Skocz do zawartości
IGNORED

5000PLN - plazma czy LCD, jaki?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Ale plazmy z dobrym obrazem też kosztują znacznie więcej.

Niekoniecznie:) Podpuszczasz mnie:)

Za 5 tysięcy możesz kupić Panasonica 55ST60, jaki LCD będzie miał taki obraz przy takiej przekątnej w tej cenie?

Powiem tak, gdybym miał 10 tyś zł bądź więcej na tv, to bym się zastanawiał jaka technologię wybrać, na pewno pożyczyłbym tv do domu albo wziął swój materiał na sklep w postaci filmu, materiał do własnej mini kalibracji, kazał zgasić światło bądź wsadzić tv w ciemny magazyn i wtedy wybierał (łaski nie robią za 10 tysiaków :)), jednak do około 5 tysięcy ja osobiście rywala dla plazm nie widzę.

SLY czytam te Twoje ochy i achy i wierzyć mi się nie chce. (jak ludzie mogą być tacy ślepi)

(A odnośnie tej ponoć rewelacyjnej czerni) - zobacz w programie "Nokia test" jak jest w tym samsungu z gradacją w cieniach.

Nie oglądałem żadnych testów.Oglądam filmy i jest rewelacyjnie. Dużo lepiej od wszystkich TV jakie do tej pory miałem a trochę tego było.

Ale pewnie można jeszcze lepiej i w miarę lat będą coraz lepsze modele. Na dziś dla mnie obraz jest super. Może jestem ślepy. Na tyle ślepy, że obraz plazm mi nie odpowiada poza ZT60.

Nie oglądałem żadnych testów.Oglądam filmy i jest rewelacyjnie. Dużo lepiej od wszystkich TV jakie do tej pory miałem a trochę tego było.

Nie chcę siać zamentu, ale na szachownicy ANSI, gdzie nie jest w stanie zadziałać trik z przygaszaniem ekranu, zmierzyli temu Samsungowi 0,05 cd/m2... To słaby kontrast jak na topowy telewizor.

To około 10x gorzej od tegorocznych plazm Panasonica (do taniej ST włącznie) a nawet serii 30. Stary VT20 też miał lepszą czerń, wbrew temu co twierdzisz (no chyba że padało Ci światło na ekran).

Napisano dziś, 11:18

Wyświetl postUżytkownik don111 dnia 24.10.2013 - 23:43 napisał

Referencyjna dla kogo ?

Dla specjalistów od profesjonalnej obróbki obrazu. Już raz o tym było. Jeżeli ktoś ma inne preferencje to jego sprawa. W plazmach taka niska jasność pewnie jest wymuszona tym "pompowaniem" bieli. Im niższa jasność bieli tym efekt będzie mniejszy. Zwróć uwagę, że takie pompowanie w jasnych scenach pewnie też przekłada się na ogólny balans tonalny. Tak przypuszczam, ale dodam że nie mam pełnego rozeznania w temacie więc mogę się mylić.

Specjalista ma mi mówić, jaka jaskrawość ekranu jest dla mnie dobra ? Bez żartów.

Ja chcę oglądać dobry obraz, ważne żeby kolory były prawdziwe. Śnieg widziany na żywo a w telewizorze odbieramy inaczej, ekran w tv świeci i oczy bolą, a patrząc na śnieg na dworze - nie. I to jest właśnie różnica między telewizorem a obrazem na żywo. Już raz poruszaliśmy tą kwestię obrazu odbitego, nie emitującego światła. Jaskrawość obrazu dobieram sobie sam, mając ustawione dobrze kolory - mam prawdziwy obraz, bez zmęczonych oczu. U siebie ustawiam na 50% ale częściej na mniej, więcej nie muszę, także zapasu mam 50%, starczy na jakieś 100 tys. h według danych technicznych. Do tej pory zdążę mieć jeszcze kilka innych tv.

