Skocz do zawartości
IGNORED

Zaczynam składać PC Audio bez kompromisów

celex

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda nie bezkompromisowo bo powinienem pytac w temacie o tanim audio PC - ale tani to pojęcie względne.

Co sadzicie o dyskach SD Transcend na IDE. Sa takie - IDE PATA/ATA (nigdy nie pamiętam co jest co , ale IDE to chyba rodzaj wtyczki a ATA magistrali?)

Cena od 200 do 300 zł. za 32-64GB. Rożnie tylko podają ilość cykli zapis/odczyt od 1 do 4 mln nie wiadomo dlaczego

Niektóre są w obudowach 2.5cala inne pokazane jako obwód drukowany bez obudowy.

Najlepsze byłyby takie do wetknięcia bezpośrednio w gniazda IDE bez żadnego kabla

Ma ktoś i używa? Czy 32GD wystarczy mi na system np. XP sp3 Albo jakiegoś linuxa typowo pod Audio ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam furę starego "żelastwa" komputerowego ale jak chcę z tego coś złożyć żeby grało a było ciche to napotykam na kolejne problemy, dosyć prozaiczne. Na przykład znalazłem duży radiator na ciepłowodach do socketu P 478 i małą obudowę slim do pełnego ATX, to okazało się że radiator się nie mieści dosłownie o pół centymetra bo jakiś mózg zaplanował gniazdo zasilacza przy samym procesorze.

Jak kupie inna obudowę desktop do HTPC to się potem okaże że wiatrak terkocze pracując w poziomie a obudowa nie może stać pionowo - już tak miałem z inną płytą i wentylem "super cichym" Arctic Cooling

Ogólnie więc ciężko zrobić tak zwanego salonowca ze starych rupieci. Rzeczywiście zakup rozwiązania mini ITX planowanego od początku do takich zastosowań wydaje się nieunikniony.

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Co sadzicie o dyskach SD Transcend na IDE. Sa takie - IDE PATA/ATA (nigdy nie wiem co jest co , ale IDE to chyba rodzaj wtyczki a ATA magistrali?)

Cena od 200 do 300 zł. za 32-64GB. Rożnie tylko podają ilość cykli zapis/odczyt od 1 do 4 mln nie wiadomo dlaczego

Niektóre są w obudowach 2.5cala inne pokazane jako obwód drukowany bez obudowy.

Najlepsze byłyby takie do wetknięcia bezpośrednio w gniazda IDE bez żadnego kabla

przerost materii nad treścią, zwłaszcza patrząc na cenę. Nie kombinuj w tym kierunku bo różnica cenowa będzie niewielka a potem z tym zostaniesz, technologia z czasem i tak Cie zmusi do upgrade'u, To co masz pchnij na allegro, trochę dozbieraj i kup coś nowego np APU na fm2 czy też wymieniane intele.

SSD też nie musisz kupować od razu, postaw sobie narazie na HDD potem zmigrujesz. wedle stawu grobla, tanio się da :) mi wyszło 1200 zł z sdd, nagrywarką BR, apu x4 (najniższy model) ale bez obudowy i os.

Czy 32GD wystarczy mi na system np. XP sp3 Albo jakiegoś linuxa typowo pod Audio ?

w zupełności, ale nie licz że to będzie chodzić fajnie.

Ogólnie więc ciężko zrobić tak zwanego salonowca ze starych rupieci. Rzeczywiście zakup rozwiązania mini ITX planowanego od początku do takich zastosowań wydaje się nieunikniony.

no i często mija się to z celem, pomijam już kwestie wydajności (starsze układy i tak zostaną zabite przez filmy) to się to nadzwyczajnie nie kalkuluje. Kiedyś było trzeba mieć mini elektrownie, dziś wystarczy chomik :)

ja nie jestem zwolennikiem aż takiej miniaturyzacji i kupowaniem najmniej wydajnych jednostek. Potem się to kończy naprawami, wymianami bo czegoś brakuje..

Urlop... a co to? To chyba takie zwierzę, podobne do Yeti. Rzadko je raczej widuję, co za czasy, ech :(.

ba.. gatunek zagrożony wyginięciem... (własna firma ?)

No to jakie procesory są w odtwarzaczach b-R za 500 złotych ?

słabe malutkie, często to tylko koreka softu by chodziło bo sam układ kilkuletni jest w stanie to policzyć, dla przykładu triCore który siedzi w nowych BMW x5 kosztuje 200zł w detalu. Ale np audi rs4 ma 2 starsze jednostki, w niektórych BR też pewno zrobili takie numery bo mieli na magazynie a coś trzeba z tym zrobić. Ja ostatnio zabiłem BR za 300 zł, klatka po klatce szedł ;]

... wyspecjalizowane ... do dekodowania video i to jeszcze mieszczącego się w standardzie BluRAY

w tanich na pewno nie... są układy o zastosowaniu bardziej uniwersalnym ale z optymalizacją pod audio / wideo. Czyli taki inny GPU jak patrzeć od strony PC.

Każdy SSD jest pod taki system dla PC AUDIO komputerek lepszy od HDD ale..

