Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie to są "inne treści"?

Co do jakości obrazu z TV Sat mam odmienne zdanie. Są stacje, które nadają kiepsko, ale są i takie, gdzie obraz jest fenomenalny.

Jak na razie odkryłem zupełnie przypadkiem (nie bawię się w to na codzień), że mój telefon komórkowy ma możliwość nagrywania materiału video w 4K.

Co do jakości obrazu z TV Sat mam odmienne zdanie. Są stacje, które nadają kiepsko, ale są i takie, gdzie obraz jest fenomenalny.

Jeśli masz trudności ze zrozumieniem tekstu pisanego to wróć proszę do mojego postu jeszcze raz przeczytaj i popraw swój post ew. nie pisz rzeczy bez związku z tematem

"jeśli Ty korzystasz tylko z TV SAT ( DVB-T nawet nie mówię bo jakość jak dla mnie to żenada i każdy fan HDTV omija ten syf z daleka – mam nadzieje że Ty też ) to współczuje ale rozumiem"

Wydaje mi się, że dobrze zrozumiałem.

W dniu 22.05.2015 o 17:56, Bobcat napisał:

"jeśli Ty korzystasz tylko z TV SAT ( DVB-T nawet nie mówię bo jakość jak dla mnie to żenada i każdy fan HDTV omija ten syf z daleka – mam nadzieje że Ty też ) to współczuje ale rozumiem"

Wydaje mi się, że dobrze zrozumiałem.

no niestety żle mnie zrozumiałeś - o słabej jakości pisałem dla DVB-T - jeśli chodzi o SAT to współczułem z racji dostępnych pozycji a nie jakości przekazu (mam NC na dobrym tunerze i wiem że potrafi być dobrze). Wydaje mi się, że jest to zrozumiałe z całego wątku mojej dyskusjii z HQ bo z wyrwanego przez ciebie z kontekstu fragmentu rzeczywiście można zrozumieć to tak jak Ty. Ale zakończmy to już, bo zaśmiecamy wątek

Ale Oled LG radzi sobie z każdym sygnałem bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I dobrze skaluje sygnał również SD.

Ukryta Zawartość

Niemożliwe ;-). Przecież to tylko LG. Już niedługo prawdopodobnie Sony i Panasonic zaczną produkcję OLED z matrycą LG to sytuacja propagandowa ulegnie poprawie.

Niemożliwe ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wytwórnia 20th Century Fox zadecydowała, że wszystkie nowe tytuły jak i niektóre będące już w katalogu wydane zostaną na Ultra HD Blu-ray i z HDR

I jeśli to potwierdzony fakt to zasługuje na miano newsa tygodnia, co najmniej:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to może do kompletu:

Ukryta Zawartość

8K jest nieuniknione. Oferta rynkowa w tej rozdzielczości to kwestia 2, max 4 lat. Nie, jak krakali tu co poniektórzy: w dalekiej przyszłości, gdy my piszący dziś na Forum całkowicie spierniczejemy.

Mamy kolejny argument dowodzący bezsensu pchania się w przejściówkę, czyli UHD Ready jakim jest 4K. Kto ma Full HD i jest z tego zadowolony - powinien cieczyć się tym co ma, a potem wskoczyć od razu na półkę 8K.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko zielony jakiś taki cukierkowaty jak w LCD.

post-11379-0-67453500-1432397726_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Photoshop był w akcji zanim skopiowałeś to zdjęcie, chyba o to chodziło. Ciekawy temat jest na hdtvpolska odnośnie fotek w testach Kikiego.

jeśli tak to kiki winien się co do kolorów radzić chyba żony (jesli ją ma) ..... eeee nie wydaje mi się żeby koloryzował fotki tak tandetnie, a że koloryzuje to też wszyscy wiedzą. raczej takie mocno nienaturalne kolory są wynikiem nagrania sygnału źródłowego... albo i to chyba pewniejsze nieumiejętnością fotografowania.

W Poznaniu w King Croosie przed wejściem do MM jest nowa ekspozycja Samsunga i stoi najnowszy 65 i 88 cali z serii JS9500. No cóż, można być tylko powiedzieć...o ja pie.... Rewelacja. Pod każdym względem rewelacja. Zważywszy, że OLED jest 2x droższy, nie pewny w kwestii trwałości i jak piszą ludzie gorszy w kwestii dynamiki ruchu to na dziś do tej serii Samsunga nic nie podskoczy. Nie wiem co będzie za 2-3 lata, ale na dziś król jest jeden...JS 9500.

W Poznaniu w King Croosie przed wejściem do MM jest nowa ekspozycja Samsunga i stoi najnowszy 65 i 88 cali z serii JS9500.

