Skocz do zawartości
IGNORED

Akcesoria tłumiące wibracje sprzętu hifi

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To pewnie się dołączysz :)

Z tobą zawsze ;)

Takie trunki?....z Biedronki?

Nie pamiętam ale chyba z Lidla ;)

A wracając do tematu wątku czy ktoś posiada platformy Franz Audio ?

Gość partick

(Konto usunięte)

Takie trunki?....z Biedronki?

Nie pamiętam ale chyba z Lidla ;)

dokładnie. osiemnasto-letnią whisky -- w tej cenie -- kupuje się w markecie. i to by było na tyle komentarza.

Kilka osób zostało zbanowanych w tym temacie. Informuję że nie ja tego dokonałem. Natomiast niektóre osoby na to zasługiwały...proszę o wpisy merytoryczne. Dla miłośników pyskówek, nie słyszących niczego w temacie akcesoriów, frustratów...miejsca tu nie ma!

Moreno a jak twoim zdaniem działają te płytki HRS?

Jak widzę układa się je na sprzęcie.Ale po jednej czy np po 3?

I jak twoim zdaniem to działa? Tylko przez dociążenie? Bo wiadomo, że dociążenie od góry

spowoduje poprawę.Można na sprzęt położyć np gruby kawałek kamienia podklejony filcem i

poza walorami ochronnymi powierzchni sprzętu będzie też dociążenie które powinno zniwelować

w znacznym stopniu drgania obudowy.

Ale może te HRS działają na jeszcze innej zasadzie?

HRS są wg. mnie wyjątkowe bo łączą wysoką jakość wykonania z faktycznymi efektami polepszającymi brzmienie a do tego są dyskretne w swoim wyglądzie.

Nie ma jednej metody ich stosowania. Należy wypożyczyć kilka i popróbować. Ja mam obecnie jedną średniej długości nakładkę na wzmacniaczu, jedną najdłuższą na CD (ich srebrny kolor idealnie pasuje do aluminiowej obudowy Krella) oraz po jednej najmniejszej czarnej na każdej z kolumn. Te z kolumn ,,stabilizują" i dociążają dźwięk...bas jest lepiej kontrolowany ale co ciekawe i wysokie tony uzyskują bardziej dociążone brzmienie, sa jeszcze bardziej rozdzielcze i przyjemne...bliższe natury...Po zastosowaniu nakładki na sam wzmacniacz też było od razu słychać zmianę dźwięku...poprawa jego obrazowania, większy spokój w wybrzmieniach, lepsze smaczki...

Ogólnie efekty są znaczące a koszt tych nakładek nie szokuje w przeciwieństwie do wielu gadżetów audio...

Poza tym każdy może się zgłosić do dystrybutora i pożyczyć te nakładki na jakiś czas i eksperymentować.

Jak to działa jest opisane na stroni producenta i dystrybutora. Założyciel firmy przez lata pracował w przemyśle związanym z wojskiem i wysokimi technologiami, gdzie tłumienie wibracji ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa i funkcjonowania urządzeń...i to tych kosztujących miliony dolarów...dlatego nie jest to biznes cwaniaka z zadupia;-)

Dla mnie kluczową sprawą jest kwestia wyglądu i małej ingerencji w wizualny aspekt systemu...nie jestem w stanie tolerować kładzenie na moich Sonusach jakichś worków, płyt z granitu itd...szukałem czegoś skutecznego, porządnie wykonanego i w racjonalnej cenie. Wszystkie te wymagania spełniają nakładki HRS.

Pozdrawiam i zachęcam do ich testowania i opisywania wrażeń...a także do rzetelnego opisywania innych akcesoriów antywibracyjnych.

Jednoczesnie przestrzegam przed robieniem z tego wątku śmietnika...

Na zdjęciach widziałem sprzęt gdzie na górze były położone aż 3 długie te HRSy.

Myślisz że większa ilość ma sens? Próbowałeś?

To ja jeszcze polecam Pro Audio Bono.

Mam od nich blat oraz łożyskowe stopki antywibracyjne z brązu.

Szczerze polecam zwłaszcza, że właściciel (Władek Skrzypczak) jest gościem bardzo sympatycznym i z dużą wiedzą i doświadczeniem w tym co robi.

Mam dwie platformy PAB - pod Dakiem i pod gramofonem. Ta pod Dakiem jest modyfikowana i ma bloczki na lozyskach co slychac na transparentnym torze . Dolaczam się do rekomendacji dla Wladka Skrzypczaka, poza tym ceny sa rozsądne. Pod wzmakiem używam tytanowych Pulsar Point'ow od Nordosta. Bez akcesoriów antywibracyjnych nie wyobrażam sobie słuchania , gdyż sprzet stoi na nieudiofilskim stoliku.