Nie wiem ile waży XP SP3 ale WIN 7 starter ok 10gb i jest WYRAŹNIE szybszy od XP. Do PC audio nadaje się całkiem całkiem

Niestety małe dyski SSD (poniżej 60GB) mają wyraźnie słabsze parametry niż większe dyski, choć dla PC AUDIO bedzie to nie odczuwalne.

SSD niestety po jakiś czasie nieco siada, ale zawsze czas dostępu do plików, głośność, wibracje i pobór prądu w porównaniu do HDD to przepaść, nawet na 32GB dysku SSD za 150zł.

Przeinstalować raz na rok system + format C i jedziemy dalej.

Przy czym do SSD lepiej zainstalować minimum win7 ... starsze systemy nie obsługują TRIM. Co do pojemności SSD - 64 GB nie dość że wolne, to jeszcze nieopłacalne (cena za 1 GB) ... no i zapchamy taki dysk dosyć szybko (szczególnie że wypada zainstalować Win 7/nową wersję linux ... a nowsze systemy zajmują więcej niż dziadek XP). Poniżej 120 GB bym nie kupował.

10~15GB waży windows 7 a programy tyle ile na obecnym posiadanym HDD. Łatwo sprawdzić jaka pojemność dysku jest nam potrzebna.

Mity o tym że SDD powyżej 50% pojemności musi mieć wolne są tylko chwytami marketingowymi.

W normalnym używaniu można mieć system i na 30GB jakiś Sandisku czy Adacie, albo i na fleszu USB jakimś SDHC

Co do pojemności SSD - 64 GB

Z reguły wolne przy zapisie, co w przypadku zainstalowania dysku SSD jako systemu nie ma znaczenia.

to jeszcze nieopłacalne (cena za 1 GB)

To zależy z której strony patrzeć...

Moim zdaniem 120 GB to najgorszy wybór, bo w 120 GB ciężko się zmieścić...

Żeby rozwinąć skrzydła potrzeba co najmniej 250 GB, a te są już dość drogie.

Dlatego lepiej jest postawić system na 64 GB i zapełnić go w 20%, a pozostałe

dane wynieść gdzieś z dala od komputera, na dysku HDD USB 3.0

Nie wiem ile waży XP SP3 ale WIN 7 starter ok 10gb i jest WYRAŹNIE szybszy od XP.

Ja zauważyłem coś zupełnie odwrotnego. To XP jest szybszy od Win7. Co nie oznacza, że XP jest lepszy...

SSD niestety po jakiś czasie nieco siada

Tak było z dyskami I generacji. Obecne dyski SSD przy dziennym zapisie 10 GB mogą wytrzymać 20 lat.

To deklaracja producenta, potwierdzona testami, wszak zapis 50T w krótkim czasie łatwo jest zasymulować.

Przeinstalować raz na rok system + format C i jedziemy dalej.

lepiej z ghosta załadować system wcześniej już zainstalowany

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

...zauważyłem coś zupełnie odwrotnego. To XP jest szybszy od Win7...

Z całą pewnością jest to jak najbardziej możliwe, zbyt wiele czynnik ma na to wpływ, nie tylko sam system.

Choć ostatnio zainstalowałem 7 starter SP1 32bit na sprzęcie z 512MB RAM i jedno rdzeniowym procesorze 1500MHz i chodzi to zadziwiająco szybko, gdzie wcześniej świeżo zainstalowany XP SP3 32bit spowalniał maszynę do granic cierpliwości użytkownika.

Z tym obrazem systemu kolega tez ma oczywiście racje, że lepiej i oczywiście szybciej

Co SSD, to pisałem jedynie co wiem z doświadczenia, ale jako pół roczny użytkownik Samsunga 830 stwierdzam że zjawisko dalej jednak występuje.

Od paru dni mamy 840. Za pół roku zobaczymy :)

Na temat upgreadów starych komputerów i zakupu nowych do audio-video już się w tym wątku wypowiadałem. Podkreślę tylko dobitniej. Moim zdaniem nadeszła era komputerów specjalizowanych. Jeśli potrzebuje kompa do audio to kompromisowo będzie włożyć do niego tylko to co jest potrzebne do audio, a bezkompromisowo zawalczyć o ciszę i miniaturyzację (bo ma stać w saloonie - całe 16m2 - LOL). Te wymagania są motywem do zakupu jednostek na mini-ITX lub mniejszychi.

Natomiast jeśli cisza nie musi być absolutna to można zrobić na starym gracie. W takim przypadku nawet upgreade będzie sensowny bo będzie to znacząco tańsze. Koszty podnoszą dopiero komponenty kupowane specjalnie pod projekt - czyli właśnie SDD żeby choć trochę zbliżyć się do ciszy.

Z moich śmieci wybrałem starego optimusa z przeznaczeniem na audio - płytę VIA (apollo 400) P4 s.478 2.4Ghz/533 jakieś tam 256mb ram (x 3 bo mam takie w zapasie) DDR I, HDD 80Gb na system i programy.. Żeby go uciszyć miała być przekładka do obudowy Logic 502B z zasilaczem Fortrona, założony na procesor Therlamright X90 - ale się nie zmieścił - na razie więc pewnie będzie coś bardziej klasycznego.

