Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy telewizor 46-47 cali do 5000 zł

karlin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o radę jaki telewizor 46-47 cali kupić.

Zależy mi na:

1. Jak najlepszej jakości obrazu 2D: równomiernym podświetleniu, dobrym oddawaniu kolorów, czarnej czerni, braku smużenia przy wyświetlaniu ruchomych obrazów.

2. Telewizor musi posiadać moduł Ci na kartę cam.

3. Możliwość nagrywania na pendrive lub zewnętrznym dysku twardym.

4. Niskim poborze energii.

Nie zależy mi na 3D.

Początkowo planowałem zakup Samsunga UE46ES5500 lub nowy model UE46F5500.

Teraz zastanawiam się nad Samsungiem UE46ES7000.

Czy warto kupić telewizor 3D gdy nie będzie się z tej opcji korzystać?

Doradźcie jaki telewizor do 5000 zł kupić.

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Faktycznie plazma bije LCD

Poniżej zmierzone parametry wybranych telewizorów

Ukryta Zawartość

Panasonic TX-P50ST60 - PLAZMA

Kontrast: >5000:1

Jasność czerni: <0.03 cd/m²

Gamma: 3.9 / 5

Delta E: 3

Średnia różnica podświetlania: 2%

Czas reakcji (jasny/czarny/średni): 6/6/6 ms

Pobór energii: 290 W

Jednak istnieje LCD o naprawdę dobrych parametrach:

Sony Bravia KDL-46HX853

Kontrast: 4390:1

Jasność czerni: 0.05 cd / m²

Gamma: 4,4 / 5

Delta E: 2,3

Średnia różnica podświetlania: 6%

Czas reakcji (jasny/czarny/średni): 8/9/8,5 ms

Pobór energii: 107 W

Samsung UE46ES7000

Kontrast: 3070:1

Jasność czerni: 0,07 cd / m²

Gamma: 4.6 / 5

Delta E: 3,6

Średnia różnica podświetlania: 8%

Czas reakcji (jasny/czarny/średni): 7/11/9 ms

Pobór energii: 114 W

LG 47LM860V

Kontrast: 971:1

Jasność czerni: 0,15 cd / m²

Gamma: 3,9 / 5

Delta E: 3,5

Średnia różnica podświetlania: 15%

Czas reakcji (jasny/czarny/średni): 9/17/13 ms

Pobór energii: 80 W

Panasonic Viera TX-L47DT50

Kontrast: 830:1

Jasność czerni: 0,23 cd / m²

Gamma: 4,8 / 5

Delta E: 3,1

Średnia różnica podświetlania: 14%

Czas reakcji (jasny/czarny/średni): 7/8/7,5 ms

Pobór energii: 75 W

Tani LCD 2D:

Samsung UE40ES5500

Kontrast: 2780:1

Jasność czerni: 0.07 cd / m²

Gamma: 3,3 / 5

Delta E: 3,4

Średnia różnica podświetlania: 9%

Czas reakcji (jasny/czarny/średni): 16/20/18 ms

Pobór energii: 84 W

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Mam Sony Bravia KDL 55" LED i powiem Wam, ze mucha nie siada. Dostalem w prezencie. Pewnie za samodzielnie zarobione pieniadze nie kupilbym tak drogiego TV. Obraz 2D jest swietny. Lepsza moze byc chyba tylko plazma Panasonica.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jednak istnieje LCD o naprawdę dobrych parametrach:

To zależy ile nakręciłeś w tym tekście....

Nie wiem skąd wziąłeś te dane plazmy Panasonica, ale czas reakcji dla modelu ST50 ( S60 będzie miał pewnie tak samo) , to 0,001 ms a nie 6 ms !!!!!!!

Ukryta Zawartość

Poza tym pobór mocy w LCD jest stały a w plazmie, aby nie zakłamywać, należy podawać pomiar uśredniony, który jest co najmniej o 100% mniejszy, a nie maksymalny.

Dlaczego nie muszę już chyba pisać?