Nie wiem kiedy włącza triki z przygaszaniem a kiedy nie, ale obraz jest dużo lepszy niż miała plazma Panasa VT25 a miałem ją w domu i to 65 cali więc mogłem się wyraźnie przyglądać jaka jest. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i dobrze, że ludzie lubią różne rzeczy. VT 25 był moim zdaniem cieniutki i szybko się go pozbyłem, niestety ze sporą stratą ale tak to jest w tych tematach. Niedługo później weszły VT30 i były równie kiepskie. Dopiero VT50 pokazywały poprawę ale już nie chciałem wchodzić w plazmę. ZT60 to faktycznie fajny TV.Jeśli ktoś lubi plazmę a 60 cali to wielkość jakiej szuka to sprzęt wart grzechu. Locoloco ma rację, że każdy wybierze wg siebie i to jest dla mnie jasne. Póki co jestem bardzo zadowolony a jak pokaże się coś lepszego to nie powiem nie.... :-) Ciekawe co będzie na CES 2014 a potem na IFA.

@ Don111 powyżej bardzo celnie podsumował to Wasze dowartościowywanie się.

Nie z kimś (walczyć) tylko z czym. Walczycie z nieistniejącymi, wydumanymi przez Was samych rzekomymi wadami plazmy.

Plazma ma swoje wady oczywiście, ale jak wciąż słyszy się, że ma za niską jasność, migocze, kiepsko wygląda w świetle... To ja się cały czas zastanawiam, czy ja mam jakiś specjalny model plazmy, skoro uważam te wady za marginalne, występujące tak rzadko, że nie zwracam na nie uwagi ? Czy to może jest jednak ten głos frustracji kogoś, kto wydał 2x tyle na tv i nadal ma obraz o gorszych parametrach. Miałem LEDa dobrej klasy i także uważam, że czasem krytyka tej technologii jest przesadzona (można ustawić aby nie była przesadzona jaskrawość, kolory i nie tylko), ale w życiu by mi nie przyszło na myśl, aby pisać takie pierdoły, że LED jest lepszy bo ma niby odpowiednią jasność i referencyjną biel.

Dla mnie największą wadą plazmy są powidoki, a w zasadzie możliwość ich wystąpienia, po ostatnich cyrkach, o których wspominałem - jeszcze bardziej, przesadnie uważam, co mnie denerwuje. Taka urojona wada, której nie widać, ale potrafi siedzieć w głowie.

Możecie pisać elaboraty i 1.ooo.ooo wątków. każdy wybierze i tak po swojemu .

Niekoniecznie. To właśnie dyskusja na Forum i rzeczowa argumentacja (zwłaszcza niektórych osób) spowodowały, że wyzbyłem się poprzednich uprzedzeń, zainteresowałem plazmami i w końcu przeszedłem do drużyny PDP.

Nie wiem czy powidoki to jest to o czym myślę ale coś takiego miałem w LCD Philips 9704. Ale może to nie to samo.Tam było wrażenie jakby chmury się przesuwały w tle i to ma chyba nazwę clouding. Co do reszty to nie rozumiem ciągle co wy o tej frustracji. Ktoś sobie kupuje TV, wybiera jaki mu pasuje i jest zadowolony albo nie.Ja jestem bardzo zadowolony a mogłem kupić ZT60. Dlaczego miałbym być sfrustrowany?To bez sensu.

I fajnie Bobcat że jesteś zadowolony. Ja jestem również bardzo zadowolony a przecież o to chodzi.

zmierzyli temu Samsungowi 0,05 cd/m2

To około 10x gorzej od tegorocznych plazm Panasonica (do taniej ST włącznie) a nawet serii 30.

Ja mam 0.012 cd/m2.

I o to chodzi. Myślę że za kilka lat nie będzie już sporów czy LCD czy plazma bo nie będzie miało to znaczenia.Będą po prostu lepsze modele TV i gorsze.Czym lepszy model tym lepszy obraz. Postęp może nie jest gigantyczny ale jest.Za kilka lat obraz powali nawet największych fanów plazm.

Postęp może nie jest gigantyczny ale jest.Za kilka lat obraz powali nawet największych fanów plazm.

Oby tak było, że LED za kilka lat będzie mnie powalał jakością. Bardzo bym tego chciał.

Jednak mam też nadzieję, że plazma będzie dalej obecna na rynku, bo wtedy będę miał obraz o jakości takiego najlepszego, drogiego LEDa, a może nawet lepszy, w dodatku za śmieszne pieniądze (jak np teraz za ST60). Aby tak było to musi się utrzymywać trend kupna LEDów, także oby ta dyskusja trwała w najlepsze, aby przypominać o tych niezliczonych wadach plazmy. Już zacieram ręce.