Są bardzo ładne obudowy HTPC NOX Media HD za około 250zł. - slim pod pełnowymiarowy ATX dobrze wentylowane, ale typowe desktopy, jednak nie wszystkie wentylatory mogą pracować w poziomie - obudowa jest mała jak na ATX ale znacznie większa niż mini-ITX więc dobrze gdyby mogła pracować w różnych pozycjach (logic 502B spełnia ten warunek)

Do zwiększenia funkcjonalności wypadałoby dokupić większy dysk na dane - i tu pierwszy zonk bo płyta obsługuje tylko IDE-ATA133. Nie ma sensu kupować takich dysków bo to przestarzała technologia - co również zauważył kolega cycys12.

Wiec albo kontroler SATA III na gniazdo PCI albo dysk po USB - czego tutaj wcześniej chyba nie polecano. SATA najbardziej mi odpowiada bo można też włożyć kieszeń wymienną iBOX za około 30 złotych na dyski pod ten format. NA tym komputerze chodzą też filmy DVD i avi w rozdzielczości 720 bez problemów, a karta graficzna obsługuje monitor fHD ( na komputerze którego używam najczęściej od trzech lat nie nagrałem ani jednej płyty, nie wiem nawet czy napęd DVD-R który w nim siedzi w ogóle działa, zdarza mi się odtwarzać na nim płyty CD-A, więc ten format zapisu danych mogę uznać za martwy od czasu rozpowszechnienie się pamięci flash na USB).

Możliwości taniej rozbudowy pamięci 3*1gb za niecałe 100zł. zmiana procesora na 3ghz za70zł.

Karta muzyczna na PCI około 300zł. Jest to znacznie mniej niż zakup nowej platformy gdzie za samą cisze i może (choć to nie jest takie pewne) odtwarzanie fHD z obsługą blue-ray wydam najmniej 1200-1500 złotych. Uzyskując praktycznie tę sama funkcjonalność.

Arku

bardzo mądra decyzja na "starym gracie PC" można się sporo nauczyć i od tego najlepiej zacząć rozpracować do szpiku Krzemu ;)))

ale jak to juz to wszystko zrobisz to daj sobie spokój z ITX choć spróbować zawsze możesz ale szkoda pieniędzy ITX to małe coś z dużymi ograniczeniami sam teraz sprzedaje mojego ITX-a fajnie było ale można lepiej

sugerował bym MicroATX + wkładasz kartę jaka chcesz ile chcesz czy to PCI czy PCI-e, PC może być 100% pasywne a złuzycie energi na poziomie 34-38W

będziesz miał niezły przeskok z XP na W7/64bit ;))) pod każdym względem

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Ja zauważyłem coś zupełnie odwrotnego. To XP jest szybszy od Win7. Co nie oznacza, że XP jest lepszy...

porównywanie obu systemów jest głupie i mija się z celem, na xp juz mało co chodzi a on sam ma potężne problemy z obsługą sprzętu. Po za tym biorąc pod uwagę że win 7 ma PAE i kilka innych wynalazków to nawet na starym pc przy odpowiedniej konfiguracji zje xp. Na nowym xp nawet nie będzie miał startu.

Tak było z dyskami I generacji. Obecne dyski SSD przy dziennym zapisie 10 GB mogą wytrzymać 20 lat.

To deklaracja producenta, potwierdzona testami, wszak zapis 50T w krótkim czasie łatwo jest zasymulować.

Dyski SSD siadają bo mają słabe pamięci których komórki zabija zapis, tyczy się to i starych i nowych dysków, im nowszy proces technologiczny tym lepiej ale do ideału daleka droga zwłaszcza że producenci np OCZ wypuszczając dysk z fabryki już często ma uszkodzone bloki pamięci. Nie na darmo jest tyle reklamacji (pogadajcie ze sprzedawcami).

Co nie zmienia faktu że jeśli dysk jest ok na etapie fabrycznym (tu chyba ukłon w kierunku intela, o reklamacjach nie słyszałem) to nie katując go ciągle testami IOPS posłuży nam długie lata i nie ma się o co martwić.

Many SSDs ship with a small number of defective blocks from the factory (mine has 6). These are just marked as bad and replaced by some from the overprovisioned memory. As more blocks become incapable of being written to from overuse the same thing happens. Eventually you'll start losing usable capacity though. It's important to note that OCZ does not warrant the drive against normal wear, and neither do most, if not all manufacturers. This is because it is not considered a form of drive failure.

I have a Crucial M4 256GB SSD that is a year old and that has become a total disaster. It has crashed my system (blue screen of death) and chkdsk has found a HUGE amount of bad clusters. I have hundreds of corrupted files on that drive now.

Przy czym do SSD lepiej zainstalować minimum win7 ... starsze systemy nie obsługują TRIM.

jesteś tego taki pewny ? po za tym każdy producent dysku udostępnia oprogramowanie które użyje trim bez względu na to czy system obsługuje czy nie.

Do zwiększenia funkcjonalności wypadałoby dokupić większy dysk na dane - i tu pierwszy zonk bo płyta obsługuje tylko IDE-ATA133. Nie ma sensu kupować takich dysków bo to przestarzała technologia - co również zauważył kolega cycys12.