Kolumny Avantgarda maja w komplecie swietnie wykonane kolce z podkładkami, tak ze temat wibracji mam dosyć ogarnięty.

Czy ktoś probowal podkladac drewno lub specjalistyczne produkty pod kable glosnikowe?

Konto w trakcie usuwania

Na zdjęciach widziałem sprzęt gdzie na górze były położone aż 3 długie te HRSy.

Myślisz że większa ilość ma sens? Próbowałeś?

Tak wiem, ja też widziałem...ale to już trochę kosztuje;-)...dla mnie w każdym szaleństwie jest granica...

Nie próbowałem ale mam w domu dwie dłuższe i pobawię się w dołożenie tej ze wzmacniacza do tej z CD. W końcu teoretycznie to CD potrzebuje lepszego tłumienia wibracji...ale ja mam CD na jednej platformie i już może nie potrzebowac tyle szczęścia...

A co Panowie sądzą o topowych Finite Elemente z aktywną (!!) korekcją wibracji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak wiem, ja też widziałem...ale to już trochę kosztuje;-)...dla mnie w każdym szaleństwie jest granica...

Nie próbowałem ale mam w domu dwie dłuższe i pobawię się w dołożenie tej ze wzmacniacza do tej z CD. W końcu teoretycznie to CD potrzebuje lepszego tłumienia wibracji...ale ja mam CD na jednej platformie i już może nie potrzebowac tyle szczęścia...

Drgania obudowy wzbudzane falą akustyczną to jedno, drgania płytek i elementów wskutek fali akustycznej wewnątrz tej obudowy to drugie, drgania generowane przez ruchome elementy mechaniczne wewnątrz obudowy to trzecie, a drgania transformatorów to czwarte. Walka z drganiami obudowy to więc tylko ułamek problemu. Nie można przy tym ograniczać się wyłącznie do górnej powierzchni obudowy, gdyż nawet po zwalczeniu jej wibracji okazuje się, że wciąż pracują powierzchnie pozostałe. Bardzo dobrze, gdy nakładka antywibracyjna spełnia również funkcje ekranujące. A wszystko to i tak zależy od budowy i solidności wykonania urządzenia, ponieważ niektóre cd są praktycznie niewrażliwe na to czy ich obudowa przenosi drgania czy też nie. To jest to o czym napisałeś - czasami cd nie potrzebuje tyle szczęścia ;) Istnieje także pewien ewenement konstrukcyjny, wykorzystany przez firmę Grundig (i parę innych), gdzie w projekcie urządzenia uwzględniono i wykorzystano przenoszenia drgań przez obudowę.

Ćwiczyłem sporo opcji w temacie kontrolowania wibracji, zarówno diy jak i gotowe produkty, min. granit (nie jestem zwolennikiem), drewno (różne, w połączeniu z metalem może dać optymalny efekt) itd. Miałem przez jakiś czas platformy Finite Elemente Pagode Master Reference - przemyślana konstrukcja, określony i powtarzalny efekt brzmieniowy, ale u mnie na dłuższą metę się nie sprawdziły. Bardzo ciekawe są platformy od Acoustic Revive (z granulatem kwarcowym oraz "pompowana"), jeszcze nie mam do końca wyrobionego na ich temat zdania, ale na pewno warto spróbować.

<br />Bardzo ciekawe są platformy od Acoustic Revive (z granulatem kwarcowym oraz "pompowana"), jeszcze nie mam do końca wyrobionego na ich temat zdania, ale na pewno warto spróbować.<br />

Rozpoczynałem od podkładek 1."bazuni", potem były 2.Symposium Acoustics Rollerblock 2+ i tutaj skok był bardzo duży i wreszcie wspomniane Acoustic Revive RAF-48 wykonanie z brzozy fińskiej, bo obecnie jest już model RAF-48H z drzewa hickcory.Było jeszce lepiej. Żeby zobrazować jakoś to użwając tych "elementów" pod odtwarzaczem: 1.= na szkielecie sceny przyspieszył bass, góra ciut złagodniała. 2.=szkielet zniknął jest wypełnienie, bas jeszcze sie pogłębił, góra i środek "słodka", tu już śmiało można mówić o dociążeniu dźwięku. 3.= ciut bardziej różnego rodzaju "smaczki", ale już nie ma takiej dóżej różnicy jak w przypadku przejścia z "elementu 1. na element 2.

