Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze najlepsze i najgorsze zakupy audio?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Największa wtopa: odtwarzacz AKAI CD-57, suchy, chudy, płaski i beznamiętny dźwięk zza ściany, zero sceny, płytki bas, jedynie średnica ok, beznadziejna korekcja błędów. Dla mnie to typowe "japońskie" brzmienie.

Najlepszy dotąd zakup: Tannoy M1 - od nich wszystko się zaczęło... :)

Best buy - Yaqin mc-10l.Przesłuchałem wiele tranzystorów tych ciepło grających typu nady marantzy i tych zimniejszych rotele yamahy.Był też harman kardon.Żaden nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak yaqin.Ciepłe , przestrzenne dynamiczne granie z nasyconą średnicą.Obecnie przesiadka na model 10t ale jeszcze nie zamówiłem.Nie chce wracać do tranzystorów bo są nudne według mnie a te lepsze typu caspian,exposure kosztują mase kasiory.Za yaqina dałem 1500zł.

Z tego co pamiętam to jakiś wysoki model luxmana zagrał podobnie do yaqina ale tylko podobnie :)

Co do najgorszych zakupów to był jakiś model denona chyba 495 ale nie dlatego ze słabo grał tylko miał jakas wade i sie wylaczal po jakims czasie grania.Cwaniak z allegro nie chciał zwrotu ale jak usłyszał zdanie "urzad skarbowy" to zmienil zdanie.

• 1 rok później...

Best buy - jeżeli chodzi o cenę to:

- Rotel RSX-972, sprzedałem go dużo drożej;

- Dynaudio 42 + 42c, jak wyżej

- Pylon Audio Topaz 20, kupiony nówka, za połowę ceny, sprzedany koledze z czystym sumieniem

- Rotel RA-985, nie sprzedam

- płyta HDCD made in Japan, z przesyłką z Japonii wyszło 9 zł!

- interkonekt QED Silver Reference 55 zł z przesyłką

Od mojego brata dodam: Minas Anor IIIs 2,5R Studio 16Hz za 3 tysiaki!!!!

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Pierwszy bardziej profesjonalny zakup i oceniam go na bardzo plus to Tannoy F4. Sprzedałem je po paru latach z zyskiem. Od nich wszystko się zaczęło.

Do plusowych dodam także NADa 326 BEE oraz Arcama rDAC.

Do antypów niestety bardzo chwalony Marantz PM 80.

Najlepszy zakup wszechczasów to:IC Fadel Art Reference One za.................200 zł

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Najlepszy zakup wszechczasów to:IC Fadel Art Reference One za.................200 zł

Gratulacje tylko ciekawe czy oryginalny. Biorąc pod uwagę cene oryginałów- wątpie. Nikt normalny po takiej cenie by nie sprzedał

Orginalny,orginalny

Od kolegi, miał go od sklepu :)

Po pijaku urwał wtyczkę.One są dokręcane.

Polutowałem i mam :)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

7000 za ex-demo :))

A to co innego :)

Mój ostatni i jeden z najlepszych zakupów ?

DAC WADIA X32 kupiony za śmieszne pieniądze . DAC przy którym jak wspomnę poprzednie które miałem czy słuchałem to śmiać mi się z nich chce .

Ot , postęp cyfrówki okazuje się nie jest aż takim postępem .

Tannoy Precision 6.2 za £800 - wciaz jeszcze sa gdzies w ofercie - to moj super zakup.

Na razie jeszcze za malo szopinguje zeby zaliczyc wieksza wtope :) ale juz cos mi mowi ze strumieniowiec Raumfeld do najlepszych zakupow nie bedzie nalezal...

A to co innego :)

Mój ostatni i jeden z najlepszych zakupów ?

DAC WADIA X32 kupiony za śmieszne pieniądze . DAC przy którym jak wspomnę poprzednie które miałem czy słuchałem to śmiać mi się z nich chce .

Ot , postęp cyfrówki okazuje się nie jest aż takim postępem .

To zależy, niektóre DACi z tamtych lat grały słabo, np. Krella SBP64X nie wspominam miło - sucho, szorstko i cyfrowo. To nie dla mnie.

Z drugiej strony mam cedeka Vimak DT-800 który ma możliwość pracy jako DAC i maszyna dalej trzyma poziom. Chwalony Metrum DAC jednak po dłuższych odsłuchach wysiadł przy starym DT800.

- sucho, szorstko i cyfrowo. To nie dla mnie

Ta Wadia to tez nie czarowanie barwami a szybki , dynamiczny dźwięk o rewelacyjnej dokładności i rozdzielczości .

Do tej pory nic u mnie nie wyciągało tylu informacji z płyt a barwę kształtuję dalej .

Anty:

KEF XQ30. Cena nieadekwatna do dźwięku. Do tego straszne maluchy. Oczywiście są amatorzy takiego grania, jednak jak dla mnie na NIE.

Za:

Cambridge Audio SM 6v2. Ideał w kwestii obsługi, do tego doskonale brzmiący, wybijający sie wsród konkurentów z tego przedziału cenowego. Warty każdej wydanej na niego złotówki. Kupiony z bardzo dobrym upustem w jednej z Katowickich firm.

Cyrus Lyric 09. Perfekcyjny sprzęt potrafiący więcej, niż na to wyglada. Dobra cena u sprzedawcy skusiła mnie i...nie żałowałem. Mocny, naturalny dźwięk, doskonały odtwarzacz sieciowy dorównujący CA SM 6v2 funkcjami. Zdecydowany faworyt przy wyborze tego typu urządzenia. Dźwięk zdecydowanie przebija o kilka długości brzmienie takich produktów jak Yamaha serii 2000 dla przykładu.

Seria Arcam'a 49.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Wiecie co, polecam Wam zainteresowanie się tymi słuchawkami Prestigio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mam je od 3 tygodni i nie mogę się nadziwić - z przenośnymi urządzeniami brzmią rewelacyjnie. Niesamowity dźwięk. Słuchawki zamknięte a jednak mega przestrzenne. Świetny, bardzo nisko schodzący bas. Potrafią pracować na kablu lub bluetooth. W Wwie można ich posłuchać przed zakupem - w innych miastach pewnie też. Ja polecam. Mam ich poprzednika PBHS2 (moje odkrycie ubiegłego roku) a te brzmią jeszcze lepiej. W ostatnim czasie to mój najlepszy zakup audio. Cena jak za ten dźwięk i funkcjonalność - śmieszna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 6 miesięcy później...

BestBuy:

Shindo Aurieges + Shindo Montille pre/power - najciekawiej brzmiące, unikalne i kultowe sprzęty lampowe (wciąż żałuję że sprzedałem w przypływie audiophilia nervosis i potrzeb finansowych... czasami nam się wydaje że ucho przywyknie do downgrad'u prędzej czy póżniej ech..)

Garrard 301 + świetna plinta + ramię 3012R + wkładka Ortogon SPU Royal N - ten dźwięk uzależniał

Avcon Avalanche Monitor - jedyne kolumny (jakie miałem) na których w utworze Kashmir Led Zeppelin traby tybetańskie w tle grały tak wyraźnie, że w brzuchu było czuć ;)

Worst Buy:

Arcam MS250 - pseudoserwer do plików - tragedia użytkowa, jakościowa i serwisowa

poślednie różne kable i tym podobne ustrojstwa/ulepszacze ;)

Rotel rcd 991 za 180f poszedł do Rosji za 320f po tym jak mi nie spasował ale to wina była raczej wzmaka i kolumn

B&W CM5 za 250

best buy to ---IC LFD silver horizon,kupiłem go za 50f,jak pogrzebałem w googlach to poszedł za 250f-szczerze? dla mnie żadna rewelka te haj endy,za słaby sprzęta mam na takie zabaweczki

Najlepszy deal to moje pół roczne Knight 4 poszły na alle za tyle, że na butle whisky zarobiłem jeszcze,takie ceny w PL mają sklepy,

duży by wymieniać :) ale trochę Szkocji się zwiedziło dzięki tym poszukiwaniom :)

a z tego co mam obecnie to

Fortissimo 650f plus 12 miechów gwarancji ze sklepu,pilot w foli był chyba całe swoje życie póki do mnie nie trafił :)

Leema stream 350f śmigają 600-800f na ebayu

Najgorszy deal to sprzedaż Rotela RA 12 (też miał ze 6 miesięcy)za połowe ceny sklepowej :( oj to parcie na nowe zabawki

I przeklinam dzień zakupu PM6005 + KEF IQ 90 ,od tego się zaczęło :)

Łokmen Saba

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Furutech 2x2m fu-220 z wtykami 106r- 250 pln

Gratulacje kupiles zapewne podrobke. Same wtyki to koszt 725zl . Potwierdzenie że w obiegu większość kabli to takie " okazje".

Marantz 510. Kupilem okazjonalnie w przeliczeniu za 600zl. Dzwiek praktycznie bez roznicy wzgledem drozszego budzetowca Marantza serii PM + rDAC. Pozytywny zakup. Pudeleczko zostaje u mnie na dlugi czas. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Co do Furutecha- kupiony z zapewnieniem oryginalu w firmie Audiogr... moge podac fotki to moze ktos sie wypowie czy to fake.

Pomyśl...same wtyki kosztują 725 zł. Kto normalny sprzedalby oryginał za 200 zł???

Pomyśl...same wtyki kosztują 725 zł. Kto normalny sprzedalby oryginał za 200 zł???

Bez przesady. Znajomy oddał bratu zawodowy joystick, po tym jak urwały się..2 kabelki w środku. Brat to rozkręcił, polutował kable i wszystko chodzi. Niektórzy nie mają ani wykształcenia kierunkowego, by samodzielnie to naprawić, ani nawet zdolności..więc wywalają. Sam w życiu nie dałbym za ten sprzęt kwot 700-1500.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Bez przesady. Znajomy oddał bratu zawodowy joystick, po tym jak urwały się..2 kabelki w środku. Brat to rozkręcił, polutował kable i wszystko chodzi. Niektórzy nie mają ani wykształcenia kierunkowego, by samodzielnie to naprawić, ani nawet zdolności..więc wywalają. Sam w życiu nie dałbym za ten sprzęt kwot 700-1500.

Kabel furutecha FA 220 oryginał i na tańszych wtykach kosztuje 1200 zł. Na aliexpress czyli chińskim sklepie z podrobkami kosztuje 180 zł i głównie takie podrobki są na allegro. Mam nadzieję że jak będzie odsprzedawał ten szajs to zaznaczy że to podrobka

Złe

Sansui AU-X701 ciężko napisać coś pozytywnego o tym piecu, poprawny mało czarujący dźwięk z cofniętym środkiem i pomyśleć, że zapłaciłem za to 1,1tyś...

Pioneer A-757 straszny zamulacz, porażka...

NAD C320BEE niestety kolejny zamulacz, po tuningu polegającym na wycięciu pre zupełnie inny piec, dźwięk uwolniony :)

Za

Usher BE-718DMD absolutny best buy kupione za 60%ceny sklepowej na dedykowanych podstawkach dźwięk bajka i ten wygląd :)

Grundig A-9000 oryginał nie zajechany po konserwacji, gra z klasą, ładna szeroka scena i barwa do jasnych kolumn jak znalazł kupiony po normalnej cenie za 700zł full oryginał.

Accu E-206 z wyglądu brzydal (w czarnej wersji) słodkie brzmienie i rozdzielczość, super :) ze 2tyś nadal warto na niego wyłożyć.

Koda AV 965S moje pierwsze kolumny z myślą o stereo :) jeszcze z NADem C320BEE dynamika i neutralność dźwięku, lekki bas, szok za te pieniądze do dziś mam je w szafie :)

Usher V-601 potrafią zagrać, ale nie pokażą wszystkiego z budżetowym piecem.

NAD C320 BEE po tjuningu u Muddy44 :) dobra rzecz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.