Wiec albo kontroler SATA III na gniazdo PCI albo dysk po USB - czego tutaj wcześniej chyba nie polecano. SATA najbardziej mi odpowiada bo można też włożyć kieszeń wymienną iBOX za około 30 złotych na dyski pod ten format. NA tym komputerze chodzą też filmy DVD i avi w rozdzielczości 720 bez problemów, a karta graficzna obsługuje monitor fHD ( na komputerze którego używam najczęściej od trzech lat nie nagrałem ani jednej płyty, nie wiem nawet czy napęd DVD-R który w nim siedzi w ogóle działa, zdarza mi się odtwarzać na nim płyty CD-A, więc ten format zapisu danych mogę uznać za martwy od czasu rozpowszechnienie się pamięci flash na USB).

nie ma kontrolerów SATA3 na PCI, Jako magazyn możesz sobie zakupić jak piszesz dysk usb ale tutaj masz max 1 tb jeśli mowa o 2,5'', alternatywa kiszeń + dysk 3,5'' i tu możesz pomyśleć o gniazdku LAN by było wygodniej. Pamiętaj też że nie podłączysz napędu BR.

Możliwości taniej rozbudowy pamięci 3*1gb za niecałe 100zł. zmiana procesora na 3ghz za70zł.

Karta muzyczna na PCI około 300zł. Jest to znacznie mniej niż zakup nowej platformy gdzie za samą cisze i może (choć to nie jest takie pewne) odtwarzanie fHD z obsługą blue-ray wydam najmniej 1200-1500 złotych. Uzyskując praktycznie tę sama funkcjonalność.

Tak tylko że platforma platformie nie równa a inwestycja mija się z celem. Piszesz że masz te graty więc ja na Twoim miejscu zrobiłbym na tym co mam, opcjonalnie kupił kontroler SATA1 na pci by podłączyć dysk SATA na którym byłby system i dane. Kup sobie obudowę z zapasem by potem nie limitowała Cie wielkość czyli żadne maleństwa, jak masz miejsce to poszukaj pełne ATX (zwłaszcza że masz płyte ATX). Odpal wszystko zrób konfiguracje zobacz czy Ci się spodoba i jak gra.

Pamiętaj że ważniejszy zawsze jest DAC, wzmacniacz i głośniki, jeśli HTPC się Tobie spodoba wtedy spokojnie możesz zacząć inwestycje i to na luzie etapami, np odpowiedni zasilacz który będzie pasował do wszystkie. Koszty rozłożą się w czasie i wyrównają więc będzie łatwiej.

Ja mam u papy starego celerona 2*2,2ghz na LGA 775 z 2 gb ramu i win 7 który w 100% starcza do pracy biurowej, internetu, flimów hd, nawet z 14 bitowymi rawami sobie jakaś tam radzi (tylko podgląd), więc spokojnie.

Z moich śmieci wybrałem starego optimusa z przeznaczeniem na audio - płytę VIA (apollo 400) P4 s.478 2.4Ghz/533 jakieś tam 256mb ram (x 3 bo mam takie w zapasie) DDR I, HDD 80Gb na system i programy.. Żeby go uciszyć miała być przekładka do obudowy Logic 502B z zasilaczem Fortrona, założony na procesor Therlamright X90 - ale się nie zmieścił - na razie więc pewnie będzie coś bardziej klasycznego.

KT400 w skrócie z tego co pamiętam (jeszcze synchroniczna praca układów ale już DDR400:), kiedyś chorowałem na KT600), procek da rade, gorzej z ramem ten 1gb by się przydał... wtedy możesz już myśleć o win 7, jak uzbierasz 2gb to spokojnie.

jesteś tego taki pewny ?

Tak, jestem pewny że Windows XP i Vista nie obsługują TRIM.

Poza tym oprogramowanie producenta dołączane do dysku, to nie to samo co systemowy TRIM.

na xp juz mało co chodzi

Nie żebym bronił tego starego dziada XP, ale ... co np. nie chodzi?

Jako magazyn możesz sobie zakupić jak piszesz dysk usb ale tutaj masz max 1 tb jeśli mowa o 2,5'', alternatywa kiszeń + dysk 3,5''

Ukryta Zawartość

2,5" 2 TB, ... natomiast za niecałe 200zł więcej można mieć 3,5" 4 TB.

Ukryta Zawartość

Jak ktoś chce dysk do noszenia po ludziach, mobilny, niech kupi 2,5" (inna sprawa że po co wtedy aż 1-2TB?) ... a jak ma to być magazyn w domu, to lepiej 3,5" (tańszy pojedynczy GB i większa wydajność ... no i większa max pojemność)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako magazyn możesz sobie zakupić jak piszesz dysk usb ale tutaj masz max 1 tb jeśli mowa o 2,5''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) występuje już w wersji 2TB. I nawet cena (na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od 136,50 € w zależności od koloru) nie zabija.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ja bym nie dramatyzował z tymi dyskami. W swoim "pc audio" mam starszy ssd 64, aż nadto na pełen system, xbmc i programy, których używam na tv. Do tego na magazyn zewnętrzny wd, który ma taką fajną zaletę, że jak jest nieużywany (chociażby przy mediach strumieniowych), to się usypia (nie programowo). Prędkość użytkowa jest bardzo dobra, a jak kiedyś ssd cudem padnie, to zamiennik powinien być znacząco tańszy.

Co do porównania xp i win7start wydaje mi się, że trzeba brać pod uwagę też, który to jest xp. Pro na starcie ma pewnie znacznie więcej usług w tle niż 7start, może stąd ta różnica?