Nie wiem czy powidoki to jest to o czym myślę ale coś takiego miałem w LCD Philips 9704. Ale może to nie to samo.Tam było wrażenie jakby chmury się przesuwały w tle i to ma chyba nazwę clouding.

To efekt halo ze stref wygaszania. Ten Philips miał słabo dopracowany ten system, ale był to chyba jeden z pierwszych na rynku w ogóle, tv z prawdziwym local dimming.

Za 5 tysięcy możesz kupić Panasonica 55ST60, jaki LCD będzie miał taki obraz przy takiej przekątnej w tej cenie?

Powiem tak, gdybym miał 10 tyś zł bądź więcej na tv, to bym się zastanawiał jaka technologię wybrać

Przemówiłby głos rozsądku, jakbyś zobaczył, że LEDy za 10 tys. zaczynają dopiero mieć zbliżony obraz do plazmy za połowę tej kwoty.

Brat ma KURO-lepszego TV nie widziałem.Poza dobrym kineskopem oczywiście

Plazmy Panasa biją na głowę LCD.

Tam takie moje zdanie-nie każdy się musi zgodzić :)

Ja mam 42PY80 i jest dobrze od paru lat.Nie zamierzam zmieniać TV,a na pewno nie na LCD

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Pewnie że nie. Dobrze że ludzie lubią różne sprzęty. Miałem Panasa i to na wtedy topowy model. Kuro miało kilku moich znajomych i były bardzo dobre na tamte czasy ale czy dziś wypadłyby też tak dobrze to nie wiem. Trochę wątpię.

Niedługo później weszły VT30 i były równie kiepskie.

Dowcip miesiąca

Dopiero VT50 pokazywały poprawę

Tak, jest trochę jaśniejsza i ma odrobinę lepszą czerń. Ale zastosowana w nich technologia FFD moim (i nie tylko) zdaniem działa gorzej niż poprzednia SFD.

To efekt halo ze stref wygaszania. Ten Philips miał słabo dopracowany ten system, ale był to chyba jeden z pierwszych na rynku w ogóle, tv z prawdziwym local dimming.

Może i tak ale nie powalał obrazem. Nie był zły ale w ogóle bez porównania do tego co jest teraz mimo że teraz jest podświetlenie krawędziowe.

Ja mam 42PY80 i jest dobrze od paru lat.Nie zamierzam zmieniać TV,a na pewno nie na LCD

Ja przeszedłem z podobnego PY8 na porządnego LEDa (LG LX9500) i uważam, że był lepszy od Panasonica ogólnie, ale głównie przez kontrast i lepsze ustawienia obrazu. W pewnych aspektach Panasonic był lepszy.

Nowy ST60 bije starego PY8 o 2 klasy, obraz dużo bardziej ostry, jak żyleta - dość powiedzieć, że nawet LED, który miał ostrzejszy obraz od starej plazmy, w stosunku do nowego ST wyglądał mało wyraźnie. Przy ostrości 50%% wygląda tak jak ST60 na 0%.

Czerń rewelacja, PY8 miał 0,05cd/m2 a nowy ST60 ma 10x ciemniej, ok 0,005cd/m2 i do tego o wiele lepsze, mniejsze przeskoki w ciemnych odcieniach szarości. Nie namawiam oczywiście do wymiany, chyba że byś chciał większy ekran, tak jak ja, ale przeskok jest bardzo duży również w plazmach :)

Zapewne. Widziałem sam jaka różnica dzieli ZT60 od VT20 i VT30. Te starsze to przy ZT60 jak…..w każdym bądź razie kiepskie.

ZT60 wcale nie różni się wiele od VT60, a VT60 niewiele się różni od GT/ST (choć wiadomo - ziarnko do ziarnka...). Jakbyś postawił jednakowo ustawione (po kalibracji) wszystkie modele to byś miał trudności z rozróżnieniem (mowa o warunkach przyciemnienia, w świetle wyższe modele mają coraz lepszy filtr i to widać dość wyraźnie). Normalnie to jedyne co jesteś w stanie powiedzieć, że ZT ma inny obraz, bo inne ustawienia przede wszystkim. Cenowo do jakości to ten model wypada blado jak na plazmę. Ale tak to już jest z najlepszymi w klasie, dotyczy to nie tylko tv, gdzie przyrost jakości jest nieproporcjonalny do skoku ceny.

Czy PY 80 to to samo co PY8?

