Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

Rekomendowane odpowiedzi

Czy takie pomiary to jakiś wyznacznik jakości wzmacniacza słuchawkowego , znaczy czy to ma jakiś wpływ na dzwięk ?

Inna kwestia , poco coś symulować w niedoskonałym programie skoro wzmacniacz ma zaspokoić człowieka a nie komputerowy program ? Dokładniej w kwesti "jakości " bo w kwesti doboru punktów pracy tranzystorów , prądów to jest zrozumiałe że można sie takimi programami wspomagać .

Edytowane przez atmeg

Czy takie pomiary to jakiś wyznacznik jakości wzmacniacza słuchawkowego , znaczy czy to ma jakiś wpływ na dzwięk ?

Chyba mam naprawdę ciężki dzień.

Pytasz ale kompletnie nie napisałeś do jakich pomiarów się odnosisz. Zdanie jakby wyrwane z kontekstu.

Dalej nie rozumiem w jaki sposób będzie słychać przekaźnik i to w dodatku w mono ale pewnie mam kiepski dzień i lepiej sobie odpuszczę.

Spójrz na znak na końcu mojej wypowiedzi ;)

Szkoda po prostu łączyć całość jednym zasilaczem gdy jest możliwość rozdzielenia.

Pisałem, że jeżeli są jakieś sugestie co do PCB to piszcie śmiało, a nie tak między wierszami. Mam rozdzielić zasilanie obydwu wzmacniaczy? Koncepcja całkowitego dual mono mi nie odpowiadała bo wtedy należałoby skożystać z możliwości rozdzielenia masy, a słuchawki i tak mają jedną masę. Poza tym pasuje dwa zabezpieczenia i przekaźniki i z w miarę prostego wzmaka robi się kobyła.

Nie zauważyłem żeby mój egzemplarz grał kiepsko, a gra wręcz przeciwnie.

Spójrz na znak na końcu mojej wypowiedzi ;)

Szkoda po prostu łączyć całość jednym zasilaczem gdy jest możliwość rozdzielenia.

To prosiłbym następnym razem abyś pisał jasno.

Spytam jeszcze raz wprost. Słuchałeś wersji z jednym zasilaczem? Porównałeś ja do wersji z dwoma zasilaczami, czyli dual-mono?

Chyba mam naprawdę ciężki dzień.

Pytasz ale kompletnie nie napisałeś do jakich pomiarów się odnosisz. Zdanie jakby wyrwane z kontekstu.

te współczynniki zniekształceń itp.Owszem to ważna kwestia ale nie decydująca , najważniejsze w przypadku DIY jest to jak układ wypada w porównaniu z innymi układami w odsłuchach oraz zwykła satysfakcja z samodzielnej budowy , inaczej rzecz by sie miała w przypadku komercyjnego projektu , tu pomiary są ważnym elementem walki z konkurencją .

Edytowane przez atmeg

te współczynniki zniekształceń itp.Owszem to ważna kwestia ale nie decydująca , najważniejsze w przypadku DIY jest to jak układ wypada w porównaniu z innymi układami w odsłuchach oraz zwykła satysfakcja z samodzielnej budowy , inaczej rzecz by sie miała w przypadku komercyjnego projektu , tu pomiary są ważnym elementem walki z konkurencją .

Na litość Boską. Napisz do jakich pomiarów się odnosisz?

Na litość Boską. Napisz do jakich pomiarów się odnosisz?

np do tych THD które pojawiały sie tu w temacie wcześniej , co komu po THD wyliczonego w programie ? :) wpisuje tam dane konkretnych słuchawek i program wyliczy mu jak zachowa sie dany okład z takim obciążeniem ? i co wygeneruje przetwornik ? O to mi chodzi , żeby nie przeceniać teoretycznych obliczeń .

Ale to nie było personalnie do ćiebie zapytanie jakieś czy stwierdzenie .

Edytowane przez atmeg

Zasilałem swoją wersję z dwóch zasilaczy, w wersji dual mono, masa kanałów miała punkt wspólny we wtyczce kabla słuchawkowego, jakość dźwięku nie była inna niż przy zasilaniu z jednego wzmacniacza. Wygodniejsze było jedynie ustawienie parametrów pracy, poprzez niezależną regulację napięć w zakresie +-200mV pomiędzy kanałami i gałęzią dodatnią i ujemną.

