Skocz do zawartości
IGNORED

Zegary nie tylko do DAC X

Luiis

Rekomendowane odpowiedzi

@Luiis

Możesz pokazać prostokąt tego zegarka?

I jeszcze jedno. Sprawdź czy są jakieś śmieci na masie między elektrolitem na wyjściu zasilacza, a masą na wyjściu zegara.

Henryku,

postaram się zrobić pomiary na oscyloskopie kolegi (mój padł jakiś czas temu) ale dopiero w sobotę.

pzdr

Spokojnie możesz podnieść międzyszczytowe do 3.3 - 3.5 volta

To nie bardzo jest możliwe, ale można próbować ustawić napięcie ADR na 5V i podać nieco za niskie napićie zasilania (można wlutować diodę D5 - będzie spadek o,7V) wtedy na wyjściu jest ok 4V.

Pozostałe elementy pracują stabilnie przy takim napięciu odniesienia.

Dodatkowo można obniżyć napięcie na stabilizatorze do ok 6,9V.

przeliczenie rezystorów w nocie MIC5209. Myślę, że R1P będzie 130k.

Nie wiem jak zachowa się generator Colpittza w takich warunkach, ale sądzę że będzie działał.

Jeszcze nie robiłem takich testów, ale to nie problem. Mam już kilka zmontowanych zegarów więc mogę poczynić próby.

Wykonałem dzisiaj pomiar prostokąta zmontowanych zegarów. Niestety nie dysponuję jeszcze kwarcami 22x i 24x, więc tymczasem pomierzyłem je z kwarcami 16.9344 (no name i Omig 5ppm).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No name

post-8644-0-99773600-1364419297_thumb.jpg

Omig 5ppm

jak widać napięcie międzyszczytowe na poziomie 3,5V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykonałem dzisiaj pomiar prostokąta zmontowanych zegarów.

Kiepski ten prostokąt. Gdybym nie wiedział, że powinien być prostokąt, to trudno byłoby się domyśleć jaki to przebieg.

..wykonałem pomiar na "szybkiego", tryb pomiaru auto, automatyka rozpoznała rodzaj przebiegu jako prostokąt. Ważne, że nie ma praktycznie żadnych przerzutów. Poza tym to oscyloskop cyfrowy, na analogu przebieg byłby chyba "ładniejszy"..

Poza tym to oscyloskop cyfrowy, na analogu przebieg byłby chyba "ładniejszy"..

Wiesz, że nie o estetykę chodzi.

Jak dla mnie zbocza są za mało strome.

A tutaj dla porównania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luiis obciążyłeś go chociaż rezystorem? Faktycznie szału nie ma. Oscylogram z analogowego oscyloskopu nie miałby tylko schodków na przebiegu (próbkowanie)

stromość przebiegu słaba , zupełnie jak nie z układów LVC

Luiis obciążyłeś go chociaż rezystorem? Faktycznie szału nie ma. Oscylogram z analogowego oscyloskopu nie miałby tylko schodków na przebiegu (próbkowanie)

stromość przebiegu słaba , zupełnie jak nie z układów LVC

Pomiar był wykonany bez obciążenia wyjścia.

Jeśli zdążę przed świętami powtórzę pomiar obciążając jakimś koncentrykiem z terminatorem 50R.

Poskładałem już komplety części. Czekają ja paczkę od Luiisa.

Podczas kompletowanie nie obeszło się bez przygód:

po zamknięciu ostatniego woreczka zostało mi trochę elementów, więc sprawdziłem wszystko od nowa. Braki uzupełniłem ale wciąż mam za dużo.

Zostało:

1x68k

2xdioda prostownicza

2x470p

2x33k

1x39p

5x10k

6x1k

Gdyby okazało się, że któregoś z w/w elementów brakuje u was w paczkach, napiszcie PW, doślę od razu.