PY8 praktycznie to samo co PY80 (matryca), tylko golas, bez opcji wyposażenia takiego jak w PY80.

Nie wiem też, czy czasem w PY80 nie wprowadzili tego upłynniacza IFC (w PY8 nie było) ? Czy dopiero od serii PY800 ?

PY8/80 to odpowiedniki obecnych serii ST60/GT60 (jeśli już trzeba je gdzieś umieścić w hierarchii). Na tamte czasy to była chyba jeszcze większa deklasacja LCD w podobnych cenach :)

Don111

Wielu z Twoich przedmówców zapomina, że obraz w wydaniu LCD(LED) dopiero ostatnimi czasy próbuje atakować podium dla plazmy.

Jak przypomnę sobie różnice tak 2-3 lata temu to LCD miały żałosny obraz w porównaniu do pierwszej lepszej plazmy.

Z roku na rok próbują wymyślić lepsze ściemnianie obrazu, usunąć efekt x, y ,z itd. "upłynnić" ruch i tak bez końca, a biedni i nieświadomi ludzie kupowali te "wynalazki" za ciężkie pieniądze w przekonaniu, że jak wybiorą LCD to im się zwróci na rachunkach za prąd, a obraz ... no trudno nie można mieć wszystkiego.

A jak już kiedyś pokazywałem różnice w "oszczędności" prądu to nic tylko współczuć tym, którzy nabrali się na "ekologię"

Cytat:

Taryfa nocna = ​0,2143 zł/kWh

Taryfa całodniowa = 0,3339 zł/kWh

Samsung UE60F7000SL typowa 95W t.n. = 0,0203 zł/h t.c. = 0,0317 zł/h

Panasonic 60ZT60 typowa 185W t.n. = 0,0396 zł/h t.c. = 0,0617 zł/h

Różnica dla taryfy nocnej = 0,019 zł/h

Różnica dla t. całodniowej = 0,030 zł/h

Dla Panasonica 50ST60 podawane typowe zużycie to 180W.

Cena (skapiec.pl) :

Panasonic TX-P50ST60 = 3638.37zł (odbiór osobisty) lub + transport

Przy różnicy w cenie między LED /droższy/ a plazmą (50ST60) / tańsza/ :

=1000zł różnica w cenie wyrówna się po około 52632 h (t.n.) 33.333,5 h (t.c.)

=1500zł różnica w cenie wyrówna się po około 78947,5 h (t.n.) 50.000 h (t.c.)

=2000zł różnica w cenie wyrówna się po około 105263,25 h (t.n.) 66.666,5 h (t.c.)

=3000zł różnica w cenie wyrówna się po około 157894,7 h (t.n.) 100.000 h (t.c.)

Ostatnie wyliczenie pokazuje jak bardzo oszczędzamy wybierając plazmę.

Zamiast kupić LCD za 6639zł kupujemy plazmę za 3639zł a różnicę w cenie przeznaczymy na dopłatę za energię, która się wyrówna po około 100.000 h pracy plazmy.

Idąc dalej zróbmy założenie, że używamy plazmę 5h dziennie to te 100.000h minie za 20.000 dni czyli 54 lata !!!.

Wszystko w tym temacie :-)

P.s.

I bądź tu ekologiczny i "oszczędzaj" pieniądze kupując produkty w klasie A+, ++, +++ ( horrendalnie drogie ).

Fajne wyliczenia ale watpie czy ktoś tak na to patrzy. Co do trwałości gdzie piszesz o 100 000 to bardzo watpię by plazmy tyle wytrzymały. Pisałem juź kiedyś w którymś wątku że mieliśmy w naszych firmach kilka plazm które chodziły codziennie po 11h.

Po ledwie kilku latach wszystkie padły i wszystkie wylądowały na śmietniku. Nie dało się naprawić. Teraz w ich miejsce są LCD, takie tanie modele i juź wiecej lat chodzą niż te plazmy i nic im nie jest. O twojej plazmie która ma miesiąc i już jakąś awarię nawet nie mówię bo to pewnie nietypowe.

LCD nadadzą się do takich firm , gdzie są długo włączone i nikt nie przychodzi do nich oglądać TV , np korytarz przebieralni w szatni pływalni ( MOSIR ul. Włókiennicza Białystok ) itd.

Może jestem ślepy. Na tyle ślepy, że obraz plazm mi nie odpowiada poza ZT60.

