Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

...ludziska odchodzą z forum i do tego są jeszcze mocno zranieni....:) a wystarczy trochę cierpliwości i spokoju

...by następnie powrócić pod inną ksywką.....Panowie nie wiem jak wam ale mnie prostemu człowieczynie z Torunia

takie zachowanie nie mieści się w głowie:)....

Ojciec dyrektor a mu się w głowie nie mieści :)

Klonują się te ludziska jak owca Dolly.

Edytowane przez Szymon

Dzieki, właśnie dlatego prosiłem o porady. Muszę to również wziąć pod uwagę.

Dzięki. I to jest dla mnie dobra wiadomość - choć wiem, że w każdym systemie może być inaczej. Te wspomniane interconekty też można zdobyć z drugiej ręki za trochę normalniejsze pieniążki, chociażby Oracle MA - X w Audiosystemie. I o ile dobrze pamiętam to kolega pisał, że między MA - X a MA - X2 różnice są bardo małe - (chyba ze coś pokręciłem). Będę miał to na uwadze jak sie zdecyduję na Mit 850 Evo.

<p>Jestem mile zaskoczony. Choć decyzję chciałbym podjąć na dniach. Za dwa tygodnie wracam do Polski i chciałbym wjechać z kablami - tu mam problem bo wiem ile ważą, ale na razie myślę i słucham kolegów co mają do powiedzenia. Te które mi oferują są za 10.000zł. I wyglądają tak:</p>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-44523-0-18775700-1434103966_thumb.jpgpost-44523-0-07769600-1434103983_thumb.jpg

Teraz doczytałem, że chodzi o shotgun evo. Jeżeli one są za 10kzł to bierz je w ciemno, odkupię je w nocy o północy! Jak znam życie to są kable z ogłoszenia z Włoch, Hiszpanii lub Portugalii tam jest najwięcej oszustów. Już wielokrotnie chciałem kupować kable z tych krajów i zawsze kontakt się urywał jak dochodziło do konkretów lub zabezpieczenia transakcji np. aukcją na ebay.

Jeżeli nie odbierasz ich osobiście to nie wpłacaj pieniędzy!

Za 10kzł nie da się obecnie kupić niższego modelu. Link z USA wkleiłem (z opłatami wyjdzie ok 15kzł.)

Widziałem kilka zdjęć setów Mita 850 EVO zamieszczonych w tym wątku, które kolega posiadał = posiada i mam pytanie: jakie kable przegrały z wyżej wymienionym setem Mita. Co on takiego ma, czego nie mają inne?

Barwa, barwa, barwa i prawdziwość brzmienia. Doskonała liniowość, spójność połączona z brakiem agresji i jakichkolwiek podbarwień. Świetna kontrola na basie i niesamowity spokój w przekazie. Nowe Mity już tego nie mają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mają, mają, ale MA-X2HD i MA-X SHD. Do tego mają lepszą przestrzeń i rozdzielczość. Akurat tobie może nie jest potrzebna większa przestrzeń czy rozdzielczość bo Logany mają tego hektary ale w innych kolumnach to przydatne cechy.

Mają, mają, ale MA-X2HD i MA-X SHD. Do tego mają lepszą przestrzeń i rozdzielczość. Akurat tobie może nie jest potrzebna większa przestrzeń czy rozdzielczość bo Logany mają tego hektary ale w innych kolumnach to przydatne cechy.

Tego na pewno mi nie brakuje z DCSem Amplifonem i Loganami :)

Zważ jednak jakie sprzęty się dzisiaj produkuje. 95% stara się bić rekordy w rozdzielczości i przejrzystości zapominając o reszcie. Transporty. przetworniki czy wzmacniacze grające ciepło to rzadkość. A jak już są to zamulacze przykryte kocem, których za darmo nikt nie chce :) Jak szukałem muzykalnego transportu to spotkałem, słownie 3 tj. Audiomeca, Metronome i CEC.

Z tym wyścigiem na kHz to prawda.

