Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Jak komuś się wmawia że ta technologia tak ma to kupujący starają się tego nie zauważać.

Mi nikt niczego nie wmawiał. Obserwowałem rozmowy pracowników MM z klientami (też czasem z nimi rozmawiałem) i nie zauważyłem żadnego wmawiania, ale może miałem farta do dobrych sprzedawców.

i jeszcze ta świecąca czerń.

Trzeba było nie żałować i kupić synkowi JS9500 ;-). Kiedyś Philips robił LCD 32' z local dimming i tylnym podświetleniem, ale niestety to było kiedyś. Księgowi trochę cofnęli jakość obrazu małych formatów LCD.

Tak naprawdę to LCD mają sporo wad

Plazmy też miały wady. Może nawet też sporo. W końcu zaprzestano ich produkcji.

Na szczęście te wady w topowych TV podczas normalnego użytkowania są mało widoczne

Dokładnie.

W większości dobrych filmów które mają klimat przeważnie dominują ciemne sceny,nie mówiąc o horrorach i thrillerach ... I tu plazma ma pole do popisu...

Dlatego się mówi że plazma jest dobra do filmów w ciemnym pomieszczeniu. Oczywiście w takich warunkach Wysokiej klasy LCD z tylnym strefowym podświetleniem też sprawdza się nie gorzej od plazmy. Należy pamiętać że wyraźnie lepszą czerń od dobrych LCD miały tylko niektóre Panasonic z końca produkcji i jeden Samsung no i oczywiście wcześniej Pioneer. Reszta plazm miała czerń porównywalną z najlepszymi LCD-ekami. Kiedyś dawałem tu na forum takie zestawienie z jednego portalu testującego.

.W sumie o zimie filmu dawno nie ogladalem:

Były niedawno na jakimś kanale dwa filmy z zimową scenerią, ale TV nie służy tylko do oglądania filmów. Ja znacznie częściej oglądam co innego niż filmy.

W przypadku st60 ta b.dobra jakość obrazu była bardzoooooooo tania...

Nie sztuka zapłacić krocie za jakość...a wg mnie plazmy ( ostatnie ) panasa oferowały bardzo wiele za niewiele w temacie jakości obrazu...

Tu wypada się zgodzić, ale mimo taniości niestety nie było klientów i zaprzestano produkcji.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale jaja.

Bez lekarza nic nie da sie już zrobić. Tego poziomu zaslepienia jeszcze nie spotkałem nawet wśród maniaków audio. Mimo ze im blat gra.

sam jestes zaslepiony i opowiadasz bzdety. Bales sie kupic plasme a teraz masz Lcd i pocieszasz sie. Lcd z uwagi na podswietlanie calej matrycy zawsze bedzie uwstecznione do techniki pdp. Mozesz obrazac innych ale na to nic nie poradzisz. 99% Lcd nie ma startu do plazm

Plazmy odeszły w niebyt. RIP.

Dyskusja powinna raczej się odbywać na linii LCD vs OLED.

Gadasz jak lokalny sprzedawca. Nasze plazmy maja sie dobrze i szybciej popadaja wasze nowe lcd niz nasze stare plasmy

W przypadku st60 ta b.dobra jakość obrazu była bardzoooooooo tania...

Nie sztuka zapłacić krocie za jakość...a wg mnie plazmy ( ostatnie ) panasa oferowały bardzo wiele za niewiele w temacie jakości obrazu...

Mam taka i zaden nawet 2 razy drozszy Lcd nie ma startu. Ta czern a nawet biel jest rewelacyjna

Co nie zmienia faktu, że plazmy to przeszłość. Nie ma o nich co dyskutować.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam taka i zaden nawet 2 razy drozszy Lcd nie ma startu. Ta czern a nawet biel jest rewelacyjna

hehehe...dobre. Biel też jest super. Dobry masz towar... :-))

I tak i nie. Warto o tyle, ze główny konkurent (LCD) nie osiągnął jeszcze tej jakości obrazu i żadne zaklinanie rzeczywistości nie jest w stanie zmienić tego faktu. Modele LCD, które próbują się z tą jakością zbliżyć kosztują furmankę pieniędzy. Technologia która ma szansę dorównać plazmom (może nawet kiedyś je przewyższyć) cały czas cierpi na "choroby wieku dziecięcego" oraz ma cenę z kosmosu. A wszyscy pamiętamy, jak któryś z producentów przyznał kiedyś, że OLED są tańsze w produkcji niż LCD.

