Skocz do zawartości
IGNORED

PC AUDIO VOODOO STRIKE BACK

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Ten program to chyba świruje czasem albo głodne kawały opowiada.

Nawet dla I3 3GHz pokazywał, że będę miał problemy z audio przez USB nie mówiąc już o starym laptopie z T2080.

Na obu DAC chodzi znakomicie nawet dla 24/192 .

Przydaje się jednak do analizy , które sterowniki w systemie zużywają najwięcej czasu procesora co pozwala zdiagnozować przyczyny potencjalnych problemów z USB audio.

I co z tego wynika?

Wynika z tego, że każdy komp pod tym względem jest inny zapewne z powodu konfiguracji sprzętu, biosu, systemu i sterowników. Problemy mogą wystąpić również w relatywnie mocnych maszynach...jest to woda na młyn dla komputerowego audio voodoo, ale...na niektórych kompach dźwięk się tnie i wtedy zalecane jest obniżenie DPC również przez dodatkowe programy. Granica 1000 mikrosekund najpewniej jest powiązana z częstotliwością wysyłania pakietów przez USB, więc przy opóźnieniu np. 5 000 odpowiednie dane muszą być w buforze urządzenie, bo inaczej dźwięk zacznie się ciąć.

To nie woda na młyn dla PC Audio Voodo, tylko jeden z dowodów na to że Audio Voodoo jest kreowane przez pajaców typu twórcy Jplay , stacji Musa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i wielu wielu innych.

30ms można uzyskać na kompie za 50zł z allegro z jednordzeniowym procesorze i 256 MB RAM

Ukryta Zawartość

Napęd CD/DVD z zapisem danych na dysk bez utraty jakości

Kurna, 11 kafli za taki ficzer w wersji bazowej to prawie darmo? Ciekawe jaki to napęd CD/DVD, który nie odczytuje wybiórczo. Chcę taki mieć.

Dopłata do Windows Server 2008 (zamiast Windows 7 lub 8) 3000 zł

Jestem lajkonikiem bo nie rozumem dlaczego tylko tyle każą dopłacić za WS. Ja poprosiłbym przynajmniej 6 kilo za taki upgrade....

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

I co z tego wynika?

Wynika z tego, że każdy komp pod tym względem jest inny zapewne z powodu konfiguracji sprzętu, biosu, systemu i sterowników. Problemy mogą wystąpić również w relatywnie mocnych maszynach...jest to woda na młyn dla komputerowego audio voodoo, ale...na niektórych kompach dźwięk się tnie i wtedy zalecane jest obniżenie DPC również przez dodatkowe programy. Granica 1000 mikrosekund najpewniej jest powiązana z częstotliwością wysyłania pakietów przez USB, więc przy opóźnieniu np. 5 000 odpowiednie dane muszą być w buforze urządzenie, bo inaczej dźwięk zacznie się ciąć.

No dobra.

Nic z tego nie wynika.

Mogę paczki przenosić do okreśonego DAC`a pamięcią USB, Z komputera do DAC`a ręcznie i będzie grało z jakością jaką zapewnia DAC, również hi-end...

Cała te rozważania odnośnie USB są do niczego nie potrzebne...

Chyba, że używa się jakichś DAC`y "programowych". Większego gówna nie ma...

• 2 miesiące później...

Prawdziwa okazja, warto dla samego systemu windows !!! :)))

Ukryta Zawartość

PS: Sorry Elb ;)

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Siły zła napierają z coraz większą siłą. Reaktywujemy. Tylko pobanuj władców kabli wszelakich.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Siły zła napierają z coraz większą siłą. Reaktywujemy. Tylko pobanuj władców kabli wszelakich.

Nadzieja w maluczkich bo sprytniejsi no i jak to w bajkach prawda zawsze do wierzchu wyłazi. ;)

A ja bym powiedział, że maluczcy są zazwyczaj zawistni ... dopóki sami nie staną się zamożni ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ja bym powiedział, że maluczcy są zazwyczaj zawistni ... dopóki sami nie staną się zamożni ...

Kolega jak zwykle trafia w samo sedno.

Przenikliwy jak zawsze. Rozpracował nas gołodupców. Tylko skąd on ma mój pit???

