Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba Stasiu im doradza i mu zaufali, ze pcm jest lepsze od dsd:)

Na CA sa sygnaly ,ze N 10 jest dzwiekowo bardzo udany.

Jest tez bardzo goraca kwestia uzywania przez aurendera ogolnie dostepnego oprogramowania w srodowisku linux bez podawania o tym stosownej informacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Jak masz takiego Trinity DACa, to będzie jak znalazł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chyba Stasiu im doradza i mu zaufali, ze pcm jest lepsze od dsd:)

Nie mam watpliwosci ze PCM jest znacznie lepsze. Tylko konwersja z DSD do PCM nic dobrego juz nie da, sama obecnosc kodowania DSD powoduje ze dzwiek staje sie wyprany, ospaly i bez dynamiki owszem jest jakby fizjologiczny ale to nie ta fizjologocznosc natury ktora byc powinna.

Nie przemawia do mnie ta formatowa religia , ze tylko dsd albo tylko pcm.

Posluchaj sobie dsd np Obrazki z wystawy Mussorgskiego np z lampiego , glebia sceny jest niezrownana moim zdaniem. A potem Hrx z Young person' s guide Brittena np final i takiego uderzenia nie daje dsd moim zdaniem.

Kazdy z formatow ma wady i zalety, tak to slysze . Zeby bylo smieszniej musze miec dwa daki, bo poki co pcm z La Fontaine jest u mnie niezrownany, podobnie dsd z lampiego.

Konto w trakcie usuwania

glebia sceny jest niezrownana moim zdaniem.

Tak glebia sceny jest wyjatkowa, ale uwazam ze i w PCM-e mozna to bedzie uzyskac. Dodatkowo tak jak pisalem jest pewna fizjologicznosc i jakby naturalnosc, ale to wszystko okupione jest splaszczeniem dynamiki ataku i wypranym mocno dzwiekiem. Z mojego doswiadczenia samo kodowanie DSD juz to wnosi a nie przetwarzanie w DAC-u. Jestem wielkim przeciwnikiem DSD, bo moim zdaniem traci na tym sama muzyka, z ktora juz dalej nic nie da sie zrobic :(

pozdr.

Nie zauwazyles ze z kazdego PCM-a mozna zrobic taka papke jak w DSD transkodujac PCM do DSD? Nie zwrocilo to Twojej uwagi? ;) W druga strone nie da sie tego juz dokonac.

Nie zwrocilo tez Twojej uwagi ze topowy-High-End nie slucha z DSD tylko PCM albo gramiaki? Nic to Ci nie mowi? ;)

Opinie innych maja dla moich ocen ograniczone znaczenie , duzo wieksze przykladam do tego co slysze . Mam wystarczjaco dobry tor analogowy i cyfrowy ,zeby wiedziec jakie sa mocne i slabe strony gramiaka, pcm i dsd. No i kazdy ma jakie swoje preferencje, ktore najsilneije wplywaja na nasze oceny. Nie odbieramy muzy tak samo, trzeba o tym pamietac.

Mi sie podoba i audio tekne i tad i avantgardy i mbl i grand utopie i ...jeszcze wiele innych bardzo dobrych sprzetow, a u nas na forum tylko wojny religijne.

Konto w trakcie usuwania

Opinie innych maja dla moich ocen ograniczone znaczenie , duzo wieksze przykladam do tego co slysze.

No to czy jest sens podejmowania dyskusji na forum? ;)

Ja czytam rozne opinie i wyciagam wnioski i ucze sie...chociaz na tym forum coraz trudniej z nauka...:(

Ale skoro wolisz sluchac przetranskoduj PCM w komputerze do DSD i posluchaj, skoro wolisz sluchac to bedzie bardzo interesujaca lekcja empiryzmu i logiki. :)

Mam wystarczjaco dobry tor analogowy i cyfrowy

Mariusz to nie jest wystarczajaco dobry tor aby oceniac ani Avantgardy ani Lampi to nie jest ten poziom. Gdybys mial Kondo Audio Tekne i np Focale albo Magico ze zrodel stacka Vivaldiego lub Air Force one lub two bylaby inna rozmowa.

• 4 tygodnie później...

Jesli ktos ma Aurendera lub inny dobry serwer muzyczny i daka z odtwarzaniem dsd to szczerze polecam moje wczorajsze odkrycie , plyte pt " La Notte" wytworni Fone, dostepna na nativedsd. Dla przyblizenia - muza w stylu Chet'a Baker'a.

To jest wspaniale jakosciowo nagranie jazzu akustycznego : trabka , kontrabas i gitara. Fone uzywa analogowych mikrofonow ( chyba nawet lampowych jesli dobrze pamietam)do rejestracji i dzwiek jest magiczny.

Innym nqgraniem Fone , ktore mnie zachwyca od kilku tygodni jest " Szeherezada" Rimskiego Korsakova, szczerze polecam.