Ale lepiej odfiltrowane i odseparowane zasilanie stopnia napięciowego było by dobrym rozwiązaniem. Jeśli nie integrujemy zasilacza z płytką wzmacniacza to zostawmy taką możliwość poprzez zastosowanie zworki odcinającej zasilanie do stopnia napięciowego i dającą możliwość zasilania niezależnego - jasne?

od jakiegoś czasu używam wzmacniaczy słuchawkowych dual mono i... subiektywnie jest lepiej . pomiarów zadnych na poparcie nie mam .

np do tych THD które pojawiały sie tu w temacie wcześniej , co komu po THD wyliczonego w programie ? :) wpisuje tam dane konkretnych słuchawek i program wyliczy mu jak zachowa sie dany okład z takim obciążeniem ? i co wygeneruje przetwornik ? O to mi chodzi , żeby nie przeceniać teoretycznych obliczeń .

Ale to nie było personalnie do ćiebie zapytanie jakieś czy stwierdzenie .

Dla mnie pomiary są pomiarami i tylko tyle albo aż tyle.

Symulacje natomiast umożliwiają doszlifowanie układu i sprawdzenie nieskończonej ilości opcji, których nie trzeba robić w realu co zdecydowanie skraca czas w uzyskaniu układu końcowego.

Symulacje natomiast umożliwiają doszlifowanie układu i sprawdzenie nieskończonej ilości opcji, których nie trzeba robić w realu co zdecydowanie skraca czas w uzyskaniu układu końcowego.

dokładnie .

Powiedzcie mi jeszcze dlaczego twierdzicie, że zasilanie stopnia napięciowego jest tak ważne w tym wypadku? Analizuje układ i wychodzi mi na to, że napięcie podłączone jest do luster prądowych, a prąd ustalany jest przez JFEty wejściowe. Ich prąd zależy od ich Ugs, a ten znów zależy od rezystancji w źródle. Zmiana napięcia zasilania zaowocuje zmianą napięcia na drenie, a od niego nie zależy prąd JFETa, więc nie przeniesie się ono na wyjście. Tak ja to rozumiem.

Żeby zasilić osobno stopień napięciowy wystarczy nie lutować tych 22R w zasilaniu i się podłączyć.

Dodałem zworki na szynach zasilania i wejście na dwa zasilacze. Masa pozostaje spięta przy wyjściu, ale logiczne jest także, że jest spięta na gniazdach wejściowych. Pętla masy jak nic, ale chyba mało groźna. Dodałem zatem możliwość umieszczenia rezystorów pomiędzy masą sygnałową, a masą mocy. Nie wiem tylko czy jest to zasadne w sytuacji, kiedy płynie dość spory prąd przez sprzężenie zwrotne. Myślałem, aby masy sygnałowe spiąć z masą mocy w okolicy gwiazdy przy przekaźniku.

Piszecie, że bez dual mono to nie zagra, a przecież wielkie piece głośnikowe, nie słuchawkowe pracują na jednym zasilaczu, choćby nawet tak chętnie klonowane wyższe modele accuphase. I jakoś to tam gra, przy prądach 100 lub nawet więcej razy większych.

Edytowane przez Muzg

od jakiegoś czasu używam wzmacniaczy słuchawkowych dual mono i... subiektywnie jest lepiej . pomiarów zadnych na poparcie nie mam .

A jeszcze lepiej w układach zbalasowanych , nawet klasyczne układy ale z niezależnym 4 przewodowym połączeniem z przetwornikami .

Edytowane przez atmeg

Piszecie, że bez dual mono to nie zagra, a przecież wielkie piece głośnikowe, nie słuchawkowe pracują na jednym zasilaczu, choćby nawet tak chętnie klonowane wyższe modele accuphase. I jakoś to tam gra, przy prądach 100 lub nawet więcej razy większych.

Na słuchawkach usłyszysz dużo więcej niż na głośnikach, dlatego układ dual mono z osobnym zasilaniem układu zabezpieczenia jest wskazany. A kilka na prawdę dobrych zasilaczy, które można tu zaprządz nie uciągnie dwóch kanałów. Masę można połączyć na gnieździe słuchawkowym.

Przekaźnik zabezpieczenie działa tylko w momentach kiedy są one załączane lub wyłączane więc byłbym spokojny o jego wpływ na całość. Dużo większy wpływ na to co piszesz ma przemyślany layout PCB i dobór elementów niż same dwa zasilacze.

Co do samego zasilacza to mogą pojawiać się niejasności u mniej zorientowanych osób. Do napędzenia wzmacniacza potrzebujemy zasilacza symetrycznego (lub dwa w dual mono z dwoma trafami) o napięciu 2 x 15-20V i wydajności raczej nie mniejszej jak 300mA. Dwa kanały wzmacniacza pobierają 20mA + 2x prąd spoczynkowy jednego kanału. Na start może to być zasilacz na LM317/337 (można wstawić lepsze regulatory linear technologies), zasilacz TT by Bodo_z lub Henryk Kwinto, Salas, Placid HD BP czy inny projekt. Zasilacz pewnie będzie wymagał radiatora dla chłodzenia elementów wyjściowych.

