Skocz do zawartości
IGNORED

JM LAB mini Utopia

fajnymarian

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zwracam honor p.Sosnowcu przysłał zdjęcie ale nie bardzo umiem je tu wstawić - jakas podpowiedź?

Masz ikone ''wiecej opcji" obok czerwonej "napisz" Dalej to już sam zobaczysz.

Rada: jak będziesz miał zrobione głośniki daj je komuś zorientowanemu ,aby ci pomierzył indukcyjność w obu. Czy jest mniej więcej jednakowa.

Panowie , troszku opacznie zrozumieliście moje wątpliwości - cena jest cena -komuś pasuje innemu niekoniecznie. Mnie chodzi bardziej o wynik końcowy. Poczytałem amerykańskie fora i tam odradzają naprawę - ot co .

Je sli się załadowało to jest to zdjecie od p.Sosnowca cewki którą mi proponuje. Może z uwagi na moje mdłe w tym względzie doświadczenie , nie potrafię docenić prostoty tegoż rozwiązania. Znacie się troszku wiecie jak to powinno wyglądać napiszcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie , troszku opacznie zrozumieliście moje wątpliwości - cena jest cena -komuś pasuje innemu niekoniecznie. Mnie chodzi bardziej o wynik końcowy. Poczytałem amerykańskie fora i tam odradzają naprawę - ot co .

Fajnymarian , posłuchaj.

Zadręczasz nas forumowiczów małym w istocie problemem - panowie ratujcie co mam robić bo nie wiem czy naprawiać spalone głośniki czy kupić nowe ?. Marian wiele osób traci różne rzeczy małe i duże ale czas abyś podjał wreszcie jakies konkretrnie działania w rodzaju męskiej decyzji i zrób coś a nie z każdą duperelką wyskakujesz typu :czy mam pocałować na pierwszej randce czy wystarczy głęboko patrzeć w oczy. Ogarnij się wreszcie troszku.

Dostałeś namiary na uczciwego fachowca plus jeszcze inne wskazówki od wielu szczerych osób . A może ty oczekujesz zżutki z naszej strony ??? bo czegoś tu nie rozumiem.

magnepan - jakbyś był tak miły to parę groszy zawsze mile widziane. Być może znasz się lepiej ode mnie na technicznych sprawach mojej awarii i chciałbyś te tajemnicę zabrać do grobu - ale dzięki Bogu są tutaj tacy którzy podchodzą do mojego problemu bardziej empatycznie ( odsyłam do wikipedii ) Ja potrafię się przyznać że czegoś nie wiem i pytam . Ty nadąłeś się i chciałbyś mnie pouczać czy mam pytać czy może od razu rękę pod kieckę . Nie chcesz czytać nie czytaj , nie chcesz pisać nie pisz. Poznałem tu kilku ludzi którzy poświęcili mi czas i podzielili się wiedzą - i chwała im za to bo dzięki nim takie fora żyją i są sensowne . Ukłon dla Sołtysa. Co do Ciebie mogę Cię przeprosić że Cię uraziłem swoją niewiedzą i brakiem zdecydowania - bo mniemam że Ty jesteś Batmanem wśród audiofili. Noah nie dostałem nic od Ciebie

Moje trzy grosze - jeli chcesz miec absolutna pewnosc ze brzmienie bedzie take samo jak nowych - serwis najlepiej we Francji i zazadaj testow/ wydrukow dot. Sparowania, pasma, znieksztalcen i odpowiedzi impulsowej.

Jesli kasa jest priorytetem naprawiaj.

Jmlab utopie i impreza to brzmi zle nawet w myslach.

Za 100 pln mozna jakies konkret Altusy wytargac na wystawce , moje trzy grosze, bez zadnej urazy. Mialem kiedys podobne zdarzenie z duzo tanszymi glosnikami, ale wtedy to byl dramat. Powiedzialem sobie impreza tylko na sprzecie ktorego mi nie szkoda i to obejmuje uszkodzenia elektryczne, fizyczne i inne cos jak Thin Lizzy Whisky in the Jar clip itp. Teraz tych imprez juz duzo mniej... Powodzenia bez wzgledu na rezultat.

Ukłon dla Sołtysa. Co do Ciebie mogę Cię przeprosić że Cię uraziłem swoją niewiedzą i brakiem zdecydowania

Tak trzeba było od razu , chłopie.Moja rada jest konkretna: brak ci kasy - naprawiaj. Masz trochę i chcesz potrzymać JM Laby jeszcze

jakiś czas - wymień na nowe i bądż happy. Działaj i daj konkretnie znać co postanowiłeś bez zbędnych pytań.Pozdrawiam

MAGNEPAN - Ty chyba najbardziej ze wszystkiego lubisz czytać tylko siebie. Nie wczytałeś się moderatorze w mój post dokładnie. Zachęcam do czytania i zniechęcam do dawania rad komukolwiek typu kup se nowe Utopie , bo dla co poniektórych będą one zawsze mrocznym przedmiotem pożądania . Widać stąpasz nie po tej ziemi co większość forumowiczów i obnosisz się tym, niepotrzebnie. Jeśli chcesz wyślę Ci pełną diagnozę na priv - bo nie jest to miejsce dla uprawiania prywatnych wycieczek. A na marginesie , wszelkie fora , nawet te elitarne jak hi-end i wielbiciele czerwonych tapicerek w ferrari istnieją tylko dzięki temu że ktoś ma wątpliwości a komuś się wydaje że może je rozwiać. Stąd zasada działania Pytanie - odpowiedź.