Dobrze tzn. muzykalnie grajacych sprzetow jest mało.

Lampa czy tranzystor nie ma większego znaczenia jeżeli ktoś ma spieprzyć wzmacniacz to i tak spieprzy.

Dobre urządzenia to dla mnie takie , słuchając których nie masz bólu zębów po pół godziny słuchania ale też nie musisz w kółko kręcić aparatem słuchowym bo masz wrażenie , że czegoś w nagraniu nie doslyszysz. A takich słyszałem b. mało.

Dyskusja jest o kablach głośnikowych ale nie zapominajmy, że kable AC i IC też są nie mniej ważne.

Niestety ceny zarówno urządzeń jak i kabli dawno odleciały.

P.S.

Gratulacje dla moderacji za szybkie posprzatanie niewygodnych wpisów na swój temat.

Pozostałe pierdoły jakoś nie przeszkadzają.

Edytowane przez Axolotl

Teraz doczytałem, że chodzi o shotgun evo. Jeżeli one są za 10kzł to bierz je w ciemno, odkupię je w nocy o północy! Jak znam życie to są kable z ogłoszenia z Włoch, Hiszpanii lub Portugalii tam jest najwięcej oszustów. Już wielokrotnie chciałem kupować kable z tych krajów i zawsze kontakt się urywał jak dochodziło do konkretów lub zabezpieczenia transakcji np. aukcją na ebay.

Za 10kzł nie da się obecnie kupić niższego modelu. Link z USA wkleiłem (z opłatami wyjdzie ok 15kzł.)

Barwa, barwa, barwa i prawdziwość brzmienia. Doskonała liniowość, spójność połączona z brakiem agresji i jakichkolwiek podbarwień. Świetna kontrola na basie i niesamowity spokój w przekazie. Nowe Mity już tego nie mają.

Właśnie czekałem na tę wypowiedź - DZIĘKI. Kabel jest w sklepie. Próbowałem coś utargować telefonicznie, ale cena zamrożona 2400 euro. Na środę jestem umówiony na rozmowę - zobaczymy. Ten kabel to niestety nie Shogun ale 850 EVO CVT Coupler. Z tego co wyczytałem, to byłby to drugi od góry, czyli po Shogunie, ale może się mylę. Tutaj cytat który znalazłem w internecie:

W zależności od miejsca zamocowania puszki na kablu, wyróżniamy trzy rodzaje układów korekcyjnych: terminator wyjściowy (po stronie dla odbiornika sygnału), terminator wejściowy (po stronie źródła sygnału) oraz tzw. CVT Coupler (po stronie dla odbiornika sygnału). Pierwszy z wymienionych znajduje zastosowanie we wszystkich trzech seriach produktów firmy (kino domowe, High End oraz seria referencyjna), trzeci montowany jest tylko w dwóch najlepszych, a drugi jedynie w kablach linii referencyjnej.

Pozdrawiam

przepraszam wklejałem tekst z PDF i wyszły takie zygzaki.

Witam, trochę mi się w główce wyjaśniło, potrzeba było trochę czasu. Mianowicie wcześniej napisałem, że ten MIT EVO to nie najwyższy czyli shotgun. Zgubił mnie ten napis na przedstawionej fotografii CVT Coupler. Wyjaśnienie dostałem właśnie ze sklepu gdzie znajduje się ten kabel, że jest to Shotgun i jutro przyślą mi zdjęcie potwierdzające. No brzmi zachęcająco. Pozdrawiam

Może ta oś czasu odrobinkę wyjaśni, jaka technologia i kiedy wchodziła w MITach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

laczy ktos mity z transparentami?

poza SA..on pamietam ze mial i jedno i drugie u siebie ale tu nie moze pisac...

Edytowane przez mateuszek

a same interkonekty?

albo IC z glosnikowymi?

