Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY HI-END

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

np Aida i Amati Futura. Pusty, kartonowy dźwięk, słaba rozdzielczość, przygaszone, matowe brzmienie.

Ty chyba kiedyś miałeś Dynaudio tak? Nie wiem które modele ale teraz testuję u siebie Dynaudio Evidence

i Aida SF nie ma żadnych szans w porównaniu mimo, że pięknie wygląda.

Dzisiejszy SF to już tylko piękne meble.

np Aida i Amati Futura. Pusty, kartonowy dźwięk, słaba rozdzielczość, przygaszone, matowe brzmienie.

Ty chyba kiedyś miałeś Dynaudio tak? Nie wiem które modele ale teraz testuję u siebie Dynaudio Evidence

i Aida SF nie ma żadnych szans w porównaniu mimo, że pięknie wygląda.

Pisałem o tym już dawno, m.in. w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to kolega jarek&ania, który był jeszcze wtedy nagrzany na Aidę chciał mnie pogryźć :-)

Z tym, że ja obecnych Sonusów nie uważam nawet za ładne meble...

Ukryta Zawartość

Sonus zawsze miał specyficzny dźwięk. Wiele swoich sukcesów zawdzięcza przecież temu że korzystał z przetworników Dynaudio. Taki Guarneri Homage, Electa Amator, Extrema jest tylko tego potwierdzeniem. Wybitne przetworniki Dynaudio w latach 90 miały małą konkurencję. Ostatnie konstrukcje Serblina, i te powstałe na bazie jego projektów z nowymi przetwornikami sprzed 5-6 lat były łabędziem śpiewem firmy. Cremona Auditor M spodobała mi się bardziej niż Dynaudio 25 czy C1 dzięki wybitnej średnicy i muzykalności...jak słuchałem kilka miesięcy temu Guarneri Evolution (które były do kupienia w wyprzedaży w Audio Klanie) to już takiej muzykalności nie było...była potęga brzmienia, ogrom sceny ale wyjątkowa średnica gdzieś się ulotniła...

MAMY ZAKŁADKĘ HIGH-END!!! Otwieramy szampana?

Gratulacje Panowie.

Milimetr...co do SF miałeś rację, przyznaję.

Był moment że i ja byłem nagrzany na Aidę bo nadal uważam, iż wygląda super

i dobrze rokowała ale odsłuch rozwiał wątpliwości.

Arek 45 ,

Co za zbieg okolicznosci:)

Moreno - widac to bardzo hiendowe imie:)

Za gratulacje dzieki , co poleja , sie wypije, moze byc i ruska wodka , byle zmrozona:)

Konto w trakcie usuwania

Gratulacje Panowie.

Milimetr...co do SF miałeś rację, przyznaję.

Był moment że i ja byłem nagrzany na Aidę bo nadal uważam, iż wygląda super

i dobrze rokowała ale odsłuch rozwiał wątpliwości.

Właśnie znaczące jest słowo ,,nagrzany"... jak się na coś nagrzejesz to 99% sytuacji nie sprosta Twoim oczekiwaniom...a jak się czegoś nie spodziewasz albo podchodzisz na zimno to jesteś zadowolony...prosta psychologia. Mi się osobiście bardzo podoba nagonka na produkty SF dzięki czemu w Polsce mają niskie ceny na rynku używek. Za to stawiam wam wirtualną ruską wódkę;-)...moim zdaniem najlepszą jaką piłem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

kolega jarek&ania, który był jeszcze wtedy nagrzany na Aidę chciał mnie pogryźć :-)

No nie przesadzaj. Ja nie gryzę bo mam sztuczną szczekę;)

Poza tym bez przesady Aida to nie tragedia.

Tutaj chodzi raczej o stosunek ceny i tego co za nią oferuje.

Można na pewno lepiej w tej cenie, czego jestem przykładem.

Co do wyglądu to nie będę dyskutował bo jednemu podoba sie Ferrari a innemu ciągnik siodłowy MAN ;)

P.S.

Przeszlismy do podziemia?

Czemu ta zakładka jest taka zakamuflowana?

Teraz to jakiś wstyd żeby tu pisać czy o co chodzi?

Z zakładką sukces jest połowiczny - zakładka "HiEnd" (choć mnie się zawsze wydawało, ze to powinno być pisane "High-End") jest, ale za to nie można do niej dotrzeć jednym kliknięciem z głównej strony :-)

Czyli wilk głodny, a owca w zagrodzie :-)

Z używek do 5 tyś. to szczerze polecam ProAc Response 2S - jeśli nie potrzeba b. wysokich poziomów głośności, to mogą być strzałem w 10

ale chyba małe szanse dostać takie kolumny

Ja proponuję kopię Xaviana, XN 250 EVO lub XN 270 EVO...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Da się to zrobić spokojnie w tym budżecie na zamówienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Odezwij się do forumowicza Lutka i dopytaj o Tannoy Dual Concentric.