Sorry za autorskiego offtopa, ale nie moge sie nasluchac plyty La Notte, odtwarzam czwarty raz od wczoraj.

Po wylaczeniu zasilania usb w aurenderze namacalnosc dzwieku jest niesamowita, dlatego pisze w tym watku.

P.S widzialem pierwsze zdjecia N10 juz u kilentow, zdaje sie ,ze jest wreszcie dostepny.

Konto w trakcie usuwania

wytworni Fone

Mają kilka świetnych rzeczy.

Nawet z Reimyowskim Combakiem wchodzili w kooperację i są tytuły na xrcd24 :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Tak, mozna miec od nich rowniez plyty. U mnie jednak jakosc plikow dsd z aurendera do lampiego jest wyraznie lepsza od sacd z Fontanny.

Jakosc nagran na tle konkruencji mozna ocenic na roznych nosnikach i napedowcy takze moga skorzystac.

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jesli ktos ma Aurendera lub inny dobry serwer muzyczny i daka z odtwarzaniem dsd to szczerze polecam moje wczorajsze odkrycie , plyte pt " La Notte" wytworni Fone, dostepna na nativedsd.

Jak dla mnie to wersja La Notte w DSD jest strasznie przepompowana niczym nagranie ze Stockfisha.

Szczerze mówiąc przyjemniej mi się słucha w normalnym PCMie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Maciek, a jaki transport i jaki dac?

Nic specjalnego. Mój zewnętrzny DAC nie obrabia takich plików.

DSD słucham z wbudowanego DACa w T+A MPB. Być może na czymś szlachetniejszym to będzie odbierane inaczej. U mnie akurat ta płyta w DSD gra jak sampler.

No tak, mysle ze duzo zalezy od zestawu.

O tym jak oni nagrywaja mozna poczytac tu, o zadnym pompowaniu dzwieku nie ma raczej mowy.

Rozumiem jednak, ze nie kazdemu dsd odpowiada.

Ukryta Zawartość

Na marginesie, czytalem ostatnio test lampiego b7 , w ktorym recenzent uznawal za dzwiek referencyjny w zakresie pcm bada reference a na drugiem miejscu T+A, - nie pomne ktory model- ktory ocenial na 9,5/10 a dsd z b7 na 11/10, podobnie jak pcm z bada reference.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Mariusz, a dlaczego nie zamówiłeś sobie Golden Gate? Kwestie finansowe? Skoro masz zaufanie do koncepcji firmy i pasuje tobie ten dźwięk to...why, tell me why...? Może za 4 tyg.będę miał szanse posłuchać u siebie GG. Jeśli zagra dobrze a inaczej niż Gryphon to....why not....mogę mieć 2 DAC-i. Będzie dual stereo czyli prawie quadro.... :-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Na marginesie, czytalem ostatnio test lampiego b7 , w ktorym recenzent uznawal za dzwiek referencyjny w zakresie pcm bada reference a na drugiem miejscu T+A, - nie pomne ktory model- ktory ocenial na 9,5/10 a dsd z b7 na 11/10, podobnie jak pcm z bada reference.

Bo Niemcy w T+A całkiem dobrze dopracowali DACa. Tam siedzi PCM1795.

Bardzo duży nacisk i dopracowanie położyli w nim na HD PCM.

DSD jest bo jest (bo tak wypada) ale sami piszą, że to trochę olali i zalecają właśnie HD PCM.

Sly,

Bo przyjemnosci trzeba stopniowac:)

Biorac na odsluch big 7 chcialem sprawdzic ,czy zagra dsd lepiej o lampi dsd dac. Zagral.

Teraz sprawdzam, czy moze zagrac pcm na poziomie fontanny. Na poczatku gral gorzej , ale po zmianie lamp i mieszaniu kablami pewne aspekty sa lepsze niz w fotannie , inne gorsze, to troche inna sygnatura dzwieku. No i lampi gra po usb bez zasilania z aurendera, to jego przewaga nad fontanna.

Mysle ,ze to sie skonczy GG przyszlym roku.

Nie chcialem wydawac kasy na GG dopoki nie bede pewny, ze bede gral rowniez pcm z niego.

Na razie gram na zmiane z lampi big 7 i fontanny i czekam na vermeer audio. No i dsd to ok 20 % nagran , ktorych slucham.

Moze sie skonczyc rownie dobrze lampi gg, jak i vermeer audio , model 1 lub 2. Jedynka to dawna La source od audioaero.

Tak jak Ci mowilem bylem ostatnio w avantgardzie i bardzo mi sie spodobala muzyka klasyczna w torze zbalansowanym.

Do tego stopnia, ze zamierzam sprobowac lampi big 7 zbalansowany z koncowka mocy XA od avantgqrda zaraz po wakacjach.