SzuB ---- tak w Sosnowcu - za drogo im wychodzi

MAGNEPAN - Ty chyba najbardziej ze wszystkiego lubisz czytać tylko siebie. Nie wczytałeś się moderatorze w mój post dokładnie. Zachęcam do czytania i zniechęcam do dawania rad komukolwiek typu kup se nowe Utopie , bo dla co poniektórych będą one zawsze mrocznym przedmiotem pożądania . Widać stąpasz nie po tej ziemi co większość forumowiczów i obnosisz się tym, niepotrzebnie. Jeśli chcesz wyślę Ci pełną diagnozę na priv - bo nie jest to miejsce dla uprawiania prywatnych wycieczek. A na marginesie , wszelkie fora , nawet te elitarne jak hi-end i wielbiciele czerwonych tapicerek w ferrari istnieją tylko dzięki temu że ktoś ma wątpliwości a komuś się wydaje że może je rozwiać. Stąd zasada działania Pytanie - odpowiedź.

SzuB ---- tak w Sosnowcu - za drogo im wychodzi

Fajnymarian , posłuchaj raz jeszcze., wyjścia są dwa :

1.Naprawa w Sosnowcu

2.Wymiana na nowe unity.

Bardziej ani więcej Ci nie pomogę .W dowód wdzięczności zaproś mnie i znajomych z forum na imprezkę w celu ' oblewania'

[ w przenośni i dosłownie ] naprawionych JM lab.

marian,

serwisanta z AMara poszukaj na acousticwirtuale lub jakos tak.naprawial mi tioxid Focala zjarane przez prototyp preampa jednego z forumowych miszczow.niezdwodny.polecalem juz innym forumowiczom,dobre opinie,

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Znasz może szczegóły tej operacji? W Amati zwrotnica zalana jest żywicą. Rozkuwał to czy może rozpuszczał jakimś rozpuszczalnikiem?

No to jak Magnepan pokażesz albo opiszesz jak przebiegła ta kosmiczna operacja?czy też jak w przypadku Twojego systemu góra urodzi mysz?

No to jak Magnepan pokażesz albo opiszesz jak przebiegła ta kosmiczna operacja?czy też jak w przypadku Twojego systemu góra urodzi mysz?

Operacja dotyczyła sprzętu kolegi i nie jestem do tego zobowiązany aby nagłaśniać co gdzie i dlaczego w szczegółach.

Co do mojego systemu to gra wspaniale i jestem bardzo z niego.zadowolony.

Faktem jest że nie bawiłbym się w naprawy głośników tylko zamówił nowe Tweetery u dystrybutora Focala.

Poza tym nie grałbym mini Utopiami na sylwestrowej imprezie ale to już inna historia.

Ale że na amerykańskich forach odradzają naprawę w Sosnowcu? Fiu, fiu.

"eibelog (387) ( Kupujący ) Pozytywny wto 05 lip 2011 00:19:48 CEST1666736237 Pokaż

Składam słowa najwyższego uznania. Chodziło o uszkodzony głośnik z aquariusa. Nie widać śladów naprawy!!!!!!! Gra znakomicie. Profesjonalnia, na najwyższym poziomie wykonana naprawa. Szacunek!!!!!!!!! Dziękuję. Pozdawiam"

"leszek2009m (132) ( Kupujący ) Pozytywny pią 15 kwi 2011 16:18:23 CEST1552551950 Pokaż

Jestem pod ogromnym wrażeniem Pana który naprawił mi wspaniały i bardzo drogi głośnik od kolumn Focal Electra 137.Za ułamek kwoty jaką on kosztuje głośnik został doprowadzony do stanu pierwotnego. Wspaniale.Bardzo polecam tego alegrowicza"

Jak ktoś "życzliwie" odradza to chyba jedynie na naszym forum.....komentarze z allegro też oczywiście spreparowane zapewne....

zyzio chyba niepotrzebnie tak się bulwersujesz, jeszcze żeby było czym :)

Miałem dwie pary Mini w swojej karierze, obie kupione z drugiej albo i piątej ręki,

sam pojęcia zielonego nie mam czy ktoś w nich nie grzebał i czegoś nie robił,

ale gdyby mi się przytrafiła podobna historia jak autorowi tematu,

to raczej na pewno bym się nie skusił na naprawę u przysłowiowego Pana Henia (bez urazy) bo nie i już.