Jedyne sensowne rozwiązanie przy ograniczonym budżecie na granie zarazem kulturalne i otwarte w całym paśmie. Takie bez kompresji słyszanej od granej pierwszej nuty. Góra, środek i bas wciąga, a nawet uzależnia. Co ja mówię, muzyka z nich uzależnia. No i lubią się z tranzystorem.

Przestrzeń zależy zazwyczaj (żeby nie powiedzieć, że wyłącznie) od odległości kolumn od tylnej ściany. Przypomnij sobie jak były ustawione kolumny, których przestrzeń oceniłeś dobrze i Tannoye.

To pewnie nie było porównanie w jednym miejscu i czasie.

Mam rację, że to były różne warunki odsłuchu z podkreśleniem odległości od tylnej ściany?

• Użytkownicy+

Niestety, nie masz racji... Porównywałem wtedy u Lutka (2009r), słuchałem też Redy niedawno u Yoachima.

Nadal mam teorię, że duża przednia ścianka = płytsza scena.

Ukryta Zawartość

post-24402-0-64177300-1371680485_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, zgadzam się z Tobą. Jedynie przestrzeń słaba, ale kto poza mną, ma fioła na jej punkcie...

Ja mam.Przestrzeń, głębia, dalsze i bliższe plany to podstawa.

Przestrzeń zależy zazwyczaj (żeby nie powiedzieć, że wyłącznie) od odległości kolumn od tylnej ściany. Przypomnij sobie jak były ustawione kolumny, których przestrzeń oceniłeś dobrze i Tannoye.

To pewnie nie było porównanie w jednym miejscu i czasie.

Mam rację, że to były różne warunki odsłuchu z podkreśleniem odległości od tylnej ściany?

Tylko częściowo mogę się zgodzić. Ostatnio testowałem 3 różne modele kolumn w tej samej odległości od ściany i zupełnie

inaczej pokazywały przestrzeń.

Sly,

Nie moje - dałem tylko info bo to raczej nowy produkt i często sh się nie pojawia - gdyby ktoś by zainteresowany dam namiar.

----------------------------------------------------

Przestrzeń zależy zazwyczaj (żeby nie powiedzieć, że wyłącznie) od odległości kolumn od tylnej ściany.

Nieprawda. Jednak duża energia odbić od ściany za głośnikami, przestrzeń może pogorszyć ... i na ilość tej energii nie ma wpływu sama odległość.

jak zauwazyles mam juz trzy wybrane podlogowe kolumny do mojego Carego 300B,dostaje od sprzedawcow oferty kupna,ten temat moze tez przypadkowo ukierunkowac mnie na monitory, ale nie widze podpowiedzi aby jakies monitory byly wysokoskuteczne(90db-100db i 8ohm)i latwo napedzone przez lampe 300B (SET)!!!

a tam, nie ma... np WLM, ART, a w Twoich 15m2 to nawet Diablo Utopia z 300B zagra, wierz mi.

Miałem kiedyś wzmaka na 300B z innymi Focalami i w 19m2 dawał radę. Ok, może nie były to koncertowe poziomy głośności ale dość głośno słuchać się dało.

Bez urazy, ale do Cary 300B nie ma sensu kupować kolumn droższych niż ten wzmak, bo jeśli chodzi o 300B to nie jest mistrzostwo świata.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Odezwij się do forumowicza Lutka i dopytaj o Tannoy Dual Concentric.

Jedyne sensowne rozwiązanie przy ograniczonym budżecie na granie zarazem kulturalne i otwarte w całym paśmie. Takie bez kompresji słyszanej od granej pierwszej nuty. Góra, środek i bas wciąga, a nawet uzależnia. Co ja mówię, muzyka z nich uzależnia. No i lubią się z tranzystorem.

Taaa...k, tylko krzysiekol mowi o monitorach do 5-ciu tysiecy. Uzywki z ostatnich lat raczej traca z biegiem czasu, natomiast za dobre vintage sprzedajacy - niestety -zadaja coraz wiecej - one coraz starsze, a ceny coraz wyzsze :-( Pamietam, w latach 2007-2008,w tej kwocie jeszcze mozna bylo cos trafic, ale dzisiaj w bardzo dobrym stanie monitorow Tannoy-a za taka kwote raczej nie da sie kupic. Ale warto dolozyc i kupic, bo dzwiek od lat sie nie znudzil.

> krzysiekol

Jesli bylbys zainteresowany odsluchem zarowno oryginalnych monitorow, jak i tych samych glosnikow, ale w sporo wiekszych obudowach, to nie ma problemow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba zeby kupic takie glosniki i wykonac obudowy do nich - tez bedzie naprawde wysokiej jakosci dzwiek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.