To Ty składasz już PIT ? Od kieszonkowego od rodziców ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przy okazji Piopio zorganizowałeś już powtórkę wielkopolskiego testu abx (z komputerem w pełnym uzbrojeniu kontra golas)?

Jakieś wnioski?

To Ty składasz już PIT ? Od kieszonkowego od rodziców ?

Jak byś był cwańszy to byś wiedział;)

Najlepszym przykładem PC Audio Voodoo jest wiara, że goły komputer to najlepsze co może być ;-)

Skoro niektórzy wierzą w kable USB to można też wierzyć, że żadna modyfikacja PC nie ma wpływu na dźwięk. I to i to jest wiarą ;-)

Najlepszym przykładem PC Audio Voodoo jest wiara, że goły komputer to najlepsze co może być ;-)

Skoro niektórzy wierzą w kable USB to można też wierzyć, że żadna modyfikacja PC nie ma wpływu na dźwięk. I to i to jest wiarą ;-)

Wiara to najlepsze określenie tego czego nie można dowieść a jest się przekonanym że istnieje (działa, poprawia). Pasuje jak ulał do twojego wydumanego komputera for audio.

Tak samo jak wiara pasuje do poglądu, że goły PC to najlepszy transport.

Tak samo jak wiara pasuje do poglądu, że goły PC to najlepszy transport.

Nie myl nauki z wiarą jak robią niektórzy księża. Komputer przesyła dane, to od reszty systemu zależy jak te dane przekształcą na dźwięk. Każdy komputer potrafi przesłać takie dane, nie każdy system je tak samo przekształci w dźwięk. Tu cudów nie ma wiec i wiara nie potrzebna.

Z komputera razem z danymi do reszty systemu przenoszą się zakłócenia. I nie wiemy dokładnie jak wpływają na system. Wiadomo jedynie, że próbując eliminować te zakłócenia uzyskujemy lepszy dźwięk.

Wiara, że komputer jest "czysty" to naiwność.

Z komputera razem z danymi do reszty systemu przenoszą się zakłócenia. I nie wiemy dokładnie jak wpływają na system.

W systemie poprawnie zbudowanym (zaprojektowanym) powtarzam poprawnie nie idealnie cały wpływ zakłóceń z komputera jest poniżej percepcji ludzkich zmysłów.

Co do tego nie wiemy jak wpływają to chyba ci co produkują sprzęt audio powinni wiedzieć jeśli nie wiedzą to tylko źle świadczy o ich produktach i o nich oczywiście też.

W systemie poprawnie zbudowanym (zaprojektowanym) powtarzam poprawnie nie idealnie cały wpływ zakłóceń z komputera jest poniżej percepcji ludzkich zmysłów.

To spróbuj to udowodnić.

To spróbuj to udowodnić.

Pierwszy nie słyszę zmian komputerów.

Drugi nikt nie udowodnił że je słyszy.

Więcej mi nie potrzeba.

Obal któryś z nich to pogadamy dalej.

Twoje poglądy to tylko Twoja wiara. Nic nie zrobiłeś żeby się przekonać czy masz rację.

Ja już sobie (i nie tylko sobie) udowodniłem, że słychać różnice.

Ja już sobie (i nie tylko sobie) udowodniłem, że słychać różnice.

To udowodnij jeszcze

że jest to prawdą.

Twoje poglądy to tylko Twoja wiara. Nic nie zrobiłeś żeby się przekonać czy masz rację.

Na tej samej zasadzie można traktować twierdzenie że ziemia jest w przybliżeniu kulą. To też jest wiara? Ja tego nie sprawdziłem a mimo to uznaje to za fakt. To nie średniowiecze (nawet jeśli niektórym to nie na rękę) by o wszystkim dowiadywać się osobiście by zweryfikować co jest prawdą a co wierutną bzdurą.

Akurat w audio badanie urządzeń "na słuch" jest powszechnie przyjętą formą testowania urządzeń.

Skoro PC jestem elementem systemu grającego możemy go testować na równi z innymi urządzeniami.

Skoro tak głęboko wierzysz w swoje racje to podaj link do jakiś badań naukowych potwierdzających Twoją tezę, że komputery nie generują zakłóceń elektrycznych. To nie średniowiecze i prace naukowe są dostępne.

Polecam zaczac temat od pytania. Dlaczego Windows jest zlem w Audio? Planaca zapalka podlozona.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.