Sly przyjmij do wiadomości, że plazma przyciemnia biel tylko przy całym ekranie jednolicie białym, a i to różne modele w różnym stopniu. Przy normalnym obrazie (np zaśnieżony las czy góry) biel można sobie ustawić tak, że biel będzie dawać po oczach.

Mówisz że w plazmach świecenie jest naturalne ? Świetlówka (to w przybliżeniu system świecenia subpiksela) to rzeczywiście wyjątkowo naturalny sposób uzyskania światła

a jakiego typu było podświetlanie jeszcze do niedawna w lcd? coś koledze słoma z butów wystaje.

Posiadanie telewizora plazmowego nie jest przepustką (wrzesień 2015) do dyskusji o jakości obrazu PQ.

A widać pasjonatów PDP tu pełno.

To wasze wpisy mordowały ten kanał produktowy.

Najpierw wycofał się SONY. Później MANTA.

Może z emocjami wskoczycie na przylepę do jakichś archiwalnych, wspominkowych AV ? To tam na was czekają !

Bo dziś jesteście już po prostu bardzo ŚMIESZNI.

Szkoda prądu.

To już było.

Może napiszmy tu wyznawcom plazm (dla zakończenia wszelkich polemik), że:

PLAZMY MAJĄ TAKI NATURALNY OBRAZ !!!

Tylko tylna projekcja byłą lepsza.

Jako pierwszy dla dobra wątku o OLED TV i uspokojenia właścicieli mocno dziś postarzałych PDP się podpiszę:

JANUNIO

Kto następny ?

a jakiego typu było podświetlanie jeszcze do niedawna w lcd? coś koledze słoma z butów wystaje.

Tylko plazmowcy są super... :-) Innym albo słoma z butów wystaje, albo zasługują na leczenie. Co za buractwo kmiotka!! Brak argumentów to trzeba przywalić ad personam.

Bo dziś jesteście już po prostu bardzo ŚMIESZNI.

W pełni się zgadzam... :-)

No to mamy troczę napięcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od jutra.

Jeszcze do jutra plazma ekran rządzi całkowicie.

Jestem pełen dumy z samego siebie, że najbardziej obecny poczytny wątek w Polsce to właśnie ten wątek.

Śledzi nas/was cały świat via gogle tranlator.

"Naród będzie miał taki rząd na jaki zasłużył; telewizor plazmowy już ma."

Sam to wymyśliłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko plazmowcy są super... :-) Innym albo słoma z butów wystaje, albo zasługują na leczenie. Co za buractwo kmiotka!! Brak argumentów to trzeba przywalić ad personam.

tak, bo tylko takie coś stawia ludzi do pionu.

sly. a co, może w lcd nie było jarzeniówek?

I co z tego. Było co było. A widziałeś plazmy tak ok 12 lat temu? Padło nadające się do śmietnika. Pamiętam jak w Berlinie pierwszy raz widziałem 60 calową plazmę NEC. Obraz dno!!

I co z tego. Było co było. A widziałeś plazmy tak ok 12 lat temu? Padło nadające się do śmietnika. Pamiętam jak w Berlinie pierwszy raz widziałem 60 calową plazmę NEC. Obraz dno!!

ale wiesz że nie chodzi o to co było a co nie jest lub odwrotnie. chodzi o to że lech szydził z plazmy bo ma jarzeniówkę i sam głupi padł ofiarą niewiedzy czy czegoś tam jeszcze (nie ważne) w każdym razie pisze co mu popadnie tak samo jak jeden długouchy kot :)

"Naród będzie miał taki rząd na jaki zasłużył; telewizor plazmowy już ma."