W niedzielę u znajomych oglądałem tego Samsunga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (UE55JS9000). Obraz nie wywołał u mnie zachwytu ani pod względem ruchu ani balansu kolorów, ale możliwe że TV potrzebuje kalibracji i lepszego sygnału (z BR nie oglądaliśmy). Oczywiście to nie był TV z serii JS9500. Może te rzeczywiście są już perfekt.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

JS 9500 ma Backlight, a 9000 krawędziowe.

No tak już to sugeruję różnicę klasy.

Ale to tylko LCD. Ulomna technologia. Tylko jeśli musicie koniecznie coś kupić teraz w przeciwnym wypadku lepiej odpuścić.

chwilowy brak działalności w audio.

A jaka nie jest ułomna? Pamiętam jak nie tak dawno co niektórzy łzy ronili nad śmiercią plazmy. Pisano nawet, żeby szybko poszukać jeszcze w sklepach i coś kupić nim znikną całkiem z rynku, bo potem już nie będzie dobrych TV. Minęło ledwie kilkanaście miesięcy od tego czasu i gdy patrzę na takiego Samsunga JS9500, a pamiętam jaki obraz miały nawet najlepsze wówczas plazmy Panasonica to śmiech mnie ogarnia. Ci co w pośpiechu kupowali te plazmy to mogą sobie teraz w łeb strzelić ze złości.

Moim zdaniem zdecydowanie, ale ja nie byłem fanem plazm, więc być może moja ocena nie jest miarodajna dla kogoś kto plazmy lubił. Sam miałem kilka plazm, ostatnią w 2009r, 65 cali z serii VT25 i nie byłem zadowolony. Później widziałem VT30 i jak dla mnie to było to samo. Po czasie VT50 i było lepiej. Ostania z Z w symbolu, już nie pamiętam dokładnie była faktycznie dobra, ale bez porównania do tego Samsunga JS9500.

Także widziałem 65 i 88 cali z serii JS9500.

Opad szczeny !

Perfekcyjne materiały demo.

Czekam na podobny efekt od 65" OLED 4K 2015.

Można jeszcze porównać obraz 60" ZT Panas z LCD 2015 na Malborskiej Wawa EURO ...

Samsung 65 JS9500 to obecnie najciekawszy TV na rynku.

Cena w promocji 19.000.

Jakość powalająca. W przyszłości, dzięki zewnętrznemu modułowi, jest możliwość upgrade elektroniki. HDR ready.

Nic nas w przyszłości nie zaskoczy poza 8K ;-)

LG OLED - drogie, i kwestia HDR jest nierozwiązana. Naprawdę nie wiadomo czy się nie będą wypalać ... No i brak możliwości upgrade.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I ponoć obraz ruchomy jest gorszy.Nie wiem dokładnie o co chodzi ale gdzieś obiło mi się o uszy, że czerń w OLED jest super ale dynamika obrazu w ruchu i płynność są gorsze. A kolejna rzecz to mimo zapewnień firmy trwałość jest niepewna.

A kolejna rzecz to mimo zapewnień firmy trwałość jest niepewna.

LCD-eki zawsze będą pewniejsze w działaniu i trwalsze bo na matrycy nie wydziela się temperatura jak w przypadku świecących własnym światłem sub pikseli. Fakt że trwałość plazm też była w ostatnim czasie bardzo wysoka.

W niedzielę u znajomych oglądałem tego Samsunga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (UE55JS9000). Obraz nie wywołał u mnie zachwytu ani pod względem ruchu ani balansu kolorów, ale możliwe że TV potrzebuje kalibracji i lepszego sygnału (z BR nie oglądaliśmy). Oczywiście to nie był TV z serii JS9500. Może te rzeczywiście są już perfekt.

Witajcie..podzielam w stu procentach Twoją opinie...Najpierw brat widział go w sklepie i mówił że słabo z kolorami..ale stwierdził ze może to wina oświetlenia w sklepie więc ok pojechaliśmy we dwóch w ostatni piątek.. NO i cóż grzebalismy ok godzinę..zmiana trybów ciepłe..film..poziomy czerni i wiecie co ciągle było jakoś blado..podświetleniem zjechalismy do 12 chyba i jeszcze było widoczne wygaszanie...On miał go kupić i teraz błądzi :)jedyne co fajnie wyglądało to upskalowanie z dysku i płynność ok.. Ale co z tymi kolorami...może to kwestia kalibracji..nie jestem antysamsungowiec:)a i twarze przy ruchu lekko się rozmawaly..może to kwestia że z dysku..lub za dużo uplynnienia..nie wiem

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.