Też tak myślę, no chyba, że zawsze siadasz w pierwszym rzędzie lub sygnał łapiesz z druta za oknem. Wtedy może migać, a nawet falować.

Opinie o migoczącym obrazie w plazmach zawsze przyjmuję jako informację science fiction. Ja rozumiem,jeśli dwóch redaktorów od testów i oceny obrazu siądzie sobie przed telewizorem, to wtedy i w najlepszym TV znają mnóstwo wad, ale nie dawajmy się oszukiwać, w fantazjowaniu o złym obrazie w plazmach też są granice przyzwoitości.

I tak jak don111 również uważam, że gdy idę zakupić TV to zawsze otrzymuję podrasowaną wersję specjalną: nie migoczącą, z niewypalającymi się pikselami, bez duchów i powidoków i co najważniejsze ograniczonym zużyciem poboru prądu. Skąd oni wiedzą, że jestem z forum AS? Kompletnie nie wiem !!

Możecie pisać elaboraty i 1.ooo.ooo wątków. każdy wybierze i tak po swojemu .

A nieprawda.

Znane są przypadki przejścia na ciemna stronę mocy, i odwrotnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mogę powiedzieć to samo, że kupując kolejnego LCD nie mam wad o których piszecie i tak jest od 2009r.Wcześniej faktycznie te różne wady miałem w kolejnych modelach ale to już przeszłość. I tak samo powiem, nie dajmy się zwariować ani oszukiwać w fantazjowaniu o złym obrazie LCD.

Wśród moich znajomych jest kilku fanów plazm ale też wiele osób przeszło na LCD i chwalą sobie.Fakt że mają wysokie modele. Ale co ciekawe mój znajomy wielki fan plazm oglądał ostatnio u kogoś Samsunga 75 cali LCD i powiedział, że był zaskoczony obrazem. Zresztą on tu jest na forum. Wiem też co powiedział widząc 85 calowego Samsunga S9…."Takiego LCD to mogę mieć, tylko ta cena" i tu się zgadzam. Tak więc te różne teorie są już dawno nieaktualne.

Dopiero VT50 pokazywały poprawę ale już nie chciałem wchodzić w plazmę. ZT60 to faktycznie fajny TV.Jeśli ktoś lubi plazmę a 60 cali to wielkość jakiej szuka to sprzęt wart grzechu.

Laik, co nie siedzi w testach, nie jest w stanie rozróżnić obrazu pomiędzy VT30 i VT50, nawet z ST50 miałby wielkie problemy.

Te starsze to przy ZT60 jak…..w każdym bądź razie kiepskie.

Uważam, że najnormalniej w świecie piszesz nieprawdę.

....Idąc dalej zróbmy założenie, że używamy plazmę 5h dziennie to te 100.000h minie za 20.000 dni czyli 54 lata !!!.

Racja. !!!

Jednakże fanatycy lub osoby łagodnie pisząc niedoinformowane, nadal będą publicznie powielać głupoty. Ostatnio jeden taki niedouczony redaktor wydania Komputer Świat zbłaźnił się pisząc na temat zużycia prądu przez plazmy. Ale ludzie czytają i wyciągają błędne wnioski.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

nie dajmy się zwariować ani oszukiwać w fantazjowaniu o złym obrazie LCD.

Przepraszam: ale kto tu mówi o "złym obrazie LCD"? @Don111 miał LCD i wyrażał się o nim bardzo pozytywnie. @Mczaj, @Sittek, @Witek_Z również wielokrotnie wystawiali pochlebne oceny różnym modelom LCD. Sam mam w domu obydwie technologie, bawię się nieraz puszczając na obydwu to samo i porównując i nie pozwolę powiedzieć złego zdania o LCD. Rzecz w tym, że LCD mają obraz dobry, ale plazma ma obraz jeszcze lepszy. Lepsze jest wrogiem dobrego i w tym duchu się zawsze wypowiadamy.

Drużyna LCD natomiast potępia plazmy w czambuł, wyciągając jakieś (pardon) duperelne, marginalne i nieistotne sprawy, które następnie są przez Was nadmuchiwane do rozmiarów kosmicznych problemów. A na przedstawiane fakty i merytoryczne kontrargumenty z naszej strony jesteście wyjątkowo impregnowani.

Taka jest między nami różnica.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.