Panowie dobre rady dajecie ale ja większość z nich już sprawdzałem na sobie i stwierdziłem, że są to kitu ;-)

Dokładnie to rada z tym kupowaniem komponentów komputerowych z uwagi na "zapas" technologiczny - większa obudowa żeby nie limitowała rozbudowy, większy dysk, albo na innym łączu żeby można było przepiąć w razie czego do nowszej maszyny itd. itp.

Wszelkie graty które mam w piwnicy zgromadziły się w skutek takiej właśnie rozbudowy na zapas oraz przygarniania podobnych złomów od znajomch. Tyle że podczas tej rozbudowy okazywało się że takie podejście do kwestii rozbudowy się nie sprawdza. Ogranicza bardziej niż zakup całego PC od nowa, a koszty generuje porównywalne albo wyższe jeśli tylko wzmacniamy niezbyt starą konfigurację do formatu sprzętowego który nadal jest w sprzedaży..

.

Najpierw zmieniłem procesor, ograniczyłem się do platformy AMD K7 bo mi reszta pasowała (a były wtedy już lepsze pentiumy HT i zapowiadano AMD 64) okazało się, że płyta nie ma takiego FSB i go nie wykorzystuje. Zmieniłem płytę na nowszą ale pasującą jeszcze podstawką i gniazdami do tego co miałem (a wchodziło już PCI-E) okazało się że ma inne pamięci, a że miała już SATA więc dokupiłem dyski SATA i od razu kartę na AGP8. Jak już to miałem to jednak obudowa okazała się za mała bo nie mogłem pozakładać większego chłodzenia. kupiłem więc chłodzenia i obudowę, tanią ale mocno reklamowaną która oczywiście okazała się - tania.

W taki sposób można bez końca. A wystarczy 10 letnią maszynę sprawną jeszcze i użyteczną wymienić na taka połowę młodszą kiedy już stanie się nieużyteczna i wydać na to 300-500 złotych zamiast bawić się w ciągłe upgreadowanie.

Tak samo upgreadowanie starego grata ma sens do formatu starego grata - czyli w 10 letnia płytę wkładam wszystko co było najlepsze 10 lat temu i na tej płycie jeszcze pójdzie bo tylko wtedy koszt takiej zmiany ma sens i logikę. A kosztuje naprawdę niewiele. Jeśli słaba konfiguracja sprzętu sprzed 10 lat jest dla mnie nadal wystarczająca to wydanie stówki czy dwóch na jej wzmocnienie na pewno mi funkcjonalności nie pogorszy a może poprawić.

Jedyne co potrzebuję z "nowości", to rozwiązań o których pisałem - a więc magazyn na HDD SATA najlepiej III bo takie są kieszenie (dysk nie musi być duży, mogę przecież dokupić drugi do wymiennej kieszeni). Szkoda że takiego kontrolera SATA III na PCI nie ma. bo dyski na IDE są już słabo osiągalne - jak się mi taki sypnie z systemem zastąpię go jakimś tanim SDD na IDE w cenie podobnej do dysku ATA. Dane jednak lepiej przechowywać na nowych nośnikach, bo tylko magazyn który powinien być maksymalnie uniwersalny do przacy z różnymi - starymi i nowszymi sprzętami no i nie rozpadający się ze starości.

Po swoich doświadczeniach od gdzies tak 2000 roku zmieniły mi sie poglady na ten temat. Teraz uważam że jeśli potrzebuję komputer do muzyki to kupuje komputer do muzyki, a jesli ten warunek spełnia mi stary grat z pchlego targu to kupuję starego grata za dwa piwa.

jak będę chciał sobie pograc to się zacznę martwić zakupem nowszego komputera lub mocniejszego. Ale nie mam takich potrzeb, ani nawet czasu na takie zabawy. Moje CD-playery użytkowałem do ich fizycznego rozpadu, jeden ze wzmacniaczy mam 20 lat (czeka na "restaurację") nadal sprawny.

Tak samo komputery, jeśli spełniają zadanie odtwarzania muzyki to do tego jeszcze mogę je wykorzystać zamiast wyrzucić na śmietnik.

Nigdy więcej nie podejmę działania polegającego na unowocześnianiu starego kompa do współczesnych formatów. A takie rady były jeszcze niedawno udzielane masowo w pismach komputerowych. Że taką 5-6 letnia jednostkę można doposażyć w najnowoczesniejsze komponenty i będzie śmigała prawie jak nowa. Może i będzie ale przez rok góra dwa a kosztowac będzie jeszcze drozej niż nowa bo podzespoły które "wychodzą" z uzytkowania technicznego formatu przez pewien okres zaczynają drozeć.

Wynika to z faktu że po zaprzestaniu produkcji określonego formatu komponentu jest jeszcze duzo uzytkowników którzy się tym formatem posługują i chca kupić taki sprzęt.

Cały ten postęp w technice PC polegał do tej pory tylko na ilościowym powiększaniu mocy żeby mozna wyświetlać ładniejsze okienka OSu. Człowiek musiałby co roku zmieniać komponenytu i sytem żeby mu czasem jakiejść "istotnej" funkcji nie zabrakło. A i tak sie okaże że jest o rok do tyłu i coś nie działa w jego wszystkomającym pececie.

