Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalne źródło dźwięku do 20 tyś PLN

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jakie źródło jako fachowcy możecie doradzić do Audio Physic-ów scorpio i innych modeli AP i ewentualnie jakąś integre lub hybrydę.

ps. stary audiofil pisałem na priv. ale chyba nie zauważyłeś ..:) Pozdr

Co ja mam Ci odpisać............nie wiem masz amplituner onkyo i jakiegoś cd nada.................do tego wszystko sie nada tak do 2 tys maximum.

Kierunek francuski jest dobrym kierunkiem... i powiedziałbym, że obowiązkowym i w szkole niemieckiej, i japońskiej... i chyba każdej innej. Jak to zwykle w audio bywa, najważniejsza będzie średnica.

Trochę mnie dziwi, że nie doceniasz znaczenia pozostałych pasm, które - o czym powszechnie wiadomo - mają szczególne znaczenie zwłaszcza w finalnych partiach. Różnie bowiem można kończyć utwór: czasem gromkim basem, czasem żywiołowym sopranem. Najgorzej, gdy kończy się niemrawym wyciszeniem, wtedy człowiek zostaje francuskim pieskiem i trzeba wrzucać na talerz nową płytę.

MadOnion,

posłuchaj dac Hegla, był test u Pacuły, kosztuje chyba 7 k zł nowy. Miałem okazję posłuchać z pasem 250, muzyka z plików i grało to wyśmienicie (system). Zastanawiam się tylko jak to wypadnie z Harpiami, w systemie który słyszałem były Dynaudio - jakiś starszy model (średnica na kopule). Nie znam tych Harpii, a dac Hegla ma dużo powietrza.

Trochę mnie dziwi, że nie doceniasz znaczenia pozostałych pasm, które - o czym powszechnie wiadomo - mają szczególne znaczenie zwłaszcza w finalnych partiach. Różnie bowiem można kończyć utwór: czasem gromkim basem, czasem żywiołowym sopranem. Najgorzej, gdy kończy się niemrawym wyciszeniem, wtedy człowiek zostaje francuskim pieskiem i trzeba wrzucać na talerz nową płytę.

Ile w tym audio erotyki :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak tak lubią francję-elegancję to niech strzelą patelnię hehe:-) ...Ale powiadają, że po tym wychodzą włosy i robią się zakola haha ha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Jak tak lubią francję-elegancję to niech strzelą patelnię hehe:-) ...Ale powiadają, że po tym wychodzą włosy i robią się zakola haha ha

Ukryta Zawartość

A to niby co ma być? Wygłupiać się chcesz? Nie w tym wątku!

Ukryta Zawartość

Co ja mam Ci odpisać............nie wiem masz amplituner onkyo i jakiegoś cd nada.................do tego wszystko sie nada tak do 2 tys maximum

Napisalem na priv co do AP a nie do amplitunera i nada nieważne tylko na drugi raz czytaj ze zrozumieniem..Pozdr

Widze że nie dowiem sie niczego mądrego od was od pomoc !!!!

Napisalem na priv co do AP a nie do amplitunera i nada nieważne tylko na drugi raz czytaj ze zrozumieniem..Pozdr

Widze że nie dowiem sie niczego mądrego od was od pomoc !!!!

Bo my jesteśmy wszyscy wariaci ,a Ty jesteś mądrutki taki że aż żal Ciebie czytać-sam nie wiesz czego chcesz.............zdecyduj się.

Edit mod

Proszę powstrzymać się od prowokacyjnego personalnego offtopu.

Bo my jesteśmy wszyscy wariaci ,a Ty jesteś mądrutki taki że aż żal Ciebie czytać-sam nie wiesz czego chcesz.............zdecyduj się.

Kultury troche bo siano wystaje ci z butów... poprosiłem o pomoc nie chcesz to nie pomagaj sam zdobędę wiedze Dziekuje Osły

Kultury troche bo siano wystaje ci z butów... poprosiłem o pomoc nie chcesz to nie pomagaj sam zdobędę wiedze Dziekuje Osły

Nie ma to jak ban w weekend...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

2 dni urlopu od pisania postów, za obraźliwy tekst pod adresem współdyskutujących.

A pozostałych biorących udział w dyskusji, uprasza się o dyskutowanie zgodnie z tematyką tytułową wątku. Wszelkie offtopy, a w szczególności prowokacje personalne spotkają się z adekwatną "nagrodą".

Nie wiem jak ML i Acustic Arts, ale Dp78 za 10k nie kupisz.

