Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Bo to jest wymierająca technologia i w dzisiejszych czasach poza jasnością w HDR nie ma nic do zaoferowania.

Tak na dobrą sprawę, czy jest jakaś technologia która nie jest wymagająca i nie ma słabych punktów?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość fon

(Konto usunięte)

Zapytaj autora tego filmu, nazwał go raj dla audiofila.

Sprzęt dla audiofila to chyba taki, który audiofil kupuje.

Ściemniasz. Moim zdaniem nie obejrzałeś dokładnie. Najwyższe McIntoshe czy JBL to sprzęt dla audiofila. Ba. Nawet były tam widoczne wysokie modele monitorów studyjnych KRK. Z całą pewnością audiofil znajedzie tam coś dla siebie.

Ściemniasz. Moim zdaniem nie obejrzałeś dokładnie. Najwyższe McIntoshe czy JBL to sprzęt dla audiofila. Ba. Nawet były tam widoczne wysokie modele monitorów studyjnych KRK. Z całą pewnością audiofil znajedzie tam coś dla siebie.

Nie musiałem oglądać bo w tym sklepie spędziłem chyba ze trzy godziny słuchając, a potem kupując słuchawki Staxa.

Czy ja napisałem że nie znajdzie?

Kocham JBLe, sam je mam. Cenię McIntosha czy japońskie Esotericki. Ale na tym audiofilski świat się nie kończy. Duuuuużo większy wybór sprzetu hi-end z całego świata jest na Akihibarze w małych sklepikach second hand.

Tak na dobrą sprawę, czy jest jakaś technologia która nie jest wymagająca i nie ma słabych punktów?

A co to ma do tego co ja napisałem, powtórzę: w dzisiejszych czasach poza jasnością w HDR nie ma nic do zaoferowania

Doprecyzuję: poza jasnością w HDR panel LCD jest bity na każdej płaszczyźnie przez OLED.

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość fon

(Konto usunięte)

Duuuuużo większy wybór sprzetu hi-end z całego świata jest na Akihibarze w małych sklepikach second hand.

To jest zupełnie co innego. Sprzęt używany to nie nowy. Wiemy ile tego było wyprodukowane i ile sprzętów z wysokiej półki jest już złomem i gadżetem. Wyjatek moga stanowić niektóre kolumny i wzmacniacze :)

Doprecyzuję: poza jasnością w HDR panel LCD jest bity na każdej płaszczyźnie przez OLED.

Jak kupię to zobaczę. Na razie mnie się nie śpieszy. Do tego czasu na pewno będzie więcej danych odnośnie powidoków i wypaleń, które są chyba największym zagrożeniem tej technologii. Również będzie wiadomo jaka jest utrata jasności w funkcji czasu choć wstępnie przy obecnych jasnościach maksymalnych tych paneli wydaje się że to nie powinien być problem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jak już pisałem OLED to lipna technologia. Poza czernią same wady.

4K to takie ulepszenie HD. Z kilku metrów na 55” i tak prawie nie widać różnicy. 8k to już jakaś chora sprawa. Pieprzenie o głębi na 75 calach w 8k to jakaś dziwność. Ekran kinowy zazwyczaj nie sięga 4K. Wystarczą produkty Apple z retinami. Na obraz tv oglądany z paru metrów jest to pozbawione sensu.

Rewolucją jest jednak HDR. Tylko trzeba to dobrze ustawić. Następny telewizor, który kupię będę wybierał pod kątem jakości HDR. I napewno nie będzie to OLED.

Muszą tylko wymyślić tv z dobrym HDR tak by również wyświetlał dzieła sztuki gdy jest nie używany jak mój Frame, z którym niestety miałem same kłopoty. Czarna tablica na ścianie średnio wpływa na samopoczucie. A dzieło sztuki lub zdjęcie w trakcie słuchania muzyki jak najbardziej robi robotę. Już mam trzecią matrycę i drugi tv. Może po prostu mam pecha. Ale teraz jest dobrze. Nie idealnie ale dobrze. Mam nadzieje, ze kalibracja załatwi sprawę.

OLED z LCD postawiony w ciemnym pokoju to jest dopiero lipa. HDR rozpala wszystkie strefy do okoła i ekran w niektórych miejscach wygląda jakby niedawno przeleciało stado gołębi.. Inna sprawa to jest technologia dla dwóch widzów siedzących na wprost ekranu, każdy następny z boku łapie zjazd kontrastu.. W typowo dużym salonie w którym miejsca siedzące są różnie umiejscowione nie da się tego oglądać..