KT400 w skrócie z tego co pamiętam (jeszcze synchroniczna praca układów ale już DDR400:), kiedyś chorowałem na KT600), procek da rade, gorzej z ramem ten 1gb by się przydał... wtedy możesz już myśleć o win 7, jak uzbierasz 2gb to spokojnie.

Nie potrzebuję Win7. To jest komputer z licencjonowanym WinXP Optimusa. Części są tanie, ram DDRI mam 3*256 bo takie mi zostały ze starych komputerów. Rozszerzyć mogę do 3gb za nieduże pieniądze bo DDRI są już tanie. Dysk IDE ATA133 mogę zastąpić SDD w podobnej cenie - ale tylko gdyby padł ten systemowy HDD

Potrzebuję tylko sensowne przyłącze na magazyn danych, które nie zajmie USB - zgodnie z tym co tu wcześniej radziliście, żeby pod niego jak najmniej podpinać.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Tak, jestem pewny że Windows XP i Vista nie obsługują TRIM.

nie mają osobłogi natywnej, co nie znaczy że nie da się dograć.

Poza tym oprogramowanie producenta dołączane do dysku, to nie to samo co systemowy TRIM.

TRIM oraz monitoring jego użycia oferuje wiele aplikacji do zarządzania HDD, więc w funkcjonalności i efekcie różnica jest niezauważalna. Co nie zmienia faktu że jest to przerost materii nad treścią

Nie żebym bronił tego starego dziada XP, ale ... co np. nie chodzi?

mówiąc żartobliwie wszystko co wymaga mocy, bo na tym nie chodzi XP :) nie chodzi wiele gier, nie ma DX10+, sama 10 też była dość kontrowersyjna, wiele apek tylko w starszych wersjach. Największą wadą xp i tak jest słaba utylizacja zasobów głownie ramu i dysku.

http://www.skapiec.pl/site/cat/8/filtr/_0_5118_34309_63963_0_0_0_0_0_0

2,5" 2 TB, ... natomiast za niecałe 200zł więcej można mieć 3,5" 4 TB.

no to sorki, nie siedzę w takich gadżetach, zatrzymałem się na etapie 1TB.

Co do porównania xp i win7start wydaje mi się, że trzeba brać pod uwagę też, który to jest xp. Pro na starcie ma pewnie znacznie więcej usług w tle niż 7start, może stąd ta różnica?

win 7s dla mnie nie nadaje się do niczego, z czasem i tak zaczynają się problemy przez narzucone limity. Win pro vs home ma tyle samo usług w standardzie, różnica taka że pro ma możliwość uruchomienia usługa których home nie ma np IIS, większość z nim ma w7h.

Dokładnie to rada z tym kupowaniem komponentów komputerowych z uwagi na "zapas" technologiczny - większa obudowa żeby nie limitowała rozbudowy, większy dysk, albo na innym łączu żeby można było przepiąć w razie czego do nowszej maszyny itd. itp.

z obudową to raczej nie masz wyboru (ze względu na to co posiadasz), po za tym zmieni Ci się koncepcja będziesz chciał coś inaczej i co.. upchniesz to do mATX ? Chociaż ja się bardziej kieruje możliwościami bardzo cichego aktywnego chłodzenia które w małych obudowach jest drogie w realizacji. Ja w PC mam dysk SSD 180GB i nic więcej, 50% wolne... w HTPC planuje zakupić 60GB bo w 100% mi to starczy.

Wszelkie graty które mam w piwnicy zgromadziły się w skutek takiej właśnie rozbudowy na zapas oraz przygarniania podobnych złomów od znajomch. Tyle że podczas tej rozbudowy okazywało się że takie podejście do kwestii rozbudowy się nie sprawdza. Ogranicza bardziej niż zakup całego PC od nowa, a koszty generuje porównywalne albo wyższe jeśli tylko wzmacniamy niezbyt starą konfigurację do formatu sprzętowego który nadal jest w sprzedaży..

Poniekąd masz racje, dlatego ja nic nie magazynuje :)

Szkoda że takiego kontrolera SATA III na PCI nie ma. bo dyski na IDE są już słabo osiągalne - jak się mi taki sypnie z systemem zastąpię go jakimś tanim SDD na IDE w cenie podobnej do dysku ATA.

masz kontrolery SATA na PCI ale nie SATA III więc spokojnie możesz kupić sobie dysk satowy, zwróc tylko uwagę do jakiej max wielkości dany kontroler sobie radzi ale tu i tak myślę że do 2Tb nie powinno być problemów. Dysk będzie wolniejszy ale nie tyle z winy interfejsu tylko słąbego kontrolera ale będzie chodził.

Nigdy więcej nie podejmę działania polegającego na unowocześnianiu starego kompa do współczesnych formatów. A takie rady były jeszcze niedawno udzielane masowo w pismach komputerowych.

gazety jak i większoć portali to bełkot, wile porad powinno trafić do szufalty NIGDY NIE ROBIĆ. Już nie mówiąc o żenująco nikim poziomie wielu pobieżnych recenzji.