IC z głośnikowym próbowałem, efekt jest mocno zależny od danej serii jednego i drugiego producenta. Zazwyczaj daje się ożenić te kable razem bo Transparent powstał na bazie Mita i pewne koncepcje są bardzo podobne. Osobiście skłaniałbym się na głośnikowe Mita i IC Transparenta. O AC to wiadomo, najwyższy Transaprent Powerlink MM2 nie pozostawia suchej nitki na Mitach AC1/AC2.

Szymon, a miałeś u siebie niższego Transparenta Reference Powerlink MM2? Jestem ciekaw czy te kable dzieli spora różnica...

Edytowane przez Aero

Szymon, a miałeś u siebie niższego Transparenta Reference Powerlink MM2? Jestem ciekaw czy te kable dzieli spora różnica...

Oczywiście nawet 4szt, szczerze dzieli je bardzo dużo ale to nadal znakomite kable. Barwne i przestrzenne.

Słuchałem Powerlinka Reference MM2 - świetny, niestety nie słuchałem Powerlinka MM...

Mam Powerlinka XL i jest znacznie lepszy od Powerlinka Reference ze starszej serii (dwie puszki)

Generalnie bardzo mi odpowiada specyfika brzmieniowa tych kabli.

Osobiście skłaniałbym się na głośnikowe Mita i IC Transparenta

bede mial na testach utra mm2 i jestem ciekaw jak zagra w deblu z mitem magnum ma

Słuchałem Powerlinka Reference MM2 - świetny, niestety nie słuchałem Powerlinka MM...

Mam Powerlinka XL i jest znacznie lepszy od Powerlinka Reference ze starszej serii (dwie puszki)

Generalnie bardzo mi odpowiada specyfika brzmieniowa tych kabli.

Jakby co to moge na tydzien pozyczyc najwyzszy model.

bede mial na testach utra mm2 i jestem ciekaw jak zagra w deblu z mitem magnum ma

Daj znac czy to zagra razem. Ultry u siebie nie mialem.

Mam pytanie do znawców Mita. Wczoraj testowaliśmy różne kabelki Nordosta, Siltecha i Mita. Kolega który jest fanem kabli MIT wygłosił teorię mocno kontrowersyjną, że kable MITa są wyjątkowe wredne w układaniu w danym systemie i nawet przełożone do innego urządzenia tracą swoje właściwości i potrzebują czasu na ułożenie. Czyli jak coś nie gra to znaczy, że jeszcze muszą się ułożyć. Konkretnie testowaliśmy MITa Oracle M-1. Jak to jest z tym wygrzewaniem i przekładaniem kabli MITa. Od kiedy grają kable MITa :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Generalnie kable miedziane potrzebują więcej czasu, a szczególnie ciemno grające, soczyste i gęste a takie są MITy. Srebrne kable szybciej osiągają swoje możliwości, podobnie Nordosty, które wcale srebrne nie są. Dlatego przepięcie takich MIT-ów do innego systemu da ich pełne brzmienie po 24h jeśli to używane i wygrzane kable. Bo jeśli niewygrzane to 2 tygodnie. Jest też teoria, że każdy nieużywany kabel, wypięty z systemu na dłużej wraca do stanu z przed wygrzania i wtedy po ponownym wpięciu znów potrzebuje 2 tyg po 24h, czasem nawet dłużej.

Edytowane przez sly30

Mam pytanie do znawców Mita. Wczoraj testowaliśmy różne kabelki Nordosta, Siltecha i Mita. Kolega który jest fanem kabli MIT wygłosił teorię mocno kontrowersyjną, że kable MITa są wyjątkowe wredne w układaniu w danym systemie i nawet przełożone do innego urządzenia tracą swoje właściwości i potrzebują czasu na ułożenie. Czyli jak coś nie gra to znaczy, że jeszcze muszą się ułożyć. Konkretnie testowaliśmy MITa Oracle M-1. Jak to jest z tym wygrzewaniem i przekładaniem kabli MITa. Od kiedy grają kable MITa :)

Może te kondy w puszkach muszą się jakiś czas ładować?