Za te pieniadze, proponuje:

Ancient Audio Lektor

Lector Audio 7TL

Cary Audio 303T

BAT VK-D5 SE

Miał ktos okacje słuchać ancienta vs lektora 7tl? sam biore pod uwage te dwa własnie źródełka i bede wdzieczny za wszelakie opinie

Miał ktos okacje słuchać ancienta vs lektora 7tl? sam biore pod uwage te dwa własnie źródełka i bede wdzieczny za wszelakie opinie

Lektor cieplejszy, plynniejszym, chyba tez lepszy timing, ale znacznie mniej szczegolowy. Gra plamami, brak takiego planktonu jak w Ancient Lektor. Ale pamiec jest zawodna.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

A do AF dzwoniłeś ? Nowy to chyba ok 38kzł, więc s/h powinien chodzić za 50-60% tej kwoty. Inna sprawa że podaż faktycznie jest słaba - najwidoczniej posiadacze są z niego zadowoleni a i sprzedaż chyba nie była jakaś rekordowa.

Debussy to dokładnie to samo co Puccini (tylko bez wyświetlacza i transportu), a dodatkowo ma jeszcze wbudowane USB. IMO bardzo ciekawa propozycja.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A do AF dzwoniłeś ? Nowy to chyba ok 38kzł, więc s/h powinien chodzić za 50-60% tej kwoty. Inna sprawa że podaż faktycznie jest słaba - najwidoczniej posiadacze są z niego zadowoleni a i sprzedaż chyba nie była jakaś rekordowa.

Debussy to dokładnie to samo co Puccini (tylko bez wyświetlacza i transportu), a dodatkowo ma jeszcze wbudowane USB. IMO bardzo ciekawa propozycja.

No własnie, debussy ma zaimplementowane usb i to bardzo dobrze, a dla mnie to jeden z najważniejszych kryteriów po dźwięku samego urządzenia. Słucham po usb i prędko nie zmienię łącza.

Bardzo gładki o rozdzielczy dźwięk ponoć ten debussy...

Mnie intereuje tylko używka. Ograniczony budżet.

Audiofast ma bardzo często klocki zostawione przez klientów w rozliczeniu ... warto IMO zapytać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No własnie, debussy ma zaimplementowane usb i to bardzo dobrze, a dla mnie to jeden z najważniejszych kryteriów po dźwięku samego urządzenia. Słucham po usb i prędko nie zmienię łącza.

Bardzo gładki o rozdzielczy dźwięk ponoć ten debussy...

Mnie intereuje tylko używka. Ograniczony budżet.

za ok 21k masz go w Szwecji..ale trudno powiedziec, na podstawie jednego ogloszenia na ile jest to obowiazujaca cena.

Sprawdz sobie na Audiogonie.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Ceny na Audiogonie mają się nijak do cen europejskich (nawet w przypadku sprzętu S/H najczęściej spotykamy przelicznik 1 USD = 1 EUR).

Skoro jesteśmy przy temacie DACów to zapytam o kabel coaxial. Mam obecnie Transparent Reference Digital. Podoba mi się to jak prezentuje wybrzmienia i lubię jego lekko ciepławy charakter. Inny kabel jaki posiadam to niższa półka ale kiedyś ceniony w USA wykonany ze sebra Kimber Kable AGDL. Ten ma mniej ,,wyrafinowania" niż Transparent, gra jednak bardzo porządnie jak na swoją cenę. Czy w przedziale 2000-3000 PLN za coaxial z drugiej ręki jest coś lepszego od Transparenta Reference?

Nie miałem cyfrowego Transparenta, więc moja opinia będzie tylko taka sobie subiektywna. Testowałem różne cyfrówki tym bardziej, że w 2 systemach mam sporo źródeł cyfrowych, a wcześniej miałem jeszcze Lyngdorfa DPA-1 pracującego w domenie cyfrowej, więc kabli cyfrowych zawsze u mnie było 5-6. Wybitnym kablem jest Tara Labs The 0.8 Digital. Moim zdaniem rewelacja. Ale najlepszy jaki kiedykolwiek wpadł mi w ręce to Stealth Varidig Sextet.

To kabel wyjątkowy, plecionka 6 drutów w miękkiej izolacji, jakby jedwabnej z czymś jeszcze, druty grubości włosa i zaplecione w tzw sextet.

To jedyny znany mi kabel budowany od podstaw pod cyfrowy przekaz i w zależności od budowy wygląda zupełnie inaczej. RCA/COAX i BNC ma budowę plecionki i jest elastyczny jak sznurówka, ale już AES/EBU jest grubym kablem, bardziej sztywnym. Co ciekawe to jedyny znany mi kabel, który ma specjalnie zrobione wtyki mające trzymać konkretną impedancję, co jest bardzo ważne w kablach cyfrowych. Sami robią wtyki, np RCA czy AES/EBU. Inne nawet zacne firmy to po prostu odwijają swój jakiś model kabla ze szpuli, dolutowują wtyki, najczęściej kupione u innej firmy i oferują "super cyfrówkę". Chyba tylko Stealth podchodzi do tego tak profi.