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

<br />Nie wiem skąd wziąłeś te dane plazmy Panasonica, ale czas reakcji dla modelu ST50 ( S60 będzie miał pewnie tak samo) , to 0,001 ms a nie 6 ms !!!!!!!<br />

sittek przeczytaj na stronie Panasonica o jaki czas chodzi. To nie ten sam co w LCD. A tu prawdziwe czasy reakcji porównawczo. Plazmy "słynnej" firmy też są.

Ukryta Zawartość

Już raz ten link wklejałem i wklejali to inni, ale pewnie nie uważałeś, albo nie chciałeś uważać ;-).

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

sittek przeczytaj na stronie Panasonica o jaki czas chodzi. To nie ten sam co w LCD. A tu prawdziwe czasy reakcji porównawczo. Plazmy "słynnej" firmy też są.

Ukryta Zawartość

Już raz ten link wklejałem i wklejali to inni, ale pewnie nie uważałeś, albo nie chciałeś uważać ;-).

Pozdrawiam.

To znaczy nie można porównać czasów reakcji w LCD i PDP? Więc dlaczego Niemcy to robią? Jakaś literatura? Może coś angielskojęzycznego, gdyż języka wroga, pomimo dawnej pilnej nauki, kompletnie nie trawię?

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Uwazam, ze na pewnym poziomie TV czasy reakcji poza tym, ze robia wrazenie na papierze, nie maja wiekszego znaczenia. Dobry TV LED np. wspomniany Sony KDL nie odstaje mocno od dobrej plazmy. Gdyby bylo inaczej to te 6600zl przeznaczylbym na plazme, a nie LEDa.

Jeśli zależy Ci na równomiernym podświetleniu to :

Panasonic 47ET60

Ukryta Zawartość

Panasonic 50st60 ( Nowy model)

Ukryta Zawartość

Philips 47 PFL 6008 ( nowy model)

Thomson 47FU8765 ( nowy model)

Ukryta Zawartość

Sharp 50le650

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

To prawda że 0,001ms w plazmach to bzdura, oczywiście w praktyce. W teorii tyle zajmuje jeden cykl rozładowania i ponownego naładowania komórki, ale ma to skutki uboczne w postaci smug przy szybkim ruchu. Mimo wszystko i tak ekran plazmy jest zauważalnie szybszy od dowolnego LCD, to widać nawet przy normalnym użytkowaniu jeśli nie włączymy upłynniaczy w LCD.

Z tego co ja mierzyłem na takich ruchomych planszach, to plazma wytrzymuje bez żadnego rozmazywania ok 3x szybszy ruch (poziomy) od LCD.

Średni pobór mocy przy skalibrowanym ekranie, przy 50% szarości niecałe 200W, jak ktoś nie lubi jaskrawych nastawów to pewnie zamknie się w max 150W średnio

Co do czerni to ST50 ma wg testów 0,009cd/m2 a nowy ST60 0,005cd/m2, dodając do tego fakt równego podświetlenia w plaźmie, to podobne cenowo LCD (a nawet te droższe i mniejsze) nie są w ogóle porównywalne w tej konkurencji.

Ukryta Zawartość

No i co by nie pisać, minęło wiele lat, a LCD w wielu bardzo ważnych parametrach nadal nie może zbliżyć się do technologii pdp. I nie piszę tego aby tłuc się po łbach. Po prostu co się torbą urodziło, walizką nigdy nie będzie.

Informacja o likwidacji tej technologii na rzecz LCD jest smutna, ale przecież nie o jakość chodzi, a o zyski i pozycję na rynku.

Nowe telewizory LCD spokojnie mogą konkurować i konkurują z Plazmami - czego wynikiem jest wzrost sprzedaży tych pierwszych.

Philips PFL 9707 z moth eye jest rwelacyjnym modelem bez cienia wątpliwości

A nowe LCD Philipsa serii 8008 czy Panasonic WT60 - to już inny wymiar telewizorów LCD

Nowe telewizory LCD spokojnie mogą konkurować i konkurują z Plazmami - czego wynikiem jest wzrost sprzedaży tych pierwszych.

