Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY HI-END

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem o Lovingtonach są 10x tańsze ......750 to 7500. .....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wiekszych nie bylo?pona 1/2m glebokosci!!!

Ukryta Zawartość

Wbrew powszechnej opinii TO CYFRY grają. Tylko dobre parametry przekładają się na muzyczną magię.

Nawet jeśli przeciętny odbiorca tego nie rozumie.

Tylko i wyłącznie parametry techniczne przekładają się na dźwięk jaki słyszymy.

To troche off-topic, ale zaciekawilo mnie to stwierdzenie i chcialbym tylko krótko dopyta - jakie parametry ? Sam raczej jestem zwolennikiem konkretnych, technicznych analiz, ale w przypadku szczególnie kolumn audio to jest bardzo trudne. Bo zwykle analizuje się najprostszą w interpretacji ch-kę amplitudową i jej porównanie według mnie jest prawie niemożliwe w kategoriach lepszy- gorszy. W basie żadna kolumna nie jest w stanie zejśc porządnie do slyszalnych niskich czestotliwosci, te ktore schodza nizej czesto maja nierownomiernosci w srednim basie, Miara "ogolnej liniowości" bylaby chyba dośc subiektywna (np. liniowo czy logarytmicznie ?, a moze dodatkowe wagi za liniowość w paśmie gdzie ucho jest najczulsze więc bodaj 2-5 kHz ?, wazniejsza wysokosc odchylenia od liniowosci czy raczej pole odcchylenia - [wysokosc x rozleglosc] ?, itd.).

Moze koledzy podpowiedza do czego sluzy te duze wejcie na dole pod zaciskami???

Ukryta Zawartość

widze ze nie chce pokazac sie ta strona!jak najedziecie na kolumne to pokaze ja z kazdej strony i wtedy tyl tez kolumny na ktorym bedzie metalowy element z zaciskami do kabli i z tym tajemniczym wejsciem okraglym!!!co to jest?

Ukryta Zawartość

To tzw. gniazdo speakon, używane przede wszystkim w studiach i sprzęcie estradowym. Ze zdjęcia widać, że w tym wypadku można go używać zamiennie ze zwykłymi terminalami. Te gniazda mają zazwyczaj 4 styki, więc przy dwudrożnych kolumnach można by się pokusić o wyprowadzenie tamtędy bezpośrednio wyprowadzeń obu przetworników - np. żeby zrobić aktywny podział.

W basie żadna kolumna nie jest w stanie zejśc porządnie do slyszalnych niskich czestotliwosci, te ktore schodza nizej czesto maja nierownomiernosci w srednim basie, Miara "ogolnej liniowości" bylaby chyba dośc subiektywna (np. liniowo czy logarytmicznie ?

Nie ma czegoś takiego jak "miara subiektywna" :) Jak kolumna ma nierównomierności na +- 2dB to można powiedzieć że jest z tych równiejszych. I są kolumny schodzące nisko, przy zachowaniu równego SPL w paśmie. Z innych pomiarów poza char. pasma, to istotne jest też THD w paśmie, wodospad, char. kierunkowe.

To tzw. gniazdo speakon, używane przede wszystkim w studiach i sprzęcie estradowym. Ze zdjęcia widać, że w tym wypadku można go używać zamiennie ze zwykłymi terminalami. Te gniazda mają zazwyczaj 4 styki, więc przy dwudrożnych kolumnach można by się pokusić o wyprowadzenie tamtędy bezpośrednio wyprowadzeń obu przetworników - np. żeby zrobić aktywny podział.

a ja myslalem ze to wejscie do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli( Undertone Subwoofer System) tej firmy,ta para recenzetow o ktorej pisalem ma ZuAudio subwoofer,stosuje go do swoich tub jako wspomaganie basowe!

Ciekawe jak technicznie podlacza sie taki subwoofer do mojego (Carego 300B) aby razem z kolumnami Durid MKV wszystko to zagralo.Nigdy nie stosowalem subwoofora do stereo systemu,mam tylko w moim systemie (BOSSE) ale mam amplituner Pioneer gdzie sa wszystkie potrzebne podlaczenia!

Ukryta Zawartość

Link dla tych, którzy twierdzą, że musi być wąska przednia ścianka dla prawidłowego oddania zdarzeń muzycznych. Jak podaje jeden z naszych magazynów w 35-letniej historii niemieckiego "Audio" żadne kolumny nie uzyskały lepszych pomiarów:

Ukryta Zawartość

Dodać trzeba, że jest to system aktywny - z wbudowanymi wzmacniaczami, zwrotnicą DSP i dający możliwość rozbudowania do 3-way poprzez opcję dodania subwoofera.