Cały ten postęp w technice PC polegał do tej pory tylko na ilościowym powiększaniu mocy żeby mozna wyświetlać ładniejsze okienka OSu. Człowiek musiałby co roku zmieniać komponenytu i sytem żeby mu czasem jakiejść "istotnej" funkcji nie zabrakło. A i tak sie okaże że jest o rok do tyłu i coś nie działa w jego wszystkomającym pececie.

eeee nie przesadzaj wszystko i tak przez głupie konsole ma tempo ślimaka więc producenci marketingowo zmieniają tylko symbole i podstawki, najlepszym przykłądem jest Intel który od kilku lat nie wniusł nic nowego, nie ma sensu kupowania produktów z wyższej niż średniej półki (chyba że praca tego wymaga), a już zwłaszcza do domowych zastosowań.Komputery kilkuletnie spokojnie radzą sobie ze wszystkim.

tak jak rynek porno odpowiada za rozwój internetu i technologie streamingu tak gry napędzają rozwój pc a one stoją w miejscu, wręcz się cofają.

Potrzebuję tylko sensowne przyłącze na magazyn danych, które nie zajmie USB - zgodnie z tym co tu wcześniej radziliście, żeby pod niego jak najmniej podpinać.

kieszonka z obsłguą sieci i latasz :)

Arku

PC Audio

mam kilka

od leciwego staruszka na Płycie P2B Asus(bardzo stabilna płyta) gdzie montowałem PCI/SATA oraz dodatkowe USB 2.0 jeszcze ISA mozna tam włożyć :)

przez Platformę ITX

po dzień dzisiejszy ASUS P8H77-M LE

i powiem ci jedno wole to ostatnie, tem mój Dinozaur ;) na P2B jest bardzo fajny dobre audio z tamtego okresu ale PC troszkę się rozwineł od tamtych czasów

Można podłaczyć dysk SATA III pod kontroler SATA I lub SATA II ?

kieszonka z obsłguą sieci i latasz :)

Nienawidzę sieci. Słowo sieć mi się źle kojarzy. Lubię mieć wszystko w jednym miejscu i pod ręką. Tak samo jak mam uprzedzenia do sprzętu WiFi i peryferii na WiFi - ale po radiu a na podczerwień jakoś nie wzbudzają takich uprzedzeń. Nie pytajcie dlaczego, pewnie to rodzaj psychozy.

Poniekąd masz racje, dlatego ja nic nie magazynuje :)

Ja w zasadzie też. Ale jest pewna różnica miedzy magazynowaniem a wykorzystaniem. na trzech komputerach nie da się pracować jednocześnie lecz wykorzystać można.

Pytanie z innej beczki. Ma ktoś obudowę NOX Media HD ? -

Ukryta Zawartość

Jakieś opienie na jej temat? Wyglada na przewiewną.

Ukryta Zawartość

Win pro vs home ma tyle samo usług w standardzie, różnica taka że pro ma możliwość uruchomienia usługa których home nie ma np IIS, większość z nim ma w7h.

Dobrze wiem jakie są różnice użytkowe, z serwera i usług do dziś korzystam, de facto wygodnie i mimo wszystko bezawaryjnie mimo upływu już ładnych paru latek. Nie za bardzo tylko wiem jakie są różnice systemowe, nie miałem home ani 7start. Jesteś pewien, że nie ma różnic chociażby w indeksowaniu zasobów?

Te dyski SSD mają niesamowite osiągi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Można podłaczyć dysk SATA III pod kontroler SATA I lub SATA II ?

tak, standard jest kompatybilny wstecz, problemem może być tylko wspomniana wielkość. Dysk SSD też pod to podłączysz ale będzie chodził na pół gwizdka.

Nienawidzę sieci. Słowo sieć mi się źle kojarzy. Lubię mieć wszystko w jednym miejscu i pod ręką. Tak samo jak mam uprzedzenia do sprzętu WiFi i peryferii na WiFi - ale po radiu a na podczerwień jakoś nie wzbudzają takich uprzedzeń. Nie pytajcie dlaczego, pewnie to rodzaj psychozy.

no to ja mam tak z wi fi, wszystkimi tabletami, telefonami i publicznym ekshibicjonizmem w sieci. No ale człowiek nieświadomy problemu nie ma. Myślę że w tym przypadku nie musisz się przejmować teorią jak najmniejszej ilości urządzeń na usb, to jest coś na zasadzie teorii "kable grają", nikt nie słyszał ale każdy powtarza (nie pije do kabli, tylko do usb). Może sens by to miało gdybyś miał spełnione wszystkie inne warunki jeśli chodzi o kwestie zasilania, ale to też na zasadzie świadomości "wszystko zrobiłem jak należy".

Pamiętaj też by wszystko co doradzą na forum sprawdzić przed zakupem a przede wszystkim pomyśleć samemu bo bajek i fanaberii typu grający ram (a nawet jego ilość) czy tasiemka od dysku nie brakuje. Jeśli ktoś mi stawia tezę a potem nie potrafi jej uzasadnić to ciężko traktować jego wypowiedzi poważnie.

nie miałem home ani 7start. Jesteś pewien, że nie ma różnic chociażby w indeksowaniu zasobów?

są i to spore, najbardziej odczuwalne w pierwszych wersjach Visty która katowała dyski. Ale siłą rzeczy nowsze os są standardowo ciężę bo natywnie wspierają wiele usług / sprzętu że o wyglądzie nie wspomnę. Samo użycie pamięci 5x o czymś świadczy, w7 starter ma limity procesów więc "szybko się kończy", co ma za braku w sumie nie wiem bo go od zawsze pomijałem szerokim łukiem.

xp kontra w7s ... w7s = gołota.