Kable tak dobre, że kupiłem hurtem kilka AES/EBU, BNC i RCA. Po czasie, gdy nastąpiły zmiany w systemie i Lyngdorf nie był już potrzebny, to jeden AES/EBU i jeden RCA okazały się zbędne. Kolega ma wysokie modele McIntosha i B&W 801, pożyczyłem ma na próbę wersję AES/EBU, a miał wysokiego Transparenta cyfrowego i Stealtha już mi nie oddał, przywiózł kasę a Transparent usłyszał papa…. :-)

Używam nadal 2 BNC i 2 AES/EBU i nie zamierzam ich zmieniać na nic innego. Przestałem szukać cyfrówek.

• Użytkownicy+

Sly, mój pułap nie taki, nie trudno się zorientować. Jednak Tara ISM jaka miałem, to genialna cyfrówka w swojej cenie i chyba nie tylko. 0,8 miał Adam miał, ale chyba nie zdążył posłuchać zanim oddał/sprzedał. Obiecał recke i cisza do dziś, ale tak jak napisałem, czasu mu zabrakło. Opiszesz Tarę, oraz tą nową rewelację dokładniej?

Wiesz, w cyfrówkach te różnice nie są tak znaczne jak w analogowych kablach ale są. Tara jest lekko ocieplona z mocnym ale miękkim basem. Świetna przestrzeń i coś fizjologicznego w brzmieniu. Bardzo przyjemna. A ten Stealth jest w sumie podobny, ale jeszcze lepszy, lepiej kontrolowany bas, stabilniejsza, dokładniejsza scena. Ale to bardzo subtelne różnice, minimalne. Więcej z cyfrówek nie da się już wyciągnąć. To już jest max.

Wiesz, w cyfrówkach te różnice nie są tak znaczne jak w analogowych kablach ale są. Tara jest lekko ocieplona z mocnym ale miękkim basem. Świetna przestrzeń i coś fizjologicznego w brzmieniu. Bardzo przyjemna. A ten Stealth jest w sumie podobny, ale jeszcze lepszy, lepiej kontrolowany bas, stabilniejsza, dokładniejsza scena. Ale to bardzo subtelne różnice, minimalne. Więcej z cyfrówek nie da się już wyciągnąć. To już jest max.

Co wy z ta fizjologia tak często wyjeżdżacie?...........nie pojmuje............to jakaś epidemia po słuchaniu Ayona.......chyba?

Człowiek jak kończy swój żywot w normalny sposób-wtedy przestaja działać funkcje fizjologiczne-tak to pojmuje.

Tara u mnie sie nie sprawdziła-bo to kabel grający na twarz i koniec piesni.

Natomiast jesli chodzi o transparenta-to na pewno nie słuchałeś spdif z serii mm2 modelu xl-gdy posłuchasz to temu stealthowi powiesz good bye.

Zreszta nie jestem specem od kabluf. transparentuf............tylko od wzmacniaczuf Ayonuf.

Natomiast jesli chodzi o w/w temat to nie mam faworyta w tym przedziale cenowym-można tu kombinować do woli.

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem na początku, że nie miałem u siebie cyfrowego Transparenta. Ale miał mój kolega i sprzedał go gdy posłuchał u siebie Stealth-a.

Serdeczne dzięki za zwrócenie mnie słusznej uwagi-śpiący byłem.

ps.

wypożycz tego transparenta-będziesz happy.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Lektor cieplejszy, plynniejszym, chyba tez lepszy timing, ale znacznie mniej szczegolowy. Gra plamami, brak takiego planktonu jak w Ancient Lektor. Ale pamiec jest zawodna.

Sam zastanawiałem się nad zmianą na Ancienta .

Tu opinia Wojtka Pacuły, bardzo rzetelna moim zdaniem;

"Hmm, prawdę mówiąc przy standardowej konstrukcji Lektora V różnica nie

będzie duża. Docet jest na tyle fajny, że "załatwia" wiele spraw. Ale

jeśliby udało się w Lektorze V zastosować kondensatory V-cap - wtedy jak

najbardziej.. Będzie

dokładniej, wyraźniej, bez utraty ciepła. "

I narazie mi przeszło.

Jednak Tara ISM jaka miałem, to genialna cyfrówka w swojej cenie i chyba nie tylko. 0,8 miał Adam miał, ale chyba nie zdążył posłuchać zanim oddał/sprzedał. Obiecał recke i cisza do dziś, ale tak jak napisałem, czasu mu zabrakło. Opiszesz Tarę, oraz tą nową rewelację dokładniej?

To z pewnością dobre kable, tego u siebie nie miałem, Transparenta mam i jestem baaardzo zadowolony!

Ale nie wątpię, że Tara wycisnęła ze Squeezboxa prawdziwy high-end, który został tam ukryty....i to chyba baaaardzo głęboko;-)

Ale moje zdanie w tym temacie znasz od dawna, co nam chyba specjalnie nie przeszkadza;-0

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.