Jak już pisałem OLED to lipna technologia. Poza czernią same wady.

4K to takie ulepszenie HD. Z kilku metrów na 55” i tak prawie nie widać różnicy. 8k to już jakaś chora sprawa. Pieprzenie o głębi na 75 calach w 8k to jakaś dziwność. Ekran kinowy zazwyczaj nie sięga 4K. Wystarczą produkty Apple z retinami. Na obraz tv oglądany z paru metrów jest to pozbawione sensu.

Rewolucją jest jednak HDR. Tylko trzeba to dobrze ustawić. Następny telewizor, który kupię będę wybierał pod kątem jakości HDR. I napewno nie będzie to OLED.

Muszą tylko wymyślić tv z dobrym HDR tak by również wyświetlał dzieła sztuki gdy jest nie używany jak mój Frame, z którym niestety miałem same kłopoty. Czarna tablica na ścianie średnio wpływa na samopoczucie. A dzieło sztuki lub zdjęcie w trakcie słuchania muzyki jak najbardziej robi robotę. Już mam trzecią matrycę i drugi tv. Może po prostu mam pecha. Ale teraz jest dobrze. Nie idealnie ale dobrze. Mam nadzieje, ze kalibracja załatwi sprawę.

Co to za bełkot ? Piszesz jakiś stek bzdur które nie mają pokrycia w rzeczywistości.

OLED z LCD postawiony w ciemnym pokoju to jest dopiero lipa. HDR rozpala wszystkie strefy do okoła i ekran w niektórych miejscach wygląda jakby niedawno przeleciało stado gołębi.. Inna sprawa to jest technologia dla dwóch widzów siedzących na wprost ekranu, każdy następny z boku łapie zjazd kontrastu.. W typowo dużym salonie w którym miejsca siedzące są różnie umiejscowione nie da się tego oglądać..

Czy mógłbyś wyrazić się jaśniej i bardziej zrozumiale? Co Twoim zdaniem zasługuje na miano "lipy"? OLED czy LCD? Z chaotycznej składni Twojej wypowiedzi to nie wynika.

Czy mógłbyś wyrazić się jaśniej i bardziej zrozumiale? Co Twoim zdaniem zasługuje na miano "lipy"? OLED czy LCD? Z chaotycznej składni Twojej wypowiedzi to nie wynika.

Masz rację.. Oczywiście chodziło mi o to,że OLED jest bezkonkurencyjny względem LCD w warunkach nocnych.

OLED z LCD postawiony w ciemnym pokoju obok siebie   to jest dopiero lipa.  HDR rozpala wszystkie strefy w LCD do okoła i ekran w niektórych miejscach wygląda jakby niedawno przeleciało stado gołębi.. Inna sprawa LCD ( matryce va szczególnie) są technologią dla dwóch widzów siedzących na wprost ekranu,  każdy następny siedzący z boku łapie zjazd kontrastu..  W typowo dużym salonie  w którym miejsca siedzące są różnie umiejscowione nie da się tego oglądać..

@noquarter: Z badań wynika, że mało jest osób, które oglądają tv w całkowitej ciemności, a tylko w takich warunkach jest różnica między OLED a LED/LCD.

Przecież wcześniej napisałem, że oprócz czerni OLED to same wady.

Zamienisz np. oledowy tv w obraz? Nie, bo się wypali. ;)

Z czymś jeszcze się nie zgadzasz? Może z rozdzielczością w większości kin?

Z moich obserwacji wynika, że właśnie ludzie którzy kupią jakiś lepszy, czy nawet topowy model to oni oglądają wieczorami najlepsze filmy czy ulubione seriale w ciszy i oczekują tej jakości podczas seansu . Kolega ostatnio nabył Oleda 65E7 i właśnie mi mówił że teraz uwielbia oglądać wieczorem i w nocy .. A kiedyś oglądał sporadycznie wieczorami.. No ale kiedyś miał ipsa, więc mu się nie dziwię, że teraz docenia ten kontrast.

@noquarter: Z badań wynika, że mało jest osób, które oglądają tv w całkowitej ciemności, a tylko w takich warunkach jest różnica między OLED a LED/LCD.

Zamienisz np. oledowy tv w obraz? Nie, bo się wypali. ;)

Z czymś jeszcze się nie zgadzasz? Może z rozdzielczością w większości kin?