Reaktywuję listę na PCB.

Lista pcb:

1. BB84 - 1 komplet

2. Muzg - 5 kompletów

Ostatnio chyba Mach robił takie porównania na swoim układzie i dual mono wypadło ponoć sporo lepiej.

System gra dobrze, albo nie....

Masa na płytce może być wspólna zasilacze osobne ale można rozdzielić przewody do przetworników jak pisze Atmeg

zrobić solidny zasilacz na jednej PCB

ja bym to zasilił powiedzmy 18 V

radiatory bym dał na bok PCB

i wszystko ładnie :)

oczywiście PCB nie wątpliwie większa ale All in One

Ale jak tam chcecie :)

Muzg zrobił kawał dobrej roboty projektując swoją płytkę, myślę, że jest ona nawet więcej niż bardzo dobra, wystarczająco uniwersalna i sprawdzona.

Układ jest natyle prosty, że do kombinowania z inną topologią i innymi zasilaczami zawsze można zrobić na własne potrzeby swoje PCB.

Jestem za obecną wersją PCB Muzga i finalizujmy, zobaczymy ilu będzie chętnych.

Żaden problem w przyszłości postarać się o wersję rozszerzoną o zasilacz... tym razem stawiam na uniwersalność na poziomie płytki Muzga.

Muzg zrobił kawał dobrej roboty projektując swoją płytkę, myślę, że jest ona nawet więcej niż bardzo dobra, wystarczająco uniwersalna i sprawdzona.

Układ jest natyle prosty, że do kombinowania z inną topologią i innymi zasilaczami zawsze można zrobić na własne potrzeby swoje PCB.

Zgadzam się. Można spróbować w tej formie. W BCL'u zasilanie też jest wspólne na LM317/337 i nie jest źle, a docelowo można dłubać indywidualnie.

Gdzie zamówić parowane FET'y, tranzystory końcowe i przynajmniej Dale ? ktoś mógłby poratować ?

Spytam jeszcze raz wprost. Słuchałeś wersji z jednym zasilaczem? Porównałeś ja do wersji z dwoma zasilaczami, czyli dual-mono?

Nie słuchałem tego układu, dlatego skorzystam z płytki Muzga. Natomiast dłubałem w kilku słuchawkowcach i w tych lepszych układ dual mono subiektywnie (bez pomiarów) wypadł lepiej. Na zasadzie analogii zasugerowałem rozdzielenie zasilania. Czy porównywałeś zasilanie dual mono z pojedynczym w tym układzie ? jeśli tak, jak zagrało ?

Edytowane przez BB84

Za to kupisz i chinczyka na pewno :) będą parowane piękne może jeszcze złocone :)

off top to off top

Spokojnie panowie. Nie o wszystkim piszę na forum bo nie jestem pewny, albo nie ma czasu, ale cały czas pracujemy nad FETami. JFETy są zamówione (wiadomo skąd) i jak trafią do mnie to sprawdzę czy są ok. MOSy też będę miał kilka par. Myślę, że kilka kompletów będzie wolnych, a w razie czego się resztę domówi.

Pozostało załatwić jakieś DALE RN55 w mniej ważne miejsca i dobre węglowce w sprzężenie (szeregowe, 2 x 1k/kanał). Resztę można bez problemu kupić w Polsce.

Spokojnie panowie. Nie o wszystkim piszę na forum bo nie jestem pewny, albo nie ma czasu, ale cały czas pracujemy nad FETami. JFETy są zamówione (wiadomo skąd) i jak trafią do mnie to sprawdzę czy są ok. MOSy też będę miał kilka par. Myślę, że kilka kompletów będzie wolnych, a w razie czego się resztę domówi.

Pozostało załatwić jakieś DALE RN55 w mniej ważne miejsca i dobre węglowce w sprzężenie (szeregowe, 2 x 1k/kanał). Resztę można bez problemu kupić w Polsce.

To świetna wiadomość !

Lista pcb:

1. BB84 - 1 komplet

2. Muzg - 5 kompletów

3. wojtekkom - 2 komplety

4. Le_G PCB + komplet elementów

Lista pcb:

1. BB84 - 1 komplet (pcb + elementy)

2. Muzg - 5 kompletów

3. wojtekkom - 2 komplety

4. Le_G PCB + komplet elementów

• Pokaż nowe odpowiedzi