Dostałem od GFmod do porównania niemodyfikowany model M2tech Hiface EVO ,

do piątku napisze co usłyszałem w slepym teście porównawczym ..... a potem decyzja który model zostaje na stałe w systemie.

Rozważam zakup pasywnego komputera Arctic - firma produkująca min systemy chłodzenia.

Ukryta Zawartość

Podjecie decyzji o zakupie uzależniam od tego czy bedzie można na tym zainstalowac Windows 8.

Jest to wersja z procesorem Intela atom (jeśli dobrze to rozszyfrowałem w wersji z tzw Pinetrail) i grafiką ati.

W artykułach ostrzegają, że win 8 nie działa z wieloma atomami, też Pine Trail

Ukryta Zawartość

Airflow_MC001_small.jpgb47cc5edcbe12d25912d007b51a22aec_3.png

multi-port_pic_2.png

Z pełnym wyposażeniem w wersji bez windows w promocji kosztuje 199 $. Za pasywnie chłodzony HTPC to nie wydaje sie zbyt wiele

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo jak odpalisz windows8 + jplay to różnicę słyszy żona w kuchni i masz jakby dwie matki, taśmy matki.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Z pełnym wyposażeniem w wersji bez windows w promocji kosztuje 199 $. Za pasywnie chłodzony HTPC to nie wydaje sie zbyt wiele

Ukryta Zawartość

W gwoli ścisłości cena to 199 ale Euro, w dolarach to jest 229.

Ukryta Zawartość

Bo jak odpalisz windows8 + jplay to różnicę słyszy żona w kuchni i masz jakby dwie matki, taśmy matki.

Dzięki, umkneło mi to ale to jeszcze do tych 200 Eu trzeba dodać kolejne 100 Eu by poczuć nirwanę w trzewiach

win 8 ponoć "lżejszy", nie grzebie po dysku

odnosnie tego arctica htpc to korci wersja bez napędu, dysku i ramu, kosztuje 129$ + 50$ przesyłka i mozliwe jakies opłaty na cle

można wtedy pomyślec o dysku ssd na system, jeśli to dozwolone w zestawieniu z audio, dane muzyczne ma pobierać z dysku sieciowego nas, dołożyć jeszcze ram

i ładny zewnętrzny napęd slim na usb położyć na stolik, a komputer schowac z tyłu za sprzętem

jeden z celów do uruchomienia tego sprzętu, oprócz słuchania muzyki, to oglądanie filmów i koncertów z "dvd"

z systemami chciałbym zrobić dwie opcje możliwe do wyboru przy starcie, win8 lub np xbmc, z domyślną opcja startu wersji do odtwarzania audio, cd

mógłby się wtedy przydac pilot oferowany w zestawie za 200EU, ale korci opcja wstawienia zamiast dysku 2,5" pamięci ssd, więc sie zastanawiam... ;)

we wszystkich wersjach standardowo mamy tuner dvb-t, więc można skorzystać z telewizji, cieszy opcja nagrywania programów, zaprogramowania nagrywania, itp

Ładnie prezentuje się też komputer xtreamer ultra 2, jest mniejszy, przy tym droższy i nie posiada wbudowanego tunera dvb-t, dobry opis i test

Ukryta Zawartość

pracuje pasywnie, jednak mniejsze gabaryty nie pozwalają na prace całkowicie pasywną i wbudowany wentylator uruchamia się przy większym obciążeniu

xtreamer_Ultra2_01.jpg

Ukryta Zawartość

dla porównania wyglądu

pasywny arctic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

win 8 ponoć "lżejszy", nie grzebie po dysku

win 7 też nie, ale ogólnie 8 jest "fajna" i bez sensu kupować staroć skoro cena ta sama.

jeden z celów do uruchomienia tego sprzętu, oprócz słuchania muzyki, to oglądanie filmów i koncertów z "dvd"

z systemami chciałbym zrobić dwie opcje możliwe do wyboru przy starcie, win8 lub np xbmc, z domyślną opcja startu wersji do odtwarzania audio, cd

mógłby się wtedy przydac pilot oferowany w zestawie za 200EU, ale korci opcja wstawienia zamiast dysku 2,5" pamięci ssd, więc sie zastanawiam... ;)

a ja myślę, usiądź i pomyśl na spokojnie bez emocji :)

Ładnie prezentuje się też komputer xtreamer ultra 2, jest mniejszy, przy tym droższy i nie posiada wbudowanego tunera dvb-t, dobry opis i test http://hd-opinie.pl/2315,audio,recenzja-xtreamera-ultra-kino-z-komputera-bez-ograniczen.html

czyli przepłacić po to by mieć ograniczone możliwości, kable na wierzchu i dodatki w stylu BR itd... gdzie tu logika ? i jeszcze ten sterczący drut.

ja nie lubię takich małych kartonów (nienaprawialnych bubli), podobają mi się konstrukcje pełnowymiarowe o gabarytach rasowego sprzętu audio - video. Nie jak tuner z TV, małe gówno i nie ma co z tym zrobić bo wszędzie szpeci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.