Konto w trakcie usuwania

W Vermeer Audio bym nie wierzył. Nowa firma z dziedzictwem po AA, ale dziś ciężko się przebić na rynku. Na rynku odtwarzaczy CD mają małe szanse, a na rynku DAC-ów jeszcze mniejsze. Poza tym topowy ich model, a tylko taki może ciebie zainteresować będzie zapewne bardzo kosztowny. Firma za jakiś czas może wylecieć z rynku. Na rynku wtórnym za parę lat temat nie do sprzedania. Nie warto tracić na to kasy. To już faktycznie lepiej pomyśleć o Golden Gate. Widzę, że wykonane to jest zupełnie inaczej niż to co oferował Pan Łukasz kilka lat temu, bo to było skandaliczne. Sam jestem otwarty i nie mówię nie. Jeśli to dobrze zagra to kto wie. Ty masz z Aurendera 2 wyjścia USB? To możesz podawać sygnał na oba DAC-i równocześnie? Bez przełączania kabli USB?

Sa trzy porty usb, ale tylko jeden klasy usb audio.

Mam kabel usb entreq konstantin z eartha silver i minimusem do fontanny oraz jcat ref jednozylowy do lampiego.

Aurender nie zaleca podlaczac dwoch dakow jednoczesnie, poza tym tylko usb audio daje najlepszy dzwiek i tam moge wylaczac zasilanie usb, co stosuje przy lampim, fontanna potrzebuje zasilania.

Zmiana daka wymaga wiec przepiecia kabli usb oraz za - badz wylaczenia zaislania usb w aurenderze, no i przelaczenie wejscia wzmaka, razem jakies 3 minuty.

Konto w trakcie usuwania

Mariusz słuchałeś może Amare Musica u siebie ?

Bo Niemcy w T+A całkiem dobrze dopracowali DACa. Tam siedzi PCM1795.

Bo to porządny sprzęt jest i dlatego tak dobrze gra.

U nas nie wiem dlaczego ale zupełnie niedoceniony.

Mi sie T+A podoba wizualnie i czytam o ich sprzecie pochlebne opinie, podobnie jak o accoustic arts.

Generalnie te niemiecke sprzety maja w miare rozsadne ceny i duzo mniej nachalny marketing od takich firm jak msb czy magico, sprzetow z kraju gdzie marketing jest najwazniejszy, a dopiero potem reszta.

Amare nigdy nigdy nie proponowalo odsluchu u mnie, chociaz wspomianlem im na AS2014 , ze jestem otwarty na porownanie z w20.

Konto w trakcie usuwania

Mi si T+A podoba wizualnie i czytam o ich sprzecie pochlebne opinie, podobnie jak o accoustic arts.

Amare nigdy nigdy nie proponowalo, odsluchu u mnie, chociaz jestem otwarty na porownanie z w20.

Robią świetny sprzęt za " normalną " cenę.

Wiele obcmokanych na forum wzmacniaczy wypadło znacznie gorzej niż T+A w bezpośrednim porównaniu.

Firma z tradycjami i co najważniejsze zapleczem badawczym / technicznym tym samym dla mnie wiarygodna a nie jak wielu innych garażowych producentów.

Sam myślałem żeby spróbować ich nowej serii urządzeń HV.

Co do Amare to chyba wystarczy wpłacić kaucję i masz urządzenie na odsłuch.

Żadnych problemów , uczynne chłopaki.

Jestem ciekawy jak u Ciebie by wypadło porównanie z Aurenderem W20 ;)

Myślę, że PASS serii XS to jednak inna liga niż T+A z serii HV.

Ale i cena z innej ligi ;)

Ta nowa seria HV wygląda świetnie i z tego co rozmawiałem z konstruktorami z T+A zastosowali tam jakieś ciekawe rozwiązania.

Pracowali sporo czasu nad tą nową serią i jak widać musi to dobrze grać bo ma same pochlebne opinie.

Ja już mam dosyć przepinania kabli. Same straty w materiale ;(

Inaczej wziął bym na odsłuch te urządzenia. Tak z czystej ciekawości jak one grają w porównaniu z innymi tranami.

Jarek,

Ale ja nie szukam transportu, oferowalem tylko moja opinie o ich sprzecie na tle w20, rozumiem, ze nie sa zainteresowani.

Może znają Twoje poczucie smaku, kto to wie? ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 4 tygodnie później...

Wgralem dzis po informacji od Erica Shim z aurendera nowy soft 4.3.129.

Mialem od ostatniej aktualizacji w maju problem z zawieszaniem przy przelaczania napiecia usb w odtwarzaczu, co robie za kazdym razem jak przepinam daka z Fontanny na Lampi big 7. Musialem restartowac aurendera aby go odwieszac.

Po dzisiejszej aktualizacji problem zniknal i funkcja dziala jak nalezy.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.