Teza równie śmiała co nieprawdziwa. Na kilometr trąci marketingiem i kryptoreklamą. A może nawet nie krypto, skoro są wymieniane konkretne modele. Sam kiedyś szermowałem argumentem wielkości sprzedaży i udziału w rynku. Dopóki Koledzy z Forum nie uświadomili mi, że się ośmieszam. Co z pokorą przyznałem.

Philips PFL 9707 z moth eye jest rwelacyjnym modelem bez cienia wątpliwośc

Tyle że ten Phillps kosztuje 9 tysiaków za wersje 46 cali...czyli jakieś 2,5 raza tyle co Panasonic ST50 w 50 calach....gdzie ty tu widzisz konkurencje????Płacenie 9 tysiecy za coś co ma kunkurować z czymś co kosztuje 3,5 tysiąca???

Są plazmy które w tej samej wielkości 60"-ZT60 kosztują dwa razy tyle co Philips i to niby o czym ma sądzić ?

Bobcat - nie jednemu Psu Burek.

To że plazmy są niestety w odwrocie jest w wieli relacjach największych portali świata.

Nie wiem w czym się ośmieszyłeś - może zrobiłeś błędy ortograficzne.

Ja w tym, że telewizory LCD zdominowały rynek - nie widzę żadnej krypto reklamy ( o ile rozumiesz co to słowo oznacza)

Wejdź na stronę Display Search i tam sprawdź jakie są wyniki obecne i jakie są prognozowane.

Skoro to ludzie kupują więcej telewizorów LCD Led niż plazm przez co się prężniej rozwijają, to tak jakby głosowali za wyborem takiej produkcji.

Więc wszelkie ośmieszanie kieruj do ludzkości. Bo wkrótce mimo mojego ubolewania technologia plazm odejdzie niestety do lamusa.

Nowe telewizory LCD spokojnie mogą konkurować i konkurują z Plazmami

Tym zdaniem się ośmieszasz a wiedząc jak działasz na polu handlowym wiadomym jest że chodzi ci tylko i wyłącznie o sprzedaż.

@ Locoloco

Ośmieszyłem się lansując tezę, że wyższe wyniki sprzedaży dowodzą, że LCD są lepsze.

Raczej jest to dowód prawdziwości twierdzenia Greshama-Kopernika (gorszy pieniądz wypiera lepszy).

Podobnie fakt, iż fast-foody sprzedają więcej niż eleganckie restauracje nie dowodzi, że w Mc Donald's zjemy smaczniej niż w Walldorf Astoria.

Ludzie kupują bo sa małpy. Jeden małpuje za drugiego. I wmówili im że plazmy ciagną prąd. I wielce się wszyscy przejmują ale telewizor chodzi jak ida się myć. Światła nie gaszą jak wychodza z domu, a lptop chodzi 24h na dobę. Ale wazne że mają "oszczedny" telewizor.

Czemu Samsungi się tak sprzedają skoro za granica już nie? Bo sąsiat ma i ciocia z Warszawy. Samsung bije rekordy w Polsce a za granica już tak dobrze sięnie sprzedaje.

Pokazać coś ludziom i pójda za tym. Potega forum, marketingu, opinii i sprzedawców.

W normalnych pieniądzach plazmy są bezkonkurencyjne. Są tez telewizory Sanyo za kilkanaście tysięcy zł. Myślę że one smęcą ładnie.

Ale co porównujemy?

Ludzie kupują bo sa małpy. Jeden małpuje za drugiego. I wmówili im że plazmy ciagną prąd. I wielce się wszyscy przejmują ale telewizor chodzi jak ida się myć. Światła nie gaszą jak wychodza z domu, a lptop chodzi 24h na dobę. Ale wazne że mają "oszczedny" telewizor.

Kupią LCD bo oszczędny, a zaraz chwalą się że kupili amplituner, porządna maszyna, 700 WAT ciągnie z sieci tak że jest moc..:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -

Przykro to czytać z ust inteligentnego człowieka. Niby czym się ośmieszam .

Ile zestawiałeś ze sobą telewizorów lcd i plazmowych w ostatnim czasie - bo ja dziesiątki ( w tym wszystkie najnowsze)

Wystarczy być średnio inteligentnym żeby widzieć duże i znaczące postępy telewizorów LCD.