Sam to wymyśliłem !!!

Pytanie, co to takiego długouchy kot ?

Mam na zagrodzie kotę Balbinkę i ona ma takie zgrabne małe uszka.

Ostatnie trzy noce przychodzi i śpi ze mną ?!?!

Budzę się w cyklach 2h i widzę, że jest obok. Wtedy zasypiam spokojny.

Piesio TUBA (pare-ras 50 kg, śpi przed domem i na razie nie chce na noc wejść do domu.

Zamieszkuję nad samym jeziorem Zegrzyńskim.

Sunia Tuba sama chodzi i pływa ! Wraca mokra.

Zaś kota balbina już dziś (czwartek) czuje, że idzie duża zmiana pogody.

Na Mazowszu. Czekamy na burze a później na małe jednak opady.

@czester:

Jak z pogodą będzie u Ciebie w puszczy z soboty na niedzielę ?

I jak i gdzie zobaczysz mecz w piłę kopaną: niemcy - polska

W gębie jesteś mocny ale wiedzy za dużo nie masz. To nie jest długouchy kot.

a jak jamnika nazwie po prostu pies to jaką mam wiedze? no jaką

eeech sly zmądrzałbyś w końcu.

@czester:

Jak z pogodą będzie u Ciebie w puszczy z soboty na niedzielę ?

I jak i gdzie zobaczysz mecz w piłę kopaną: niemcy - polska

Pogoda jakaś będzie , mogłoby popadać . Nie jestem kibicem , nie oglądam . Dziś walnąłem niezłą trasę , ciężko było , czuję że popracowałem . Trasa Hajnówka --- Stare Masiewo --- Przewłoka --- Sacharewo --- Hajnówka ( wszystko kanałami ) .

a jak jamnika nazwie po prostu pies to jaką mam wiedze? no jaką

eeech sly zmądrzałbyś w końcu.

Ale jamnik to pies, a w moim avatarze nie ma kota.

Trzeba było nie żałować i kupić synkowi JS9500 ;-). Kiedyś Philips robił LCD 32' z local dimming i tylnym podświetleniem, ale niestety to było kiedyś. Księgowi trochę cofnęli jakość obrazu małych formatów LCD.

...jakbym był tak nadziany jak @sly to moze bym i kupił 11-latkowi JS-a :) ;) ( bez urazy ).... a tak to musiałem sie zadowolić panasem 55" as640 .... :)

Oczywiście że to mankamenty. Pytanie tylko dlaczego większość kupujących nie zwraca na to uwagi ? Pewnie dlatego, że skala zjawiska jest niewielka i nie powoduje dyskomfortu.

A już nie do końca idealna biel w plazmie to już przeszkadza? :-) Fantaści onaniści.

Wytłumaczenie jest proste: bo ci kupujący są to albo prości Janusze, którzy nie wiedzieliby o co pytać, albo mitomani którzy wmówili sobie, że obraz ze świetlówki LCD jest idealny.

W obecnych LCD nie ma kulejącej czerni. Jest tylko jedna mała wada

Tak, wmawiajcie sobie, wmawiajcie te bzdury, aż zobaczycie czarna dziurę :-)

topowe LCD są poza zasięgiem plazmy.

Szczególnie cenowo są poza zasięgiem, trzeba tyle płacić za taki sobie obraz, że żal bierze. No i nie wspominając o coraz większym zużyciu energii przez te topowe LED. Masakra, nie dość że producenci łoją was na kasę za marny produkt, to jeszcze wyciągną za prąd. Nie ma to jak postęp, gdy nie ma konkurencji. Ale mitomani będą śpiewać pieśni chwalebne, i przy okazji tracić wzrok.

Na materiale SD, kiedy to każdy LCD wykłada się na łopaty widać najlepiej niedostatki technologii LCD. Az przykro patrzeć. Ale oczywiście zaraz będziecie trąbić, że w Polsce sygnał to już tylko w 4K i tylko od czasu do czasu FHD. :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.