Wojtek Pacuła opisywał różnicę RAF-48 a RAF-48H na korzyść oczywiście tej nowej, ale nie miałem okazji sprawdzić jak to by było u mnie. Również wydawało by się interesującym sprawdzenie tego o czy mówił kolega SLY czyli jeszcze jeden komplet Rollerblocka od góry trafnie to określając "kanapką". Ciekawe to wszystko. Pozdrawiam

Zapomniałem wkleić link porównania Acoustic Revive RAF-48 do RAF-48H:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A granit u ciebie nie przyjął się jako podkładka pod sprzęt czy ciężka nakładka na sprzęt lub kolumny

Ja słyszałem teorię, że granit wogóle jest do d...y, bo jest materiałem tak gęstym, że przenosi wibrację i tym samym zaburza pole elektromagnetyczne, co ma destruktywny wpływ na elektromagnesy i zasilacze...

Ja słyszałem teorię, że granit wogóle jest do d...y, bo jest materiałem tak gęstym, że przenosi wibrację i tym samym zaburza pole elektromagnetyczne, co ma destruktywny wpływ na elektromagnesy i zasilacze...

Nie wiem czy tak jest. Byc może.

Natomiast granit jest bardzo ciężki przez co ciężko wprawić go w drgania.

Zawsze wydawało mi się teź że kamień raczej pochłania a przez co niweluje lub osłabia

wszelkie promieniowania, pola magnetyczne itd.

No ale pewności nie mam.

Jak mówię, to teoria która słyszałem.

Natomiast mam własna "empirię" - jak wywalilem granity spod kolumn oraz granitowy blat zamieniłem na gruba sklejke (6 cm) to sie dźwięk poprawił w każdym zakresie i to DUŻO. żaden kabel nie wniósł dotychczas tak dużej zmiany w moim systemie.

Tak wiec nie wiem do końca jaka za tym była teoria, ale praktyka pokazała takie fakty...

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

granit (jak i inne materiały wyżej wymieniane) rezonuje. Proszę zrobić doświadczenie- puknąć granitową płytę grubości 3cm. Usłyszymy dźwięk rezonansowy o określonej dość wysokiej częstotliwości. Puknięcie płyty grubości 7cm będzie głuche.... nie usłyszymy dźwięku. Podobnie jest z drewnem. Zapewne by podstawa miała jak najmniejszy wpływ (a nie zawsze o to audiofilom chodzi) na dźwięk systemu powinna być po prostu masywna, lub z użyciem różnych materiałów. Nie ma materiału dobrego lub złego... Dobierajmy taki jaki nam na słuch odpowiada a co moglibyśmy traktować jako synergiczny z pozostałymi elementami systemu audio.

Ktoś wcześniej pytał o podkładki pod kable.... Ja stosuję- ESD Cable Isolators MkII (w bardzo rozsądnej cenie). które działają zdecydowanie (słyszalnie) korzystnie.

Uprzejmie donoszę, że mój sprzet McIntosh'a jest raczej nieczuły na tego rodzaju dodatki. Używam Cereballs aby zapewnić optymalne warunki mechniczne, ale na dźwiek nie ma to zauważalnego wpływu (przynajmniej na moje nie-audiofilskie ucho).

• Redaktorzy

Od ponad tygodnia zaznajamiam się z akcesoriami Solid Techa:

- Feet of Silence wylądowały pod CD

- Iso Cleary pod DAC-iT'em

- Disc of Silence pod Eximusem

Po testach Gregiteków również szwedzkie wyroby zauważalnie poprawiają dźwięk mojego systemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A próbował ktoś przekrojonych na pół piłeczek do squasha?

Pytam poważnie, te piłeczki zrobione są z materiału tłumiącego drgania, mam je u siebie w systemie, ale prawdę mówiąc nie chciało mi się robić jakichś zaawansowanych porównań.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• Redaktorzy

Puknięcie płyty grubości 7cm będzie głuche.... nie usłyszymy dźwięku. Podobnie jest z drewnem.