Dla świętego spokoju wolałbym wydać znacznie więcej i mieć założone nówki z fabryki,

bo inaczej pewnie bym nie zasnął, o słuchaniu w spokoju moich Mini nawet nie wspominając.

No niektórzy tak już po prostu mają i nawet jak po takiej naprawie nie słyszą żadnej różnicy,

to i tak nie są w stanie znieść myśli, że nie wiadomo kto tam grzebał i nie wiadomo co tam narobił.

Poza tym wydaje mi się, że jak kogoś stać na nowe Mini, a tym bardziej na nagłaśnianie nimi imprez,

to wysupłanie tych 800 dolarów na nowe tweetery nie powinno nastręczać większych trudności,

raczej chodzi tutaj tylko o zasadę, że przy kupowaniu kolumn za ćwierć bańki miała być dożywotnia gwarancja,

a jak przyszło co do czego, to teraz nie ma komu wymienić głośników, chociaż jak już było parokrotnie wyjaśniane,

żadna gwarancja na świecie nie obejmuje uszkodzeń powstałych z winy użytkownika na skutek niewłaściwego użytkowania

obojętnie czego, butów, czajnika, wzmacniacza, wiertarki, kolumn, samochodu, roweru czy pralki,

a więc ewentualne roszczenia czy pretensje pod adresem gwaranta są całkowicie nieuzasadnione.

A tak jeszcze a propos, to miałem podobny przypadek w kolumnach ESA Furioso2,

które kupiłem od jednego z forumowiczów i jak do mnie z nimi przyjechał, to się okazało, że jeden tweeter milczy.

Akurat tam siedziały Scan Speaki, więc napisałem do AkustyKa co z tym fantem mam zrobić,

mimo że kolumny miały jeszcze ponad dwa lata gwarancji, to nawet nie przyszło mi do głowy,

żeby z tym się zwracać do gości z ESA czy sklepu, który wystawił i podbił gwarancję, ale mniejsza z tym.

No i Kisiel mi odpisał, że może ten głośnik naprawić za tyle i tyle, albo może mi sprzedać zestaw naprawczy za tyle i tyle,

żebym sam sobie zrobił oszczędzając przy tym 2/3 kosztów wysyłania i naprawiania u niego.

Policzyłem, pomyślałem i ostatecznie zamówiłem parkę nowych, nieco droższych i podobno lepszych tweeterów.

Popłynąłem na tym całym interesie ponad tauzena, żadnej różnicy nie usłyszałem, ale przynajmniej spokojnie spałem :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

to raczej na pewno bym się nie skusił na naprawę u przysłowiowego Pana Henia (bez urazy) bo nie i już.

Dlatego właśnie nie proponuję przysłowiowego Pana Henia....a niemal cudotwórcę...wiem że to brzmi śmiesznie, ale co ja na to poradzę że"Henio" z Sosnowca to pasjonat - lubi to co robi i na dodatek dobrze to robi....tak to już jest, że jak ktoś lubi i mu się chce to mu wychodzi ;)

Zyzio- co to jest używanie niezgodnie z przeznaczeniem kolumn głośnikowych ? Znaczy nie słuchać muzyki, w butach nie chodzić, autem szybko nie jeździć. Więc jeśli Francuzi dawali LW we Francji to na co wg Ciebie ? Na lakier fortepianowy? na deseczek rozsychanie? Zyzio gość mnie zapewniał że będę zadowolony i LW obejmuje temat główny czyli bebechy - A Ty będziesz z uporem maniaka twierdził swoje ze to niemożliwe. Ponawiam pytanie -- co mogło obejmować LW we Francji?Ale szkoda bić pianę- tak jak wspomniałem zasada słowo droższe od pieniądza zarezerwowane dla handlarzy narkotyków.

Dlatego właśnie nie proponuję przysłowiowego Pana Henia....a niemal cudotwórcę...wiem że to brzmi śmiesznie, ale co ja na to poradzę że"Henio" z Sosnowca to pasjonat - lubi to co robi i na dodatek dobrze to robi....tak to już jest, że jak ktoś lubi i mu się chce to mu wychodzi ;)

Cudotwórca? Dobre :)

Widzę, że koledzy mnie nie czytali, ale jestem przyzwyczajony, że nie mam opinii guru forumowego :)

Pozwolę sobie zatem powtórzyć: można zamówić u dystrybutora (lub we Francji, chociaż to będzie trudne, bo odsyłają do oficjalnego dystrybutora na dany kraj) nowe kopułki od głośnika TC 90. Są to te same kopułki co w głośnikach Utopii I. Natomiast nie ma możliwości (chyba że coś się zmieniło) zamówienia kompletnych wysokotonowców.

Także ja nie widzę innej możliwości, jak nowe kopułki.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.