U mnie sieciówki Magnum i Oracle potrzebowały około 48h , żeby się ułożyć

IC robi niezłe ale tylko te najwyższe są wybitne czyli Oracle MA-X2 i Oracle SHD, a te są bardzo drogie.

Wybitne - tak; ale świetne są również te stojące trochę niżej w hierarchii (z nowej serii) - pisałem jakiś czas temu, że po prostu urzekł mnie IC Matrix HD 36

Transparenta Reference Powerlink MM2? Jestem ciekaw czy te kable dzieli spora różnica...

Miałem ten zasilający Transparenta Reference Powerlink MM2 i porównywałem z MIT Oracle ZIII. Na sprzęcie tranzystorowym Krella bardziej spodobał mi się MIT.

Robiłem takie porównanie i Ultra MM2 głośnikowy jak i interkonekt niestety mnie zawiodły. Niestety odpowiednia jakość Transparenta zaczyna się od serii Reference. A magia od modelu Reference XL;-)

Choć teraz pojawiła się nowa odsłona kabli TA nazwana Generation 5 i podobno nowy Reference gra jak dawny Reference XL albo i lepiej...

Przepraszam za moją nieobecność w tym wątku. Wracając do MIT 850 Evo, chciałbym podziękować kolegom za wszystkie wpisy. Cała historia zakończyła się pomyślnie. Kable już są w domu. Co prawda wygrzewają się na razie w bi-wire to docelowo będą grały w three-wire. Grają jakieś sześć godzin, ale już teraz widać różnicę na korzyść Mita – wcześniej H.G. Ultra Silents bi-wire. MIT – y grają z IC Synergistic Element C.T.S., ale już mnie korci aby sprawdzić jak to jest z tą synergią i posłuchać MI 350 Evo. Poza tym dopiero teraz zaczęła mi dokuczać mała kubatura pomieszczenia – tak się chyba rozrosła przestrzeń. To tyle. Dzięki wszystkim i na koniec kilka zdjęć. Najpierw ze sklepu:

Coś nie wszystko poszło.

Dalej widać moje Mity 850 w kartonie jeszcze w sklepie:

A tutaj już po otrzymaniu przesyłki w domu:

Coś się blokuje. Te wcześniejsze zdjęcia to są ze sklepu. A te są z domu

Coś dzisiaj ciężko wysyłać. Spróbuję jutro. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-44523-0-68732600-1435674708_thumb.jpg

post-44523-0-64139800-1435675464_thumb.jpg

post-44523-0-46087000-1435675499_thumb.jpg

post-44523-0-87650500-1435675544_thumb.jpg

post-44523-0-33195400-1435678159_thumb.jpg

post-44523-0-04231500-1435678186_thumb.jpg

post-44523-0-80443500-1435678202_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze fascynacje już poza mną - dźwięk naprawdę super. Zakup jak najbardziej adekwatny do tego co prezentuje ten kabel. Jednak wypada mi się przyznać do jednego defektu, który posiada ten kabel, mianowicie wygląda to tak:

czy można wymienić taki wtyk i czy warto sobie zaprzątać tym głowę?

Kabel trzyma się normalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W nowych modelach MIT-ów końcówki są wykręcane i można je zamieniać np na banany, szpikulce czy małe lub duże widły.To dobre rozwiązanie. Wysokie modele Tary Labs też mają takie rozwiązanie. Podobnie Purist Audio Design.

Edytowane przez sly30

końcówki są wykręcane i można je zamieniać np na banany, szpikulce czy małe lub duże widły.To dobre rozwiązanie.

Choć z punktu widzenia minimalizacji złączeń, to już można kręcić nosem:)) Te ost, jakoś sobie bardzo upodobałem.

Niejaki Mundorf wypada w tej roli całkiem nieźle np. w kablach zasilania

Ukryta Zawartość

Lutowanie wyklucza zabawę z szybką zmianę kabla, jednak ostatecznie, wymiany płyt w playerze, sprawiają mi większą frajdę:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi