Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalne podłogówki ok10 tyś pln używane

wojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznaje Ci rację. Porównywać ty zestawów nie można lecz mówię tu o porównaniach cen, Kefa sam posiadam lecz serię Reference. I to tą uznaną 107.2 oraz moje ulubione 105.2. Co do emocji rzeczywiście ciężko mi jest opisać słowami.Ale słuchałem niejednokrotnie chwilę dłużej około 100-150 par kolumn. I powiem tak nowe do 30000 zł jakoś nie interesują mnie żadne.

co do wypowiedzi na temat kefr700... jest tak zaangażowana że aż zajrzałem do google'a co zacz... i moim subiektywnym zdaniem są brzydkie... co najwyżej średnie...

Twoj entuzjazstyczny wpis na granicy egzaltacji jest prawie jak recenzja w audio prasie albo... na audiostereo.pl ale może jakieś konkretne wrażenia z odsłuchów włączając choćby minimalne mankamenty, niedociągnięcia? nie ma głośników, wzmacniaczy i żon idealnych... szczególnie za 10kpln...

Przyznaje Ci rację. Porównywać ty zestawów nie można lecz mówię tu o porównaniach cen, Kefa sam posiadam lecz serię Reference. I to tą uznaną 107.2 oraz moje ulubione 105.2. Co do emocji rzeczywiście ciężko mi jest opisać słowami.Ale słuchałem niejednokrotnie chwilę dłużej około 100-150 par kolumn. I powiem tak nowe do 30000 zł jakoś nie interesują mnie żadne.

A mnie, nie grają MUZYKI (póki co) żadne współczesne kolumny do... wiele wiele więcej:)

Co nie znaczy, że nie można posłuchać kolejnych. Kto wie, jak grają te następne? Zawsze jest nadzieja...

Człowiek uczy się całe życie:)

I dlatego, chętnie posłuchałbym u Kolegi nowych Kefów!

Dasz się wprosić?

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nowych Kefów? żadnego nowego modelu u mnie nie uświadczysz jedynie stare " śmiecie".

Znaczy - u Tego, co ma nowe R500...

Wiem, że mieszka stosunkowo niedaleko.

U Ciebie również chętnie posłucham:)

Lecz sporo zależy od odległości miejsca zamieszkania.

Nie mam tak dobrze, że cały rok jeżdżę i słucham!

A chciałbym!!!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ze swoich doświadczeń mogę polecić do 10 tys nowe to Dali Mentory 6 lub używane Dali Helicony 400 są to naprawdę uniwersalne głośniczki podłogowe zarówno jeśli chodzi o gatunek muzyki z jakim sobie świetne radzą jak i też w stosunku do elektroniki nie są jakieś wybredne u mnie Helicony zagrają świetnie zarówno z denkiem 720 jak i 2000 a Mentory zarówno w stereo jak i kinie fajnie się sprawują. A wracając do Harberhtów to nie jest są ani uniwersalny ani podłogowe :). Z doświadczeń z moimi HL 7es 3 mogę stwierdzi, że w jazzie i w klasyce jest bardzo dobrze ale w np. w muzyce elektronicznej absolutne dno graja jak głośniczki z marketu. No i oczywiście nie jest tak łatwo spasować do nich resztę toru nie mówiąc o zabawie w ich ustawianie w pokoju ,o standach najlepiej oryginalnych nie wspominając bo będzie bida i to duża :).

co do wypowiedzi na temat kefr700... jest tak zaangażowana że aż zajrzałem do google'a co zacz... i moim subiektywnym zdaniem są brzydkie... co najwyżej średnie...

Twoj entuzjazstyczny wpis na granicy egzaltacji jest prawie jak recenzja w audio prasie albo... na audiostereo.pl ale może jakieś konkretne wrażenia z odsłuchów włączając choćby minimalne mankamenty, niedociągnięcia? nie ma głośników, wzmacniaczy i żon idealnych... szczególnie za 10kpln...

Napisałem przydługi wywód bo te kolumny są tego warte .

Czy są brzydkie ?

Google to nie jest najlepszy pomysł do oceny wyrobu . Przeważnie kolumny pokazywane zwłaszcza w prasie wyglądają super dostojnie itd a w rzeczywistości sami wiecie :)

Mi z jednej strony podoba się lakier fortepianowy a z drugiej drzewo różane też robi wrażenie.

NAIM CDX którego miałem okropnie wygląda na fotkach ale znacznie lepiej na żywo .

Wzmacniacz - dla mnie idealny jest Xindak A600P :)

Żonę też mam idealną :)

Kwestia uparcia w poszukiwaniach.

A wracając do R700 o wadach możemy popisać za 2-3 miesiące.

W tej chwili - bas mógłby być mniej twardy . Ale jeszcze twardszy był jak zagrały świeżo po wyciągnięciu z kartonów . Więc dam im czas.

Inne wady - kurz na lakierze ;)

I to że chyba nie zagrają z byle czym. Obnażą wszelkie niedostatki.

Xindak DAC20 nie jest dla nich odpowiednim partnerem ( w moim zestawieniu ) a Marantz CD52 którego naprawiłem dla forumowicza to istna klęska.

Znowu ten Marantz grał dość fajnie na kolumnach ze Scan Speakami.

Za to fajnie grają z Pioneerem PD-9700 który służy mi jako napę do DACa a który nie chciał grać po RCA tak dobrze w żadnym innym ustawieniu .

M2TECH Young - też fajne zestawienie. Ale ciut za dużo góry .

A wracając do Harberhtów to nie jest są ani uniwersalny ani podłogowe :). Z doświadczeń z moimi HL 7es 3 mogę stwierdzi, że w jazzie i w klasyce jest bardzo dobrze ale w np. w muzyce elektronicznej absolutne dno graja jak głośniczki z marketu. No i oczywiście nie jest tak łatwo spasować do nich resztę toru nie mówiąc o zabawie w ich ustawianie w pokoju ,o standach najlepiej oryginalnych nie wspominając bo będzie bida i to duża :).

dokładnie jak piszesz - w każdym aspekcie problem :)

znam to z autopsji - nie u siebie - ile było walki z każdą pierdołą, kabelkiem, przyklejeniem do standu lub nie :)

i jak można nazwać je uniwersalnymi?.

dla mnie nie nadają się do niczego - bo właśnie NIE SĄ uniwersalne.

oczywiście - jeśli ktoś słucha jednolitej muzyki - typu małe składy jazzowe - oddadzą świetnie klimat.

ale skomplikowana, szybka, przestrzenna elektronika - odpada. zaksztuszą się i umrą :)

kompletnie nie rozumiem zachwytów niektórych ludzi nad tego typu kolumnami - czy ci "audiofile" ograniczają się do jednego gatunku? z nudów można umrzeć....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Nie zgodze sie z tym, w prawdzie nie miałem Compact 7 tylko HL-K6 ES ale nie rozumiem tych wypowiedzi. Harbeth ma bardzo prawdziwą, zróżnicowaną i bogatą średnice i bardzo spójne i szybki brzmienie. Suma tych cech daje daje bardzo ciekawe wrażenia w Każdym gatunku muzyki. W nich b. dużo się dzieje właśnia na średnicy tam gdzie wokale i większość instrumentów nigdzie nie usłyszysz tak prawdziwego głosu ludzkiego. To daje rezultat nawet w elektronice. Fakt że że ze względu na bas elektronika może brzmieć efektowniej na dużych głośnikach ale spragnieni basu zawsze mogą dołożyć Harbethom pare dobrych subów w zamknietej skrzynce i masz w domu spektakl z każdą muzą.

a ja będę bronił Proaków. akurat mam Response 2S i w dobrym systemie (zasilanie okazało się b. istotne) graja dobrze różnorodną muzykę, od klasyki przez jazz do metalu. ale muszą mieć dopracowany system.

uniwersalne i łatwe w ustawieniu i ułożeniu to nie są np. Dynaudio

a Mini Utopie które miał znajomy wspominam b. dobrze!

Response 2S

Polipropylen ma swoje brzmienie i nigdy nie da tej szybkości i tylu informacji co twarde membrany.

Tweeter to chyba też Scan D2008... Stary i dzisiaj bardzo przeciętny głośnik .

• 2 tygodnie później...

Proponowałbym posłuchać:

Oberon II

Akkus V3

Dzieki za Wasze typy. Ciekawi mnie jeszcze czy mieliście możliwość posłuchania modelu B&W N803 - chodzi o tą starszą wersje serii nautilus bez kopułki diamentowej. Zawsze mi się podobały te głosniki i były dla mne synonimem hi-endu ale nie mam pojęcia jak brzmią. Z drugiej ręki w niemczech kosztują ok 2500-2600 EU z transportem to wyjdzie w okolicach 10k pln.

Macie doświadczenia z tym głośnikiem?

poszukaj focal'i 937be bo być może jak będziesz miał szczęście to znajdziesz około 10kzł - tyle że one są rzadkie bo była krótka seria - ale kolumny ogólnie według mnie mocno niedocenione - miałem 927be i w odpowiednim zestawieniu były to kolumny na których można by zakończyć ( gdyby nie brak najniższego basu :P - ja słucham za dużo hard rock'a aby to u mnie przeszło )

Gość Gość

(Konto usunięte)

te jbl'e słyszałem - żadna rewelacja - mają wartość raczej nostalgiczną - myśle że do 4000 znalazł byś nowe kolumny które graja dużo lepiej

chyba żadne inne kolumny nie wzbudzają tak skrajnych opinii co Harbeth. Nie mogę się wypowiadać na temat tych kolumn bo nigdy ich nie miałem u siebie.....ale po tym co usłyszałem u kolegi....to powiem tak.Jeżeli będę kiedyś zmieniał moje Dynaudio S25se to tylko na kolumny Harbetha.Słuchałem ich z Accu a-45+2410+Audio Research cd7+Harbeth m40.1....jazz,blues...wokal brzmiał lepiej niż na żywo:):)

Harbethy 40.1 są świetne, ale z b. dobrym towarzystwem, np. jak powyżej

ale ośmielę się napisać, że ŻADNE kolumny nie zagrają lepiej niż muzyka na żywa (o ile dobra muzyka, dobrze wykonana, itp)

i podpisuję się pod tym wszystkimi pięcioma kończynami;-)

Tweeter to chyba też Scan D2008... Stary i dzisiaj bardzo przeciętny głośnik .