Jak napisałem, sprawdziłem wszystkie paczki ponownie i wszystko się zgadza. Może ktoś przy nadawaniu części do mnie się pomylił.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

wiem,że nie w tym temacie ale może kogoś zainteresuje ,nabyłem zegar firmy audio gd wersja TCXO 1ppm,zainstalowany do daca na ad1865 od szanownego kolegi Waldka ,wrażenia bardzo pozytywne ,poprawa basu ,precyzji i całej reszty ,dżwięk zrobił się jakłby ciemniejszy ale przez to jak dla mnie fajniejszy,milej się słucha,także na pewno zegar z dokładnością 1ppm wnosi sporo dobrego i warto wasz projekt kontynuować,ale mam jeszcze pytanie odnośnie długości przewodów z zegara ,u mnie mają ok6 cm ,są ze sobą skręcone,czy tak może zostać czy może lepiej zastosować przewód z ekranem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem,że nie w tym temacie ale może kogoś zainteresuje ,nabyłem zegar firmy audio gd wersja TCXO 1ppm,zainstalowany do daca na ad1865 od szanownego kolegi Waldka ,wrażenia bardzo pozytywne ,poprawa basu ,precyzji i całej reszty ,dżwięk zrobił się jakłby ciemniejszy ale przez to jak dla mnie fajniejszy,milej się słucha,także na pewno zegar z dokładnością 1ppm wnosi sporo dobrego i warto wasz projekt kontynuować,ale mam jeszcze pytanie odnośnie długości przewodów z zegara ,u mnie mają ok6 cm ,są ze sobą skręcone,czy tak może zostać czy może lepiej zastosować przewód z ekranem?

przesyłanie skrętką taktu zegarowego nie jest błędem ale, stosowanie przewodu ekranowanego o impedancji dopasowanej do układu połączeń we/wy daje określone korzyści w postaci np. braku zakłóceń w linii i spadku amplitudy sygnału. Nie sądzę, żeby przy połączeniu tej długości następowała jakaś degradacja sygnału. Należy tylko unikać prowadzenia przewodów w pobliży źródeł zakłóceń elektromagnetycznch lub w.cz.

Obecne zasilanie nie budzi zastrzeżeń, jednak dla zwolenników osobnego zasilacza pozostawiono na pcb komplet złączy.

w takim wypadku nie montujemy elementów:

D1P-D4P, R1P, R2P, MIC5209,C2P-C4P, C9,C10.

w miejsce JP1 montujemy złącze 3x goldpin.

Dotarły kwarce do zegarów.

Całość zamówienia prześlę do Kopczasa w celu uzupełnienia, a od niego otrzymacie przesyłki gotowe do montażu.

pozdrawiam

L.

Dostałem dzisiaj paczkę od Luiisa.

Jutro, najpóźniej w niedzielę wszystko wyślę.

Jest tylko jeden problem, mianowicie rezystory mmelf, które zamówiłem i kondensatory smd są w tym samym rozmiarze.

Trzeba się poważnie nagimnastykować żeby polutować. Próbnie lutowałem i da się to zrobić.

Jest to kwestia niedogadana. Listę elementów zamieściłem 2 miesiące temu, pisałem też w sprawie rozmiarów elementów i sprzeciwów nie było.

I jeszcze jedno pytanie:

nie są oznaczone pierwsze nogi scalaków. W którą stronę je montować?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Te wykresy Luisa to i tak rewelacyjne o ile bez obciążenia.

Te zegarki z MR mi się nie podobają, bo wszystkie mają przerzuty, a to jest gorsze od "braku" prostokąta.

Co do zasady - nie ma specjalnego znaczenia, jaki kształt ma obwiednia (sygnał) znaczenie mają:

- powtarzalność (dokładność) osiągnięcia określonego stanu wyzwolenia stopnia następnego. to jest właśnie jitter,

- brak przerzutów na co zwraca uwagę TI

a w zegarkach MR te przerzuty sa okropne, dokładnie takie jak "niezalecane" w notach TI

Nie wszystko tam jest z przerzutami. Jak docelowo wyjdzie taki - będzie git

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomiar był wykonany bez obciążenia wyjścia.

Jeśli zdążę przed świętami powtórzę pomiar obciążając jakimś koncentrykiem z terminatorem 50R.