Wszystkie audiofilskie dogmaty zostały podważone. Jak żyć, no jak teraz żyć? :-)

Ukryta Zawartość

Te kolumny były w Monachium i sam ich nie słuchałem ale od ludzi słyszałem dobre opinie.

Sukces upatrywałbym jednak w procesorze DSP który z każdych kolumn potrafi uczynić 2x lepsze.

Sam zawsze nie dowierzałem teorii, że do dobrej stereofonii i budowania głębokiej sceny powinny być wąskie

kolumny. Tym bardziej, iż wtedy musi być więcej małych basowców, a bas zawsze powinien być duży.

Tak sądziłem ale teraz muszę zweryfikować swoje poglądy.

Słuchałem w Monachium wielu wąskich kolumn i np 4 małe 16cm basowce potrafią wstrząsać pokojem a do tego

są szybsze niż jeden 15 calowy.

Teraz wygrzewam u siebie Dynaudio Evidence Temptation. One mają 196cm wysokości ale tylko 21cm szerokości.

W każdej kolumnie są 2 średniotonowe, 2 tweetery Esotar i 4 basowce po 16cm każdy.

W wielu aspektach są to świetne kolumny jak inne z czołówki światowej ale w kwestii stereofonii, znikania z pokoju, budowania

wielowarstwowej głębokiej sceny to wg mnie deklasują wszystkie inne znane mi kolumny.

Utopie znikają u mnie podobnie ale w pokoju z zaawansowaną adaptacją akustyczną a te Dynki znikają równie dobrze w pokoju który

takiej adaptacji nie ma czyli same w sobie w tym aspekcie są lepsze niż Utopie.

To mnie zaskoczyło.

DSP dużo potrafi i przypuszczam że to DSP tak podciągnęło te małe kolumienki.

Link dla tych, którzy twierdzą, że musi być wąska przednia ścianka dla prawidłowego oddania zdarzeń muzycznych. Jak podaje jeden z naszych magazynów w 35-letniej historii niemieckiego "Audio" żadne kolumny nie uzyskały lepszych pomiarów:

Ukryta Zawartość

Dodać trzeba, że jest to system aktywny - z wbudowanymi wzmacniaczami, zwrotnicą DSP i dający możliwość rozbudowania do 3-way poprzez opcję dodania subwoofera.

Wszystkie audiofilskie dogmaty zostały podważone. Jak żyć, no jak teraz żyć? :-)

Dodatkowo nalezy zwrocic uwage na specyficzne ustawienie. Sa dogiete bardziej niz tradycyjne kolumny. Przedstawiciel firmy sugerowal taki eksperyment w domu ze swoimi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A pro po monitorów i kolumn podłogowych.

W najnowszym numerze lipcowo/sierpniowym magazyn Absolute Sound [obchodzi 40 lat istnienia na scenie Audio]

opublikował bardzo ciekawą listę 100 najlepszych produktów które wstrząsnęły światem Audio w okresie 1973 - 2013 roku.

Na tej liście są TYLKO 3 monitory.

1.Sonus Faber - Extrema

2.Raidho C 1.1/D 1

3.Magico Mini/ Q1

Najwiekszą liczbę nagrodzonych / wyróżnionych kolumn zaprezentowały dwie firmy:

1.Magneplanar

2.Magico

Każda z w/w firm umieściła po 5 swoich modeli.

Też mam podstawkowce bardzo hajendowe,a wyniosły mnie 5000 pln,a brzmieniowo nie ma na nich ceny.

Oczywiscie jedyny jest to egzemplarz w kraju i pewnie i na świecie.

Też mam podstawkowce bardzo hajendowe,a wyniosły mnie 5000 pln,a brzmieniowo nie ma na nich ceny.

A na czym dokładnie? Uchyl rąbka tajemnicy.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Stary Audiofilu i co w związku z tym ? Możesz nam to wyjaśnić ?

Piano , narobiłeś mi smaku. Biegnę do lodówki.Namysłów świeżo ważony - dobra woda to dobre piwo.

Kolega Stary Audiofil schował się pod kołderkę z zachwytu nad swoimi Monitorami DIY.