Jeśli stoją dwie technologie obok siebie i są takie same to ja nie widzę w tym nic śmiesznego .

I przepraszam że dla Ciebie to śmieszne.

Raczej widzę uradowane buzie użytkowników gdy zwolennik plazmy kupuje plazmę ku radości a zwolennik lcd kupuje ku własnej radości ( sorry że nie Twojej) LCD.

Ja to szanuję.

I wcale nie namawiam Cię żebyś polubił grochową od zaraz skoro uwielbiasz pomidorową.

Ukryta Zawartość

Kiki, Pańskie złe traktowanie (dyktatorskie) usherów na forum HDTV.pl świadczy że jest ono zależne od Pańskiego biznesu, te wszystkie testy robione są nie z pobudek altruistycznych tylko z chęci zysku.

Jeśli mówi/pisze Pan że: cyt. "Nowe telewizory LCD spokojnie mogą konkurować i konkurują z Plazmami" to takie stwierdzenie trzeba wobec powyższego traktować z przymrużeniem oka.

Trochę nie na temat.

Altruizm, biznes - a rozmawiamy o jakości telewizorów . Proszę nie rozwadniać tematu.

Przymrużenie oka to trochę lepiej brzmi niż ośmieszanie się - pisząc o jakości telewizorów LCD LED.

Czytam różne fora na świecie i tam nikt takich określeń nie stosuje. Trzeba być zadufanym w sobie "fachowcem" żeby mieć otwartą klapkę tylko na plazmy.

No chyba że nie widziałeś nowych telewizorów - to jestem w stanie zrozumieć.

Pozdrawiam

Ale mi argument :-)

Niestety plazmy są w odwrocie, ponieważ sami się do tego przyczyniacie. Ja rozumiem, że chcecie zarobić jeszcze więcej i więcej, ale dorabiać do tego jeszcze jakąś prostą ideologię? Bo co to jest za argument że lepiej się sprzedaje?

Jak byście tylko chcieli, to co to za sztuka zrobić profesjonalny marketing, w wyniku czego ludzie masowo zaczęli kupować stare bańki crt. Parę mądrych testów, trochę parametrów, bajerancka obudowa, nakręcenie na vintage i interes poszedłby do przodu. Nastąpiłby wzrost sprzedaży i potem spokojnie można byłoby napisać, że crt jest ciekawszą technologią od pdp czy nawet oled.

Wystarczy być średnio inteligentnym żeby widzieć duże i znaczące postępy telewizorów LCD.

Od razu skojarzyło mi się z fanami tuningu starych cinquecento i matizów. Wkładali tam droższe hamulce, rury wydechowe, rozpórki,chipy, inne cuda, ale co by nie zrobili w nich w postępie technologicznym to do fabrycznego Mitsubishi czy nawet BMW nigdy nie mieli szans.

• Redaktorzy

Tyle, ze lekko dlubniete CC z dobrymi hamulcami i zawieszeniem robi wstyd takiemu nedznemu BMW 316 na malym technicznym torze czy probach KJS. Sam mam dlubnieta Skode Felicie 1600 i srednio co pol roku jade sobie na tor techniczny i patrze na miny kierowcow BMW i innych wypas fur fabrycznych. Bezcenne :-)

sittek - gratuluję dobrej oceny. Jeśli masz prostą receptę na sukces to takich ludzi potrzebuje każda firma na świecie.

Parę mądrych testów ... chyba że koledzy powyżej je przeczytają i powiedzą że jesteś podkupiony oszołom. Na to zawsze możesz liczyć nawet gdybyś miał 10000000000% prawdy.

Wystarczy postawić dobrą plazmę - VT60 Panasonica dobry LCD Philipsa 47PFL 9707 lub Sony HX 955 żeby docenić jakość technologii LCD LED.

Ja je zestawiałem i nic śmiesznego w tym nie było.

Telewizory LCD LED zrobiły ogromny postęp !!!

I będą robić postęp

Ukryta Zawartość

Plazmy niestety nie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.