Dziwna teoria. Korpusy moich gitar elekterycznych wykonane są z litego drewna klejonego z trzech części (jedna z jesionu, druga z mahoniu), gryf z topoli i klonu i gdy uderzę w struny drewno gitary pracuje wraz ze strunami. Nie jest głuche jak takie badziewiaste tanie gitary ze sklejki czy paździerza. Więc o co w tym chodzi?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

każdy materiał w zależności od wielu czynników jego konstrukcji - rezonuje na swój sposób. trudno określić - jaki rodzaj balansu pomiędzy odprowadzaniem mechanicznym wibracji a ich tłumieniem - jest lepszy (i dla jakiej częstotliwości dźwięku!). może się okazać, że coś, co przykładowo: bardzo dobrze kontroluje basy - z kolei osłabia precyzję wysokich. nie jest to nic nadzwyczajnego... kiedyś były polecane piankowe / filcowe nakładki wokół wysokotonowca - miały podobno poprawiać lokalizację źródeł na scenie. mi tylko wycięły połowę wysokich. od razu zdjąłem. to tylko przykład.... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Położyć coś ciężkiego na kolumnach/urządzeniach można i czasem daje to ciekawe rezultaty, jakkolwiek z moich prób wynika, ze działa to raczej w przypadku tanich urządzeń, w których obudowy nie są specjalnie finezyjne - tam zaobserwować można spora poprawę. W przypadku kolumn trzeba pamiętać, że gra cała skrzynka (niektórzy producenci ustawiają takie założenie projektując kolumny) i dociążenie od góry może przynieść różne efekty, niekoniecznie pozytywne.

Co do granitu - jak pisałem nie jestem jego zwolennikiem w żadnym zastosowaniu (ani nad ani pod). Jak już ktoś trafnie zauważył granit (generalnie - kamień) bardzo dobrze przenosi wibracje zamiast je tłumić (tu lepiej sprawuje się drewno). Trzeba pamiętać, że ideałem dobrej podstawy do audio jest taki układ, który w odpowiedniej proporcji będzie zarówno tłumił jak i odprowadzał wibracje. Dla mnie połączenie miękkiego ośrodka (np. drewna, chociaż drewno drewnu nie równe) z twardym (np. metalowe kolce czy podkładki) daje, póki co najlepsze efekty. Co ciekawe, mimo, iż nie lubię kamienia w podstawach do audio to kolumny stoją u mnie właśnie na... granitowych i cholernie ciężkich stendach, pod którymi mam stalowe kolce z podkładkami. Chyba muszę coś z tym zrobić ;-)

Trzeba pamiętać, że ideałem dobrej podstawy do audio jest taki układ, który w odpowiedniej proporcji będzie zarówno tłumił jak i odprowadzał wibracje.

tak - ale nie wolno zapominać o wibracjach z zewnątrz. "zawieszenie" amortyzacyjne - jak w rollerblockach jest przykładem wygaszania wibracji pochodzących z wewnątrz i zewnątrz równocześnie. Ten aspekt ma duże znaczenie i jeśli ktoś ma możliwości - niech próbuje jak najwięcej, czasem nawet abstrakcyjnych rozwiązań - bo wbrew pozorom - mogą być one u niego skuteczne. Trzeba pamiętać - że każdy system jest inny, drobne nierównowagi tonalne czy artykulacyjne można zrównoważyć czasem właśnie w ten sposób. Najczęściej jednak redukcja wibracji ma największy wpływ na ogniskowanie na scenie i zróżnicowanie mikroinformacji. Czasem wręcz niewiarygodne jest - jak wiele rzeczy (przestrzennie) może dziać się wręcz obok siebie, lub np na tej samej wysokości - ale w oddaleniu, w perspektywie, nie zasłaniając się wzajemnie, nie maskując. Chciałbym jeszcze dodać - że zmiany nie pojawiają się na sporej części nagrań - jeśli technika nagrania nie zarejestrowała takich niuansów - to ich po prostu nie będzie do odkrycia :) . Dlatego ważne jest wytypowanie nagrań do porównań - bo inaczej można się zagubić w spostrzeżeniach, albo wyciągać niewłaściwe wnioski. Są często płyty tego samego wykonawcy, nagrywane dla tej samej wytwórni i chociaż dźwiękowo / jakościowo mogą być podobne i wysokiej jakości - to jednak zawartość w nich "cukru w cukrze" - czyli efektów przestrzennych podatnych na odkrywanie poprzez redukcję wibracji - może być szokująco wręcz różna! Skrótowo: bywają płyty ECM pełne przestrzennego mikroplanktonu a bywają tylko przeciętne pod tym względem. Wytwórnia przykładowa ofc :)

Od ponad tygodnia zaznajamiam się z akcesoriami Solid Techa:

- Feet of Silence wylądowały pod CD

- Iso Cleary pod DAC-iT'em

- Disc of Silence pod Eximusem

Po testach Gregiteków również szwedzkie wyroby zauważalnie poprawiają dźwięk mojego systemu.

Ukryta Zawartość

Solid-Tech jest rewelacyjny.

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.