Tak troche jak Filip z konopi bo watku nie śledziłem;

obciążenie wyjścia stromości nie poprawi. Kształt jest typowy dla wyjścia o charakterze rezystancyjnym obciążonego pojemnością. Berdziej stromy przebieg mozna uzyskać na dwa sposoby - albo zmniejszyć pojemność obciążenia albo zwiększyć wydajność pradową źródła.

P.S.

Gdzie znajdę ostateczny schemat?

Jestem Europejczykiem.

Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment ,mój zegar z audio gd na razie nie jest zamocowany do obudowy ,więc mogę go delikatnie w czasie pracy daca wyjąć i przytrzymać w ręku z dala od całej elektroniki co skutkuje słyszalną poprawą dżwięku,zastanawiam się czy miałby sens umieszczenie całego zegara w jakiejś puszce ekranującej lub na zewnątrz urządzenia ,nadmienię,że kwartz jest już ekranowany

Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment ,mój zegar z audio gd na razie nie jest zamocowany do obudowy ,więc mogę go delikatnie w czasie pracy daca wyjąć i przytrzymać w ręku z dala od całej elektroniki co skutkuje słyszalną poprawą dżwięku,zastanawiam się czy miałby sens umieszczenie całego zegara w jakiejś puszce ekranującej lub na zewnątrz urządzenia ,nadmienię,że kwartz jest już ekranowany

O ekranowaniu pisał marosik w wątku ShgaClone

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Gdzie znajdę ostateczny schemat?

Ukryta Zawartość

Napięcie zasilania w testowanych zegarach ograniczyłem do 7,05V. Poprzednie edycje zasilane były z zewnętrznego źródła (o nieco większej wydajności prądowej) ale o napięciu 10V.

Ponadto poprzednie zegary były ustawiane na 5V napięcia wyjściowego.

Nie wykluczone, że potrzebne będzie dobranie rezystorów ograniczających prąd zasilania dla poszczególnych gałęzi, może wystarczy zastąpić rezystory 10R np. przez 5R.

Ukryta Zawartość

O ekranowaniu pisał marosik w wątku ShgaClone

Ukryta Zawartość

z tego wynika ,że zegar między innymi jest wrażliwy na wibracje ,przydało by się go odizolować od reszty za pomocą jakiś tłumiących elementów no i solidnie zaekranować...

Ukryta Zawartość

z tego wynika ,że zegar między innymi jest wrażliwy na wibracje ,przydało by się go odizolować od reszty za pomocą jakiś tłumiących elementów no i solidnie zaekranować...

pewnie że mozna odizolować np zawiesić płytke na gumkach. Ja mam zegar Audio GD z TCXO w odtwarzaczu DVD-A/SACD i nie ekranowałem go dodatkowo bo generator TCXO ma ekran i na to jest dodatkowy ekran z miedzi. Za to mam dodatkowy transformatorek tylko do zegara, podwójną stabilizację 18 V i 12V i spore wartości kondensatorów filtrujacych. Dzięki temu że mam dodatkowe trafo nie ma żadnego problemu z masą a to podstawa żeby zegar dał maksymalną możliwą poprawę . Podpięty jest bardzo blisko układu bez żadnych zbędnych długich kabli . Poprawa po zastosowaniu jest ogromna najbardziej słyszalna na SACD bo niedomagało w stosunku do DVD-Audio .

Zdecydowanie "dołóż amortyzację" czyli wytrać wibracje.

najprościej na gumie.

Może być zawieszenie gumowe, lub też amortyzator z pianogumy.

Skoro widzisz efekt, to łatwo dojdziesz do tego co pomaga.

A na serio - weż puszkę , uziem ją, wyłóż ją gąbką i nieco ciasno wstaw zegar.

Po pierwsze wibracje znikną, po drugie będzie pracował w stałej temperaturze i to takiej którą lubi.

Na płytce zegara na radiatorku jest jakiś tranzystor ,który dość mocno się grzeje ,czy zamknięcie w puszce nie spowoduje przegrzania ,przy radiatorze jest przyklejony na pastę przewodzącą jakiś element chyba do kontroli temp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.