez problemu (jakieś Panasonic U30 widziałem i migotało strasznie ... stojący niewiele dalej VT30 wypadał nieporównywalnie lepiej).

Witam widze dyskusja sie rozwinela :)

Wyłącz tryby oszczędzania energii i jasność podświetlenia lamp obniż do wygodnego poziomu - poprawi się czerń, a obraz przestanie razić. tak jest

Wyłącz filtry usuwające szumy. tak mam

Wyłącz filtr wyostrzający (ew. ustaw go na połowę, z domyślnych 100% tego nie mam lub nie moge znalesc

tryb mam dom na sklepowym do teraz to bym byl juz czarny jak heban.

powoli sie juz chyba przyzwyczajam ale mam podswietlanie ustawione na 10 i reszta uzytkownikow marudzi druga sprawa ze prawie go nie ogladam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.