+

0

jest tam D2010 - jedna z najlepszych małych kopółek, stosowana w starszej linii Responsów, Spendorów i chyba nie bez powodu...

Ja bym się przyjrzał tym ofertom:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

te jbl'e słyszałem - żadna rewelacja - mają wartość raczej nostalgiczną - myśle że do 4000 znalazł byś nowe kolumny które graja dużo lepiej

Juz znalazl, nawet jakis pan stolarz obudowy wydlubal, megakonstruktor zaprojektowal reszte no ale przetwornikow nie doslali, podobno w drodze som - pytanie tylko kiedy to wszystko ZAGRA?

Walcuja wszystko do 10kzl :)

post-1391-0-63576600-1361394298_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

poszukaj focal'i 937be...

to kolumny na których można by zakończyć...

gdyby nie brak najniższego basu :P - ja słucham za dużo hard rock'a aby to u mnie przeszło

Ja akurat nie słucham za dużo niczego, tylko wszystkiego mniej więcej po trochu :) Miałem 1027Be i z ulgą ich się pozbyłem.

Dwa razy mniejsze Mini Utopie według mnie grają dwa razy lepiej i są przy tym dużo tańsze w zakupie. Używki ofkors.

Za roczne 1027Be płaciłem 12.000zł, a za niewiele więcej można czasem już wyrwać Mezzo Utopie i to już konkretnie hula.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja akurat nie słucham za dużo niczego, tylko wszystkiego mniej więcej po trochu :) Miałem 1027Be i z ulgą ich się pozbyłem.

Dwa razy mniejsze Mini Utopie według mnie grają dwa razy lepiej i są przy tym dużo tańsze w zakupie. Używki ofkors.

Za roczne 1027Be płaciłem 12.000zł, a za niewiele więcej można czasem już wyrwać Mezzo Utopie i to już konkretnie hula.

Mezzo Utopie wyglądają na konkretny głośnik. Na tym pułapie ceny problem jest jednak taki, że nie da sie pocwaniaczyć z elektroniką - żeby grało trzeba zaaplikować konkretne środki w elektronike. Przetworniki są już na tyle rozdzielcze że pokażą każdą ułomność reszty toru. Wymaga to chyba głębszego zastanowienia...

Polipropylen ma swoje brzmienie i nigdy nie da tej szybkości i tylu informacji co twarde membrany.

Od kilku dni sam sobie to potwierdziłem chociaż kolumny były w takim stanie i tak ładne że się im nie oparłem.

Viena Acustics Beethoven . Wręcz dzieło sztuki :)

Fotka z sieci ale identyczne w identycznym wykonaniu .

Liniowe od samej góry do najniższego basu . Świetna dynamika w całym paśmie . Jest rozdzielczość chociaż nie taka jak w Harpiach Amstaff ale nic nie drażni przy słabych realizacjach . Kolumny do na długie godziny słuchania z wielką przyjemnością...

Muzyka z płyt Michała Lorenca BANDYTa czy Michel Godard - MONTEVERDI zapiera dech.

Takich skrzypiec jeszcze nie słyszałem :) Córka coś tam pogrywa a chrzestna żony jest skrzypaczką w Filharmonii Berlińskiej wiec coś już tam slyszałem . Kontrabas nie ustępuje tak jak wokale czy instrumenty " dmuchane "

Nawet Schiller na przesterowanej płycie SONNE brzmi przyjemnie i wciągająco .

Jak ktoś szuka odpoczynku z wiernością a ceni ładne meble ze stolarką na najwyższym poziomie to warto zwrócić uwagę na kolumny tej firmy .

Sam się obecnie łamię czy je zostawić dla długich godzin relaksu czy jednak Harpie Amstaffy które wyciągają wszystko z płyt ale jednak po dłuższym słuchaniu męczą .

Sam się obecnie łamię czy je zostawić dla długich godzin relaksu czy jednak Harpie Amstaffy które wyciągają wszystko z płyt ale jednak po dłuższym słuchaniu męczą .

Wcale mnie to nie dziwi :) Na Audio Show mnie zmęczyły w ciągu 2 min. Ból głowy to mało powiedziane. Nie wiem jak wy możecie to kupować...Wygląd pominę milczeniem.

Te Vienny przepiekne za to.

Ja mogę powiedzieć że mam coś podobnego do amstafów i nic nie drażni.

Amstaffy to BARDZO DOBRE kolumny . Chodzi o to że kolumny które są przejrzyste ( nie chodzi o Harpie ale kolumny tego typu ) , detaliczne i neutralne przy długim czasie słuchania potrafią zmęczyć . Zwłaszcza przy większym poziomie głośności .

W większosci nie są też tolerancyjne dla słabego sprzętu i realizacji. Kto co woli .

Wygląd pominę milczeniem

Mi tam się podobają .

Wykończenie możesz sobie zamówić choćby takie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.