Szukałem dla Was w necie ale nie znalazłem [ może jeszcze za wcześnie].Dzisiaj dotarł do mnie egzemplarz Absolute Sound, stąd mój wpis.Coś znalazłem ale z inną okładką. TAS_234_Cover.JPG.200x275_q85.jpg Issue #234 - July/August 2013

Udało się znależć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwalifikowano produkty zależnie od roku kalendarzowego począwszy od 1973.Sporo jest aktualnych produktów audio ale i sporo

dobrych brakuje moim zdaniem.

Uwaga,przeoczyłem 4 doskonały monitor LS3/5a firmy Spendor,Rogers,Harbeth.

Między innymi QUAD 63, 2805, 2905. Martin Logan CLS.- ogólnie jest sporo kolumn panelowych i elektrostatów. na tle skrzynek

Mark Levinson

1.JC-2 preamp 1974 rok

2.ML-2 monobloki w klasie A 1977 rok

3.ML 30 1992 rok

Conrad Johnson

1.Premier One 2x200W lampa 1981 rok

2.Premier Two - preamp 1982 rok

Audio Research

1.SP3/3a preamp lampowy 1972-1975 roku

2.Ref.600, Ref.610,Ref.750 monobloki lampowe ; połowa lat 90 do dzisiaj.

3.Reference Phonostage 2 SE pre

4.Reference 10 linestage pre

5.D-150 wzmacniacz lampowy 2x 150W rok 1975 protoplasta VT 150 - słynnych monobloków z lat 90.

Gość

(Konto usunięte)

W najnowszym numerze lipcowo/sierpniowym magazyn Absolute Sound [obchodzi 40 lat istnienia na scenie Audio]

opublikował bardzo ciekawą listę 100 najlepszych produktów które wstrząsnęły światem Audio w okresie 1973 - 2013 roku.

Traktowałbym tą listę jak każdy inny konkurs piękności; prawda - przeprowadzony przez szacowną organizację. A główny (jedyny ?) juror, Jonathan Valin, to kontrowersyjna postać.

PS. Kolumny SF Extrema to kapitalna rzecz.

Dzięki. Parę zacnych klocków. Ref 600 - kiedyś moje marzenie.

Dżwięk zacny prawdziwej lampy o mocy potężnego reaktora atomowego. Klimatyzacja w pokoju odsłuchowym niezbędna zwłaszcza latem.Wymiana wszystkich sparowanych lamp to wydatek rzędu 20 - 25 kzł po rabatach i TO Boli najbardziej.

Traktowałbym tą listę jak każdy inny konkurs piękności; prawda - przeprowadzony przez szacowną organizację. A główny (jedyny ?) juror, Jonathan Valin, to kontrowersyjna postać.

PS. Kolumny SF Extrema to kapitalna rzecz.

Nie przesadzajmy, Szefem Pisma/Redakcji jest Rober Harley -czołówka redaktorów Audio w USA i Neil Gader.

Johnattan Vallin jest zastępcą głównego redaktora.

Traktowałbym tą listę jak każdy inny konkurs piękności; prawda - przeprowadzony przez szacowną organizację.

Dla mnie interesujące jest na ile, tworząc zestawienie z 40 lat, "pamiętali" o przełomowych produktach w danym okresie czasu, a na ile dali się zasypać współczesnymi produktami.

Drugie pytanko - czy na listę trafiły tylko produkty przetestowane w TAS, czy ogólnie wszystkie. Jeżeli tylko przetestowane to mocno ogranicza to listę, do tego, co było dostępne do testów na rynku amerykańskim.

Przykład - ze względu na słabą dystrybucję w USA, zawsze w amerykańskich recenzjach słabo reprezentowany był np. europejski brand Jadis.

Co do doboru produktów na liście - przykładowo - preamp ARC REF 10 - czy to na prawdę jest przełomowy produkt? To klon Anniversary 40, który jak dwupudelkowiec mógł być przełomowy. Z zasłyszanych opinii i Anniv. 40 i REF 10 to klinika i sterylność w brzmieniu. W obecnych kategoriach - trendy. Jest cała rzesza odbiorców, którzy lubią mieć dźwięk podany w taki sposób, że słychać jak się wokalistce skóra na tyłku marszczy. Dla mnie ten typ prezentacji jest nie do słuchania...

Już bym raczej w tym miejscu widział preamp Conrada Johnsona ART, no ale to nie moja lista...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.