To że kontrast jest OLED jest kilkadziesiąt razy wyższy to jest podstawowy wyznacznik jakości obrazu. Dochodzi do tego jakość HDR, równomierność podświetlenia , kąty widzenia. Technologia led była pod względem jakości obrazu ułomna nawet w stosunku do plazm,. Miałem w domu na testach KuPA leda Samsunga i Xe9005 Sony i w stosunku do starej plazmy VT60 Panasonica było pod wieloma względami gorzej. Dopiero OLED zapewnił mi obraz zdecydowanie lepszy od plazmy

To że kontrast jest OLED jest kilkadziesiąt razy wyższy to jest podstawowy wyznacznik jakości obrazu. Dochodzi do tego jakość HDR, równomierność podświetlenia , kąty widzenia. Technologia led była pod względem jakości obrazu ułomna nawet w stosunku do plazm,. Miałem w domu na testach KuPA leda Samsunga i Xe9005 Sony i w stosunku do starej plazmy VT60 Panasonica było pod wieloma względami gorzej. Dopiero OLED zapewnił mi obraz zdecydowanie lepszy od plazmy

Nie ma czegoś takiego jak technologia LED. Jesli już to jest technologia LCD z podświetleniem LED.

Muszę przewietrzyć mój system…

W oled rozdzielczość podświetlania równa się rozdzielczości obrazu, w poniższym moim poście są filmiki gdzie jest to w praktyce pokazane jak są podświetlone tv LCD krawędziowe i direct ze strefami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma czegoś takiego jak technologia LED

Jest, Sony chyba 2 czy 3 lata temu pokazywał w Las Vegas taki TV z matrycą na LED-ach, teraz Samsung też kombinuje z taką wersją matrycy. Niestety chyba jest problem w wytworzeniu tak dużej ilości LED-ów przy niskich kosztach, więc technologia może się nie rozwinąć.

Gość fon

(Konto usunięte)

Z moich obserwacji wynika, że właśnie ludzie którzy kupią jakiś lepszy, czy nawet topowy model to oni oglądają wieczorami najlepsze filmy czy ulubione seriale w ciszy i oczekują tej jakości podczas seansu . Kolega ostatnio nabył Oleda 65E7 i właśnie mi mówił że teraz uwielbia oglądać wieczorem i w nocy .. A kiedyś oglądał sporadycznie wieczorami.. No ale kiedyś miał ipsa, więc mu się nie dziwię, że teraz docenia ten kontrast.

Chyba nie ma tylu ogladających najlepszych filmów bo mało prawdopodobne jest by kazdy posiadacz OLED niał mial bibliotekę filmów na BD.

Jest, Sony chyba 2 czy 3 lata temu pokazywał w Las Vegas taki TV z matrycą na LED-ach, teraz Samsung też kombinuje z taką wersją matrycy. Niestety chyba jest problem w wytworzeniu tak dużej ilości LED-ów przy niskich kosztach, więc technologia może się nie rozwinąć.

Można już zamawiać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :>)

Ukryta Zawartość

... i szacunek.

• Moderatorzy

W Euro rtv są już nowe modele LCD Lg, na starcie ceny powalają 55SK9500 - 9kpln , a 65 -13.

Cenowo idą łeb w łeb z oledami, ciekawe czy się obronią.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A na czym tą czerń podziwiasz? Na LCD?

Obraz TV nie sprowadza się tylko do oceny samej czerni.

• Moderatorzy

Ale gdzie Led ma przewagę nad oled ? Ja nie widzę żadnej.

Nadal boimy się wypaleń pikseli i powidoków.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Szukam możliwości oglądania mundialu w HDR. Kurski zdaje się chyba nawet nie wie co to i wydał miliony na reklamę tvp4k bez HDR jak mniemam.

Jedyna opcja to BBC z kombinacjami. Niestety ograniczają stream do pierwszych 10k widzów.

Kombinacje to nie problem. „Losowanie” czy się uda załapać to problem.

Podpowiedzi proszę na priv.

Ale gdzie Led ma przewagę nad oled ? Ja nie widzę żadnej.

Nie wypalają się w widoczny sposób i nie tworzą powidoków. Kontrast ca. 1:5000 (dobre LCD bez wspomagania) i oczywiście większy ze wspomaganiem "local dimming" jest całkowicie wystarczający w warunkach domowych na 99% obrazów. Mają stabilny niezależny od stopnia wypełnienia ekranu poziom bieli (LCD). Pewnie jeszcze coś by się znalazło. Reszta jest bardzo porównywalna w obu technologiach i zależna tylko od klasy TV.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.